Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εξαρτάται μάλλον από το αν το facebook έχει κάποιον αντίστοιχο περιοριστικό όρο χρήσης περί αναδημοσίευσης, που πιθανώς και να έχει δηλαδή. Αλλιώς ίσως όντως και να χρειαστεί να απευθυνθείς στον αντίστοιχο υπεύθυνο κρατικό φορέα ή και σε κάποιον δικηγόρο... Το θέμα είναι ότι το facebook δε περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα και κάθε κράτος έχει το δικό του νομικό πλαίσιο περί προστασίας δικαιωμάτων υποθέτω, οπότε μου φαίνεται κάπως μπλεγμένη η κατάσταση.

Τέλος πάντων, δε ξέρω κατά πόσο είναι απαραίτητο, αλλά με μια σημείωση πνευματικών δικαιωμάτων (copyright notice) κατά τη δημοσίευση, που να αναφέρει το όνομα σου, την ημερομηνία της δημοσίευσης (στο fb αναγράφεται αυτόματα έτσι κι αλλιώς) και ενδεχομένως και τους όρους αναδημοσίευσης, λογικά είσαι νομικά καλυμμένος σε κάθε περίπτωση.

(Πάντα μιλάμε για φωτό/δημοσιεύσεις που είναι όντως δικές σου.)

Η πλάκα είναι ότι κάποιοι δικηγόροι αναφέρονται στον μη ξεκάθαρο νόμο του 1993, άλλοι λένε δε γίνεται τίποτα, άλλοι λένε ότι είναι μπλέξιμο. Γενικά η φωτογραφία στις μέρες μας είναι ένα θέμα που πονάει. Κάποια "ειδησιογραφικά" sites της πλάκας κλέβουν αβέρτα ό,τι φωτογραφία βρουν για να κάνουν άρθρα και κανείς δεν τους κουνάει από την θέση τους. Εδώ διαμοιράζονται ολόκληρες ταινίες κάτω από την μύτη μεγάλων παραγωγών και εδώ και πολλά χρόνια λίγα πράματα έγιναν.

Μου φαίνεται θα καταφύγω σε αυτήν την λύση:

cutcaster-photo-100558212-Big-White-Hous

Μπορεί και σε αυτό :P

WatermarkFun.jpg

• Like 2
Δημοσ.

Τις εχεις κατοχυρώσει με κάποιο νομικό τρόπο? Κάποιο watermark έχεις??

Αν όχι, νομίζω τυπικά "δεν σου ανήκουν"

Εφόσον πρόκειται για δική του δημιουργία, του "ανήκουν" εξ ορισμού και δε χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα για να ισχύει αυτό.

Χωρίς να ξέρω τι ισχύει για μένα ό,τι ανεβάζουμε σε fb, instagram, λοιπά social media, cloud κλπ δεν είναι δικό μας πλέον εκτός αν το έχουμε με κάποιο τρόπο κατοχυρώσει.

Κάνεις μεγάλο λάθος. Αυτό που γίνεται γενικά (γιατί ειδικά εννοείται πρέπει να διαβάσεις τους όρους χρήσης της υπηρεσίας) είναι ότι ανεβάζοντας κάτι δίνεις εκούσια κάποια δικαιώματα στην υπηρεσία, τα οποία της επιτρέπουν να αναδημοσιεύσει το υλικό. Αυτό είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά δε θα ήταν νομικά καλυμμένοι να δείξουν τη φωτογραφία που εσύ ανέβασες σε άλλους χρήστες με τους οποίους θέλεις να την κάνεις share γιατί αυτό μπορεί να θεωρηθεί αναδημοσίευση.

Αυτό δε σημαίνει ότι παραχωρείς κανένα απολύτως δικαίωμα στους τρίτους που βλέπουν το υλικό που ανέβασες. Αν εγώ κάνω share μια φωτογραφία με τον πατέρα μου και αυτός τη στείλει με email στη μάνα μου χωρίς να έχει πάρει άδεια από εμένα τυπικά παραβιάζει τα πνευματικά μου δικαιώματα, απλά τυπικά η παραβίαση στη συγκεκριμένη περίπτωση επιτρέπεται επειδή είναι fair use. Αν αντίθετα την ανέβαζε μετά στο blog του τότε θα είχαμε ξεκάθαρη περίπτωση παραβίασης.

Απο την στιγμη που εσυ τις κοινοποιείς στο διαδικτυο δεν εχεις δικαιωματα πανω τους!

Δεν έχεις ιδέα από αυτά τα πράγματα, μου αρέσει που βάζεις και θαυμαστικό.

Δημοσ.

Κάνεις μεγάλο λάθος. Αυτό που γίνεται γενικά (γιατί ειδικά εννοείται πρέπει να διαβάσεις τους όρους χρήσης της υπηρεσίας) είναι ότι ανεβάζοντας κάτι δίνεις εκούσια κάποια δικαιώματα στην υπηρεσία, τα οποία της επιτρέπουν να αναδημοσιεύσει το υλικό. Αυτό είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά δε θα ήταν νομικά καλυμμένοι να δείξουν τη φωτογραφία που εσύ ανέβασες σε άλλους χρήστες με τους οποίους θέλεις να την κάνεις share γιατί αυτό μπορεί να θεωρηθεί αναδημοσίευση.

Πολύ πιθανό να κάνω λάθος, δεν ξέρω τι ισχύει νομικά κλπ. Απλά λέω πως το βλέπω. Αν ανεβάσω κάτι πχ σε κάποιο social media ή σε κάποιο cloud και διαρρεύσει ας πούμε ή το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος δεν θα κατηγορούσα το social media ή το cloud αλλά εμένα που τους το έδωσα :)

Δημοσ.

Πολύ πιθανό να κάνω λάθος, δεν ξέρω τι ισχύει νομικά κλπ. Απλά λέω πως το βλέπω. Αν ανεβάσω κάτι πχ σε κάποιο social media ή σε κάποιο cloud και διαρρεύσει ας πούμε ή το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος δεν θα κατηγορούσα το social media ή το cloud αλλά εμένα που τους το έδωσα :)

Το έχεις σκεφτεί όμως λίγο παραπάνω; Αν δημοσίευες κάτι άλλο, πχ ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, και εγώ το έκανα copy paste κάπου αλλού, πάλι εσένα θα κατηγορούσες; Η ίδια ακριβώς περίπτωση είναι.

• Like 1
Δημοσ.

Το έχεις σκεφτεί όμως λίγο παραπάνω; Αν δημοσίευες κάτι άλλο, πχ ένα άρθρο σε μια εφημερίδα, και εγώ το έκανα copy paste κάπου αλλού, πάλι εσένα θα κατηγορούσες; Η ίδια ακριβώς περίπτωση είναι.

Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς το ίδιο...δηλαδή στην εφημερίδα θα δημοσίευα κάτι γιατί αυτός είναι ο σκοπός, να δημοσιευτεί. Αν αποθήκευα φωτογραφίες στο fb ή στο cloud (στον υπολογιστή κάποιου άλλου στην ουσία, τον οποίο μου παρέχει και δωρεάν) ε δεν θα του ζητούσα και τα ρέστα μετά αν μου τις κλέβανε!

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς το ίδιο...δηλαδή στην εφημερίδα θα δημοσίευα κάτι γιατί αυτός είναι ο σκοπός, να δημοσιευτεί. Αν αποθήκευα φωτογραφίες στο fb ή στο cloud (στον υπολογιστή κάποιου άλλου στην ουσία, τον οποίο μου παρέχει και δωρεάν) ε δεν θα του ζητούσα και τα ρέστα μετά αν μου τις κλέβανε!

Το πού δημοσιεύεις και το αν πληρώνεις για να δημοσιεύσεις καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν καμία σημασία νομικά όσον αφορά τα δικαιώματα που έχεις εσύ ή οποιοσδήποτε τρίτος πάνω σε κάτι. Αυτό το σκεπτικό ισχύει για τα πάντα, πχ αν εγώ μοιράζω αντιγραμμένα cd αυτό που κάνω είναι παράνομο άσχετα πού τα μοιράζω και πού τα βρήκα και αν τα δίνω τζάμπα ή όχι.

Καταλαβαίνω ότι εσύ ως "απλός χρήστης" το βλέπεις όπως το βλέπεις αλλά θα έπρεπε να ξέρεις ότι βασικά επιλέγεις να μη κάνεις χρήση των δικαιωμάτων σου.

• Like 1
Δημοσ.

Το πού δημοσιεύεις και το αν πληρώνεις για να δημοσιεύσεις καταλαβαίνεις ότι δεν έχουν καμία σημασία νομικά όσον αφορά τα δικαιώματα που έχεις εσύ ή οποιοσδήποτε τρίτος πάνω σε κάτι. Αυτό το σκεπτικό ισχύει για τα πάντα, πχ αν εγώ μοιράζω αντιγραμμένα cd αυτό που κάνω είναι παράνομο άσχετα πού τα μοιράζω και πού τα βρήκα και αν τα δίνω τζάμπα ή όχι.

Καταλαβαίνω ότι εσύ ως "απλός χρήστης" το βλέπεις όπως το βλέπεις αλλά θα έπρεπε να ξέρεις ότι βασικά επιλέγεις να μη κάνεις χρήση των δικαιωμάτων σου.

Το έχω γενικά αυτό πολλές φορές! :)

Ένα παράδειγμα που σκέφτηκα τώρα για το πως το βλέπω...όπως στο στοίχημα παίζω όσα δεν με πειράζει να χάσω έτσι και στο fb και στο cloud ανεβάζω όσα δεν με πειράζω να "χάσω"

Δημοσ.

Εφόσον πρόκειται για δική του δημιουργία

Δεν πρέπει να μπορεί και να το αποδείξει αυτό?

Η πλάκα είναι ότι κάποιοι δικηγόροι αναφέρονται στον μη ξεκάθαρο νόμο του 1993, άλλοι λένε δε γίνεται τίποτα, άλλοι λένε ότι είναι μπλέξιμο. Γενικά η φωτογραφία στις μέρες μας είναι ένα θέμα που πονάει. Κάποια "ειδησιογραφικά" sites της πλάκας κλέβουν αβέρτα ό,τι φωτογραφία βρουν για να κάνουν άρθρα και κανείς δεν τους κουνάει από την θέση τους. Εδώ διαμοιράζονται ολόκληρες ταινίες κάτω από την μύτη μεγάλων παραγωγών και εδώ και πολλά χρόνια λίγα πράματα έγιναν.

Μου φαίνεται θα καταφύγω σε αυτήν την λύση:

cutcaster-photo-100558212-Big-White-Hous

Μπορεί και σε αυτό :P

WatermarkFun.jpg

Ειδικά η 2η λύση γ...ει :P Χαχαχαχαχαχχχ

Δημοσ.

Δεν πρέπει να μπορεί και να το αποδείξει αυτό?

Αν πάει στο δικαστήριο ναι, αλλά τι σημασία έχει;

Δημοσ.

Στην χώρα μας όλη αυτή η υποκλοπή φωτογραφιών κλπ κλπ είναι στα σπάργανα. Δεν ασχολείται κανείς. Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω ολόκληρες ιστοσελίδες "κλέβουν" φωτογραφίες αβέρτα.

Οι ξένοι το προσέχουν πάντως το θέμα . Και είναι όλοι εξαιρετικά επιφυλακτικοί

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...