groot Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Κι αν σου πω πώς κάτι ξέρω; Δεν φαίνεσαι έτοιμος να με πιστέψεις Άσε με τώρα διαλέγω μαγιώ Ζεις εκεί πάνω; Όχι. Εσύ το είπες. End of story. Απάντησε τώρα στα άλλα. Γιατί ό,τι έγραψα πριν, απλά δείχνει πως ό,τι έγραψες εσύ απλά δεν ισχύει. Οπότε, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
whodatinsomniaK Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Άσε μας ρε groot που θα σου ζητάμε και την άδεια να απαντάμε ή οχι, στα θέματα που συμμετέχεις... 1
groot Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Άσε μας ρε groot που θα σου ζητάμε και την άδεια να απαντάμε ή οχι, στα θέματα που συμμετέχεις... Κάνε μου μία παράθεση που απαιτώ από κάποιον να μου ζητήσει την άδεια για να απαντήσει και εγώ μαζί σου. Αλλιώς, μάλλον δεν ξέρεις τι σου γίνεται και απλά ψάχνεις να κάνεις flame με ψέματα.
sadako-san Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2015 Sadako-san... Αγαπητέ groot. Δεν έχω ζήσει στη νορβηγία, πράγματι. Οι πηγές μου για nordic countries είναι οι εξής. Έχω συγγενείς μόνιμους σε 2 πόλεις στη σουηδία από 40ετίας, υπάρχει εκεί πολύ μετανάστευση από βόρεια ελλάδα. Εχω πάει σ' αυτή τη χώρα κάμποσο. Ο σουηδός άντρας ξαδέρφης πέθανε στα 40κάτι, (με 3 παιδιά, ευκατάστατος μεσοαστός κλ.) γιατί κάποια όργανά του τα τίναξαν από το αλκοόλ, το οποίο δεν σταμάτησε ακόμα και όταν του είπαν "θα πεθάνεις". Ο κοινωνικός του περίγυρος έχει παρόμοια προβλήματα. Δεν μιλάμε καν για εργατική τάξη... Ο πατέρας θείας, πάλι σουηδέζας, μεσοαστός συνταξιούχος, μέχρι το μεσημέρι κατέβαζε μισό μπουκάλι ουίσκι. Τέζα κι αυτός (στα seventies όμως, πριν αυστηροποιηθούν οι νόμοι) Κοντινό μου πρόσωπο (παλιά σχέση) με καταγωγή από γκέτεμποργκ έγινε η αφορμή να ταξιδέψω συχνά στη γενέτειρά του (και μετά και στη δανία όπου μετακόμισε, επίσης nordic country), είχε μπει πολύ πριν τον γνωρίσω σε κλινική rehab για αλκοόλ στα 23 του ως φοιτητής, και έχουμε κάνει άπειρες κουβέντες επί του θέματος. Στη νορβηγία έχω πάει αλλά δεν έχω ζήσει. Eχω γνωρίσει in real life νορβηγούς που έχουν φύγει από κει for good. Αυτές είναι οι πηγές μου. Αν εσύ είσαι μόνιμος κάτοικος νορβηγίας σίγουρα η όποια άποψή σου είναι valid, αλλά μήπως δεν απαντάει και σε κάτι από αυτά που έθιξα εγώ; Στην ουσία δεν είπες σε ποιο κομάτι του ποστ μου διαφωνείς, και πώς συνδέονται αυτά που είπα περί κοινωνικών σχέσεων και καθημερινότητας / εξάρτησης από αλκοόλ, με τα στοιχεία που δίνεις για τους νόμους, τι θερμοκρασίες έχουν το χειμώνα κλπ. Αν ήθελες να δώσεις μια εξήγηση για το φαινόμενο, μπράβο σου αλλά εγώ δεν προσπάθησα καν να αγγίξω τα αίτια όλου αυτού, με τα γραφόμενά μου. Αυτό που δεν κατάλαβες: Δεν προσπάθησα να τους κρίνω για τον αλκοολισμό τους, στο ποστ μου. Ισως προσπάθησα να κρίνω την νένυα που με τα λεγόμενά της παρουσίαζε μια εξιδανικευμένη εικόνα λίγο τραλαλά, και μια ελαφρότητα για κοινωνικα δεδομένα στις σκανδιναβικές χώρες τα οποία in real life είναι πολύ κεντρικά, αλλά για πολύ κόσμο απλησίαστα με τη φαντασία. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι νορβηγολόγος, αλλά σε ένα νήμα για τη μετακίνηση με σκοπό την εργασία και μόνιμη εγκατάσταση, ας μη μιλάμε μόνο για φιόρδ, μπλακ μέταλ και ξανθούς αγγέλους. (αναφερόμενος στην κρήτη μάλλον θες να υπονοήσεις ότι "let's define alcoholism", και δεν διαφωνώ. ) 2
groot Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Αγαπητέ groot. Αγαπητή Sadako-San. Πάσο. Συμφωνώ σε αυτά που είπες μετά την εξήγηση. Μαζί σου. 1
sadako-san Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Τελικά εσύ πού μένεις; Στα πατήσια με τη νένυα;
groot Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Ναι, ναι... κάπου εκεί... Τώρα άνω, κάτω... θα σε γελάσω και δεν το θέλω.
totem_lost Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Καλά τώρα να αποδείξουμε οτι στη Σκανδιναβία έχουνε πρόβλημα αλκοολισμού. Απορώ αν μερικοί εδώ μέσα διαβάζετε γενικά τίποτα άλλο εκτός από ινσόμνια. Σαν ένα γνωστό που διαφωνούσαμε για το αν στη Νότια Αφρική έχει μεγάλη εγκληματικότητα. "Που το ξέρεις" μου κάνει, "Έχεις πάει;". Όχι του λέω. Πήρε ύφος νικητή.
whodatinsomniaK Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Γω χω πάει. Φόβο αισθάνθηκα μονο στις παραγκούπολεις
ADHD Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Τελικά εσύ πού μένεις; Στα πατήσια με τη νένυα; Λιγα τα λογια σου για τα πατησια(τα ανω) μπορει να μην ειμαστε Σουηδια αλλα τα γουσταρουμε..
V for Vagelis Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Τελικά εσύ πού μένεις; Στα πατήσια με τη νένυα; Ναι, ναι... κάπου εκεί... Τώρα άνω, κάτω... θα σε γελάσω και δεν το θέλω.
LongTom Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Εδώ φτάνουμε στο μεγάλο σου φάουλ. Νομίζεις ότι αλκοολισμός σημαίνει "Βγαίνουν στα μπαρ και πίνουν τα κέρατά τους". Στην πραγματικότητα το φαινόμενο παρατηρείται σε χώρες που οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, συνήθως μόνοι τους, πίνουν μέχρι να γίνουν λιώμα, κοιμούνται, ξυπνάνε και πάνε "κανονικά" στην δουλειά. Και repeat. Αυτό σε ένα βάθος χρόνου διαβρώνει την προσωπικότητα σε μεγέθη που δεν μπορείς να αντιληφθείς. Και διαλύει και τις κοινωνικές σχέσεις σαν σύνολο. (γερμανία-ολλανδία θα το δεις αυτό σε ηλικίες 40-50φεύγα να είναι διαδεδομένο, αλλά σε σκανδιναβία από πολύ νωρίς, απ' τα 20 ξερω γω...) Δεν έχεις ιδέα. Το να ζεις σε μια χώρα/κουλτούρα με πρόβλημα αλκοολισμού επηρεάζει τον τρόπο που κοινωνικοποιούνται ΟΛΟΙ, πολύ περισσότερο απ'οότι φαντάζεσαι. (εκτός αν σκοπεύεις να κλειστείς στο γκρικ γκέτο) Δεν ζω τόσο "ψηλά" στον χάρτη, αλλά και δω που είμαι ενοχλούμαι ακόμα και από τις ήπιες μορφές αλκοολισμού που βλέπω στον περίγυρό μου. Οσο πιο πολύ διαλύονται με αλκοόλ, τόσο πιο μεγάλο το μπαστούνι που έχουν καταπιεί την ημέρα που είναι νηφάλιοι (αναγκαστικά νηφάλιοι, όσοι εργάζονται. Για τους υπόλοιπους δεν μιλάω καν... είναι τα "white trash" έξω απ' τους σταθμούς των τρένων) και τόσο πιο control freaks ώστε να προσαρμόσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πιώμα και όχι το αντίθετο. Στην ελλάδα έχουμε πολύ ασαφή εικόνα για την συγκεκριμένη εξάρτηση, την προβάλουμε ίσως σε μειονοτικές ομάδες, γραφικούς τύπους στα καφενεία κλπ., αλλά στις βόρειες χώρες μιλάμε για τον μέσο όρο. Είναι οι γονείς σου, οι φίλοι σου, οι υποψήφιοι γκόμενοι, οι συνεργάτες σου στη δουλειά. Η ιδιοσυγκρασία της κάθε κουλτούρας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας όταν βρεθείς out of your comfort zone σε μια ξένη χώρα πολύ διαφορετική απ' τη δική σου. Πολλά που γράφονται εδώ -και συζητιούνται στην ελλάδα- ελαφρά τη καρδία, δεν ισχύουν καν. Έλεος πραγματικά. Δεν ξέρω που είδες τέτοια σαπίλα,αλλά δεν ισχύει,τουλάχιστον από αυτά που έχω δει προσωπικά και ξέρω. Αυτό έχοντας χρόνια εδώ,με φίλους και γυναίκα εντόπια. Οι άνθρωποι,τουλάχιστον στην Δανία, είναι πολύ περισσότερο ελεύθεροι από διάφορες εξαρτήσεις από άλλους Ευρωπαίους που έχω συναντήσει.Και μιλάμε για την Σκανδιναβική χώρα που την έχουν ως τα πρώτα αλκοόλια οι βόρειοι γείτονες... Βέβαια και να θέλεις να γίνεις κουρούμπελο κάθε μέρα είναι δύσκολο,διότι οι αστρονομικές τιμές στο αλκοόλ(όπως σε σοκολάτα,τσιγάρα, ζάχαρη και κάθε νόμιμο "εξαρτησιογόνο") και οι περιορισμοί σε Σουηδία-Νορβηγία στην πώληση των το καθιστά ακριβό και μπελαλίδικο σπόρ. Αλλά χέσε την εμπειρία μου,μπορεί να τα βλέπω όλα σε όνειρο.... Τα επίσημα στατιστικά δείχνουν ότι η Σκανδιναβία(οι 3 αδελφές,η Φιλανδία είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο) είναι στον ή κάτω από τον μέσο όρο κατανάλωσης αλκοόλ στας Ευρώπας. Χώρες όπως η Τσεχία(που έχω εμπειρία),Γερμανία(ditto)και Γαλλία,έχουν μεγαλύτερη έως πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και αναλογικά πολύ περισσότερα προβλήματα εξ'αυτού. Πραγματικά πολλά που γράφονται εδώ δεν ισχύουν,για αυτό να προσέχεις τι ποστάρεις. 1
suffocater Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 +kαλή μουσική. edit:ειδα οτι το προσθεσες αργοτερα. ps. φεβρουαριο blastfest
ettöre Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2015 Captain here! τα διαπιστευτήριά μου είναι ότι ζω μόνιμα Σουηδία από το 2012. Δεν έχω συναντήσει κανέναν αλκοολικό, ούτε έναν. Έχει πάρει τ'αυτί μου όμως ιστορίες παρόμοιες με της sadako-san. Άλλες τόσες ιστορίες είχε πάρει τ'αυτί μου στην Ελλάδα. Η γυμνή αλήθεια είναι ότι ένα μικρό θεματάκι με το αλκοόλ, σαν κοινωνία, το έχουν! Παραδείγματα: Λουξ πρωινό, είναι το πρωνό με σαμπάνια. Μόλις τα παιδιά τελειώνουν το αντίστοιχο λύκειο, οργανώνουν μια τεράστια γιορτή στο σχολείο, στην οποία ρέει άφθονη η σαμπάνια. Συχνά το πάρτυ συνεχίζεται σε σπίτια όπου γίνονται στουπί τα 19χρονα! Δεν υπάρχει σουηδός που να πήγε να μιλήσει σε κοπέλα χωρίς να έχει πιει 2 ποτηράκια, όχι να μεθύσει, απλώς δεν φτιάχνει η διάθεσή του/της αν δεν τον χαλαρώσει λιγάκι το αλκόολ. Στην Στοκχόλμη, τις παρασκευές κατά τις 15:30 έσκαγε μύτη το αφεντικό με Staropramen και συνήθως μέχρι να φύγουμε παίζαμε FIFA και πίναμε μπύρες. Τις 3 φορές που δεν είχαμε μπύρες, δουλέψαμε μέχρι τις 17:00 και φύγαμε όπως όλες τις άλλες μέρες. No alcohol, no party Γενικά εύπορη καλοπέραση = σαμπάνια και φτωχή καλοπέραση = κρασί. Αλλά γενικά καλοπέραση = αλκόολ, νόμος! Ελπίζω να πιάνετε το point μου. Δεν λέω ότι όλη η χώρα είναι ένα μεγάλο hangover αλλά ένα μικρούλι θεματάκι με το αλκοόλ υπάρχει, κακά τα ψέματα. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα