zoranb Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Τελικά ποιά είναι τα προϊόντα που θεωρούνται ως επεξεργασμένο κρέας και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι υπεύθυνα για καρκίνο κλπ.; Άραγε η γαλοπούλα ανήκει στην κατηγορία αυτή; Υπάρχει κάποια επίσημη κατεύθυνση στο θέμα αυτό;
Mau-Maus Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 λογικά την πιάνει και αυτήν η μαρμάγκα , για αλλαντικό δεν μιλάς ? δεν εχει να κάνει με την ποιότητα του κρέατος -οτι εχει πολύ λιγότερα λιπαρά απο το χοιρινό πχ- αλλά με την επεξεργασία που σε όλες τις περιπτώσεις ειναι γ@μισε τα ..
zoranb Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 2 Νοεμβρίου 2015 Δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να λέει τι πρέπει και τι όχι; Έστω από τον ΕΦΕΤ κάποια οδηγία δεν υπάρχει;
michael92 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Κρέας το οποίο δεν έχει κόκαλα επάνω είναι επεξεργασμένο. Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να τρώω επεξεργασμένο κρέας χωρίς δισταγμό.
Speculoos Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 To στήθος κοτόπουλο, το ψαρονέφρι και το μοσχαρίσιο φιλέτο τα θεωρείς επεξεργασμένα κρέατα δηλαδή;
DDevil Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Θα το αραιωσω κ εγω πολυ το κρεας θα παιξω μπαλα με σογια με τα ψοφιμια που μας ταιζουν δεν μας βλεπω καλα.
Mau-Maus Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 με ρέγουλο η σόγια φίλος μην έχεις άλλα μετά ..
V for Vagelis Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δημοσ. 3 Νοεμβρίου 2015 Δεν υπάρχει κάτι επίσημο που να λέει τι πρέπει και τι όχι; Έστω από τον ΕΦΕΤ κάποια οδηγία δεν υπάρχει; Ο ΕΦΕΤ δε νομίζω να έχει κάτι καινούριο να πει για το θέμα. Η όλη είδηση έχει να κάνει με μια νέα έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), όπου στην ουσία έγινε μαζική αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών και όχι νέες μετρήσεις. Ας δούμε λοιπόν τι λέει η ίδια η ΙΑRC (η οποία υπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) μετά την έρευνα της: Red meat After thoroughly reviewing the accumulated scientific literature, a Working Group of 22 experts from 10 countries convened by the IARC Monographs Programme classified the consumption of red meat as probably carcinogenic to humans (Group 2A), based on limited evidence that the consumption of red meat causes cancer in humans and strong mechanistic evidence supporting a carcinogenic effect. This association was observed mainly for colorectal cancer, but associations were also seen for pancreatic cancer and prostate cancer. Processed meat Processed meat was classified as carcinogenic to humans (Group 1), based on sufficient evidence in humans that the consumption of processed meat causes colorectal cancer. [...] The experts concluded that each 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by 18%. “For an individual, the risk of developing colorectal cancer because of their consumption of processed meat remains small, but this risk increases with the amount of meat consumed,” says Dr Kurt Straif, Head of the IARC Monographs Programme. [...] The IARC Working Group considered more than 800 studies that investigated associations of more than a dozen types of cancer with the consumption of red meat or processed meat in many countries and populations with diverse diets. The most influential evidence came from large prospective cohort studies conducted over the past 20 years. [...] Red meat refers to all types of mammalian muscle meat, such as beef, veal, pork, lamb, mutton, horse, and goat. Processed meat refers to meat that has been transformed through salting, curing, fermentation, smoking, or other processes to enhance flavour or improve preservation. Most processed meats contain pork or beef, but processed meats may also contain other red meats, poultry, offal, or meat by products such as blood. Examples of processed meat include hot dogs (frankfurters), ham, sausages, corned beef, and biltong or beef jerky as well as canned meat and meat-based preparations and sauces. http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf Q. Should I stop eating meat? A. Eating meat has known health benefits. Many national health recommendations advise people to limit intake of processed meat and red meat, which are linked to increased risks of death from heart disease, diabetes, and other illnesses. Q. How much meat is it safe to eat? A. The risk increases with the amount of meat consumed, but the data available for evaluation did not permit a conclusion about whether a safe level exists. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf Με λίγα λόγια δεν έχουμε και κάποιο συνταρακτικό νέο, απλά επιβεβαιώνονται και κάποιες παλαιότερες ενδείξεις για συσχέτιση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος με κάποιες μορφές καρκίνου και επαναλαμβάνεται η προτροπή του WHO (από το 2002) για προσοχή στη ποσότητα/συχνότητα κατανάλωσης, όχι όμως απαραίτητα στη διακοπή του, καθώς όπως αναφέρεται υπάρχουν και οφέλη πέρα από τον όποιο κίνδυνο. Αν το μεταφράζω σωστά, το επεξεργασμένο κρέας αναφέρεται: - πχ σε λουκάνικα, ζαμπόν, κρέας σε κονσέρβα, καπνιστό κρέας - γενικότερα σε κρέας που έχει μεταποιηθεί με τη χρήση αλατιού, που έχει προβραστεί, που περιέχει συντηρητικά ή που έχει επεξεργαστεί μέσω άλλων διαδικασιών για βελτίωση της γεύσης και της συντήρησης του. Συνήθως αφορά χοιρινό ή μοσχαρίσιο/βοδινό και γενικότερα κόκκινο κρέας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα