Προς το περιεχόμενο

Silverstone Tundra TD03 Slim Review


zanskou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα στον πάγκο του Insomnia ανεβαίνει για δοκιμή τo "μικρό αδερφάκι" μιας υδρόψυξης που είδαμε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για την Silverstone Tundra TD03 Slim, μοντέλο παρόμοιο με την TD03 Lite που όμως έχει αρκετά διαφορετικό προσανατολισμό. Παρότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός "συνηθισμένου" κλειστού κυκλώματος υδρόψυξης είναι ταυτόχρονα αρκετά πιο λεπτό από τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως και ο ανεμιστήρας που τη συνοδεύει.

 

Με το εν λόγω μοντέλο, ακόμη και οι κάτοχοι συστημάτων μικρών διαστάσεων μπορούν σύμφωνα με την εταιρεία να έχουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας υδρόψυξης χωρίς ωστόσο να κάνουν κάποια ιδιαίτερα σημαντική θυσία στο κομμάτι των επιδόσεων, ενώ χωράει χωρίς να πιάσει μεγάλο χώρο ακόμη και σε mATX κουτιά. Με κύρια χαρακτηριστικά τη συμβατότητα με πληθώρα επεξεργαστών, ακόμη και αρκετά παλαιών, αλλά και τον σχεδιασμό που δεν απαιτεί καμία συντήρηση από το χρήστη, η TD03 Slim έρχεται να διεκδικήσει όπως φαίνεται το μερίδιο εκείνο της αγοράς που δεν μπορεί ενδεχομένως να καλύψει η TD03 Lite.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς έχει δημιουργήσει η Silverstone αυτή τη φορά και πόσο βέβαια διαφέρει, αν διαφέρει, από το μεγαλύτερο μοντέλο ξεκινώντας όπως πάντα με μια σύντομη επισκόπηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υπό δοκιμή προϊόντος.

 


gallery_94980_2574_7789.jpg

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά, συσκευασία και παρελκόμενα

 

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υδρόψυξης που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της σημερινής μας δοκιμής:

 

 

 

gallery_94980_2574_24863.png

 


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως η προτεινόμενη από την Silverstone τιμή για την Tundra TD03 Slim είναι στα 75€ (συμπ. ΦΠΑ) για την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο στην ελληνική αγορά δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της και περιμένουμε σχετική ενημέρωση από την εταιρεία για το πότε περίπου θα συμβεί αυτό αλλά και που θα κυμανθεί επισήμως πλέον η τιμή της.

 

Silverstone Tundra TD03 Slim

Silverstone Tundra TD03 Slim

Silverstone Tundra TD03 Slim


Silverstone Tundra TD03 Slim

Silverstone Tundra TD03 Slim


Η TD03 Slim έρχεται σε μια μεσαίου μεγέθους συσκευασία με έγχρωμο σχεδιασμό. Πάνω της υπάρχουν κάποιες πολύ κατατοπιστικές φωτογραφίες του προϊόντος, μια γενική περιγραφή σε διάφορες γλώσσες αλλά και ένας πίνακας με κάποια από τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

 

Silverstone Tundra TD03 Slim


Ανοίγοντας τη συσκευασία το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι το συνοδευτικό εγχειρίδιο οδηγιών πάνω σε ένα κομμάτι από φελιζόλ το οποίο καλύπτει επαρκώς το υπόλοιπο περιεχόμενο.

 

Silverstone Tundra TD03 Slim


Ακριβώς από κάτω βρίσκουμε επιμελώς τοποθετημένα μέσα σε ξεχωριστά σακουλάκια το ψυγείο και την αντλία του κυκλώματος, ένα συνοδευτικό ανεμιστήρα καθώς και ένα κουτάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν τα διάφορα παρελκόμενα.

 

Tundra TD03 Slim


Κλείνουμε την παρούσα ενότητα με μια φωτογραφία από τα παρελκόμενα της TD03 Slim. Αυτά αποτελούνται από αρκετά σετ βίδες, τα διάφορα retention kits, το backplate και ένα σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα

 

Φωτογραφίες

 

Πριν περάσουμε στη διαδικασία των δοκιμών δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε τη TD03 Slim κάτω από το φωτογραφικό φακό για μερικές φωτογραφίες ώστε να δούμε λεπτομερώς τι ακριβώς έχει δημιουργήσει αυτή τη φορά η Silverstone.

 

TD03 Slim


Ξεκινάμε με μια γενική φωτογραφία της υδρόψυξης στην οποία βλέπουμε τόσο την αντλία όσο και το ψυγείο το οποίο με την πρώτη ματιά είναι αισθητά λεπτότερο από αυτό της TD03 Lite που είχε περάσει από τα χέρια μας πριν από λίγο καιρό.

 

TD03 Slim


Μια ματιά στη μια πλευρά του ψυγείου μας δείχνει τη διαμόρφωσή του ενώ όπως βλέπουμε υπάρχουν και οι απαραίτητες οπές για εγκατάσταση ανεμιστήρα.

 

TD03 Slim


Δυνατότητα εγκατάστασης ανεμιστήρα υπάρχει και από την άλλη πλευρά και έτσι αν το απαιτήσουν οι συνθήκες ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει διάταξη push-pull.

 

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim


To ψυγείο από κάποιες ακόμη οπτικές γωνίες όπου βλέπουμε και το σημείο στο οποίο συνδέονται οι λαστιχένιοι σωλήνες του κυκλώματος.

 

Tundra TD03 Slim


Περνάμε στην αντλία η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη βάση και η οποία φέρει ανάγλυφα χαραγμένο πάνω της το λογότυπο της εταιρείας.

 

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim


Στην πίσω πλευρά καταλήγουν οι σωλήνες του κυκλώματος οι οποίοι μάλιστα έχουν τη δυνατότητα περιστροφής για την διευκόλυνση του χρήστη κατά την τοποθέτηση εντός του κουτιού.

 

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim


Μερικές ματιές και στην χάλκινη βάση, η μεγάλη επιφάνεια της οποίας θα καλύψει με ασφάλεια οποιονδήποτε επεξεργαστή.

 

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim

Tundra TD03 Slim


O συνοδευτικός ανεμιστήρας 120 χιλιοστών έρχεται σε μαύρο πλαίσιο με λευκά πτερύγια. Είναι και αυτός αισθητά λεπτότερος από τους συνηθισμένους με το πάχος του να μην ξεπερνάει τα 15 χιλιοστά.

 

Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία μετρήσεων

 

Για την μέτρηση των επιδόσεων της Tundra TD03 Slim εγκαταστήσαμε την υδρόψυξη στο σύστημα που μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί:

 

 

 

gallery_94980_2574_9197.png

 

Οι μετρήσεις που λάβαμε, πραγματοποιήθηκαν με τον επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στη συνέχεια στα 4.2 GHz. Για την καταγραφή των αποτελεσμάτων σε κάθε περίπτωση, τρέξαμε το Prime95 για δέκα λεπτά σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ μεταξύ κάθε μέτρησης μεσολάβησαν 15 λεπτά αδράνειας ώστε η θερμοκρασία να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα προτού ληφθεί η επόμενη σειρά μετρήσεων.

 

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως οι δοκιμές μας έγιναν εκτός κουτιού καθώς έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες διαφοροποίησης των μετρήσεων εξαιτίας του hardware που μπορεί να υπάρχει σε κάθε κουτί και που φυσικά μπορεί να διαφέρει ριζικά από χρήστη σε χρήστη. Εκτός κουτιού πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια και οι μετρήσεις θορύβου του ανεμιστήρα. H θερμοκρασία του χώρου δοκιμών ήταν στους περίπου 27 βαθμούς Κελσίου.

 

Αποτελέσματα μετρήσεων

 

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λάβαμε με βάση τη μεθοδολογία που αναφέραμε παραπάνω:

 

 

 

gallery_94980_2574_87784.png

 

 

 

gallery_94980_2574_58848.png

 

 

 

gallery_94980_2574_56967.png

 

 

 

gallery_94980_2574_30760.png

 

Παρά το μικρότερο μέγεθός της, σε σχέση με την TD03 Lite, η TD03 Slim βλέπουμε πως πρακτικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει στο κομμάτι των επιδόσεων επιβεβαιώνοντας τελικώς απόλυτα τους ισχυρισμούς της εταιρείας, καθώς οι όποιες διαφορές είναι ελάχιστες.

 

Στο κομμάτι του θορύβου τα πήγε εξίσου καλά, καθώς αποδείχθηκε ελαφρώς πιο αθόρυβη με την ένδειξη του ντεσιμπελόμετρου να καταγράφεται στα 35.4 db(A). H ένδειξη αυτή ωστόσο παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την τιμή που αναφέρει η Silverstone στον πίνακα προδιαγραφών. Aν και ένα τμήμα αυτής της απόκλισης πιθανότητα οφείλεται σε συστηματικό σφάλμα (δηλαδή κάποια απειροελάχιστη ηχητική παρεμβολή στο χώρο δοκιμών) σίγουρα ο ανεμιστήρας δεν είναι από τους πιο αθόρυβους που έχουμε δει. Βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, επειδή ειδικά υπό κανονικές συνθήκες (όχι υπερχρονισμού) θα είναι ελάχιστες οι φορές, αν όχι μηδενικές, που θα χρειαστεί να λειτουργήσει στο 100% των στροφών του, θεωρούμε πως δεν θα αποτελέσει σημαντικό
παράγοντα ανησυχίας. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από το κουτί στο οποίο θα εγκατασταθεί καθώς τα περισσότερα μικρά κουτιά δεν φημίζονται για τις ηχομονωτικές τους δυνατότητες.

 

Επίλογος - Συμπεράσματα

 

Με την παρουσίασή μας να πλησιάζει προς το τέλος της, η Silverstone Tundra TD03 Slim κατεβαίνει από τον πάγκο δοκιμών έχοντας πετύχει να μας εκπλήξει ευχάριστα καθώς παρά το μικρό της μέγεθος κατάφερε να πετύχει πολύ καλές επιδόσεις στην εργοστασιακή συχνότητα αλλά και αξιοπρεπείς στα 4.2GHz.

 

Mε πάχος τέτοιο που την καθιστά μια πολύ καλή πρόταση ακόμη και για μικρά συστήματα και βασικό πλεονέκτημα πέρα από τις επιδόσεις το γεγονός πως δεν χρειάζεται καμιά απολύτως συντήρηση η εν λόγω υδρόψυξη αποτελεί μια τουλάχιστον τίμια λύση την οποία εφόσον κάποιος την αγοράσει μπορεί να την εγκαταστήσει και έπειτα να την "ξεχάσει".

 

Πάμε λοιπόν να δούμε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην TD03 Slim κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας :

 

Πλεονεκτήματα:

  • Ικανοποιητικές επιδόσεις
  • Μαζεμένες διαστάσεις
  • Συνοδεύεται από σωληνάριο με επαρκή για αρκετές χρήσεις ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας
  • Δεν απαιτείται καμία συντήρηση για την καλή λειτουργία της
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Υπέρ-επαρκές μήκος σωλήνων για μικρά κουτιά


Μειονεκτήματα:

  • Κάπως τσιμπημένη τιμή, αν και ακόμη δεν έχει έρθει στην ελληνική αγορά
  • Ο ανεμιστήρας θα μπορούσε να είναι πιο αθόρυβος καθώς προορίζεται για πιο μικρά κουτιά με περιορισμένες δυνατότητες ηχομόνωσης.


Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που αποσπά η Silverstone Tundra TD03 Slim είναι:

 

 

 

88.png

 

Σύνταξη: Ζαννής Σκουλάξινος
Επιμέλεια κειμένου: Γιάννης Καραγιάννης, crmaris

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια αν θελετε αντικειμενικη αξιολογηση καντε review της υδροψυξης σε εναν καινουριο επεξεργαστη... Τι intel pentium... Ειμαστε σοβαροι? Δεν εχει νοημα το αρθρο, συγνωμη κιολας....

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Mitsoula μηπως απευθυνεται σε τετοιου ευρους επεξεργαστες; Εκτος κι αν γουσταρεις στον 4790 να βαλεις 75€ υδροψυξη τοτε παω πασο.

Επεξ/σία από Predatorkill
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια αν θελετε αντικειμενικη αξιολογηση καντε review της υδροψυξης σε εναν καινουριο επεξεργαστη... Τι intel pentium... Ειμαστε σοβαροι? Δεν εχει νοημα το αρθρο, συγνωμη κιολας....

 

Βλέπεις κάτι μη-αντικειμενικό όταν το υπό δοκιμή προϊόν συγκρίνεται με πληθώρα άλλων τα οποία έχουν όλα δοκιμαστεί υπό τις ίδιες συνθήκες ;

 

Δηλαδή τι ακριβώς θα άλλαζε αν τη δοκιμάζαμε σε έναν 4690Κ (που είναι περίπου 30W πιο ζεστός ) πέρα από τις απόλυτες τιμές των μετρήσεων ; :)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην κολλάτε  σε τι επεξεργαστή εχει γινει το Review δεν παίζει απολυτος καμια σημασια. Το πιο σημαντικο είναι να γίνονται  οι μετρήσεις ολες στα ιδια PC Και ιδια θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή τι ακριβώς θα άλλαζε αν τη δοκιμάζαμε σε έναν 4690Κ (που είναι περίπου 30W πιο ζεστός ) πέρα από τις απόλυτες τιμές των μετρήσεων ; :)

 

Απλά μπορεί να έδειχνε ότι είναι μια ακατάλληλη λύση για overclock στον 4690Κ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...