Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Νοικιάζω ένα ισόγειο κατάστημα από το 2013 και έχω συμβόλαιο για 12 χρόνια συν 4 μονομερής ανανέωση, άρα μέχρι το 2029 αν εξαντλήσω τα πάντα (τότε δεν ίσχυαν ακόμα τα τριετή επαγγελματικά μισθώματα). Το κατάστημα έχει δύο ιδιοκτήτες (γονιό - τέκνο) που κατέχουν από 50% ο καθένας. Σήμερα μου τηλεφώνησε ο γονέας και με ενημέρωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό του και αφενός μου είπε ενδιαφέρομαι και αφετέρου μου ζήτησε ευγενικά να μην ενημερώσω το τέκνο (προφανώς τα έχουν «σπάσει»).

Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται να βρει αγοραστή στην παρούσα φάση, τότε η κατάσταση είναι μπρος και πίσω ρέμα για εμένα. Αν δηλώσω ενδιαφέρον για την αγορά, (πράγμα χλωμό γιατί αν το ενοίκιο είναι Χ, τότε η τιμή αγοράς που μου είπε είναι το εξωφρενικό 200Χ, για το μισό μαγαζί υπενθυμίζω) τότε θα έρθω σε ρήξη με το τέκνο όταν καταλήξουμε συνιδιοκτήτες.

Αν δεν δηλώσω ενδιαφέρον για την αγορά, τότε είναι που αρχίζουν τα όργανα αν και εφόσον βρεθεί αγοραστής. Έχω τις εξής απορίες:

α) Αν υπάρξει αγοραστής, τότε ο καινούριος ιδιοκτήτης θα δεσμεύεται από το παλιό συμβόλαιο; Προφανώς, αν κάποιος δώσει ένα τεράστιο ποσό για ένα οίκημα δε νομίζω ότι θα ενδιαφέρεται να συνεχίσει να το νοικιάζει, πόσω μάλλον όταν θα αποσβέσει σε 30 χρόνια, από τη στιγμή που θα παίρνει το μισό ενοίκιο (το άλλο μισό θα πηγαίνει στο τέκνο).

β) Αν το παλιό συμβόλαιο δεσμεύει τον νέο ιδιοκτήτη, τότε υπάρχει τρόπος αυτό να σπάσει αν δεν το επιθυμώ εγώ; Π.χ. για επαγγελματική ιδιοχρησία;

Όποιος θέλει ας δώσει τα φώτα του.

Δημοσ.

Και τι να το κάνει το μισο, δεν υπάρχουν σήμερα τέτοια θύματα. Ή λύση είναι αν, λέμε αν υπάρξει κάποιος ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή και με τους δύο και να το πάρει όλο

Τώρα ο νέος ιδιοκτήτης το μόνο που μπορει να κάνει είναι να το ζητησει για ιδιόχρηση.

Δημοσ.

Διαβασα καλα 200χ ρε πανε καλα με τις τιμες

Ε δεν ειναι και κατι τρελο.Μια εικοσαετια , σαν να ειχες παρει στεγαστικο.

Δημοσ.

Νοικιάζω ένα ισόγειο κατάστημα από το 2013 και έχω συμβόλαιο για 12 χρόνια συν 4 μονομερής ανανέωση, άρα μέχρι το 2029 αν εξαντλήσω τα πάντα (τότε δεν ίσχυαν ακόμα τα τριετή επαγγελματικά μισθώματα). Το κατάστημα έχει δύο ιδιοκτήτες (γονιό - τέκνο) που κατέχουν από 50% ο καθένας. Σήμερα μου τηλεφώνησε ο γονέας και με ενημέρωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό του και αφενός μου είπε ενδιαφέρομαι και αφετέρου μου ζήτησε ευγενικά να μην ενημερώσω το τέκνο (προφανώς τα έχουν «σπάσει»).

Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται να βρει αγοραστή στην παρούσα φάση, τότε η κατάσταση είναι μπρος και πίσω ρέμα για εμένα. Αν δηλώσω ενδιαφέρον για την αγορά, (πράγμα χλωμό γιατί αν το ενοίκιο είναι Χ, τότε η τιμή αγοράς που μου είπε είναι το εξωφρενικό 200Χ, για το μισό μαγαζί υπενθυμίζω) τότε θα έρθω σε ρήξη με το τέκνο όταν καταλήξουμε συνιδιοκτήτες.

Αν δεν δηλώσω ενδιαφέρον για την αγορά, τότε είναι που αρχίζουν τα όργανα αν και εφόσον βρεθεί αγοραστής. Έχω τις εξής απορίες:

α) Αν υπάρξει αγοραστής, τότε ο καινούριος ιδιοκτήτης θα δεσμεύεται από το παλιό συμβόλαιο; Προφανώς, αν κάποιος δώσει ένα τεράστιο ποσό για ένα οίκημα δε νομίζω ότι θα ενδιαφέρεται να συνεχίσει να το νοικιάζει, πόσω μάλλον όταν θα αποσβέσει σε 30 χρόνια, από τη στιγμή που θα παίρνει το μισό ενοίκιο (το άλλο μισό θα πηγαίνει στο τέκνο).

β) Αν το παλιό συμβόλαιο δεσμεύει τον νέο ιδιοκτήτη, τότε υπάρχει τρόπος αυτό να σπάσει αν δεν το επιθυμώ εγώ; Π.χ. για επαγγελματική ιδιοχρησία;

Οι δεσμεύσεις έναντι εσού που απορρέουν από το παρόν συμβόλαιο λογικά μεταβιβάζονται στον καινούριο συνιδιοκτήτη.

Αν η ιδιόχρηση αποτελεί λόγο στο παλιό συμβόλαιο, αυτό θα παραμείνει.

Προφανώς ο υποψήφιος αγοραστής θα σταθμίσει εκ των προτέρων το τίμημα της εξαγοράς του 50% της κυριότητας.

Κανείς δε θα δώσει υψηλό τίμημα, αν γνωρίζει πως δε θα το αποσβέσει με το 50% του ενοικίου που θα έχει λαμβάνειν.

Δύο παρατηρήσεις ενημερωτικά:

- το 2013 ήταν χρονιά κρίσης, άρα το συμβόλαιο συμφωνήθηκε με συγκεκριμένο τίμημα που δε μπορείς εύκολα να το αμφισβτήσεις

με αφορμή την οικονομική δυσχέρεια.

- κάποια στιγμή τελευταία, ψηφίστηκε καινούριο ενοικιοστάσιο που μεταξύ άλλων καταργεί τη 12ετία για τα καινούρια συμβόλαια

Δημοσ.

νομιζω οτι δεν μπορει να πουλησει αν το εχει ενοικιασει και υπαρχουν συμβολαια εκτος και σπασει τα συμβολαια που λογικα θα πρεπει να σου δωσει μια Χ αμοιβη για το σπασιμο του συμβολαιου αν και μετα μπλεκονται δικαστηρια!!μπορει να ειμαι και λαθος,μπορεις να ρωτησεις εναν δικηγορο που ασχολειται με το αστικο δικαιο

Δημοσ.

Είχε αναφερθεί παλιότερα σε κάποιο θέμα πως το συμβόλαιο δεν έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, όποιος και να πάρει το μαγαζί το συμβόλαιο που έχεις εσύ θα ισχύει. Εμένα αυτό δεν μου φαίνεται λογικό αλλά είχε γραφτεί ότι είναι έτσι σίγουρα

• Moderators
Δημοσ.

Οι δεσμεύσεις έναντι εσού που απορρέουν από το παρόν συμβόλαιο λογικά μεταβιβάζονται στον καινούριο συνιδιοκτήτη.

Αν η ιδιόχρηση αποτελεί λόγο στο παλιό συμβόλαιο, αυτό θα παραμείνει.

Δεν υπήρχε τέτοιος όρος στο συμβόλαιο, ούτε για πλάκα όμως. Δεν θα υπέγραφα επαγγελματική μίσθωση με τέτοιον όρο μέσα. Το θέμα είναι αν ο νόμος θέτει τέτοιο θέμα σε επαγγελματική μίσθωση. Γνωρίζω ότι κάποτε γινόταν στις κατοικίες, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται/γινόταν στις επαγγελματικές μισθώσεις.

- το 2013 ήταν χρονιά κρίσης, άρα το συμβόλαιο συμφωνήθηκε με συγκεκριμένο τίμημα που δε μπορείς εύκολα να το αμφισβτήσεις

με αφορμή την οικονομική δυσχέρεια.

Δεν έχω τέτοια αξίωση. Γενικά είμαι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις μου και οι ιδιοκτήτες είναι απόλυτα τυπικοί στις δικές τους. Μια χαρά είναι η σχέση μας.

Είχε αναφερθεί παλιότερα σε κάποιο θέμα πως το συμβόλαιο δεν έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη. Δηλαδή, όποιος και να πάρει το μαγαζί το συμβόλαιο που έχεις εσύ θα ισχύει. Εμένα αυτό δεν μου φαίνεται λογικό αλλά είχε γραφτεί ότι είναι έτσι σίγουρα

Οφτόπικ, αλλά απόλυτα λογικό είναι. Προηγείται πάντα το συμβόλαιο που υπογράφηκε χρονικά πρώτο.

------

Άλλη ερώτηση σχετική με το θέμα:

Αν ο ιδιοκτήτης ψάχνει για αγοραστές, έχω εγώ νομική υποχρέωση να δείχνω την έκθεση και το εργαστήριο μου σε κάθε τυχαίο που δείχνει ενδιαφέρον για αγορά; Δεν υπάρχει τέτοιος όρος στο συμβόλαιο, ο μόνος όρος που υπάρχει είναι ότι μπορούν κάθε εξάμηνο οι ιδιοκτήτες να έρχονται να ελέγχουν το οίκημα για παρανομίες κ.ο.κ.

Δημοσ.

Μηπως να ρωτησεις δικηγορο ,λογιστη καποιον.Γιατι ξεκινωντας απο ανυπαρκτη περιπτωση μπορει να ξεχειλωσει πολυ το πραγμα στα υποθετικα σεναρια.Αν ειναι υποχρεωμενος να σεβαστει το συβολαιο που εχεις ηδη κανει δεν εχουν νοημα τα υπολοιπα (οπως η τελευταια ερωτηση ,που εδω που τα λεμε φανταζει εξωπραγματικο σεναριο συμφωνα με την ''κοινη λογικη'' )

• Moderators
Δημοσ.

Θα ρωτήσω τη δικηγόρο μου τη Δευτέρα, μέχρι τότε εξετάζω τα πιθανά σενάρια μπας και μου φύγει η σύγχηση.

Δημοσ.

Αν ο ιδιοκτήτης ψάχνει για αγοραστές, έχω εγώ νομική υποχρέωση να δείχνω την έκθεση και το εργαστήριο μου σε κάθε τυχαίο που δείχνει ενδιαφέρον για αγορά; Δεν υπάρχει τέτοιος όρος στο συμβόλαιο, ο μόνος όρος που υπάρχει είναι ότι μπορούν κάθε εξάμηνο οι ιδιοκτήτες να έρχονται να ελέγχουν το οίκημα για παρανομίες κ.ο.κ.

Υπάρχουν συμβόλαια που έχουν ανάλογη πρόβλεψη λχ όταν ο ιδιοκτήτης θέλει να ξεναγήσει υποψήφιο μελλοντικό ενοικιαστή άμα τη λύση της δικής σου μίσθωσης.

Αφού δεν έχεις σχετική πρόβλεψη στο συμβόλαιο, τότε λογικά δεν έχεις σχετική υποχρέωση.

Δημοσ.

α) Ο νέος ιδιοκτήτης φυσικά και θα δεσμεύεται από το υπάρχον μισθωτήριο.

β) Όχι πριν περάσουν 12 έτη. Τα +4 δεν ισχύουν στην περίπτωση σου.

Δημοσ.

http://kampaslaw.gr/news/news_post/epaggelmatikes-misthoseis-eunoikes-ruthmiseis-gia-tous-epicheirimaties-misthotes-pagides-kai-sumvoules

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Δεν θίγεται το δικαίωμα του μισθωτή για 12ετή παραμονή στο μίσθιο, αν η συμβατική διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη, ούτε φυσικά στις μισθώσεις με μεγαλύτερη συμβατική διάρκεια. Όμως κατά τη λήξη της 12ετίας δεν υφίσταται πλέον υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει αποζημίωση 24 μηνιαίων μισθωμάτων (για την άυλη εμπορική αξία, στις συναλλαγές αποκαλείται "αέρας"), ούτε και ισχύει πλέον η 4ετής αυτόματη παράταση της διάρκειάς της.

Με λιγα λογια τα 12 χρονια ισχυουν.

Δεν ισχυει λεει η 4ετής αυτόματη παράταση της διάρκειάς.

Εσυ βεβαια λες πως εχεις υπογραψει για 4 επιπλεον χρονια μονομερη ανανεωση, επομενως ισως δεν σε πιανει αυτο.

Παντως για 12 χρονια (τουλαχιστον ισως να ειναι και +4 της μονομερης ανανεωσης) δεν σε κουναει κανενας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...