Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γίνε πιο σαφής που ακριβώς διαφωνείς;

Στον ορισμό που δίνεις στην πρόοδο και την ευημερία και πώς τη συσχετίζεις με την πολεοδομική έκρηξη

Οι παράγκες και τα slums στα όρια των μεγαλουπόλεων με τους ουρανοξύστες που παραθέτεις, σε διαψεύδουν

Εκτός αν μιλάμε για την ανώτερη τάξη σε αυτές τις χώρεςπου επωφελήθηκε και απέκτησε μερικούς δισεκατομυριούχους

Αυτό ναι έγινε. Αλλά τα slums γιγαντώθηκαν παράλληλα.

Οπότε το αρχικό σου ποστ μου φαίνεται γεμάτο λογικά άλματα και αφαιρέσεις που δεν οδηγούν πουθενά, και μόνο ως αισθητικό σχόλιο μπορώ αν το δω -ότι θα προτιμούσες να έχει και η αθήνα ένα skyline σαν της νέας υόρκης γιατί σου φαίνεται πιο cool

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σκοπός των φωτογραφιών δεν ήταν να αναδείξει ζητήματα καλαισθησίας... αλλά ζητήματα οργάνωσης και κοινωνικής/οικονομικής/πολιτιστικής προόδου

Τι ακριβώς είχε/έχει από αυτά η Ελλάδα;

όλα αυτά για την πρωτεύουσα του κράτους (πολλές απο τις παραπάνω πόλεις δεν είναι καν πρωτεύουσες των κρατών τους φανταστείτε την ανάπτυξη στις πρωτεύουσες δηλαδή... )

Κάπως έτσι δηλαδή; Αυτό νομίζω είναι στην πρωτεύουσα.

favela.jpg

Και στην Ελβετία δεν υπάρχουνε πολλά ψηλά κτήρια στις μεγάλες πόλεις. Ο ψηλότερος ουρανοξύστης τους είναι 120 μέτρα και μετά ένας ακόμα 105. Είναι ελάχιστοι όπως στην Αθήνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί συγχέεις την ανάπτυξη με το ύψος της δόμησης.

Γνωστή φτωχομάνα η Ελβετία, έλα τώρα με τις ντεκαντανς χώρες...

Δημοσ.

Ξεχάσατε να αναφέρετε παιδιά ο λόγος που έγινε ανοικοδόμηση στην Αθηνά χωρίς συγκεκριμένο ρυθμό είναι ότι η Ελλάδα του 50-60  ήταν σχεδόν πτωχευμένη  βγαίνοντας από τον Β παγκόσμιο και τον εμφύλιο Μια φίλη μου αρχιτέκτονας μου είπε οτι στην αγγλια στο μεταπτυχιακό της μελετούσαν την λεγόμενη αντιπαροχή στην Ελλάδα   και πως κατάφεραν να ανοικοδομήσουν μια πόλη χωρίς λεφτά επι της ουσιας 

• Like 1
Δημοσ.
[...]

Απογοητεύτηκα ιδιαίτερα απο αυτά τα ποστ που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την κατάσταση.... είναι σαν να δείχνει κάποιος το φεγγάρι και εσείς να κοιτάτε το δάχτυλο του...

Η συζήτηση πήγε απευθείας στην αισθητική της υπόθεσης (αν είναι όμορφοι οι ουρανοξύστες σε μια πόλη, αν είναι ομορφότερη η αθηνα ή αυτές... οι άλλες πόλεις τραβήχτηκαν σε καλύτερη ώρα γιαυτό δείχνουν ομορφότερες και έχει πέσει photoshop κτλ ) και στο που θα προτιμούσε ο καθένας να ζήσει..

[...]

Σκοπός των φωτογραφιών δεν ήταν να αναδείξει ζητήματα καλαισθησίας... αλλά ζητήματα οργάνωσης και κοινωνικής/οικονομικής/πολιτιστικής προόδου

[..]

Τυγχανει να συμφωνω μαζι σου... και σε συλλυπουμαι!

Τετοιου ειδους συζητηση στην Ελλαδα μοιραια καταληγει ειτε στο "αισθητικο" (διοτι οι περισσοτεροι Ελληνες ειναι "κρυφοι" αρχιτεκτονες - η πολεοδομια ειναι πολυ "ρηχη" για την καλλιτεχνικη φυση των συμπατριωτων μας)...

ειτε σε αντι-καπιταλιστικη υστερια...

Στον ορισμό που δίνεις στην πρόοδο και την ευημερία και πώς τη συσχετίζεις με την πολεοδομική έκρηξη

Οι παράγκες και τα slums στα όρια των μεγαλουπόλεων με τους ουρανοξύστες που παραθέτεις, σε διαψεύδουν

Εκτός αν μιλάμε για την ανώτερη τάξη σε αυτές τις χώρεςπου επωφελήθηκε και απέκτησε μερικούς δισεκατομυριούχους

Οπότε το αρχικό σου ποστ μου φαίνεται γεμάτο λογικά άλματα και αφαιρέσεις που δεν οδηγούν πουθενά, και μόνο ως αισθητικό σχόλιο μπορώ αν το δω -ότι θα προτιμούσες να έχει και η αθήνα ένα skyline σαν της νέας υόρκης γιατί σου φαίνεται πιο cool

Αγαπητε, "τα slums στα όρια των μεγαλουπόλεων με τους ουρανοξύστες" που παραθετεις ειναι η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ κατοικια του αγροτικου πληθυσμου που επιθυμει να αστικοποιηθει ωστε να σωθει απο την φτωχεια, και για αυτον τον λογο συρεει στις μεγαλουπολεις (διαβασε για παραδειγμα τις προσφατες εκθεσεις World Urbanization Prospects απο τα Ηνωμενα Εθνη) - η πλειονοτητα αυτων εν τελη κατοικει σε αξιοπρεπεστερα κτηρια (καποιοι εξ αυτων και σε πολυτελεις ουρανοξυστες!)

Δημοσ.

Βασικό αυτό...

Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε ουρανοξύστες στην Αθήνα είναι γιατί κάποιοι ηλίθιοι διάσημοι Έλληνες αρχιτέκτονες του '50 φοβόντουσαν να μην κρύβεται η Ακρόπολη και πιέσαν για νομοθεσία που να απαγορεύει κτήρια πάνω από τα 27 μέτρα.

Πολύ καλά κάνανε, ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολεοδομική πολιτική και όχι την αμερικάνικη...

Οι ουρανοξύστες δεν είναι σε καμία περίπτωση παράγοντες ή σημάδια ευμάρειας του συνόλου μιας κοινωνίας, αλλά μάλλον το αντίθετο. Το αμερικάνικο μοντέλο θεωρείται πλέον αποτυχημένο στον ευρύτερο χώρο της πολεοδομίας, ως προς τη βιωσιμότητα της πόλης και την επιδίωξη κοινωνικής ευμάρειας και της υγείας των κατοίκων. Δεν είναι απλά θέμα προτίμησης, υπάρχουν υπεραρκετές έρευνες πλέον που στηρίζουν κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα με την ελληνική πολεοδομία δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των ορόφων.

• Like 2
Δημοσ.

Χαίρομαι που εγινες πιο συγκεκριμένος για να μπορέσω να σου πω και εγώ πιο συγκεκριμένα που κάνεις λάθος...

πριν ξεκινήσω ας μην μπερδεύουμε την πολεοδομία με τους ουρανοξύστες οταν μιλάμε για πολεοδομία μιλάμε για σπίτια/διαμερίσματα.. πολεοδομική έκρηξη είχε και η Αθήνα στα χρόνια του 80... μην εξισώνουμε άσχετα πράματα επειδή καθαρά τεχνικά και μόνο αυτά τα δύο ειναι σχετικά μια και για να χτιστεί ενας ουρανοξύστης  χρειάζεται άδεια απο την πολεοδομία... το σημαντικό πάλι παραβλέπεται δεν ειναι η άδεια το θέμα ούτε το μπετό που θα μπει πάνω σε άλλο μπετό για να κάνει παραπάνω ορόφους.. ούτε ο αριθμός των ορόφων...ούτε αν έχουν καθρέφτες εξωτερικά ή απλά παραθυράκια... το θέμα είναι ο λόγος που χτίζονται τέτοια πράματα οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν (λόγω σωστής αναπτυξιακής πολιτικής και ιδιωτικών πρωτοβουλιών) για να υπάρχει λόγος και ανάγκη αναδόμησης τέτοιον χτισμάτων όχι αυτά καθ αυτά τα κτίσματα ... απορώ πως κολλάτε όλοι εκει...

Απο εκεί και πέρα μίλησες για παραγκογειτονιές (slums) άρα υποθέτω αναφέρεσαι στην Βραζιλία...

Μάθε λοιπόν ότι η Βραζιλία έχει συνεχώς ακαθάριστου εθνικού προιόντως φτάνοντας αύξηση  πάνω ~ 170% μόνο μέσα σε μια δεκαετία (1990[942 δισ. δολάρια] -2010[2,63 τρισ. δολάρια]) και τώρα το 2015 έχει φτάσει τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο αριθμός των ανθρώπων στο όριο της φώχιας μειώνετε αποτελεσματικά κάθε χρόνο ) και έχει φτάσει απο 14% το 2006 στο 8% το 2015  άρα μιλάμε για μείωση 6%! μέσα σε ούτε 10 χρόνια ...

Αυτό λέγεται ανάπτυξη

Τότε πως γίνεται να έχει τόσους φτωχούς;

Αυτό λέγεται μαθηματικά... το 8% των 206 εκατομμυρίων (πληθυσμός Βραζιλίας) = ~16,5 εκατομμύρια φτωχοί (2 φορές σχεδόν ο ελληνικός πληθυσμός συνολικά! )

η Ελλάδα έχει 20% ανθρώπους κάτω απο στο όριο της φτώχειας... (http://www.indexmundi.com/greece/population_below_poverty_line.html) απλά είμαστε μικρότερος πληθυσμός και περνάει στο ντούκου συγκριτικά με μεγάλους λαούς όπως η Βραζιλία ....

Βγείτε έξω απο το γυάλινο κλουβί σας βγάλτε τα κομματικά ιδεολογικά ή τα όποια γυαλιά φοράτε και δείτε την πικρή αλήθεια κατάματα μην νομίζεται ότι είμαστε Ευρώπη

Μην νομίζεις ότι είσαι ανώτερος σαν Έλληνας απο τον βραζιλιάνο επειδή βλέπεις ντοκιμαντέρ για την φτώχεια... εμείς έχουμε πολύ μεγαλύτερα χάλια απο αυτούς  απλά αυτοί ειναι γενικά μεγαλύτερος πληθυσμός απο εμας (γιατι εμείς ουτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε...οι γεννήσεις κάθε χρόνο και λιγότερες ήδη οι συνταξιούχοι ειναι περισσότεροι απο αυτούς που κολλάνε ένσημα)

Ο δικός μας πρωθυπουργός ειναι παρακατιανός συγκριτικά με την "ομόλογο" του στην Βραζιλία σε σημαντικότητα όσο αφορά τα παγκόσμια fora το πολιτικό consensus και τις τράπεζες/επιχειρήσεις .... μην έχετε αυταπάτες ότι είμαστε αναπτυγμένοι και είναι αναπτυσσόμενοι....

Για να μην μας συγκρίνω και με την Κένια και πάθεις πλάκα.... είμαστε απλά BEST THIRD WORLD COUNTRY EVER κατα τα λεγόμενα ενός ξένου επιχειρηματία :P

Σε οτιδήποτε και να συγκρίνουμε είμαστε πιο χάλια απο την Βραζιλία (και δεν είναι καν καμιά τρελά προχωρημένη χώρα... φανταστείτε δηλαδή τι διαφορά έχουμε απο τις άλλες)  και ενα προσωπικό πείραμα που έκανα απο περιέργεια και μου έδειξε ξεκάθαρα την διαφορά οργάνωσης..

======================================================================================

Πήρα το βραζιλιάνικο υπουργείο εσωτερικών... αναμονή ειδικό μήνυμα απο αυτόματη φωνή με μουσικούλα επιλογές μενού κτλ και προώθηση  της γραμμής μου το σηκώνει βραζιλιανα λεει κάτι βραζιλιάνικα (μάλλον κάτι τύπου είμαι η τάδε και καλέσατε το τάδε πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω;  )  της μιλάω αγγλικά μου απαντάει αγγλικά λέω πως έκανα λάθος το κλείνω 

Παίρνω τηλέφωνο το ελληνικό υπουργείο εσωτερικών (πρωί ~10 η ώρα) ...

τουυτ τουυυτ τουυυτ να βουίζει κανονικά λες και καλώ το σπίτι ενός φίλου μου.... περιμένω κιάλο... τουυτ τουυυτ 15 λεπτά δεν έκανε τιποτα απο τουυτ τουυτ...

Δεν είχε καν μήνυμα να ξέρω τουλάχιστον ότι δεν καλώ λάθος το σπίτι κάποιου τυχαίου αλλά το υπουργείο... δεν ξέρω αν λειτουργεί αν είμαι σε αναμονή αν θα είναι κάποιος εκει ποτε και αν το σηκώσουν κτλ....

ξανακαλώ μετά απο μισή ώρα το ίδιο τουυυυτ τουυυυτ... το κλείνω...

παίρνω την επόμενη μέρα.... τουυυυτ τουυυυυυυττ.... μετα απο 10 λεπτά τιποτα το κλείνω παίρνω μετα απο μια ώρα τουυυτ τουυυυτ αυτή την φορά το σηκώνει κάποια...

και μου λέει "παρακαλώ"

μετά απο τόση ταλαιπωρία χωρίς να ξέρω αν ειμαι σε αναμονή η αν με γράφουν ή αν καλώ λάθος κτλ... δεν λέει καν ότι κάλεσα υπουργείο εσωτερικών ενα σκέτο "παρακαλώ" μου λέει λες και πήρα την θεία μου....

Ρωτάω υπουργείο εσωτερικών εκει;

μου λεει μάλιστα κύριε υπουργείο εσωτερικών με ενα ειρωνικό ύφος λες και είμαι βλάκας που θέλω να το επιβεβαιώσω μετά απο όλα αυτά...

Ρωτάω θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να μεταφέρω τα εκλογικά δικαιώματα μου (μια εκ των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΣ) μου λέει να περιμένω (δεν είχε καν έτοιμη απάντηση για υπόθεση που θα έπρεπε να είναι ρουτίνας)  λοιπόν θα καλέσετε την Κ.τάδε στο 1231231231

ουτε καν να με προωθήσει στο αρμόδιο τμήμα πρέπει να έχω στυλό και χαρτί πάνω μου να σημειώσω... σημειώνω...  το κλείνει κατάμουτρα...

καλώ τον αριθμό......... τουυυτ τούυττ(τα ίδια δεν το σηκώνουν )

την επόμενη είμαι τυχερός και το σηκώνουν... παρακαλώ πάλι ακούω σκέτο... "γεια σας" λέω "ειναι η Κ.ταδε εκει;  και μου απαντάει "ποιά ειναι η κυρία τάδε;"  καλημέρα λέω και το κλείνω αγανάκτησα...

Οπότε τι οργάνωση να περιμένεις απο μια χώρα που τα ίδια της τα υπουργεία δεν έχουν μια βασική οργάνωση όπως είναι αυτή ενος τηλεφωνικού κέντρου....

α και το αστείο; ο ISP του υπουργείου δεν ειναι ο ΟΤΕ... κοιτάτε χάλια δηλαδή... :P αντι να παρέχει ο ΟΤΕ δωρεάν τηλεφωνία στα ίδια τα εθνικά υπουργεία κάθονται τα υπουργεία (εμεις δηλαδή) και πληρώνουν ιδιοτικές εταιρίες... και για ποιό λόγο;;;; για τουυυυυυυυυυυυυυτ τουυυυυυυυυυυυυυυυυυτ τουυυυυυυυυυυτ εξυπηρέτηση... και μετά λες αν εγώ τα διαβάζω απο τουριστικό οδηγό :P

• Like 1
Δημοσ.

εγώ πάλι μετέφερα τα δικαιώματα μου μέσω ΚΕΠ σε λίγα λεπτά

Εκεί ήταν το θέμα αυτό κατάλαβες τώρα απο το ποστ ότι αν είναι εύκολο να μεταφέρεις ή όχι τα δικαιώματα σου στο κεπ;... και δεν με τρολλάρεις;; :P

Προφανώς ήταν απλά μια δικαιολογία που σκαρφίστηκα να δω τι θα γίνει το θέμα είναι πως το υπουργείο μας έχει άλλο ISP δεν έχει τηλεφωνικό κέντρο οι γραμματείες των τμημάτων ενός υπουργείου δεν ειναι άμεσα συνδεμένες μεταξύ τους και πως όλοι παριστάνουν τους τουρίστες...

Βασικό αυτό...

Πολύ καλά κάνανε, ακολουθώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολεοδομική πολιτική και όχι την αμερικάνικη...

Οι ουρανοξύστες δεν είναι σε καμία περίπτωση παράγοντες ή σημάδια ευμάρειας του συνόλου μιας κοινωνίας, αλλά μάλλον το αντίθετο. Το αμερικάνικο μοντέλο θεωρείται πλέον αποτυχημένο στον ευρύτερο χώρο της πολεοδομίας, ως προς τη βιωσιμότητα της πόλης και την επιδίωξη κοινωνικής ευμάρειας και της υγείας των κατοίκων. Δεν είναι απλά θέμα προτίμησης, υπάρχουν υπεραρκετές έρευνες πλέον που στηρίζουν κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα με την ελληνική πολεοδομία δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των ορόφων.

100 φορές ειπώθηκε ότι δεν είναι θέμα του τοπικ η αισθητική των πόλεων αλλά η πολιτική/κοινωνική/και οικονομική ανάπτυξή... αλλά τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου... ότι στην Ελλάδα όλα θα ήταν τέλεια αν η αθήνα είχε περισσότερο πράσινο και κανένα καταρράκτη... αυτή προφανώς είναι η κύρια προτεραιότητα μας...

πάλι οι εγωιστικοί λόγοι πως θα κάνουμε την πάρτη μας καλύτερη πως θα είναι καλύτερη η ζωούλα μας με το νέο συντριβάνι μέχρι εκει πάει η σκέψη μας πως θα γίνει να έχω εγώ καλύτερα ρούχα.. εγώ έκανα την δουλειά μου στο κεπ άρα χέστηκα αν υπάρχουν θέματα αλλού.. εγώ θα ήθελα συντριβάνια και όχι μεγάλα κτίρια ΕΓΩ ΕΓΩ ΕΓΩ ΕΓΩ... αντι να εστιάζουμε για το πως να κάνουμε ενα καλύτερο μέλλον... παρτάκιες μια ζωή και καλά στην πράξη αλλά ακόμη και στις συζητήσεις....

cm-52252-1513021ecc367b.jpeg

• Like 1
Δημοσ.
100 φορές ειπώθηκε ότι δεν είναι θέμα του τοπικ η αισθητική των πόλεων αλλά η πολιτική/κοινωνική/και οικονομική ανάπτυξή... αλλά τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου... ότι στην Ελλάδα όλα θα ήταν τέλεια αν η αθήνα είχε περισσότερο πράσινο και κανένα καταρράκτη... αυτή προφανώς είναι η κύρια προτεραιότητα μας...

πάλι οι εγωιστικοί λόγοι πως θα κάνουμε την πάρτη μας καλύτερη πως θα είναι καλύτερη η ζωούλα μας με το νέο συντριβάνι... αντι να εστιάζουμε για το πως να κάνουμε ενα καλύτερο μέλλον... παρτάκιες μια ζωή καλά στην πράξη αλλά ακόμη και στις συζητήσεις....

Στο αρχικό σου ποστ φαίνεται να συνδέεις την πρόοδο της κοινωνίας με την ύπαρξη ουρανοξυστών... κάτι που είναι προφανώς υποκειμενικό.

Από κει και πέρα ούτε εγώ αναφέρομαι (μόνο) στο θέμα της αισθητικής. Δε ξέρω πως ορίζεις τη "πολιτική/κοινωνική/και οικονομική ανάπτυξή", αλλά δεν υπάρχει κάποια σοβαρή έρευνα που να λέει ότι τα ιδιαίτερα ψηλά κτήρια μακροπρόθεσμα συμβάλουν θετικά στην ευμάρεια και την υγεία των κατοίκων μιας πόλης, ούτε ότι συμβάλουν στη γενικότερη λειτουργικότητα της.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...