xpapias Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Περπατούσα σήμερα στο κέντρο για κάποιες δουλειές και ξεκίνησα να παρατηρώ πρόσωπα. Τα παραδειγματα που δινω ειναι σκοπιμα τραβηγμενα αλλα πρόσεξα ότι πχ κάποιοι με γαμψη/πολυ μεγάλη μύτη, ή τεραστια αυτια ήταν ντυμένοι λίγο πιο "ψαγμένα" και έδιναν την εντύπωση οτι ήταν πιο περίεργοι. Άλλοι (και κυρίως άλλες) ήταν πιο κοντά στο μέσο όρο και έβγαζαν την αίσθηση πιο "ισορροπημένου" προσώπου (πχ στο ντύσιμο ή τη συμπεριφορά - όσο μπορουσα να κρίνω) - ίσως επειδή στα πρότυπα μου φαίνονταν πιο συνηθισμένοι. Πολλές φορές μου συμβαίνει να κρίνω με τον ίδιο τρόπο - à posteriori - άτομα που γνωρίζω καλά από τον κύκλο μου ή φίλους καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα. Για να μην παρεξηγηθώ να πω επίσης οτι ο ίδιος πχ έχω μεγάλη μύτη (και μαλλον είμαι λίγο ιδιόρρυθμος). Επίσης τελευταία που έχω καποια σημάδια στο πρόσωπο βλέπω ότι άλλοι τυχαίνει να με καρφώνουν με βλέμμα "με ποιόν πλακωθηκε ο τύπος", ή σαν να ήμουν εγκληματίας/περιθωριακός. Καποιοι - λιγότεροι - με βλέμμα λυπησης. Πραγματικά δεν είμαι ρατσιστής, αλλα βλεπω οτι η εξωτερική εικόνα του άλλου (καθαρά σωματικά αγνοώντας το κομμάτι πχ του ντυσίματος) με επηρεαζει, τουλάχιστον μέχρι να τον γνωρίσω καλύτερα. Αυτό που αναρωτιόμουν είναι αν πχ κάποια περίεργα εξωτερικα χαρακτηριστικα, μπορεί να μας διαμορφωνουν πχ σαν ατομα. Και πάλι κακό ίσως παραδειγμα αλλά πχ κάποιος που έχει τεράστια αυτιά να διαμορφωνει το χαρακτήρα του και ανάλογα - λόγω της καζουρας που ειχε στο σχολείο. Ξεκαθαρίζω οτι δε μιλάω για ατομα που ξεχωριζουν λογω πχ κάποιας παθολογιας αλλά λόγω κάποιων ιδιαίτερων επιμέρους χαρακτηριστικών. Κατά προέκταση τα ίδια σκεφτομουν ότι μπορεί να συμβαίνουν πχ και με άλλα στοιχεία όπως το όνομα που έχει κάποιος. Πχ ότι όλες οι Σοφίες έχουν κάποια στοιχεία ή οι Μαριες άλλα. Από την άλλη κάποια με το όνομα Θεκλα ή Πανουκλα μπορεί να έχει διαμορφώσει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα της με βάση τις αντιδράσεις των άλλων και να είναι όντως ιδιόρρυθμο άτομο. Πολύ πιθανό να είμαι εγώ προκατειλημμενος ή τουλάχιστον να διαμορφωνω έτσι την 1η μου εντύπωση για κάποιο άτομο. Θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας για το θέμα. 1
saxos55 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Κάτι τέτοια σκέφτεσαι όταν περπατάς και μετά φταίει το ΤΡΑΜ 27
Glikos Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δεν νομίζω ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά κάποιου παίζουν ρόλο στο τι χαρακτήρα / προσωπικότητα θα έχει. Τωρα βεβαια κάποια άτομα πολύ εμφανισιμα αποκτούν ναρκισσιστική συμπεριφορά αλλα δεν είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο. Επίσης το ντύσιμο και καλα εχω διαβάσει οτι βάση καποιων επιστημονικών μελετών δηλώνει κάποια σημαδια του χαρακτήρα σου. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Πολλές φορές κάποια άτομα με κάποιο σωματικό πρόβλημα ή αναπηρία γίνονται πιο συνεσταλμένα λογο του προβλήματος τους. Και εγω πάντως παρατηρώ κάτι φορές random ανθρώπους
Lucifer Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 https://en.wikipedia.org/wiki/Physiognomy Δεν έχει σημασία το πώς είσαι, ίσως όμως να παίζει ρόλο το πώς σου λένε ότι είσαι. Μέχρι κάποια ηλικία έστω. 3
xpapias Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 https://en.wikipedia.org/wiki/Physiognomy Δεν έχει σημασία το πώς είσαι, ίσως όμως να παίζει ρόλο το πώς σου λένε ότι είσαι. Μέχρι κάποια ηλικία έστω. Ναι, ήθελα να το γράψω ότι ώρες-ώρες λειτουργώ πραγματικά με βάση τη φυσιογνωμία. Από το link σου πάντως εχει ενδιαφέρον το No clear evidence indicates physiognomy works, though recent studies have suggested that facial appearances do "contain a kernel of truth" about a person's personality. 1
bluesattack Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Ε μπορει καποια χαρακτηριστικα να δημιουργουν μεγαλυτερο αισθημα ασφαλειας η να υποδηλωνουν ''υγεια'' (αρα καταλληλοτερο το ατομο για αναπαραγωγη ) και να προδιαθετουν θετικα καποιον η καποια μπορει να σε ''διαμορφωνουν'' αν εχουν σχεση με επιπεδα ορμονικα , αν συνδεονται πχ με αυξημενη τεστοστερονη.Αλλα θελει ψιλοψαξιμο ..επιστημονικο 1
redhotstef Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Η εξωτερικη εμφανιση κανει το ατομο να φαινεται υγιες οπως ειπατε.. Ασχετα αν δεν ξερεις τι προβληματα μπορει να εχει που δεν φαινονται, οπως ψυχολογικα λογω οικογενειας, προβληματα υγειας οπως ζαχαρο, σκπ, επιληψια, καρκινος, η να δοκιμαζει κοκες και λοιπα.. Εχω σταματησει να κρινω με βαση την εμφανιση το χαρακτηρα του καθενος. Αλλα ζηλευω τις επιτυχιες καποιων εξαιτιας της εμφανισης τους.
midenmidenefta Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2015 Οι λογοι που η φυσιογνωμικη (ΚΑΙ η φρενολογια) θεωρειται ψευδο-επιστημη ειναι προφανεις (!), και εχουν να κανουν κυριως με την ελλιπη μελετη αυτων των (ψευδο;-)επιστημων που ειχαν σαν αποτελεσμα καποια προωρα/λανθασμενα συμπερασματα να εχουν τραγικη εφαρμογη, ΚΑΙ την -υστερικη- αρνηση του "Κοινωνικου Δαρβινισμου" (που η φυσιογνωμικη/φρενολογια στηριζει κατα καποιον τροπο - φυσικα ολα καταληγουν στο ποσο ετοιμος ειναι καποιος συγχρονος ερευνητης να αντιμετωπισει χαρακτηρισμους τυπου "ρατσιστη/φασιστα/κτλ"...). Παντως νομιζω πως οι ανθρωποι λειτουργουν -σε διαφορετικους βαθμους ο καθενας- ενστικτωδως φυσιογνωμικα διοτι υπαρχει μια σημαντικη βαση αληθειας σε αυτην, απλα η γνωση ειναι εμπειρικη (αρα "τεχνη"!), και φυσικα διαμορφωνονται απο τα φυσικα χαρακτηριστικα τους (βεβαια την σημερον ημερα η ιδεα της ατομικης διαφοροποιηση βαση βιολογικων χαρακτηριστικων ειναι... επικινδυνα επιστημονικη!). Ειναι ενδιαφερον πως συμπεριλαμβανεις και την ονομασια του ατομου (ασχετο της βιολογιας του) σε αυτα που (ισως) τον διαμορφωνουν - η ονοματοδοσια ειχε και εχει σκοπο ΚΑΙ την διαμορφωση χαρακτηρα (περαν του -αρχαιοτερου- αντιστροφου, δηλαδη την ονομασια συμφωνα με τον χαρακτηρα).
φιρίκι Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Ο Site: Lombroso τώρα δικαιώνεται Site: Nomen_omen και άλλα τέτοια. Πέρα απο την πλάκα τώρα, πολυ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Κρίμα που πρέπει να πάω για ύπνο. Ελπίζω αυτό το τελευταίο να μην αποτελέσει λόγο διαγραφής μου απο το insomnia.gr, καλά-καλά δεν γράφτηκα ακόμη! 1
anwnymh29 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Κάτι τέτοια σκέφτεσαι όταν περπατάς και μετά φταίει το ΤΡΑΜ χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
SlickNick Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Πιστεύω ότι η εμφάνιση παίζει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας με τη λογική του ότι αλλάζει το πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι και σε σπρώχνει προς ορισμένες κατευθύνσεις. Έχω γνωρίσει για παράδειγμα αρκετούς εμφανίσιμους άντρες που είναι πολύ άνετοι και χαλαροί τύποι και έχουν μία τάση να συμπεριφέρονται λες και όλα θα πάνε καλά στη ζωή. Αυτό μου φαίνεται λογικό όταν από μικρή ηλικία έχεις συνηθίσει να σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι με θετική προδιάθεση και να έχεις εύκολη πρόσβαση στις γυναίκες. Είχα έναν φίλο στο γυμνάσιο που εμφανισιακά ήταν το πιο συμπαθητικό και καλό παιδί του κόσμου. Είχε στρογγυλό πρόσωπο, ήταν μικροκαμωμένος και φαινόταν πολύ ήρεμος στην εμφάνιση του. Ενώ στο σχολείο μου έπεφτε πολύ γερό bullying τον συγκεκριμένο δεν τον πείραζε ποτέ κανείς, ποτέ όμως! Υποθέτω ότι αυτός θα έχει αναπτύξει διαφορετικό χαρακτήρα από τα παιδιά που λόγο εμφάνισης έφαγαν τρελό bullying και ένιωθαν εκτός. Έχω μία συμμαθήτρια που είναι αρκετά άσχημη και στο σχολείο την πειράζανε υπερβολικά πολύ και τώρα που είναι ενήλικη έχει εξελιχθεί σε απίστευτα κομπλεξικό άτομο. Οπότε ναι, πιστεύω η εμφάνιση παίζει ρόλο στα πως θα εξελιχθείς αλλά παράλληλα πιστεύω και ότι μπορείς να πάρεις συνειδητό έλεγχο αυτής της διαδικασίας και να εξελιχθείς καλύτερα. 3
anwnymh29 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Γιατι να μας διαμορφωνει η εμφανιση και οχι τα βιωματα μας? Εγω νομιζω οτι το δευτερο μας διαμορφωνει.. Οσον αφορα το πως βλεπουμε τον αλλον εχει να κανει παλι με τα βιωματα μας , αν η ματια αυτη ειναι βαθια ή καθαρα επιφανειακη αναλογα με την εμφανιση του αλλου.
SlickNick Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Γιατι να μας διαμορφωνει η εμφανιση και οχι τα βιωματα μας? Εγω νομιζω οτι το δευτερο μας διαμορφωνει.. Οσον αφορα το πως βλεπουμε τον αλλον εχει να κανει παλι με τα βιωματα μας , αν η ματια αυτη ειναι βαθια ή καθαρα επιφανειακη αναλογα με την εμφανιση του αλλου. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, συν ότι η εμφάνιση επηρεάζει τα βιώματα μας.
xpapias Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Πολύ ενδιαφέρον το link για τον Lmbroso. Για να πω την αλήθεια μου είχε μιλήσει για αυτόν και ένας φίλος παλιότερα. Επίσης σημαντικό, σχετικό μ'αυτό που γράφτηκε παραπάνω. Σίγουρα τα βιώματα επηρεάζουν και την εμφάνιση. Πχ. κάποιος που έχει λιώσει στη δουλειά ή τα ξενύχτια θα έχει όψη ταλαιπωρημένου, ή κάποιος χρήστης ουσιών κάποιες φορές ψιλοξεχωρίζει. Αυτό που με απασχολούσε βέβαια περισσότερο στο συγκεκριμένο thread είναι αν κάποια πρώιμα στοιχεία μπορούν να διαμορφώσουν πχ το χαρακτήρα.
idomeneas7 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2015 Κάνω συνέχεια profiling και συνήθως πέφτω μέσα. 'Εχω νοητές κατηγορίες που κατατάσσω το κάθε άτομο βάσει της φάτσας, του ντυσίματος και του τρόπου κίνησης/ομιλίας. Υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως και "μπάσταρδοι" που ανήκουν σε παραπάνω από μια κατηγορία. Σπάνια πετυχαίνω άτομα που μου είναι αδύνατο να κατατάξω κάπου. 'Οσοι αρχισουν τα περι political correctness είναι στην κατηγορία των κλαψομ... 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα