Donalhioy Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Αν η θέση κοστολογείται τόσο δεν μπορεί αυτός να δώσει τα διπλά όμως... μπορει ομως, να ειναι νομιμος πολιτης, και να σου πλερω ενσημα, υπερωριες αργιες και να σου δινει δωρο, πραγμα ομως, που δεν γινεται ουτε απο μερικες μεγαλες και "σοβαρες" εταιριες.. και οχι να κοστολογει αυτος οπως και οσο γουσταρει την εργασια σου και να σου κανει την τιμη να δουλεψεις γι αυτον που στην θεση σου παρακαλανε αλλοι 10 να μπουν
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 παμε εγω και εσυ για την ιδια θεση επειδη εσενα σε ξερει λεει παρε 1700 ενω σε εμενα που δεν με ξερει λεει δεν μπορω να σου δωσω πανω απο 500 γιατι δεν βγαινω. Πως ακριβως η ιδια θεση κοστολογειται διαφορετικα (και μαλιστα στην μια περιπτωση "δεν βγαινει") γιατι δεν με γνωριζεΙ? Ακριβώς έτσι, λογικό δεν είναι; Για ιδιωτική επιχείρηση μιλάμε. Υποχρέωση έχει να δώσει τον κατώτατο νόμιμο μισθό για αυτή τη δουλειά. Το μέχρι πόσα θα δώσει και σε ποιον είναι καθαρά δικό του θέμα! Είναι δυνατόν να δώσει στην κόρη του τα ίδια; Κι όλο το μαγαζί της δίνει αν θέλει, σημαίνει ότι πρέπει να κάνει το ίδιο και στον άγνωστο; μπορει ομως, να ειναι νομιμος πολιτης, και να σου πλερω ενσημα, υπερωριες αργιες και να σου δινει δωρο, πραγμα ομως, που δεν γινεται ουτε απο μερικες μεγαλες και "σοβαρες" εταιριες.. και οχι να κοστολογει αυτος οπως και οσο γουσταρει την εργασια σου και να σου κανει την τιμη να δουλεψεις γι αυτον που στην θεση σου παρακαλανε αλλοι 10 να μπουν Συμφωνώ, έγραψα και πιο πάνω τι είναι υποχρεωμένος να κάνει. Το ταβάνι και την επιλογή που θα το δώσει το βάζει αυτός όμως 1
Iris_89 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Στην κόρη μπορεί να έδινε 1700, σίγουρα θα της έδινε ρεπό/ένσημα κτλ, επειδή θα ήταν κόρη του. Έστω να πάει ένας ξένος και να του δώσει τον κατώτατο επειδή "έτσι γουστάρει". Πιστεύεις οτι ο ξένος θα έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με την κόρη του? I don't think so...
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Τι συγκρίνεται τώρα ρε παιδιά; Είπαμε σε έναν οποιοδήποτε υπάλληλο πρέπει να δίνει αυτά που λέει ο νόμος. Στην κόρη του δίνει όσα και ό,τι θέλει αυτός! Θα έκανε κανείς κάτι διαφορετικό; 1
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Τι συγκρίνεται τώρα ρε παιδιά; Είπαμε σε έναν οποιοδήποτε υπάλληλο πρέπει να δίνει αυτά που λέει ο νόμος. Στην κόρη του δίνει όσα και ό,τι θέλει αυτός! Θα έκανε κανείς κάτι διαφορετικό; ναι δεν καταλαβαινεις το ζουμι της υποθεσης. Προφανως στην κορη του θα δωσει περισσοτερα ΑΛΛΑ αυτο που λεμε ειναι οτι απο τη στιγμη που εχει να δωσει 1700 το μηνα βγαινει να δωσει και 700 σε καποιον αλλο και οχι το λιγοτερο δυνατο. Για να στο πω διαφορετικα ειναι σαν να θελω να αγορασω κατι που κανει 50 ευρο να ζηταω απο τον πωλητη να μου το αφησει 40ευρο γιατι δεν εχω λεφτα και να τον πληρωνω με 200ευρο
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 ναι δεν καταλαβαινεις το ζουμι της υποθεσης. Προφανως στην κορη του θα δωσει περισσοτερα ΑΛΛΑ αυτο που λεμε ειναι οτι απο τη στιγμη που εχει να δωσει 1700 το μηνα βγαινει να δωσει και 700 σε καποιον αλλο και οχι το λιγοτερο δυνατο. Για να στο πω διαφορετικα ειναι σαν να θελω να αγορασω κατι που κανει 50 ευρο να ζηταω απο τον πωλητη να μου το αφησει 40ευρο γιατι δεν εχω λεφτα και να τον πληρωνω με 200ευρο Μπορεί να δώσει μπορεί και να μη δώσει. Τέλος πάντων, το βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Δεν πειράζει! edit, να συμπληρώσω ότι δεν είναι ακριβώς όπως το παράδειγμα που έγραψες. Το σωστό θα ήταν να γράψεις ότι επειδή έχεις 200εύρω ο πωλητής να σου ζητήσει 60€ αντί για 50€ που κάνει κανονικά. Μια λίγο άσχετη ερώτηση για εσάς που μένετε έξω...περίπτερα έχει εκεί που είστε;;
defacer Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Τι συγκρίνεται τώρα ρε παιδιά; Είπαμε σε έναν οποιοδήποτε υπάλληλο πρέπει να δίνει αυτά που λέει ο νόμος. Στην κόρη του δίνει όσα και ό,τι θέλει αυτός! Θα έκανε κανείς κάτι διαφορετικό; Ναι ΟΚ για την κόρη του, αλλά στον άσχετο θα έδινε βασικό επειδή τόσο πιστεύει ότι αξίζει η δουλειά του πωλητή του ή επειδή δε μπορεί να πάει παρακάτω; Εκεί είναι που με προβληματίζει εμένα και με προδιαθέτει αρνητικά. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η επιλογή του ποσού Χ έγινε με οποιοδήποτε κριτήριο εκτός του "πόσο λίγα μπορώ να δώσω παραμένοντας νόμιμος", το οποίο είναι κριτήριο ΓΤΠ και σκιαγραφεί ακριβώς το πώς βλέπει ο τάδε εργοδότης τον υπάλληλό του: σα ζώο προς εκμετάλλευση. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο "βασικό" και "βασικό συν 50 ευρώ", πολύ μεγαλύτερη από 50 ευρώ.
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Ναι ΟΚ για την κόρη του, αλλά στον άσχετο θα έδινε βασικό επειδή τόσο πιστεύει ότι αξίζει η δουλειά του πωλητή του ή επειδή δε μπορεί να πάει παρακάτω; Εκεί είναι που με προβληματίζει εμένα και με προδιαθέτει αρνητικά. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η επιλογή του ποσού Χ έγινε με οποιοδήποτε κριτήριο εκτός του "πόσο λίγα μπορώ να δώσω παραμένοντας νόμιμος", το οποίο είναι κριτήριο ΓΤΠ και σκιαγραφεί ακριβώς το πώς βλέπει ο τάδε εργοδότης τον υπάλληλό του: σα ζώο προς εκμετάλλευση. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο "βασικό" και "βασικό συν 50 ευρώ", πολύ μεγαλύτερη από 50 ευρώ. Για να συμφωνήσουμε, πιστεύω ότι το πιο δίκαιο θα ήταν να δώσει αρχικά όσα προβλέπονται και εφόσον μείνει ευχαριστημένος να δώσει και το 50άρικο επιπλέον κι ακόμα περισσότερα. Αυτό που λέω όμως είναι ότι δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον γιατί δεν δίνει παραπάνω από "όσα πρέπει" ενώ θα τα έδινε στην κόρη του. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις.
bedazzled Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Εντάξει αυτό δε νομίζω ότι είναι μέτρο σύγκρισης, το πόσα θα έδινε στην κόρη του για να την ευχαριστήσει και να την πείσει να μείνει. Το να έδινε σε μια άλλη πωλήτρια 1700€ θα ήταν παράλογο... Εδώ είναι η ένστασή μου... Τι παραπάνω προσόντα έχει η κόρη του π.χ. από την κόρη του γείτονα; Είναι ή δεν είναι θέση ανειδίκευτου η θέση της πωλήτριας; Να βγει και να πει «τόσα θέλω να δώσω, τόσα δίνω» όχι «τόσα έχω, τόσα δίνω». Δηλαδή για την κόρη σου πως είχες παραπάνω λεφτά; Με την διάχυτη οικογενειοκρατία (η οποία ΔΕΝ υπάρχει μόνο στα «μεγάλα» τζάκια, αλλά ΠΑΝΤΟΥ) δεν είναι παράλογο που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει στα τάρταρα... Αν έχεις γνωστό/συγγενή, μπορούν να σε βολέψουν και να βγάλεις καλά λεφτά σε θέσεις που δεν απαιτούν πολλά προσόντα. Αν δεν έχεις τα κονέ, ή συμβιβάζεσαι για €500 ή την κάνεις για εξωτερικό. Sorry Zio, αλλά εγώ δεν πρόκειται να δικαιολογήσω τέτοιες συμπεριφορές.
Moderators Spect~ Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 ο νομος υπαρχει απλα για να μην υπαρχει υπερ εκμεταλευση απο τους εργοδοτες και για να κρατησουμε και καποιες βασικες αξιες. Σου ξανα λεω οτι χανεις το νοημα, κανεις δεν τον κατηγορει που δινει παραπανω στην κορη του αλλα το οτι στον αλλον θα του δωσει "ψιχουλα" και θα πρεπει να του πει και ευχαριστω με το προσχημα οτι δεν εχει. Οσο για το παραδειγμα που σου εδωσα πριν ο πελατης ηταν ο εργοδοτης και ο πωλητης ο υπαλληλος απο το αρχικο θεμα
thomasG4 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Για να συμφωνήσουμε, πιστεύω ότι το πιο δίκαιο θα ήταν να δώσει αρχικά όσα προβλέπονται και εφόσον μείνει ευχαριστημένος να δώσει και το 50άρικο επιπλέον κι ακόμα περισσότερα. Αυτό που λέω όμως είναι ότι δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον γιατί δεν δίνει παραπάνω από "όσα πρέπει" ενώ θα τα έδινε στην κόρη του. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις. Στο υποθετικό σενάριο που κάποιος βγαίνει διαμάντι εργαζόμενος που βγάζει αρκετή δουλειά και δουλεύει 2-3 χρόνια στην επιχείρηση, άμα ζητήσει αύξηση 200 ευρώ πιστεύεις ότι θα πάρει απο τον μέσο Έλληνα εργοδότη; Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το εξωτερικό. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια. Έξω, άμα ο εργαζόμενος είναι πολύτιμος πληρώνεται και αναλόγως. Υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία και ανταμοιβή της σκληρής-αποδοτικής εργασίας. Εδώ θα προτιμήσει να πάρει κάποιο καινούριο υπάλληλο με το βασικό μισθό και αυτά τα 200 ευρώ να τα ξοδέψει στις δικές του προσωπικές ανάγκες. Έτσι όμως χάνει έναν έμπειρο υπάλληλο που του βγάζει μεγαλύτερη δουλειά και έτσι αυξάνει τη παραγωγή της επιχείρησης του. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα στη λογική του Έλληνα εργοδότη.
slipknot Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Ντάξει, τι συζητάμε τώρα. Προφανώς το νόημα του bedazzled ήταν ότι ο λαδέμπορας είτε είχε καλό τζίρο ώστε να μπορεί άνετα να πληρώνει τόσα, είτε ήταν αρκετά βαρεμένος για να θέλει να μπει μέσα οικονομικά, στην προσπάθεια να κρατήσει την πριγκιπέσα του. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το να πάρει ξένο και να του δώσει τον βασικό δεν είναι παράνομο (αν και συζητήσιμο, όταν ο μισθός είναι σκέτος) αλλά καταδεικνύει αυτή την κουτοπονηριά η οποία στάθηκε αφορμή να ανοίξει και το συγκεκριμένο νήμα. Και γενικά μιλώντας, θα μπορούσε να της δώσει και το μισό μαγαζί, αυτό δε σημαίνει ότι στο προκείμενο (πρόσληψη υπαλλήλου) είναι μια υγιής στρατηγική, όταν σε κάθε επιχείρηση, ακόμα και οικογενειακή, υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Λίγο τέτοιες χαλαρότητες, λίγο το greek dream του 1.7k€ στο παιδί μου - ψυχουλάκια από παντεσπάνι στο δικό σου, είναι αιτίες που μετατρέπουν μια επιχείρηση σε μαγαζάκι της πούτσας. 2
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Εδώ είναι η ένστασή μου... Τι παραπάνω προσόντα έχει η κόρη του π.χ. από την κόρη του γείτονα; Είναι ή δεν είναι θέση ανειδίκευτου η θέση της πωλήτριας; Να βγει και να πει «τόσα θέλω να δώσω, τόσα δίνω» όχι «τόσα έχω, τόσα δίνω». Δηλαδή για την κόρη σου πως είχες παραπάνω λεφτά; Με την οικογενειοκρατία (η οποία ΔΕΝ υπάρχει μόνο στα «μεγάλα» τζάκια, αλλά ΠΑΝΤΟΥ) δεν είναι παράλογο που η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει στα τάρταρα... Αν έχεις γνωστό/συγγενή, μπορούν να σε βολέψουν και να βγάλεις καλά λεφτά σε θέσεις που δεν απαιτούν πολλά προσόντα. Αν δεν έχεις τα κονέ, ή συμβιβάζεσαι για €500 ή την κάνεις για εξωτερικό. Sorry Zio, αλλά εγώ δεν πρόκειται να δικαιολογήσω τέτοιες συμπεριφορές. Είναι η κόρη του απλά, ακόμα και η πιο άχρηστη υπάλληλος του κόσμου να είναι έχει δικαίωμα να της δώσει όσα θέλει. ο νομος υπαρχει απλα για να μην υπαρχει υπερ εκμεταλευση απο τους εργοδοτες και για να κρατησουμε και καποιες βασικες αξιες. Σου ξανα λεω οτι χανεις το νοημα, κανεις δεν τον κατηγορει που δινει παραπανω στην κορη του αλλα το οτι στον αλλον θα του δωσει "ψιχουλα" και θα πρεπει να του πει και ευχαριστω με το προσχημα οτι δεν εχει. Οσο για το παραδειγμα που σου εδωσα πριν ο πελατης ηταν ο εργοδοτης και ο πωλητης ο υπαλληλος απο το αρχικο θεμα Ναι το κατάλαβα το παράδειγμα, γι΄αυτό λέω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Το αντικειμενικά σωστό είναι να το πάρεις όσο πρέπει, όχι παραπάνω γιατί τυχαίνει να έχεις παραπάνω λεφτά! Δεν διαφωνώ ότι καλό θα ήταν να δίνανε παραπάνω λεφτά γενικά, η "διαφωνία" μου είναι ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον άνθρωπο του παραδείγματος με την αιτιολογία που γράφτηκε. Ας τους κατηγορήσουμε όλους μαζί ότι εκμεταλλεύονται καταστάσεις, όχι για τον λόγο αυτό όμως (ότι θα έδινε παραπάνω στην κόρη του).
defacer Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Για να συμφωνήσουμε, πιστεύω ότι το πιο δίκαιο θα ήταν να δώσει αρχικά όσα προβλέπονται και εφόσον μείνει ευχαριστημένος να δώσει και το 50άρικο επιπλέον κι ακόμα περισσότερα. Αυτό που λέω όμως είναι ότι δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον γιατί δεν δίνει παραπάνω από "όσα πρέπει" ενώ θα τα έδινε στην κόρη του. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο περιπτώσεις. Τι πάει να πει "όσα προβλέπονται"; Προβλέπονται >= βασικό μισθό. Όσο προβλέπονται τα 500 το ίδιο προβλέπονται τα 1500 και τα 42500. Περίεργος τρόπος να το δεις. Με ποιά λογική πρέπει να μείνει ο άλλος ευχαριστημένος πρώτα για να σε πληρώσει περισσότερα από το βασικό; Και γιατί αυτή η λογική να ισχύει για έναν π.χ. πωλητή και όχι για μένα; Επειδή εγώ έχω την πολυτέλεια να μπορώ να απαντήσω πήγαινε λίγο στη γωνία να δεις αν έρχομαι, ενώ τα 20χρονα κοριτσούδια που πάνε για πωλήτριες όχι; ΓΤΠ λογική όπως έλεγα.
zio10 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2015 Στο υποθετικό σενάριο που κάποιος βγαίνει διαμάντι εργαζόμενος που βγάζει αρκετή δουλειά και δουλεύει 2-3 χρόνια στην επιχείρηση, άμα ζητήσει αύξηση 200 ευρώ πιστεύεις ότι θα πάρει απο τον μέσο Έλληνα εργοδότη; Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το εξωτερικό. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια. Έξω, άμα ο εργαζόμενος είναι πολύτιμος πληρώνεται και αναλόγως. Υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία και ανταμοιβή της σκληρής-αποδοτικής εργασίας. Εδώ θα προτιμήσει να πάρει κάποιο καινούριο υπάλληλο με το βασικό μισθό και αυτά τα 200 ευρώ να τα ξοδέψει στις δικές του προσωπικές ανάγκες. Έτσι όμως χάνει έναν έμπειρο υπάλληλο που του βγάζει μεγαλύτερη δουλειά και έτσι αυξάνει τη παραγωγή της επιχείρησης του. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα στη λογική του Έλληνα εργοδότη. Είναι θέμα εργοδότη, νομίζω δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι ούτε όλους τους εργοδότες της Ελλάδας ούτε όλους του εξωτερικού. Ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί πιο σωστό για τη δική του επιχείρηση και έχει τις ανάλογες συνέπειες, καλές ή κακές.
Προτεινόμενες αναρτήσεις