bilya Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Το βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι όλα αυτά (η φτηνότερη ζωή γενικά) δεν είναι θέμα του επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας και στις δύο περιπτώσεις (και στις δύο χώρες δηλαδή) την ίδια συμπεριφορά έχει. Θα δώσει τον κατώτερο νόμιμο μισθό. (Είπαμε ότι για χάρη της κουβέντας θεωρούμε ότι και οι δύο δίνουν όλα τα νόμιμα, ένσημα, υπερωρίες κλπ αν και όλοι παντού δεν ξέρω αν τα δίνουν. Έγραψε πριν ο Glykos ότι και στη Γαλλία μαύρα δούλευε ας πούμε). πάντως εδώ πάνω μόνο 2 μου χουν πει για μαυρα όλοι ήθελαν μέσω τράπεζας (πληρώνεται απευθείας ο φόρος και η ασφάλεια) ...όσο για την ερώτηση τον κατώτατο εδώ τον λένε living wage (που είναι ακριβώς αυτό). τώρα δουλείες ανειδίκευτου εργάτη είναι κ ο σερβιτόρος (αλλά όσο περνάνε τα χρόνια και γίνεσαι επαγγελματίας αυξάνεται ο μισθός), ο καθαριστής(τα 8p την ώρα το δα σε αγγελία), σουπερμαρκετ πχ sta lidl βγάζουν γύρω στα 1100-1200 καθαρά νομίζω 1
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 οχι δεν εχει την ιδια γιατι εξω σχεδον παντα θα πληρωθεις υπερωριες, θα εχεις καλες συνθηκες εργασιας κτλ και επισης θα σε σεβεται σαν ανθρωπο οχι οπως στην Ελλαδα. Επισης δεν εχει θεωρουμε οτι ειναι ετσι συγκρινουμε την πραγματικοτητα αλλιως ας κανουμε συζητηση θεωροντας οτι ολοι παιρνουν 2000 Σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο αυτά (τα αυτονόητα δηλαδή). Υπάρχουν κι εδώ σωστοί αλλά θέλει τύχη και ψάξιμο. Σκέφτεσαι να μείνεις εκεί και μετά τις σπουδές; Έχει δουλειές στο αντικείμενο που σπουδάζεις; @zio Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Ο βασικός μισθός είναι το "άλλοθι" της πλειονότητας των εργοδοτών στην Ελλάδα να πληρώνουν όλους ίσα και όμοια. Δεν αναγνωρίζουν την ειδίκευση (πολλές φορές και την εμπειρία) μια θέσης ως λόγο να πληρώσουν παραπάνω απο τον βασικό μισθό. Εσύ λες ότι αυτό είναι δικαίωμα του εργοδότη, δεν διαφωνώ. Αλλά είναι απλά λάθος σαν λογική. Έτσι δεν δίνεις κίνητρο στον εργαζόμενο να αποδώσει καλύτερα (αύξηση παραγωγής) και δημιουργείτε κλίμα ανασφάλειας για το μέλλον του στη επιχείρηση. Δεν λέω ότι άμα δεν υπήρχε ο βασικός μισθός τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι θέμα απλής εργασιακής κουλτούρας, που στην Ελλάδα δεν κατέχουμε, δυστυχώς. Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως έχω γράψει και πιο παλιά πιστεύω ότι παλιότερα παίρναμε παραπάνω από όσα αξίζαμε σε γενικές γραμμές. Απλά το αναφέρω, δεν δικαιολογώ το χάλι που υπάρχει τώρα που είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις σωστό εργοδότη. Συμβιβασμός υπάρχει γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν και πολλές επιλογές... Εννοείς να μην υπήρχε κατώτατος μισθός και να ήταν όλα ελεύθερα; Δε νομίζω ότι σε αυτή τη φάση μπορούμε να αντέξουμε και να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο...
Moderators Spect~ Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 σωστοι υπαρχουν παντου το θεμα ειναι τι γινετε στην πλειοψηφια τον περιπτωσεων. Και οχι δεν θελω να μεινω εδω -οχι οτι το αποκλειω- αλλα δεν γυριζω ελλαδα για δουλεια
thomasG4 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο αυτά (τα αυτονόητα δηλαδή). Υπάρχουν κι εδώ σωστοί αλλά θέλει τύχη και ψάξιμο. Σκέφτεσαι να μείνεις εκεί και μετά τις σπουδές; Έχει δουλειές στο αντικείμενο που σπουδάζεις; Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως έχω γράψει και πιο παλιά πιστεύω ότι παλιότερα παίρναμε παραπάνω από όσα αξίζαμε σε γενικές γραμμές. Απλά το αναφέρω, δεν δικαιολογώ το χάλι που υπάρχει τώρα που είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις σωστό εργοδότη. Συμβιβασμός υπάρχει γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν και πολλές επιλογές... Εννοείς να μην υπήρχε κατώτατος μισθός και να ήταν όλα ελεύθερα; Δε νομίζω ότι σε αυτή τη φάση μπορούμε να αντέξουμε και να διαχειριστούμε κάτι τέτοιο... Και παλιά τα ίδια γίνονταν, απλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Με πρόφαση τη κρίση το κάνουν και μερικές ελληνικές εταιρίες που έχουν τεράστια κέρδη, ακόμα και σήμερα. Ονόματα δεν λέμε, όλοι ξέρουμε ποιες είναι. Ναι μερικές χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό. Αν και όπως έγραψα δεν νομίζω ότι θα είχε κάποιο όφελος στην Ελλάδα, γιατί είναι θέμα εργασιακής κουλτούρας πιο πολύ.
bilya Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Και παλιά τα ίδια γίνονταν απλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ναι μερικές χώρες δεν έχουν κατώτατο μισθό. Αν και όπως έγραψα δεν νομίζω ότι θα είχε κάποιο όφελος στην Ελλάδα, γιατί είναι θέμα εργασιακής κουλτούρας πιο πολύ. να συμπληρωσω οτι λογο αυτής της κουλτούρας που σωστα λες δεν επρεπε ποτε να μειωθεί ο κατώτατος γιατί κ οταν ηταν 800€ πάλι διναν σε ανειδίκευτους κ μη τα ιδια
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση ειδικά τα τελευταία χρόνια. Όπως έχω γράψει και πιο παλιά πιστεύω ότι παλιότερα παίρναμε παραπάνω από όσα αξίζαμε σε γενικές γραμμές. Αυτό πως το ορίζεις;
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Αυτό πως το ορίζεις; Ότι χωρίς κάποια ιδιαίτερη ειδίκευση ή γνώσεις έπαιρνες εύκολα γύρω στο 1000άρικο (+-) για ας πούμε εύκολες δουλειές. Όπως κάτι δουλειές γραφείου της πλάκας, κάτι εξωτερικές δουλειές κλπ
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Για τις ίδιες δουλειές παίρνεις σε άλλες χώρες περισσότερα και με παρόμοιο επίπεδο τιμών με την Ελλάδα. 2
bilya Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Ότι χωρίς κάποια ιδιαίτερη ειδίκευση ή γνώσεις έπαιρνες εύκολα γύρω στο 1000άρικο (+-) για ας πούμε εύκολες δουλειές. Όπως κάτι δουλειές γραφείου της πλάκας, κάτι εξωτερικές δουλειές κλπ και γιατί να μην παίρνουν? αυτή είναι χαζή νοοτροπία ελλάδας, σου είπα και παραπάνω πόσα παίρνουν σε αντίστοιχες δουλειες 1
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 και γιατί να μην παίρνουν? αυτή είναι μια χαζή νοοτροπία στην ελλάδα Να παίρνουν, απλά σε μας ήταν αεριτζίδικο χρήμα που απλά κυκλοφορούσε...
Pablo_Hasan Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Και τι πρέπει να κάνεις να σκαβεις όλη μέρα για να μην είναι αεριτζιδικο; 1
zio10 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Και τι πρέπει να κάνεις να σκαβεις όλη μέρα για να μην είναι αεριτζιδικο; Όχι φυσικά, αλλά για μένα παίρνανε παραπάνω από όσα βγάζανε. (Στην πραγματικότητα γιατί αλλιώς τα βγάζανε τα λεφτά τους, κυκλοφορούσε χρήμα και τα βγάζανε σχετικά εύκολα κιόλας).
Porg Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Συζητάτε σε λάθος βάση κύριοι, το καπιταλιστικό σύστημα είναι αυτό που φταίει για αυτά τα φαινόμενα Όσο ο κόσμος επιμένει σε ένα σύστημα που έχει αποτύχει όπου και αν εφαρμόστηκε και δεν κάνει τη στροφή προς τον κομμουνισμό ή έστω τον σοσιαλισμό δεν θα δει άσπρη μέρα
φραμπάλα Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Συγνώμη είναι δωρεάν τα ΜΜΜ στην Εσθονία; Πώς;
Moderators Spect~ Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Moderators Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2015 Συγνώμη είναι δωρεάν τα ΜΜΜ στην Εσθονία; Πώς; τι εννοεις πως? Σαν κατοικος Εσθονιας εισαι αναγκασμενος να βγαλεις Εσθονικη ταυτοτηα ή TRP για μη ΕΕ χωρες, οποιος εχει ταυτοτητα στο Ταλιν δικαιειται και εχει δωρεαν ΜΜΜ (Λεωφορεια,τραμ,τρολευ δεν εχουν μετρο).
Προτεινόμενες αναρτήσεις