φιρίκι Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Καταρχήν δεν σε είπα αδαή. Κατά δεύτερον είναι άλλο πράγμα ο ψυχικά ασθενής και άλλο πράγμα ο ψυχωσικός. (google it please) Επίσης εκείνος με αποκλίνουσα συμπεριφορά δεν είναι απαραίτητα ψυχικά ασθενής ή ψυχωσικός και αυτά τα τρία μαζί δεν χωράνε σε μία πρόταση (επιφυλάσσομαι βέβαια γιατί υποψιάζομαι πως μάλλον είναι λάθος της μετάφρασης/απόδοσης). Όσο για τον Szasz.. συμπαθώ το ότι ήταν αιρετικός και είχε τις δικές του απόψεις από την αρχή έως το τέλος, κάτι που είναι σεβαστό. Το αν συμφωνώ τώρα με κάποια από αυτά που είπε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ένδιαφέροντα όσα έλεγε και υποστήριζε, όμως δεν αποτελούν κάποιο κριτήριο "σωστού" ή "λάθους" μιας και τις απόψεις του εξέφραζε. Εγώ το λέω οτι είμαι αδαής Τα τρία αυτά χωράνε μαζί σε μια εισαγωγή, νομίζω. Δεν ισχυρίζομαι οτι όλα όσα λέει ο Szasz είναι σωστά, ανέφερα το βιβλίο ως πολύ ενδιαφέρον και για να φέρω ένα παράδειγμα του γιατί είναι επικίνδυνη η ψυχιατρικοποίηση και η εξουσία που επενδύεται στους ψυχιάτρους να αποφαίνονται ποιος είναι εντάξει και ποιός ελλατωματικός, του πόσο υποκειμενικά μπορούν να είναι κάποια κριτήρια και πως μέσω όλων αυτών μπορούν εν δυνάμει να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Ολα αυτά ως απάντηση προς τον groot που -ορθώς, ομολογουμένως- ζητάει ορισμούς τοξικότητας και ο οποίος δείχνει να καταλαβαίνει επιλεκτικά τι του λένε ώρες-ώρες. Οσο για το τι εστί τοξικός άνθρωπος, θα αποτολμήσω έναν πρόχειρο ορισμό λέγοντας οτι είναι ο άνθρωπος εκείνος που συνειδητά ή ασύνειδα αλλά πάντως υστερόβουλα γίνεται δυσάρεστος, οχληρός και φορτικός στους άλλους προκειμένου να επιτύχει τον όποιο σκοπό του, ο οποίος συνήθως σχετίζεται με την αυτο-ικανοποίηση του εν λόγω ανθρώπου. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει οτι ο τοξικός άνθρωπος λέγεται και μαλά.... καταλάβατε αλλά νομίζω οτι υπάρχει διαφορά.
DDevil Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Το αίσθημα "τοξικότητας" έχει να κάνει περισσότερο με τη δική μας αντίδραση, στη σχέση μας, με αυτούς τους ανθρώπους (τους "τοξικούς"). Επίσης χρειάζονται δυο άνθρωποι για να δημιουργηθεί μια "τοξική" σχέση (αλληλεπίδραση) κι έτσι είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τον (όποιο) ρόλο μας σε αυτήν. Οποια και αν ειναι η δικη σου αντιδραση ο άδικος και βρωμικος άνθρωπος θα συνεχιζει να κανει τη δουλεια του.Οποτε εχεις 2 επιλογες ή να φυγεις και να τον αποφυγεις αν ειναι δυνατο ειναι η καλυτερη επιλογη ή να κάτσεις και να τον πολεμησεις μέχρι να τον νικησεις και να αποχωρησει αυτος. Υιοθετω την πρωτη προσεγγιση οπου ειναι δυνατον. Καλυτερα να διοχετευσεις σε κατι πιο δημιουργικο την ενεργεια σου παρα να την χάνεις με τον κάθε προβληματικο κομπλεξικο τύπο ή τυπισσα.
groot Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Εγώ το λέω οτι είμαι αδαής Τα τρία αυτά χωράνε μαζί σε μια εισαγωγή, νομίζω. Δεν ισχυρίζομαι οτι όλα όσα λέει ο Szasz είναι σωστά, ανέφερα το βιβλίο ως πολύ ενδιαφέρον και για να φέρω ένα παράδειγμα του γιατί είναι επικίνδυνη η ψυχιατρικοποίηση και η εξουσία που επενδύεται στους ψυχιάτρους να αποφαίνονται ποιος είναι εντάξει και ποιός ελλατωματικός, του πόσο υποκειμενικά μπορούν να είναι κάποια κριτήρια και πως μέσω όλων αυτών μπορούν εν δυνάμει να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Ολα αυτά ως απάντηση προς τον groot που ζητάει ορισμούς τοξικότητας και ο οποίος δείχνει να καταλαβαίνει επιλεκτικά τι του λένε ώρες-ώρες. Οσο για το τι εστί τοξικός άνθρωπος, θα αποτολμήσω έναν πρόχειρο ορισμό λέγοντας οτι είναι ο άνθρωπος εκείνος που συνειδητά ή ασύνειδα αλλά πάντως υστερόβουλα γίνεται δυσάρεστος, οχληρός και φορτικός στους άλλους προκειμένου να επιτύχει τον όποιο σκοπό του, ο οποίος συνήθως σχετίζεται με την αυτο-ικανοποίηση του εν λόγω ανθρώπου. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει οτι ο τοξικός άνθρωπος λέγεται και μαλά.... καταλάβατε αλλά νομίζω οτι υπάρχει διαφορά. Τώρα θα απαντούσα και θα έλεγα ότι πέταξες μία μπαρούφα, έφερες και μία παράθεση από κάποιον που ούτε και εσύ συμφωνείς, εστιάσεις στο ότι ΜΕΡΙΚΟΙ ψυχίατροι κάνουν λάθος (επίτηδες ή όχι) διαγνώσεις για να πεις (τελικά) ότι τοξικός είναι αυτός που ΕΣΕΝΑ σου την σπάει και ότι εγώ καταλαβαίνω επιλεκτικά. Άρες μάρες κουκουνάρες δηλαδή.. Αλλά δεν απαντάω και δεν το λέω.
φιρίκι Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Και γιατί όχι, έαν επιτρέπετε αγαπητέ; Παρεμπιπτόντως, ξαναδιάβασε το μήνυμα που παρέθεσες, του έχει γίνει μια προσθήκη υπέρ σου. Δεν είπα ποτέ οτι δεν συμφωνώ με τον Σαζ, άλλο πράγμα είπα. Επιλεκτικά είπαμε;
SlickNick Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Αδερφέ, δύο περιπτώσεις υπάρχουν: α) Είτε μπορείς να ξεχωρίσεις διαταραχές προσωπικότητας, οπότε ξέρεις ότι ο άλλος είναι άρρωστος και όχι "τοξικός" β) Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις διαταραχές προσωπικότητας, οπότε δεν ισχύει ότι λες τοξικούς όσους έχουν διαταραχή της προσωπικότητας γιατί (πολύ απλά) δεν μπορείς να την ξεχωρίσεις. Α να γεια σου! Άρα, δεν είναι ο άλλος τοξικός αλλά ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ως τέτοιο. Merci. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες της κάθε διαταραχής για να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος δεν είναι καλά με βάση την συμπεριφορά του. Είχα δει έναν άστεγο που τσακωνόταν με τον εαυτό του, και ήταν χεσμένος και κατουρημένος. Δεν ξέρω τι έχει, αλλά βάζω ότι στοίχημα θέλεις ότι δεν είναι καλά.
groot Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες της κάθε διαταραχής για να ξέρεις ότι ένας άνθρωπος δεν είναι καλά με βάση την συμπεριφορά του. Είχα δει έναν άστεγο που τσακωνόταν με τον εαυτό του, και ήταν χεσμένος και κατουρημένος. Δεν ξέρω τι έχει, αλλά βάζω ότι στοίχημα θέλεις ότι δεν είναι καλά. Θέλω να πιστεύω ότι το γεγονός πως φέρνεις ένα τόσο ακραίο παράδειγμα για να στηρίξεις την άποψή σου, το κάνεις συνειδητά. Αλλιώς τσάμπα έχασα τον χρόνο μου με έναν άνθρωπο που θα το έκανε ασυνείδητα και εγώ θα τον ονόμαζα ούγκανο. Δηλαδή, θέλω να πιστεύω πως με το "διαταραχές προσωπικότητας" που έλεγες ως δείγμα τοξικού ανθρώπου, ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ανθρώπους που καταλαβαίνει κάποιος χωρίς εκπαίδευση ότι δεν είναι καλά. Γιατί τότε πέφτεις στο α) που έλεγα πριν (άρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟΣ αλλά άρρωστος). Για αυτό, το παράδειγμα με τον άνθρωπο που μιλάει στον εαυτό του ως αντιπαράδειγμα στο μήνυμά μου ελπίζω να έγινε συνειδητά. Χαμηλής ποιότητας αντιπαράδειγμα, αλλά έστω το έκανες συνειδητά. Ε; ========================================= Και για λήξει η φάση... Την απάντηση την έδωσε ο l337. Δεν υπάρχει τοξικός άνθρωπος. Υπάρχουν άνθρωποι που από την συμπεριφορά τους ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ "τοξικές" αντιδράσεις. Εάν θέλετε να γλιτώσετε από αυτό, απλά κάνετε κάτι με τον εαυτό σας. Δεν είναι θέμα των άλλων. 1
phanispal Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Θα συμφωνήσω. Σχετικά με το δικό μου ορισμό του τοξικού ανθρώπου, θεωρώ πως κάτι δεν πάει καλά και με την άλλη πλευρά, που έχει επιλέξει να μη βλέπει τα κακώς κείμενα. Για παράδειγμα η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Δε μπορεί να βγαίνει ο άλλος και να λέει ότι όλα είναι ρόδινα. Που και να είναι για εκείνον επειδή στάθηκε τυχερός ή ήταν πανάξιος, δεν είναι για τους περισσότερους.
φιρίκι Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Δημοσ. 12 Ιανουαρίου 2016 Για να φέρω άλλο ένα απο τα ακραία παραδείγματα που τόσο αντιπαθεί ο ερίτιμος groot, δηλαδή άμα την περιοχή όπου ζω και απ' όπου δεν μπορώ να φύγω την λυμαίνεται μια αδίστακτη και βίαιη συμμορία εμπόρων ναρκωτικών π.χ. εγώ τους βλέπω ως τοξικούς ενω δεν είναι; Ομολογουμένως, το παράδειγμα με το Λατσάκι και το παιδι του μετανάστη εργάτη σε άλλο θρεντ αναφορικά με την ύπαρξη ή μη ταξικού πολέμου ήταν πιο επιτυχημένο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις