Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω δύο μπρίζες η μία πάνω από την άλλη. Στη συνέχειά τους, θέλω να προστεθεί άλλη μία μπρίζα, η οποία θα τροφοδοτεί ένα πλυντήριο ρούχων. Η μπρίζα αυτή θέλω να έχει ένα διακόπτη/κουμπί που θα δίνει την παροχή ρεύματος όταν ανάβει. Πως θα το κάνατε αυτό το εγχείρημα;

Ο λόγος που θέλω να φτιάξω κάτι τέτοιο είναι τόσο για θέμα ασφαλείας όσο και για να μπορεί να κόβεται η παροχή όποτε θελήσω, φοβουμενος από υπερτάσεις κλπ.

Αλήθεια εάν π.χ. το wifi μου ή το πλυντήριο ρούχων δεν τα έχω αναμμένα αλλά είναι στην πρίζα και συμβεί μια υπέρταση στο δίκτιο, υπάρχει περίπτωση να καούν, παρά το ότι την έχω κλείσει τον διακόπτη;

• Like 1
Δημοσ.

Αν είναι εκτός λειτουργίας η συσκευή δεν θα υποστεί τίποτα από υπέρταση. Εξαίρεση πιθανόν μπορεί να αποτελέσουν διάφορες συσκευές που όταν είναι στην πρίζα καταναλώνουν ρεύμα λ.χ για κάποιο led αναμονής.

Η χρήση διακόπτη όπως τον θέλεις υπάρχει κυρίως για να μην αναγκάζεται κανείς να συνδέει/αποσυνδέει το φις από το σούκο και μετά την πάροδο ετών μπορεί να αποκολληθεί το σούκο από τον τοίχο.

Για να τραβήξεις άλλη πρίζα πάνω από αυτές και για όλα τα σχετικά να καλέσεις ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη.

• Like 2
Δημοσ.

Βασίλη έχεις δίκιο που ενδιαφέρεσαι για την ασφάλεια του κοσμάκη. Εντάξει δεν ρωτάω επειδή δεν ξέρω τίποτα, αλλά θέλω και να τα κάνω τέλεια και το να ακούω γνώμες πολλών με πάει προς τα εκεί! Αγγίζουμε την τελειότητα, έτσιιιι!  :-D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πριζα του πλυντηρίου πρέπει να έρχεται κατευθείαν απο τον πινακα και να είναι αποκλειστικά για το πλυντήριο. Δηλαδή μονοκοματο καλώδιο (2.5 αρι τουλάχιστον) και αποκλειστική ασφάλεια στον πίνακα(οριστε καο ο διακόπτης που ζητας) . Αν τωρα κάποια απο αυτες τις πρίζες πληρεί τις προϋποθέσεις απλα την χρησιμοποιείς αποκλειστικά για το πλυντήριο, δεν συνδέεις αλλες συσκευές πανω και εισαι ετοιμος. Διακοπτακη μπορεις να βαλεις edit(εχει δίκιο ο nvel) :στο καλώδιο της φασης της πριζας και έτσι επιλέγεις ποτε θέλεις να κανει κύκλωμα και ποτε οχι.

Επεξ/σία από bill999r
  • Like 2
Δημοσ.

οι μικροαυτόματοι στον πίνακα δεν είναι διακόπτες

όταν θέλουμε να διακόψουμε ένα κύκλωμα αυτό γίνεται πάντα μέσω φάσης (ή και ουδέτερου) και ΠΟΤΕ μέσω μόνο ουδετέρου

σε κάποια πλυντήρια όπως το συγκεκριμένο που είναι "παιδικό" αρκεί και γραμμή 10Α

καλό όταν δίνουμε συμβουλές σε φόρουμ που αφορούν θέματα ασφάλειας να έχουμε και κάποια σχέση με το αντικείμενο

• Like 1
Δημοσ.

Τι πρίζες είναι αυτές (σε τι ασφάλεια καταλήγουν στο πίνακα 10Α ή 16Α)?  Έχουν γείωση? Το πλυντήριο πόσα βατ είναι? Τι έχεις συνδεμένο στις υπάρχουσες πρίζες? Οι πρίζες είναι σε μπάνιο ή κουζίνα?

Αν το πρόβλημα σου είναι μόνο ο διακόπτης υπάρχουν πολύπριζα τύπου Τ με ενσωματωμένο διακόπτη.

(disclaimer με τα ρεύματα δε παίζουμε)

Δημοσ.

Τα σύγχρονα πλυντήρια έχουν χαμηλές καταναλώσεις και δέν χρειάζονται ενίσχυμένες πρίζες όπως βάζανε παλιά

Επειδή εγώ στο μπάνιο μου έχω πρίζα με 1,5άρι καλώδιο και πήρα πρόσφατα ένα 12κιλο τέρας της LG, φοβόμουν μήπως υπάρχει πρόβλημα.

Τελικά το ρεύμα που τραβάει είναι 6-7 Ampere κατα το στεγνωμα, και αυτό όχι συνεχόμενα, δηλαδή δουλεύει για 1 λεπτό, μετά σταματάει για 2 κτλ.

To 1,5αρι καλώδιο σηκώνει μέχρι 10Α, οπότε το ρεύμα είναι εντός της δυνατότητας του καλωδίου.

Στην κανονική πλύση η κατανάλωση είναι ακόμα μικρότερη.

Αυτό του zoranb πιστεύω θα μπορεί να το βάλει και σε πολύμπριζο χωρίς θέμα. Αν έχει τα στοιχεία κατανάλωσης απο το ταμπελάκι θα μας διαφωτήσουν.

Δημοσ.

zoranb πάρε κανένα ηλεκτρολόγο.

Ή μεγάλο πυροσβεστήρα για ηλεκτρική φωτιά.

Πλυντήριο με εναμισάρι καλώδιο διάβασα πιο πάνω.
Μπορεί.
Αλλά θυμήθηκα περιστατικό με aircondition , που πήρε φωτιά το καλώδιο μέσα στα κανάλια και καιγόταν ο τοίχος από μέσα..

Μάλλον δεν θα το παιζα. Δεν είναι μόνο να σου ρίξει την ασφάλεια. Μη καεί το σπίτι είναι το πρόβλημα.

Η πρίζα του πλυντηρίου περνάει σε δική της γραμμή με δική της ασφάλεια στον πίνακα. 
Και οι σοβαροί ηλεκτρολόγοι θα σου πουν όχι πρίζα μέσα σε μπάνιο.
Αυτά δεν τα συζητάμε.
Αν θέλεις βάλε πριζοδιακόπτη για να είσαι πιο χαλαρός, να το κλείνεις όταν δεν το χρησιμοποιείς.
Ζήτα το σε μαγαζί ηλεκτρολογικών.

Δημοσ.

δεν ειναι και τιποτα δυσκολο αυτο που ζηταει ο zoranb!απλο ειναι αν πιανουν τα χερια του!οσο για διατομες καλωδιων που λετε εχουν δει πολλα παρα πολλα τα ματια μου για την ηλικια μου σαν ηλεκτρολογος!!

Δημοσ.

Και οι σοβαροί ηλεκτρολόγοι θα σου πουν όχι πρίζα μέσα σε μπάνιο.

Αυτά δεν τα συζητάμε.

ρευματοδότες μπορούν να μπουν σε συγκεκριμένες περιοχές ενός μπάνιου, οι "σοβαροί" ηλεκτρολόγοι που θα πουν όχι

μπορούν να διαβάσουν το τμήμα 701 του κανονισμού που οφείλουν να εφαρμόζουν

• Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...