Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πρώτον, δεν μπορείς να πεις στην καθαρίστρια να πάει να σπουδάσει ρομποτική στα 50 της.

Δεύτερον, κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα φτάσουμε στο σημείο ρομπότ να κατασκευάζουν αλλά ρομπότ, οπότε και οι μηχανικοί ρομπότ θα μείνουν άνεργοι.

Μοναδική λύση σε βάθος χρόνου είναι να αντικατασταθεί ο καπιταλισμός από το post scarcity economy ή κάποιο παρεμφερές σύστημα.

Καταλαβαίνω το πνεύμα με την καθαρίστρια, αλλά από την άλλη δε μπορεί και η καθαρίστρια να πει ότι αφού ξεκίνησε καθαρίστρια στα 25 η υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να της βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια μέχρι τα 65.

Οπότε η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Θα ήταν πιστεύω καλό (και ουτοπικό μη σου πω) να έχει περάσει η καθαρίστρια από ένα σύστημα εκπαίδευσης/αποκατάστασης που της κάνει ξεκάθαρο ότι έχει "υποχρέωση" να κάνει μια λογική προσπάθεια να μην είναι καθαρίστρια στα 50 της, και ταυτόχρονα να υπάρχει κάποιο vocational training ως κοινωνική παροχή για όσους χάνουν τη δουλειά τους με τέτοιο τρόπο και δεν έχουν άλλα marketable skills.

Να σου πω πάντως, και γω ο ίδιος που μέσες άκρες αυτή τη στιγμή είμαι μέσα στον κουβά με το μέλι (σωστός τομέας τη σωστή στιγμή κλπ) πάντα σκέφτομαι ότι πριν απο Ν χρόνια στον κουβά με το μέλι ήταν π.χ. οι δικηγόροι, ή οι πολιτικοί μηχανικοί, ή οι γιατροί, ή... Νομίζω πως όταν κάποια στιγμή στο μέλλον αρχίσεις να βλέπεις κατα που φυσάει ο άνεμος, άμα δεν κάνεις καμία κίνηση για τον εαυτό σου είναι κάπως να κλαίγεσαι όταν στο τέλος χαθελθ η δουλειά. Βέβαια, μιλάω πάντα με τα δεδομένα της γενιάς μου όπου όλοι είχαμε την πολυτέλεια να σπουδάσουμε κάτι ή να μάθουμε κάποια τέχνη.

Η άλλη φάση τώρα με τα αυτοαναπαραγόμενα ρομπότ κλπ, ε εκεί είναι προφανές ότι τεχνολογικές αλλαγές τέτοιου μεγέθους θα έχουν συνοδευτεί από αντίστοιχου μεγέθους κοινωνικές αλλαγές που είναι πολύ δύσκολο να μαντεύουμε σήμερα πώς θα (πρέπει να) εξελιχθούν τα πράγματα. Σκέψου μόνο πόσο ριζικές κοινωνικές αλλαγές έφερε ας πούμε η τεχνολογική εξέλιξη του βιβλίου, που είναι κάτι πολύ πιο μικρό σε κλίμακα από ρομπότ και άλλα παρόμοια.

• Like 2
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δουλειά όχι, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ίσως. Βέβαια αυτό δεν φτάνει για να σπουδάσει, αλλά τουλάχιστον επιβιώνει...

Γενικά σε αυτή την ηλικία δεν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος ή να μάθει νέα πράγματα. Άντε πες π.χ. στον ταξιτζή για το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης που δημιούργησε το Uber, ο οποίος συνήθισε να δουλεύει σε καθεστώς προστατευτισμού.

Σχετικά με το post-scarcity economy, ήδη έχουμε δει κάποια ψήγματα, κυρίως στο software. π.χ. πριν 20 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να σου δώσουν δωρεάν λειτουργικό σύστημα (βλ. Windows) ή video games. Σήμερα όμως γίνεται με την ψηφιακή διανομή, γιατί μιλάμε για άυλο προϊόν -> σχεδόν μηδενικό κόστος σε σχέση με το φυσικό προϊόν (δισκέτες/οπτικοί δίσκοι, χαρτόνι/πλαστικό, εκτύπωση, μεταφορά κλπ).

Δημοσ.

To τζάμπα προϊόν που έχουμε σήμερα δεν είναι post-scarcity economy, είναι business model. Το κόστος διανομής του software πάντα ήταν αστείο μπροστά στο κόστος ανάπτυξης.

Post-scarcity θα ήταν να σου το έδιναν τζάμπα επειδή αν δε σου το έδιναν τζάμπα θα μπορούσες μόνος σου να πας στο Amazon Robot Services της εποχής να νοικιάσεις τα κατάλληλα ΑΙ και να σου ετοιμάσουν το ίδιο πράγμα σε δύο ώρες για δυο γιουροσεντ.

• Like 2
Δημοσ.

Τα ρομπότ θα μας αντικαταστήσουν στο τέλος και δεν είναι θεωρία συνομωσίας. Φυσική επιλογή είναι. Όσο φυσικό μπορεί να είναι ένα ρομπότ.

Δημοσ.

Όσο και εαν θέλω πραγματικά να υπεραπιστώ το WEF και τα λεγόμενα του και ότι πρεσβεύει και αυτό που προσπαθεί να επιτύχει και όλα τα άλλα τα οποία τα σέβομαι, γνωρίζοντας εκ των έσω αρκετά πράγματα θα κρατούσα μικρό καλάθι σε οποιαδήποτε αναφορά του.

Προσωπική γνώμη πάντα.

• Like 1
Δημοσ.

Το οτι τα ρομποτ θα αντικαταστησουν τους ανθρωπους μου θυμιζει την κλασικη ιστορια που πηγαν κατι Βρετανοι στην Ινδια και ειδαν τους Ινδους να σκαβουν με τις τσαπες. Οταν τους ρωτησαν μα καλα γιατι δεν χρησιμοποιειτε μηχανηματα απαντησαν: και ολοι αυτοι που θα βρουν δουλεια μετα; 

Same story here. Η τεχνολογια προχωραει και καποια επαγγελματα σταδιακα εξαφανιζονται. Δεν μπορουμε να μενουμε συνεχως πισω μονο και μονο για διασωζονται θεσεις εργασιας. Ο,τι εξελισσεται, φερνει και νεες απαιτησεις και ανοιγει νεες θεσεις εργασιας. Ουτε μπορουμε να αφηνουμε τα πραγματα ως εχουν μονο και μονο επειδη καποιοι "ετσι εμαθαν". Ειναι η κλασικη ελληνικη γκρινια. Μα καλα μου κοβεις τον μισθο; Εγω ειχα μαθει να ζω με €2000/μηνα εσυ τωρα μου λες να ζησω με €1200? Κανενας δεν θελει την αλλαγη οσο επηρεαζει τον ιδιο. Αν ακολουθουσαμε την ιδια λογικη:

-Γιατι να φτιαξουμε το taxis? Και οι εφοριακοι που θα δουλεψουν;

-Γιατι να βαλουμε Vending machines? Και οι ταμιες τι θα κανουμε;

-Γιατι να βαλουμε αυτοματα διοδια; Και οι ανθρωποι εκει που θα δουλεψουν;

-Γιατι να βαλουμε αυτοματα μηχανηματα συναλλαγων στις τραπεζες; Οι ταμιες κλεφτες θα γινουν;

Η λιστα ειναι ατελειωτη, δεν χρειαζεται να βαλω αλλα...

Δημοσ.

Το οτι τα ρομποτ θα αντικαταστησουν τους ανθρωπους μου θυμιζει την κλασικη ιστορια που πηγαν κατι Βρετανοι στην Ινδια και ειδαν τους Ινδους να σκαβουν με τις τσαπες. Οταν τους ρωτησαν μα καλα γιατι δεν χρησιμοποιειτε μηχανηματα απαντησαν: και ολοι αυτοι που θα βρουν δουλεια μετα; 

Ξεχασες το φιναλε που ειναι το καλυτερο σ' αυτον τον θρυλο. Γενικα κυκλοφορει σε πολλες βερσιον σαν ιστορια πχ o Friedman στην Κινα τους εβλεπε να ανοιγουν καναλι με τα φτυαρια. Οταν ρωτησε γιατι δεν βαζουν μηχανηματα και πηρε σαν απαντηση "οτι ετσι δημιουργουνται θεσεις εργασιας" σχολιασε ως εξης:

"Α, νομιζα θελατε να ανοιξετε καναλι οχι να δωσετε δουλειες. Γιατι τοτε δεν τους δινετε κουταλια αντι για φτυαρια;" *

Κατι που οντως ειναι anecdote και δεν υπαρχει πηγη για κατι που δεν ειναι μια απλη εξυπναδα αλλα προβληματιζει γιατι η ουσια παραμενει η ιδια:

Η εργασια δεν υπάρχει ως μέσο μαζοχισμού της ανθρωπότητας προς τον εργατη να ιδρωσει για ν αποκτησει αλλα αγαθα αλλα επειδη ειναι ο σκοπος που αν επιτευχθει θα αμειφθεί επειδη το χρειαζεται καποιος τοσο πολυ που πληρωνει γι αυτο. 

Μην το θεωρειτε αυτονοητο. Προχθες ακουγα πολιτευτη της Πρωτη Φορας να λεει οτι για να καταπολεμηθει η ανεργια πρεπει να μπει πλαφον σε υπαλληλους (!) πχ εχεις εστιατοριο κυριε; δεν θα αποφασισεις εσυ ποσο προσωπικο θελεις αλλα θα σου πουμε εμεις πχ τουλαχιστον τρεις λαντζερηδες, εξι σερβιτορους (ακομα κι αν τοσα χρονια δουλευεις με τεσσερις) και παει λεγοντας, αγνοοντας το οτι ο ιδιωτης δεν ειναι υποχρεωμενος να δουλευει εαν δεν βγαζει οσα πιστευει οτι αξιζει το ρισκο, το αγχος και το κεφαλαιο του. Λουκετο και καθεται/φευγει εξωτερικο/δουλευει μαυρα κλπ.

Εχει σημασια οτι υπαρχει κοσμος και σημερα που πιστευει οτι μια θεση εργασιας που δεν ειναι παραγωγικη αξιζει να υπαρχει αρκει να δινει σε καποιον "δουλεια".

Σιγουρα εαν ημουν εγω αυτος που ειχα δουλεια γραφειου να βγαζω αεροπορικα εισιτηρια και την εχανα λογω τεχνολογιας θα σπαζομουν μεν αλλα για την κοινωνια δεν θα ηταν κακο που χαρη στα νεα φτηνα self service αεροπορικα (που μια γραφειοκρατικη δημοσια αεροπορικη δεν θα τολμουσε να κανει) κανω ΚΑΙ περισσοτερα ταξιδια και λογω αυτου κερδιζουν αλλα επαγγελματα αρα το χρημα κινειται.

Καλως ή κακώς ετσι, αλλιως δεν θα υπηρχε εξελιξη. Εκτος αν πιστευουμε οτι οντως ο Γουτεμβεργιος ζημιωσε την ανθρωποτητα που αφησε ανεργους αυτους που κατ επαγγελμα εγραφα στο χερι.

* http://quoteinvestigator.com/2011/10/10/spoons-shovels/

• Like 2
Δημοσ.

εγω εχω να πω οτι ο ντιφεησερ ειναι ισως πανεξυπνιδου και δοξαζω τοποθετησεις και αναφορες και κουραγιο αναλυσης
τωρα στο βασικο προβληματισμο, θεωρω οτι το προβλημα δεν ειναι η εξαλειψη επαγγελματων/θεσεων εργασιας, αυτα προκυπτουν ουτως η αλλως δηλαδη, αλλα το οτι το ιδιο το συστημα δε δινει διεξοδους για ανειδικευτους εργατες και η ευκαιρια εξειδικευσης παραμενει προνομιο ανωτερων ταξεων.
δηλαδη πολυ ομορφο και το προταγμα "δωρεαν εκπαιδευσης" αλλα αν δεν εχεις δωρεαν διαβιωση, δηλαδη στεγη και φαι, νομιζω δε θα σπουδασεις αλλα θα ψαξεις δουλεια, ο,τι κι αν ειναι αυτο.
ολο το συστημα βασιζεται στην υπαρξη οικογενειας ως μοντελο συντηρισης ατομων, που φυσικα προυποθετει πατριαρχικο μοντελο ζωης με πυρινικη οικογενεια για βαση.
σορρυ, ενοχλουμαι με τον ειρμο μου, σταματαω εδω.

Δημοσ.

εγω εχω να πω οτι ο ντιφεησερ ειναι ισως πανεξυπνιδου και δοξαζω τοποθετησεις και αναφορες και κουραγιο αναλυσης

τωρα στο βασικο προβληματισμο, θεωρω οτι το προβλημα δεν ειναι η εξαλειψη επαγγελματων/θεσεων εργασιας, αυτα προκυπτουν ουτως η αλλως δηλαδη, αλλα το οτι το ιδιο το συστημα δε δινει διεξοδους για ανειδικευτους εργατες και η ευκαιρια εξειδικευσης παραμενει προνομιο ανωτερων ταξεων.

δηλαδη πολυ ομορφο και το προταγμα "δωρεαν εκπαιδευσης" αλλα αν δεν εχεις δωρεαν διαβιωση, δηλαδη στεγη και φαι, νομιζω δε θα σπουδασεις αλλα θα ψαξεις δουλεια, ο,τι κι αν ειναι αυτο.

ολο το συστημα βασιζεται στην υπαρξη οικογενειας ως μοντελο συντηρισης ατομων, που φυσικα προυποθετει πατριαρχικο μοντελο ζωης με πυρινικη οικογενεια για βαση.

σορρυ, ενοχλουμαι με τον ειρμο μου, σταματαω εδω.

Αυτα ειναι δικαιολογιες. Συγγνωμη κιολας. Ξερω παιδια που και σπουδασαν και δουλευαν ταυτοχρονα. Αυτοι γιατι το εκαναν; Γιατι θελουμε παντα ενα καλο πατερουλη να μας τα εχει ολα στο πιατο. Μερικοι δεν εκτιματε ιδιαιτερα τις ελευθεριες σας και ειστε διατεθειμενοι πολυ ευκολα να τις παραχωρησετε, αλλοι εχασαν τη ζωη τους διεκδικοντας τες.

Στον Ζωολογικο Κηπο μας λενε να μην ταϊζουμε τα ζωα γιατι μετα δεν μαθαινουν να βρισκουν την τροφη μονα τους. Με τους ανθρωπους ισχυει το ιδιο...

Ξεχασες το φιναλε που ειναι το καλυτερο σ' αυτον τον θρυλο. Γενικα κυκλοφορει σε πολλες βερσιον σαν ιστορια πχ o Friedman στην Κινα τους εβλεπε να ανοιγουν καναλι με τα φτυαρια. Οταν ρωτησε γιατι δεν βαζουν μηχανηματα και πηρε σαν απαντηση "οτι ετσι δημιουργουνται θεσεις εργασιας" σχολιασε ως εξης:

"Α, νομιζα θελατε να ανοιξετε καναλι οχι να δωσετε δουλειες. Γιατι τοτε δεν τους δινετε κουταλια αντι για φτυαρια;" *

Κατι που οντως ειναι anecdote και δεν υπαρχει πηγη για κατι που δεν ειναι μια απλη εξυπναδα αλλα προβληματιζει γιατι η ουσια παραμενει η ιδια:

Η εργασια δεν υπάρχει ως μέσο μαζοχισμού της ανθρωπότητας προς τον εργατη να ιδρωσει για ν αποκτησει αλλα αγαθα αλλα επειδη ειναι ο σκοπος που αν επιτευχθει θα αμειφθεί επειδη το χρειαζεται καποιος τοσο πολυ που πληρωνει γι αυτο. 

Μην το θεωρειτε αυτονοητο. Προχθες ακουγα πολιτευτη της Πρωτη Φορας να λεει οτι για να καταπολεμηθει η ανεργια πρεπει να μπει πλαφον σε υπαλληλους (!) πχ εχεις εστιατοριο κυριε; δεν θα αποφασισεις εσυ ποσο προσωπικο θελεις αλλα θα σου πουμε εμεις πχ τουλαχιστον τρεις λαντζερηδες, εξι σερβιτορους (ακομα κι αν τοσα χρονια δουλευεις με τεσσερις) και παει λεγοντας, αγνοοντας το οτι ο ιδιωτης δεν ειναι υποχρεωμενος να δουλευει εαν δεν βγαζει οσα πιστευει οτι αξιζει το ρισκο, το αγχος και το κεφαλαιο του. Λουκετο και καθεται/φευγει εξωτερικο/δουλευει μαυρα κλπ.

Εχει σημασια οτι υπαρχει κοσμος και σημερα που πιστευει οτι μια θεση εργασιας που δεν ειναι παραγωγικη αξιζει να υπαρχει αρκει να δινει σε καποιον "δουλεια".

Σιγουρα εαν ημουν εγω αυτος που ειχα δουλεια γραφειου να βγαζω αεροπορικα εισιτηρια και την εχανα λογω τεχνολογιας θα σπαζομουν μεν αλλα για την κοινωνια δεν θα ηταν κακο που χαρη στα νεα φτηνα self service αεροπορικα (που μια γραφειοκρατικη δημοσια αεροπορικη δεν θα τολμουσε να κανει) κανω ΚΑΙ περισσοτερα ταξιδια και λογω αυτου κερδιζουν αλλα επαγγελματα αρα το χρημα κινειται.

Καλως ή κακώς ετσι, αλλιως δεν θα υπηρχε εξελιξη. Εκτος αν πιστευουμε οτι οντως ο Γουτεμβεργιος ζημιωσε την ανθρωποτητα που αφησε ανεργους αυτους που κατ επαγγελμα εγραφα στο χερι.

* http://quoteinvestigator.com/2011/10/10/spoons-shovels/

Μα οταν καποιοι μιλουν για "κοινωνικο προσημο" αυτο ακριβως εννοουν. Να δινουν δουλεια ακομα και αν η επιχειρηση ειναι ζημιογονα, αντιπαραγωγικη κλπ. Και μην ξεχναμε οτι η τεχνολογια εχει δημιουργησει θεσεις εργασιας απο το μηδεν. Και μαλιστα οχι θεσεις που δινεται ενα φιλοδωρημα αλλα θεσεις που παρεχουν και καλες αμοιβες. 

Δημοσ.

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Μου έφυγαν τα μακαρόνια από το στόμα! Ακόμη γελάω!  :D :D :D

Το τραγικό είναι ότι πολύς κόσμος θα το θεωρεί καλή ιδέα...

Δημοσ.

Αυτα ειναι δικαιολογιες. Συγγνωμη κιολας. Ξερω παιδια που και σπουδασαν και δουλευαν ταυτοχρονα. Αυτοι γιατι το εκαναν; Γιατι θελουμε παντα ενα καλο πατερουλη να μας τα εχει ολα στο πιατο. Μερικοι δεν εκτιματε ιδιαιτερα τις ελευθεριες σας και ειστε διατεθειμενοι πολυ ευκολα να τις παραχωρησετε, αλλοι εχασαν τη ζωη τους διεκδικοντας τες.

Στον Ζωολογικο Κηπο μας λενε να μην ταϊζουμε τα ζωα γιατι μετα δεν μαθαινουν να βρισκουν την τροφη μονα τους. Με τους ανθρωπους ισχυει το ιδιο...

Τα ζώα επίσης δεν έχουν νοσοκομεία και συντάξεις. Να τα καταργήσουμε κι αυτά; Natural selection/survival of the fittest FTW?

• Like 1
Δημοσ.

Τα ζώα επίσης δεν έχουν νοσοκομεία και συντάξεις. Να τα καταργήσουμε κι αυτά; Natural selection/survival of the fittest FTW?

Από το είμαι καλυμμένος σε περίπτωση που μου συμβεί κάτι μέχρι το δεν μου αρέσει να δουλεύω, και το κράτος, με χρήματα που παίρνει από τους άλλους, μου κόβει μισθό κάθε μήνα είναι πολύ μεγάλη η απόσταση...

• Like 1
Δημοσ.

Όντως είναι μεγάλη απόσταση ανάμεσα από την νεοφιλελέ λογική των ζώων και την σοβιέτ λογική του τσύριζα.

Δεν έχω καταλάβει πάντως γιατί μερικοί ασπάζονται τέτοιες ακραίες ιδέες...

• Like 1
Δημοσ.

Διαβάζω ένα σορώ ανακρίβειες και "φοβίες" που γράφωνται δεκαετίες τώρα για να τρομάζουν τους μη έχωντες την σχετική γνώση.

α) Οι καθαρίστριες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Το Roomba που είναι στην αγορά δεκαετίες τώρα, δεν τις έχει αντικαταστήσει.

β) Ρομποτ αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας επαναλαμβανόμενες εργασίες μόνο. Ή σε μέρη που δεν μπορεί να πάει άνθρωπος π.χ πυρινικούς αντιδραστήρες.

γ) Ρομπότ δεν σημαίνει και Android. Ρομπότ είναι και τα αυτόνομα αμάξια που θα βγουν στους δρόμους μέσα στην 5ετία. Δεν είναι δα και τίποτα δύσκολο.

δ) Να αρχίσετε να ανησυχείτε όταν δείτε Android με την νοημοσύνη ενός πιθήκου. Αλλά χωρίς κάποιο ξαφνικό breakthrough από το πουθενά, είμαστε τουλάχιστον δύο αιώνες μακρυά σύμφωνα με τους ειδικούς. Εδώ δεν μπορούμε ακόμα να αναπαράγουμε την νοημοσύνη ενός μυρμιγκιού και ενός ποντικού με λογισμικό. Πως θα καταφέρουμε την ανθρώπινη νοημοσύνη;

ε) Προσπαθήστε να ακούσετε το BBC Radio 4 Science Show της περασμένης Πέμπτης. Είχαν σχετική συζήτηση με ειδικούς που είναι cutting edge στην ρομποτική.

• Like 2
Δημοσ.

Μα οταν καποιοι μιλουν για "κοινωνικο προσημο" αυτο ακριβως εννοουν. Να δινουν δουλεια ακομα και αν η επιχειρηση ειναι ζημιογονα, αντιπαραγωγικη κλπ. Και μην ξεχναμε οτι η τεχνολογια εχει δημιουργησει θεσεις εργασιας απο το μηδεν. Και μαλιστα οχι θεσεις που δινεται ενα φιλοδωρημα αλλα θεσεις που παρεχουν και καλες αμοιβες. 

μου φαινεσαι αρκετα επικινδυνος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...