Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος στον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος για έναν ελεύθερο επαγγελματία.

Ας υποθέσουμε ότι ο μηνιαίος μισθός είναι 1000 ευρώ + 23% ΦΠΑ = 1230 ευρώ το μήνα.

Τι κρατήσεις έχω και τι μου μένουν καθαρά καθαρά στο τελος του μήνα;

Ευχαριστώ πολύ!

Με τα παλια δεδομένα θα βγαλεις το φορο εισοδηματος 26% , θα βγάλεις και την εισφορα στον ΟΑΕΕ ~225ε / μηνα για νεο ασφαλισμένο κι τα υπολπα μενουν δηλαδη περίπου 515ε καθαρα. Αν υπολογισεις κι κατι αλλα ψιλα οπως εισφορα αλλ. και συνδρομη στο επιμελητηριο κάτι κάτω από 500ε.

• Απαντ. 63
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Βάσει λογιστή αν το 75% του εισοδήματός σου είναι από μια εταιρία τότε θεωρείσαι μισθωτός και φορολόγησε και σαν μισθωτός(με ότι αυτό συνεπάγεται κάθε χρονιά).

Το λέω γιατί νομίζω δε το ανέφερε κανείς μέχρι στιγμής.

• Like 2
Δημοσ.

Όπως είπε ο @Xvipes, όλα εξαρτώνται από το πως θα φορολογηθεί κάποιος!

Σας μισθωτός (75% από 1 εταιρεία) ή σαν ΕΕ;

Ξεκινάμε λοιπόν από εκεί. Ας μας πει ο TS πως θα φορολογηθεί μπας και μπορέσουμε να υπολογίζουμε κάτι... λέω "μπας" καθώς ακόμα δεν ξέρουμε τι θα παιχτει με το ασφαλιστικό τόσο των ΕΕ, όσο και των "μισθωτών" με μπλοκάκια.

Δημοσ.

Βάσει λογιστή αν το 75% του εισοδήματός σου είναι από μια εταιρία τότε θεωρείσαι μισθωτός και φορολόγησε και σαν μισθωτός(με ότι αυτό συνεπάγεται κάθε χρονιά).

Το λέω γιατί νομίζω δε το ανέφερε κανείς μέχρι στιγμής.

Νομίζω είναι 75% από μία ΚΑΙ όχι πάνω από 3 συνολικά (ή 4)

αυτό βέβαια δεν αλλάζει τον υπολογισμό των εισφορών.

επίσης αφορά μόνο την κλίμακα που χρησιμοποιείται και κανένα άλλο θέμα/όφελος που μπορεί να έχει ένας μισθωτός σε σχέση με έναν ΕΕ

Δημοσ.

στα 1000ε σου μενει ενα 300ε

https://13inayear.wordpress.com/2013/08/01/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/

http://seriously.triakilakodika.gr/post/freelancer-in-greece

http://www.protagon.gr/anagnwstes/o-synergatis-mou-o-giannis-stournaras-27355000000

http://olympia.gr/2014/02/06/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

στην αγγλια φετος"Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε ? ). Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186."

κ δω περα απο αμεση φορολογια

εφτασαν να φορολογουν τον θεο τους απο το 1ο ευρω,το σπιτι ,το αυτοκινητο, και συνεχιζουν σαν νταβαδες εως 45% απο οποιοδηποτε εισοδημα...(και εμεσα με φορους σε διοδια,καυσιμα,τσιγαρα ποτα,τα φαρμακα εκτακτες εισφορες,αλληλεγυης-πολυτελη διαβιωσης,ρευμα κτλ

http://www.protothema.gr/economy/article/542386/asfalistiko-diplasia-asfalistra-gia-eisodimata-pano-apo-20000-euro-/

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για όλες τις απαντήσεις.

Στην ουσία αυτό που θέλω να καταλάβω είναι το εξής (ίσως είναι καλύτερα να το εξηγήσω από την ανάποδη)

Έχει εταιρία φίλος στο Λονδίνο και θέλει να προσλάβει ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα.

Στην ουσία θέλει να προσφέρει καλό μισθό για τα Ελληνικά δεδομένα, επομένως θα ήθελε να μένουν στον ελεύθερο επαγγελματία καθαρά 2000 το μήνα.

Και εγώ προσπαθώ να καταλάβω πιο είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο φίλος μου συνολικά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ανα μήνα.

Ευχαριστώ!

Δημοσ.

στα 1000ε σου μενει ενα 300ε

https://13inayear.wordpress.com/2013/08/01/%CE%BF-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%88%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/

http://seriously.triakilakodika.gr/post/freelancer-in-greece

http://www.protagon.gr/anagnwstes/o-synergatis-mou-o-giannis-stournaras-27355000000

http://olympia.gr/2014/02/06/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

στην αγγλια φετος"Για παράδειγμα, αν πω ότι βγάζω £709 λίρες το μήνα, δηλαδή €1,000, ο ετήσιος (επαναλαμβάνω: ετήσιος) φόρος που θα κληθώ να πληρώσω είναι €98,31 (πόσο είναι στην Ελλάδα είπαμε ? ). Αν δε η επιχείρησή μου πάει πολύ καλά και πω ότι βγάζω £3,500 το μήνα, δηλαδή €5,000, ο φόρος που θα πληρώσω θα είναι €13,619 με ετήσιο εισόδημα €59,186."

κ δω περα απο αμεση φορολογια

εφτασαν να φορολογουν τον θεο τους απο το 1ο ευρω,το σπιτι ,το αυτοκινητο, και συνεχιζουν σαν νταβαδες εως 45% απο οποιοδηποτε εισοδημα...(και εμεσα με φορους σε διοδια,καυσιμα,τσιγαρα ποτα,τα φαρμακα εκτακτες εισφορες,αλληλεγυης-πολυτελη διαβιωσης,ρευμα κτλ

http://www.protothema.gr/economy/article/542386/asfalistiko-diplasia-asfalistra-gia-eisodimata-pano-apo-20000-euro-/

Νταξ,

διάβασα το 1ο λινκ και μια ματιά στο 2ο. Δεν άντεξα να πάω παρακάτω!

Για να υπολογίσει κάποιος τις συνολικές κρατήσεις από το 1000ρικο υπολογιζοντας πρώτα το φόρο και μετά τις ασφαλιστικές εισφορές ή παντελώς άσχετος είναι ή "ύποπτος".

Φυσικά δεν εννοώ ότι θα μείνει και τπτ στο τέλος, αλλά με το που ξεκινάει ένα άρθρο έτσι καταλαβαίνεις με ποιον έχεις να κάνεις.

Δημοσ.

Ευχαριστώ παιδιά για όλες τις απαντήσεις.

Στην ουσία αυτό που θέλω να καταλάβω είναι το εξής (ίσως είναι καλύτερα να το εξηγήσω από την ανάποδη)

Έχει εταιρία φίλος στο Λονδίνο και θέλει να προσλάβει ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα.

Στην ουσία θέλει να προσφέρει καλό μισθό για τα Ελληνικά δεδομένα, επομένως θα ήθελε να μένουν στον ελεύθερο επαγγελματία καθαρά 2000 το μήνα.

Και εγώ προσπαθώ να καταλάβω πιο είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ο φίλος μου συνολικά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ανα μήνα.

Ευχαριστώ!

Αν

- οι φορολογικές κλίμακες παραμείνουν ως έχουν

- εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών

- δεχθούμε φορολόγηση ως ΕΕ

και χοντρά κάνουμε τους υπολογισμούς όπως τους ανέφερα παραπάνω θα πρέπει να τους δίνει 4.631,51 (πλέον ΦΠΑ).

Ο τύπος θα έχει δώσει για εισφορές πάνω 21 χιλιάρικα.

Συγκριτικά εγώ, γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ εδώ και 15 περίπου χρόνια δίνω τώρα ~5.700. Αν έπερνα τη δουλειά αυτή του φίλου σου θα πλήρωνα ~3,7 φορές πάνω εισφορές.

Υπάρχει κάτι που εμποδίζει τον φίλο να δώσει τη δουλειά σε έναν στην Κύπρο, στη Βουλγαρία ή στο στα Σκόπια ? (έστω και μαϊμου επαγγελματία εκεί)

Δημοσ.

Μιλάμε τώρα με βάση έναν ασφαλιστικό νόμο που δεν έχει περάσει... 

Επίσης όπως ειπώθηκε μπορεί να φορολογηθεί κάποιος με κλίμακα μισθωτού (αυτό ίσχυε μέχρι τώρα).

Παίζει ρόλο και το ταμείο ασφάλισης.

Καλύτερα είναι να περιμένεις να δεις τις αλλαγές και μετά να ρωτήσεις έναν λογιστή.

Δημοσ.

Μιλάμε τώρα με βάση έναν ασφαλιστικό νόμο που δεν έχει περάσει... 

Επίσης όπως ειπώθηκε μπορεί να φορολογηθεί κάποιος με κλίμακα μισθωτού (αυτό ίσχυε μέχρι τώρα).

η ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι φόρος.

Δημοσ.

Δεν είπα ότι είναι.

Καθορίζουν όμως το ποσό που μένει στο χέρι και είναι πολύ βασικό να αναφερθούν.

Εσύ πληρώνεις 5.700 στο ΤΣΜΕΔΕ ενώ άλλοι μπορεί να πληρώνουν 3000 (περίπου 250/μήνα) στον ΟΑΕΕ. Δεν είναι μικρή διαφορά.

Δημοσ.

Αν

- οι φορολογικές κλίμακες παραμείνουν ως έχουν

- εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού εισφορών

- δεχθούμε φορολόγηση ως ΕΕ

και χοντρά κάνουμε τους υπολογισμούς όπως τους ανέφερα παραπάνω θα πρέπει να τους δίνει 4.631,51 (πλέον ΦΠΑ).

Ο τύπος θα έχει δώσει για εισφορές πάνω 21 χιλιάρικα.

Συγκριτικά εγώ, γραμμένος στο ΤΣΜΕΔΕ εδώ και 15 περίπου χρόνια δίνω τώρα ~5.700. Αν έπερνα τη δουλειά αυτή του φίλου σου θα πλήρωνα ~3,7 φορές πάνω εισφορές.

Υπάρχει κάτι που εμποδίζει τον φίλο να δώσει τη δουλειά σε έναν στην Κύπρο, στη Βουλγαρία ή στο στα Σκόπια ? (έστω και μαϊμου επαγγελματία εκεί)

'Ενας κύριος λόγος για Ελλάδα είναι μιάς και μιλάω εγώ Ελληνικά και μπορώ να συννενοηθώ και να κανονίσω τα της Ελλάδας.

Επίσης έχω γνωστούς στο αντικείμενο που ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν να βρεθούν βιογραφικά, χώροι για ενοικίαση, κλπ.

Όχι δεν τον εμποδίζει κάτι να πάει σε άλλη χώρα πέρα από τους παραπάνω λόγους που ανέφερα.

Άρα για να πάρει ο ελεύθερος επαγγελματίας 2000 ευρώ καθαρά, ο φίλος μου θα πρέπει να δώσει 4.631,51 + 1.065,25 (ΦΠΑ @ 23%) + 926,30 (20% εταιρικός φόρος) = 6.623 ευρώ.

Σούπερ!

Δημοσ.

Δεν είπα ότι είναι.

Καθορίζουν όμως το ποσό που μένει στο χέρι και είναι πολύ βασικό να αναφερθούν.

Εσύ πληρώνεις 5.700 στο ΤΣΜΕΔΕ ενώ άλλοι μπορεί να πληρώνουν 3000 (περίπου 250/μήνα) στον ΟΑΕΕ. Δεν είναι μικρή διαφορά.

Μα δεν κατάλαβες.

Ακόμα και αν κάποιος πιαστεί ως "μισθωτός" οι ασφαλιστικές του εισφορές θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ο φόρος εισοδήματος θα αλλάζει (φυσικά και παραδόξως θα πληρώνει τέλος επιτηδέυματος).

Άρα για να πάρει ο ελεύθερος επαγγελματίας 2000 ευρώ καθαρά, ο φίλος μου θα πρέπει να δώσει 4.631,51 + 1.065,25 (ΦΠΑ @ 23%) + 926,30 (20% εταιρικός φόρος) = 6.623 ευρώ.

Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς.

πχ ΦΠΑ δεν "το δίνει" , δεν έχει νόημα να το υπολογίζεις (άσε που οι πωλήσεις στο εξωτερικό νομίζω δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

για το "εταιρικός φόρος" δε καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι.

Δημοσ.

Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς.

πχ ΦΠΑ δεν "το δίνει" , δεν έχει νόημα να το υπολογίζεις (άσε που οι πωλήσεις στο εξωτερικό νομίζω δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

για το "εταιρικός φόρος" δε καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι.

Αν το δούμε από τη μεριά του εργοδότη (του φίλου μου), αυτά που θα πρέπει να πληρώσει είναι τα εξής.

4.631,51 ευρώ ο μισθός (που υπολόγησες εσύ)

1.065,25 (ΦΠΑ @ 23%) στο από πάνω νούμερο. Αυτό το πληρώνει πάλι ο φίλος μου, σωστά; Ακόμα και ας πηγαίνει κατευθείαν στην Ελληνική Κυβέρνηση κάθε 3 μήνες από τον ελεύθερο επαγγελματία.

926,30 (20% εταιρικός φόρος)  - αυτό το ποσό είναι το 20% πάνω στον μισθό των 4+ χιλιάρικων που πρέπει η εταιρία του φίλου μου να καταβάλει στην Ελληνική Κυβέρνηση σαν εταιρικό φόρο ή εισφόρα (δε ξέρω πως αλλιώς να το εξηγήσω)

Κάνω κάπου λάθος;

Δημοσ.

Ο φίλος σου δεν θα πληρώσει ΦΠΑ καθώς προκειται για διακρατική επαγγελματική δαπάνη (εφόσον είναι επαγγελματική) και γίνεται απαλλαγή του ΦΠΑ για αυτήν.

Όταν λες να μένουν καθαρα 2000 στα χέρια του άλλου τι εννοείς? Να είναι το τελικό μετα από φόρους ποσό? Δδλ ο εργοδότης να έχει πληρώσει και τις ασφ.εισφορές + φόρους + εκτακτες + τέλος επιτ.+ ότι άλλο?

Ο "εν ελλάδι" μπορεί να πάει σαν μισθωτός; Γιατί να πρέπει να πάει σαν ελεύθερος επαγγελματίας;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...