Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,

έχω βρει δουλειά σε νεοσύστατη εταιρία φίλου, κι θα ήθελα να δουλέψω στο Βερολίνο για 1-2 χρόνια.
Φυσικά ως νουμπάς ( :D ) που είμαι έχω αρκετές απορίες για τις οποίες θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου τις λύνατε.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι για το που θα φορολογούμε.

Κάπου διάβασα πως για εργασία κάτω των 2 ετών φορολογήσε στο κράτος σου (Ελλάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση). Συγχρόνως όμως δεν θα πρέπει να έχω αυτόν τον κωδικό (ΑΜΚΑ+ΑΦΜ) ώστε να έχω δικαίωμα σε άλλες υπηρεσίες (πχ νοίκι, νερό, internet κτλπ.) ? Εκεί δεν θα πρέπε να "φαίνεται" το εισόδημα μου ή ζητάνε την σύμβαση εργασίας?

Αυτά για αρχή, αν έχω κάτι άλλο θα επανέρθω. :)

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

Φορολογεισαι κανονικα στην Γερμανια. Ο φορος εισοδηματος αφαιρειται αυτοματα απτο μισθο σου καθε μηνα , μαζι με ολες τις αλλες εισφορες. Ο φιλος σου ως εργοδοτης δεν το ηξερε αυτο.............??

Οταν συμπληρωσεις και το διαστημα που αναφερει ο νομος πας και στην εφορια στην Ελλαδα (μαζι με τα καταλληλα εγγραφα) ωστε να σε καταχωρησουν ως κατοικο εξωτερικου. Μεχρι να κανεις αυτη την αλλαγη και στην ελληνικη εφορια μαλλον θα χρειαστει να δηλωσεις τα εισοδηματα σου και στην Ελλαδα.

Δημοσ.

Φορολογεισαι κανονικα στην Γερμανια. Ο φορος εισοδηματος αφαιρειται αυτοματα απτο μισθο σου καθε μηνα , μαζι με ολες τις αλλες εισφορες. Ο φιλος σου ως εργοδοτης δεν το ηξερε αυτο.............??

Οταν συμπληρωσεις και το διαστημα που αναφερει ο νομος πας και στην εφορια στην Ελλαδα (μαζι με τα καταλληλα εγγραφα) ωστε να σε καταχωρησουν ως κατοικο εξωτερικου. Μεχρι να κανεις αυτη την αλλαγη και στην ελληνικη εφορια μαλλον θα χρειαστει να δηλωσεις τα εισοδηματα σου και στην Ελλαδα.

Για το μόνο που με ρώτησε είναι να σιγουρευτώ για τα περί βίζα εργασίας μιας κι δεν ήξερε τι ισχύει με τους Έλληνες.

Το φορολογικό ήταν δικιά μου απορία μιας κι δεν έχω ιδέα για το τι ισχύει κι το τι χρειάζεται να κάνω.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες πάντως. :)

Δημοσ.

Θα σε έχει σαν ελεύθερο συνεργάτη; Αυτό που λες είναι μία πολύ μπερδεμένη διαδικασία, θα μπλέξεις με γραφειοκρατεία και στις δυο χώρες και δεν το θέλεις. Σε συμφέρει περισσότερο να μεταφέρεις την πρώτη σου κατοικία στο Βερολίνο για δυο χρόνια (αν μείνεις μόνο δυο, ποτέ δεν ξέρεις), θα σου λύσει πολλά προβλήματα.

Δημοσ.

υποψιαζομαι ο φιλος θα παιξει μπινια,.
εκτός οτι ειναι άσχετος και ρωτάει για βίζες. ανοιγει και εταιρεία.

αντι να σε ενημερώσει πως και γιατί καθεσαι και ψαχνεις αβέβαιος στο ιντερνετ.

μακρια θα βγεις και χρεωμενος.

• Like 6
Δημοσ.

Γεια σας,

έχω βρει δουλειά σε νεοσύστατη εταιρία φίλου, κι θα ήθελα να δουλέψω στο Βερολίνο για 1-2 χρόνια.

Φυσικά ως νουμπάς ( :D ) που είμαι έχω αρκετές απορίες για τις οποίες θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου τις λύνατε.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι για το που θα φορολογούμε.

Κάπου διάβασα πως για εργασία κάτω των 2 ετών φορολογήσε στο κράτος σου (Ελλάδα στην συγκεκριμένη περίπτωση). Συγχρόνως όμως δεν θα πρέπει να έχω αυτόν τον κωδικό (ΑΜΚΑ+ΑΦΜ) ώστε να έχω δικαίωμα σε άλλες υπηρεσίες (πχ νοίκι, νερό, internet κτλπ.) ? Εκεί δεν θα πρέπε να "φαίνεται" το εισόδημα μου ή ζητάνε την σύμβαση εργασίας?

Αυτά για αρχή, αν έχω κάτι άλλο θα επανέρθω. :)

Ευχαριστώ.

Από τη στιγμή που θα μετακομίσεις στο Βερολίνο και θα εργάζεσαι εκεί, θα πρέπει να αλλάξεις τον τόπο διαμονής σου. Δεν γίνεται να εργάζεσαι στο Βερολίνο καθημερινά και να δηλώνεις διαμονή στην Ελλάδα. Θα χρειαστεί να βγάλεις άδεια παραμονής υπηκόου ΕΕ στην τοπική διεύθυνση αλλοδαπών παρουσιάζοντας τη σύμβαση εργασίας και φυσικά τα αντίστοιχα γερμανικά ΑΦΜ/ΑΜΚΑ κλπ. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν στη Γερμανία αφού εκεί θα μένεις μόνιμα για 1-2 χρόνια και όχι στην Ελλάδα. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για το μόνο που με ρώτησε είναι να σιγουρευτώ για τα περί βίζα εργασίας μιας κι δεν ήξερε τι ισχύει με τους Έλληνες.

ποια βιζα λολ, σε πολίτη κρατους μέλους της ΕΕ; :-D

φυσικά και δε χρειάζεται, αυτά τα ξέρουν  και οι πέτρες

ελευθερία κίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων...

Επεξ/σία από BigBOSS
Δημοσ.

υποψιαζομαι ο φιλος θα παιξει μπινια,.

εκτός οτι ειναι άσχετος και ρωτάει για βίζες. ανοιγει και εταιρεία.

αντι να σε ενημερώσει πως και γιατί καθεσαι και ψαχνεις αβέβαιος στο ιντερνετ.

μακρια θα βγεις και χρεωμενος.

Συμφωνω και επαυξάνω.

Κάτι δε μου αρέσει. Ειδικά αυτό για τη βιζα είναι χοντρό. 

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

με τον συγκεκριμένο έχω δουλέψει για πάνω από 1.5 χρόνο (έκανα την πρακτική μου σε εταιρία στην οποία ήταν προϊστάμενος μου).
Μάλιστα δεν είναι από Ευρώπη κι η εταιρία ανήκει σε 3-4 άτομα (ξέρω τα 2 από αυτά - τα άλλα δύο ήταν συνεργάτες στην εταιρία που ανέφερα πιο πάνω). 

Θα μου στείλει το συμβόλαιο (ώρες εργασίας, μισθό, θέση & τίτλο κτλπ.) την επόμενη βδομάδα. 
Για την βίζα με ρώτησε αν χρειάζεται, ώστε να κάνω μία συνολική λίστα για να ξέρει τι θα χρειαστεί να κάνει από την πλευρά του (πιθανή συμπλήρωση εντύπων). 

Τώρα αν παίζει κάποια "μπινιά" δεν ξέρω, μέχρι στιγμής πάντως, ήταν "σπαθί".

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες, για να ανοίξει κάποιος μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα κτλ) στην Γερμανία, τι καθεστώς ισχύει? το κράτος βοηθάει σε νέες επιχειρήσεις? υπάρχει επιχορήγηση? 

Δημοσ.

Καλησπέρα παίδες, για να ανοίξει κάποιος μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα κτλ) στην Γερμανία, τι καθεστώς ισχύει? το κράτος βοηθάει σε νέες επιχειρήσεις? υπάρχει επιχορήγηση? 

Δε νομίζω με μορφή επιχορήγησης.Βρίσκεις όμως εταιρίας μπύρας και κλείνεις συμβόλαιο και σου κάνει δώρο εξοπλισμό, τραπεζοκαθίσματα και τα συναφή. Πάντως γνώμη μου, όσο σχετικός και να είσαι με το επάγγελμα, να πας να δουλέψεις για λίγο καιρό.Η ελληνική κουζίνα εκεί έχει κάποιες διαφορές.

Επίσης αν δεν ξέρεις σε καλό βαθμό τη γλώσσα, μάθε τη.Ή βάλε υπεύθυνο καταστήματος κάποιο γνώστη.

• Like 1
Δημοσ.

Δε νομίζω με μορφή επιχορήγησης.Βρίσκεις όμως εταιρίας μπύρας και κλείνεις συμβόλαιο και σου κάνει δώρο εξοπλισμό, τραπεζοκαθίσματα και τα συναφή. Πάντως γνώμη μου, όσο σχετικός και να είσαι με το επάγγελμα, να πας να δουλέψεις για λίγο καιρό.Η ελληνική κουζίνα εκεί έχει κάποιες διαφορές.

Επίσης αν δεν ξέρεις σε καλό βαθμό τη γλώσσα, μάθε τη.Ή βάλε υπεύθυνο καταστήματος κάποιο γνώστη.

Mix γύρο με καλαμαράκια τηγανητά πουλάνε για ελληνική κουζίνα...:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...