Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα, θα γίνει κάποια αλλαγή στην γραμμή και θα αλλάξω τα καλώδια του σπιτού του τηλεφώνου και του internet.. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο καλωδιο όπου θα έδινε κάποιο μικρό + στο ping? η δεν παίζει ιδιαίτερο ρολο?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φίλε πιο σημαντικό ρόλο παίζει η καλωδίωση και όχι τι τύπο καλωδίου θα χρησιμοποιήσεις. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς ποια καλωδίωση ακριβώς θα αλλάξεις, αλλά φρόντισε να διαβάσεις τον οδηγό της cyta πρώτα. Τώρα αν εννοείς ότι θα βάλεις δικτυακή καλωδίωση (κάτι λες ότι θα αλλάξεις τα καλώδια του internet) δεν έχει ιδαίτερη σημασία τι καλώδιο θα χρησιμοποιήσεις, συνήθως πάντως κάτω από cat5 δεν προτιμούνται. Για παράδειγμα το cat3 που υποστήριζε ταχύτητες μέχρι 16mbps είναι σήμερα για τηλεφωνία.

Τώρα αν θες να καταφύγεις σε ακριβά καλώδια και είσαι πολύ σχολαστικός, θα μπορούσες να πάρεις cat7 με braided shielding εξωτερικό και μέσα προφανώς, αφού πρόκειται για cat7, foil shielding σε κάθε twisted pair. Τα cat6 έχουν πλαστικό διαχωριστή μεταξύ των καλωδίων αλλά είναι unshielded twisted pair (UTP) και απέξω μόνο μερικές φορές μπορεί να έχουν αλουμινόχαρτο (foil). Όλα αυτά έχουν σκοπό να καταπολεμήσουν το cross talk και τις παρεμβολές από πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Βέβαια υποθέτωντας ότι δεν μένεις στην Χιροσίμα του 1945 δεν έχουν και πολύ νόημα. Πάντα είναι καλύτερο αλλά και πιο ακριβό το STP και καλό είναι γενικά απέξω να έχει αλουμινόχαρτο ή  πλέγμα. Πληροφοριακά μπορείς να διαβάσεις εδώ:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Twisted_pair

 

Edit: Υπάρχει επίσης και ο διαχωρισμός plenum-non plenum ή solid core-stranded. Τα δεύτερα πιο durable σε τσαλακώματα, γενικά μου αρέσουν πιο πολύ τα plenum γιατί περνάς πιο εύκολα τους κοννέκτορες με την πρέσσα, ανώ στα δεύτερα μπερδεύονται. Δεν έχει καμία λειτουργική διαφορά όμως στην περίπτωσή σου αυτό.

Επεξ/σία από Lolarikos
Δημοσ.

Τι σχέση έχουν τα plenum/non plenum με τα solid/stranded; Πρόκειται για 2 διαφορετικά πράγματα.

 

O όρος plenum αναφέρεται στην περιοχή πάνω από την γυψοσανίδα και κάτω από την πλάκα της οροφής ή κάτω από το υπερυψωμένο ψευτοπάτωμα και πάνω από την πλάκα του πατώματος.

Συνήθως σε αυτές τις περιοχές περνιούνται (σε επαγγελματικούς ή εργασιακούς χώρους) όλα τα καλώδια (ισχύος, τηλεφωνίας, δικτύων κλπ) που θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές πυροπροστασίας και διαρροής αερίων σε φωτιά.

Τα καλώδια που μπαίνουν σε κανάλια εντός του τοίχου (όπως στα σπίτια μας), είναι αδιάφορο αν θα είναι plenum ή όχι.

 

Τα καλώδια βγαίνουν σε 2 μορφές:

Stranded (πολύκλωνα), που ο κάθε αγωγός αποτελείται από πολλές χάλκινες ίνες, μπλεγμένες μεταξύ τους. Αυτά χρησιμοποιούνατι συνήθως για σύνδεση μεταξύ των συσκευών ή πρίζας του τοίχου με τις συσκευές. Και αυτό διότι είναι πολύ εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε πολύ κλειστές γωνίες. Όμως δεν ενδεικνύονται για μεγάλες αποστάσεις και πέρασμα μέσα από κανάλι, διότι σε δυνατό τράβηγμα είναι εύκολο να κοπούν.

 

Solid (μονόκλωνα), που ο κάθε αγωγός είναι ένα μονοκόμματο χάλκινο σύρμα. Χρησιμοποιούνται για την κύρια εγκατάσταση μιας οικοδομής και σπανίως μεταξύ των συσκευών. Έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά από τα πολύκλωνα, αλλά δεν μπορούν να τοποθετηθούν με κλειστές γωνίες, διότι θα τσακίσουν και κοπούν.

 

Τα περισσότερα βύσματα που κυκλοφορούν είναι μόνο για τα πολύκλωνα. Υπάρχουν και για τα μονόκλωνα καλώδια, ακόμη και άλλα που είναι και για τους 2 τύπους αγωγών, μόνο που πρέπει να το αναφέρουν για να είμαστε σίγουροι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...