Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 183
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οταν σπουδαζα ηθελα 200-220Ε για ενοικιο και κανενα 350Ε για ολα τα αλλα εξοδα. Το ενοικιο το εβαζε στην τραπεζα η μανα μου και το 350ρι στο χερι για ολα τα αλλα (ρευμα, ιντερνετ, κοινοχρηστα, θερμανση, βενζινες μηχανακι).

Αλλοτε ειχα πολλα εξοδα (εμενα μονος, μηχανακι+αμαξι του αδερφου μαζι μου, 1 πακετο Stuyvensant την ημερα, πολυ ξενυχτι, θερμανση πετρελαιο) και ημουν οριακα ή μειων

Αλλοτε περισσευαν αρκετα λεφτα στην τσεπη(3 συγκατοικοι, part time δουλεια +200Ε, στριφτα καπνος) και εκανα ζωαρα με ταξιδια και σπαταλες.

Γενικα ηταν οι καλες οι εποχες και υπηρχε χρημα, σημερα θα μπορουσα ανετα να ζησω και με 300Ε το μηνα  με σωστες επιλογες και λιγα παγια. Απλα τοτε οπως ειπα υπηρχε χρημα και κανεις δεν ηθελε πχ συγκατοικους, ολοι θελαν να μενουν μονοι και ας διναν 300Ε ενοικιο...

Δημοσ.

Είδα το post σου και πιάσαμε συζήτηση με συναδέλφους (Αγγλία). Εκτός ενός που δίνει 100 λίρες το μήνα, ενώ έχει μισθό £80Κ το έτος, όλοι οι άλλοι απάντησαν το ίδιο ακριβώς που ξέρω από όλους εδώ, αλλά και φίλους, πρώην σύζηγο κλπ.

Τους δίνουν £500 στην αρχή, για να επιπλώσουν το σπίτι/διαμέρισμα/δωμάτιο που θα νοικιάσουν, και για κανένα παλαιό αμάξι να πηγαινοέρχονται.

Για τα δίδακτρα πέρνουν φοιτητικά δάνεια (εξ ού και όλοι ξεκινάνε με περίπου 30-40,000 δάνειο την καριέρα τους), και όλα τα άλλα έξοδα με εργασία (νυχτερινή/ΠΣΚ) δική τους.

Αν μένουν σπίτι, από τα 16-17 ζητάνε από τα παιδιά να τους πληρώνουν ενοίκιο για το δωμάτιο που μένουν, και έναντι για λογαριασμούς, φαγητό κλπ.

Και δεν τους σφάλω αντίθετα το ίδιο θα κάνω και εγώ. Δεν είναι κατάσταση να θρέφονται κηφήνες.

Ενώ εγώ εργάζομαι non stop ως προγραμματιστής από τα 20 μόλις τελείωσα το Στρατό επίσης, ενώ από τα 15 χτυπούσα  ένα 7ώρο (12ωρο το ΣΚ/Αργίες/Καλοκαίρι) στο μαγαζι που είχαμε για 7 χρόνια.

Κι εγώ αυτής της άποψης είμαι, τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν από το γυμνάσιο (καλοκαίρια, ημιαπασχοληση, περιστασιακά μεροκάματα κλπ) και να διαχειρίζονται τα δικά τους χρήματα. 'Οπως και να κάνουν τις δουλειές τους (να πλένουν τα ρούχα τους, να καθαρίζουν κ.α.).

• Like 1
Δημοσ.

Ωραία, να το πω αλλιώς: 50 ευρώ την εβδομάδα για προσωπικά έξοδα στην Ελλάδα του σήμερα είναι υπεραρκετά. Οποιοσδήποτε φοιτητής μπορεί να κάνει έστω λίγα μεροκάματα για το χαρτζιλίκι του και να βγάλει αυτά τα 50 ευρώ την εβδομάδα μόνος του πάντως. 'Αλλο άμα δεν θέλει ή λέει δικαιολογίες περί 25% και δεν ξέρω τι άλλο. 'Εχω τον αδερφό μου φοιτητή και το ξέρω σίγουρα.

Τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού δεν μας αφορούν γιατί είναι σταθερά και αν τα πληρώνουν οι γονείς υποτίθεται πως έχουν θέσει οι ίδιοι ένα όριο που μπορούν να καλύψουν.

πόσο μπαμ κάνει πως δεν έχεις τελειώσει κάποιο απαιτητικο πανεπιστήμιο..
Δημοσ.

πόσο μπαμ κάνει πως δεν έχεις τελειώσει κάποιο απαιτητικο πανεπιστήμιο..

Nenya μας υποβαθμίζει, έλα να τον ξεπουπουλιάσουμε.

Τα παιδιά πρέπει πάνω απο όλα να ειναι παιδιά.... μην τρελενόμαστε

Εγώ και ο Apoll τι ήμασταν δηλαδή, σκυλιά?

Δημοσ.

Εγώ και ο Apoll τι ήμασταν δηλαδή, σκυλιά?

Θα μπορούσα να γίνω κακός τώρα (όχι δεν θα έλεγα πως είστε σκυλιά) αλλά επιλέγω να μην το κάνω γιατι θα ειπωθούν αλήθειες :P

Δημοσ.

Θα μπορούσα να γίνω κακώς τώρα (όχι δεν θα έλεγα πως είστε σκυλιά) αλλά επιλέγω να μην το κάνω γιατι θα ειπωθούν αλήθειες :P

Κακώς...Γατιά?

Δημοσ.

καλά το τελευταίο μου φαίνεται ψιλομούφα... και να μην είναι μούφα είναι ανούσιο.

Όσο για τα άλλα λογικό είναι  1) μπορούν να βρούνε part time δουλειά σχετικά εύκολα με μισθό τουλάχιστον 6.000 λίρες

2) Το πανεπιστήμιο κατα πάσα πιθανότητα θα τους παρέχει δωμάτια που θα είναι μια γαμάτη εμπειρία ειδικά αν είναι με κοινό μπάνιο :P

3)Το δάνειο δεν θα χρειάζεται να το πληρώσουν  κατα την διάρκεια των σπουδών τους καθώς μπορεί να μην χρειαστεί να το πληρώσουν γενικά αν δεν βρούνε δουλειά σε εύλογο χρονικό διάστημα με σοβαρές αποδοχές.

και οι entry δουλειές εκει αρχίζουν απο περίπου 25.000 λίρες...

Τέλος το πιο σημαντικό απόλα κατα όλη αυτή την διάρκεια οι γονείς επενδύουν τα λεφτά τους για τα γεράματα τους πεθαίνουν και μένει μια αυγατισμένη περιουσία στα παιδιά... win-win

Καλά κοίτα μην πάθεις καμιά δισκοκήλη με τον ιδρώτα που ρίχνεις :P

Και όμως έτσι είναι, όσο εσύ μπορεί να μην το πιστεύεις. Βγες ρώτα Άγγλους που προέρχονται από την μεσαία και κάτω οικονομική τάξη, και θα δεις.

α) Για μισθό 6,000 το χρόνο, ίσως ναι. Αλλά αυτός είναι πολύ μικρότερος του ελάχιστου βασικού.

β) Όχι φυσικά. Νοικιάζουν δωμάτια.

γ) Οι πληρωμές ξεκινάνε μόλις πιάσεις δουλειά στα £24,000p.a. μικτά. Βέβαια πάντα σε κυνηγά στην οικονομική σου ενημερότητα ως χρέος, και επιρεάσει στεγαστικά κλπ.

Και τα 25,000 δεν είναι και κανένας τρομερός μισθός. Καθαρά είναι £1,673.93 το μήνα.

Αφαιρείς ένα 600άρι για την τρύπα που θα νοικιάζεις, 50 για το ρεύμα, 60 το αέριο, 80-120 τα δημοτικά τέλη, ένα 50 τέλη αμαξιού και ασφάλεια (μπορεί και παραπάνω η ασφάλεια αν δεν έχεις κάμποσα χρόνια NCB), 20 ασφάλεια σπιτιού, 120 για μεταφορές αν έχεις αμάξι, 250 αν δεν έχεις αμάξι, 100 για κινητά, ιντερνετ και τηλέφωνο στο σπίτι (δεν έχει ακόμα ορφανή DSL εδώ), 90 το φοιτητικό δάνειο.

Δημοσ.

Και όμως έτσι είναι, όσο εσύ μπορεί να μην το πιστεύεις. Βγες ρώτα Άγγλους που προέρχονται από την μεσαία και κάτω οικονομική τάξη, και θα δεις.

α) Για μισθό 6,000 το χρόνο, ίσως ναι. Αλλά αυτός είναι πολύ μικρότερος του ελάχιστου βασικού.

β) Όχι φυσικά. Νοικιάζουν δωμάτια.

γ) Οι πληρωμές ξεκινάνε μόλις πιάσεις δουλειά στα £24,000p.a. μικτά. Βέβαια πάντα σε κυνηγά στην οικονομική σου ενημερότητα ως χρέος, και επιρεάσει στεγαστικά κλπ.

Και τα 25,000 δεν είναι και κανένας τρομερός μισθός. Καθαρά είναι £1,673.93 το μήνα.

Αφαιρείς ένα 600άρι για την τρύπα που θα νοικιάζεις, 50 για το ρεύμα, 60 το αέριο, 80-120 τα δημοτικά τέλη, ένα 50 τέλη αμαξιού και ασφάλεια (μπορεί και παραπάνω η ασφάλεια αν δεν έχεις κάμποσα χρόνια NCB), 20 ασφάλεια σπιτιού, 120 για μεταφορές αν έχεις αμάξι, 250 αν δεν έχεις αμάξι, 100 για κινητά, ιντερνετ και τηλέφωνο στο σπίτι (δεν έχει ακόμα ορφανή DSL εδώ), 90 το φοιτητικό δάνειο.

Για το Β τι εννοείς φυσικά και όχι ;  όλα τα πανεπιστήμια έχουν εστίες ή τουλάχιστον τα περισσότερα.

οσο για τον μισθό καλά αυτά που λες αλλά μιλάμε για "βασικό" μισθό σε δουλειά που μπορείς να βρεις με 0 προϋπηρεσία και απλά το πτυχίο σου μια χαρά ειναι για αρχή και αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις παίζουν και καλύτερα.

Δημοσ.

Εγώ είμαι αυστηρή με αυτά και πιστεύω πως ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για τα έξοδά του. Δέχομαι μέχρι 200 ευρώ το μήνα έξτρα από γονείς με τα σημερινά δεδομένα. Παραπάνω μόνο αν είναι πλούσιοι και το έχουν έτσι κι αλλιώς ήδη κακομάθει το παιδί.

200 ευρώ πολλά είναι ρε,κανονικά έπρεπε να σε πληρώνει και από πάνω αν έμενε στο σπίτι σου μετά τα 18

• Like 1
Δημοσ.

Back in my days, αν και οι parents ηταν στην ιδια πολη, κλασσικα εφυγα νωρις, (Αγγλιδα μητερα βλεπεις. :P )

το monthly cheque ηταν £1500 για το rent (all inclusive) και £2000 για τα διαφορα εξοδα μου.

(Αν και ειχα την δυνατοτητα να μενω στο campus του Uni, προτιμησα με αλλα 2 παιδια να μεινουμε σε ενα warehouse conversion το οποιο ηταν τεραστιο,και να κανουμε τα all time parties.... :-D )

Δημοσ.

Πιο φτηνά βγαίνει να έχεις αμάξι;

Ως τρέχοντα έξοδα ναι. Αλλά αν έχεις να πληρώνεις και το αμάξι όχι, και πάλι εξαρτάται. Αν μένεις μέσα σε πόλη, δεν το χρειάζεσαι. Αν μένεις εκτός, σίγουρα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...