Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για να μην κάνω παράθεση στα "σεντόνια" σου Proper, εν ολίγοις λες ότι όλοι θα μπορούσαν να είναι Μαραντόνα, Νάντια Κομανέτσι (οι παλιότεροι ξέρουν), Ντα Βίντσι, Ρόμπερτ Φίσερ (σκάκι) κλπ.

Δε νομίζω ότι μόνο με σκληρή δουλειά γίνεσαι.Αυτό που λέμε εμείς "ταλέντο" και θεωρούμε ότι είναι ένα κάτι που απλά αιωρείται και είναι ασαφές, εγώ είμαι σίγουρος ότι κρύβεται κάτι διαφορετικό που έχει σχέση με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αυτού (εγκέφαλος,νευρώνες,συνάψεις).Και φυσικά, ως γνωστό, οι νευρώνες επιδέχονται μάθησης :-)

• Απαντ. 108
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για να μην κάνω παράθεση στα "σεντόνια" σου Proper, εν ολίγοις λες ότι όλοι θα μπορούσαν να είναι Μαραντόνα, Νάντια Κομανέτσι (οι παλιότεροι ξέρουν), Ντα Βίντσι, Ρόμπερτ Φίσερ (σκάκι) κλπ.

Δε νομίζω ότι μόνο με σκληρή δουλειά γίνεσαι.Αυτό που λέμε εμείς "ταλέντο" και θεωρούμε ότι είναι ένα κάτι που απλά αιωρείται και είναι ασαφές, εγώ είμαι σίγουρος ότι κρύβεται κάτι διαφορετικό που έχει σχέση με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αυτού (εγκέφαλος,νευρώνες,συνάψεις).Και φυσικά, ως γνωστό, οι νευρώνες επιδέχονται μάθησης :-)

Μπόμπι Φίσερ.
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι ίδιοι τα λένε.... ο Φίσερ για παράδειγμα σε αυτούς που θέλανε να τους μάθει πως να παίξουν σκάκι ξέρεις τι τους ειπε; διαβάστε όλο την βίβλο ανοιγμάτων (1000+ σελίδες) εξασκηθείτε και ελάτε πίσω

το κάναε αυτό μετά απο 8 μήνες και του είπανε ωραία δάσκαλε το κάναμε τώρα τι;

Τους είπε διαβάστε την για δεύτερη φορά.

(ο φίσερ  απο παιδί είχε διαβάσει ολα τα βιβλία σκάκι της χώρας του και έφτασε στο σημείο να πάρει λεξικό και να διαβάζει παρα πολλά σοβιετικά βιβλία για σκάκι γιατι τα αγγλικά τα τερμάτισε -και τοτε βλέπεις δεν είχε άμαζον έμπαινε σε κόπους για να τα βρεί και δεν υπήρχαν μεταφρασμένα- και αυτά έφηβος... και οι άλλοι κυνηγούσαν -δεν λεω καλώς ή κακώς- γκομενάκια.... γιατι; γιατι χρειάζεται να έχεις πάθος  γιαυτό έγινε μέγας σκακιστής και οι άλλοι όχι)

Είναι απλά θέμα πάθους εγώ ας πούμε βαριέμαι να διαβάσω ανοίγματα 1800 σελίδες να τα μελετήσω και να ξαναδιαβάσω 3,4 τα ίδια ανοίγματα 1800 σελίδες  και μετά να κάνω τό ίδιο με όλους τους άλλους πιο προχωρημένους τόμους....

ε και γιαυτό δεν θα γίνω Φίσερ... ειμαι πιο βλάκας απο τον φίσερ; πρέπει να κανω το απο πάνω αλλά περισσότερες φορές

είμαι πιο έξυπνος απο αυτόν; πρέπει να κάνω το απο πάνω αλλά θα δω πως χρειάζομαι λιγότερες επαναλήψεις αλλά ΠΡΕΠΕΙ να τα κάνω θαύματα δεν γίνονται δεν υπάρχει άνθρωπος που γεννιέται βλέποντας μαθηματικές εξισώσεις και κινήσεις στο μυαλό του.... όλα αποκτώνται με την ενασχόληση και την παίδευση ("τι με παιδεύεις τώρα με γρίφους; " παιδεύω - παιδεία - εκπαιδεύω δεν ειναι τυχαίες οι λέξεις αυτές στην γλώσσα μας)

Τα αγαθά κόποις κτώνται να και το άλλο... (βέβαια πρέπει να σκεφτείς και πως θα κοπιάσεις γιατι αν αρχίσεις το σκάψιμο όλη μέρα για να γίνεις καλός μάγειρας μάλλον δεν θα τα καταφέρεις το ίδιο καλά με κάποιον ο οποίος αρχίζει να μαγειρεύει όλη μέρα :) - και δεν ειναι τόσο αυτονόητο εγώ μπορεί να διάλεξα ενα ακραίο παράδειγμα προς κατανόηση αλλά όταν θολώνουν λίγο οι γραμμές οι άνθρωποι μπερδεύονται πχ νομίζουν ότι θα γίνουν σπουδαίοι μαθηματικοί-μηχανικοί κτλ αν διαβάσουν μόνο τις σημειώσεις της σχολής και περάσουν τα μαθήματα... μετά αναρωτιούνται γιατι είναι άνεργοι, αν διαβάσεις ενα βιβλίο του hawking που τον αναφέρατε πολλοί θα δείς ότι αυτός ο σάξονας ξέρεις ενα σορό αρχαία ξέρει ενα σορό χημεία ξέρει ενα σορό απο τέχνες όπως ζωγραφική μουσική, ενα σορό απο φιλοσοφία κτλ και ειναι θεωρητικός φυσικός ούτε καλλιτέχνης ούτε φιλόλογος ούτε χημικός ούτε φιλόσοφος. ο Νεύτωνας τα ίδια... ο Φέινμαν τα ίδια...τυχαίο; θες να γίνεις Νεύτωνας και ασχολείσαι μόνο με pro και τις σημειώσεις; ή έστω μόνο με τα βιβλία φυσικής... ε καλή τύχη.)

Όλα τα άλλα περι διάνοιας και ταλέντου των άλλων ειναι δεισιδαιμονίες/δικαιολογίες για να αισθανόμαστε καλύτερα με τις επιλογές αποχής μας απο την τελειότητα..

Αν ένας άνθρωπος κατάφερε κάτι τότε μπορεί να το καταφέρει και ένας άλλος.-

ο κόσμος ειναι μπροστά μας έτοιμος να τον κατακτήσουμε.. το θέμα ειναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.

Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών με μερικές χούφτες ανθρώπων κατατρόπωσε τις ορδές των βαρβάρων σε αναλογίες ακόμη και 1:18  κατακτώντας τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο και επέμενε να συνεχίσει!!!!  γιατι ; Είχε πάθος. )

Επεξ/σία από Mr_Proper
Δημοσ.

Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι δεν ισχύει το μπορείς να καταφέρεις τα πάντα "αν το θέλεις αρκετά", αλλά ας κόψουμε λίγο τις υπερβολές ότι όλοι μπορούν να γίνουν Fischer.

Αν μη τι άλλο το επίπεδο αφοσίωσης του Fischer στο σκάκι πάει πακέτο με σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία πολύς κόσμος είναι τυχερός που δεν έχει.

Και όταν πάει ο Fischer και ο Capa και ο Kasparov και σε σχολική ηλικία ρίχνουν στ' αυτιά σε έμπειρους masters μη λέμε χαζά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οι ίδιοι όταν μεγαλώσουν και όντως ρίξουν τη σκληρή δουλειά και φτάσουν το pontential τους γελάνε και μόνο στην ιδέα του τι θα πάθαινε ο εαυτός τους στα 13 αν έπαιζε με τον εαυτό τους στα 33. Απλά είχαν τέτοιο potential που ακόμα και το ακατέργαστο 1/3 το οποίο μπορούσαν να αξιοποιήσουν στα 13 ήταν κατα τόπους περισσότερο από αυτό που άλλοι καταφέρνουν σε όλη τους τη ζωή.

• Like 1
Δημοσ.

Είμαι ο τελευταίος που θα πει ότι δεν ισχύει το μπορείς να καταφέρεις τα πάντα "αν το θέλεις αρκετά", αλλά ας κόψουμε λίγο τις υπερβολές ότι όλοι μπορούν να γίνουν Fischer.

Αν μη τι άλλο το επίπεδο αφοσίωσης του Fischer στο σκάκι πάει πακέτο με σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία πολύς κόσμος είναι τυχερός που δεν έχει.

Και όταν πάει ο Fischer και ο Capa και ο Kasparov και σε σχολική ηλικία ρίχνουν στ' αυτιά σε έμπειρους masters μη λέμε χαζά ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Οι ίδιοι όταν μεγαλώσουν και όντως ρίξουν τη σκληρή δουλειά και φτάσουν το pontential τους γελάνε και μόνο στην ιδέα του τι θα πάθαινε ο εαυτός τους στα 13 αν έπαιζε με τον εαυτό τους στα 33. Απλά είχαν τέτοιο potential που ακόμα και το ακατέργαστο 1/3 το οποίο μπορούσαν να αξιοποιήσουν στα 13 ήταν κατα τόπους περισσότερο από αυτό που άλλοι καταφέρνουν σε όλη τους τη ζωή.

Ποτέ δεν θυμάμαι κανένας τους να νικούσε τους μάστερς στην παιδική του ηλικία... Το να νικούσε κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας ή με τίτλο GM ειναι εντελώς διαφορετικό πράγμα...

Γιατι όλα ειναι μια κατανομή οι GM της τότε εποχής δεν συγκρίνονται με τους GM της σημερινής ούτε για πλάκα (εννοώ για τον μέσο όρο και κάτω) και ο Φιλίδωρος (https://en.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois-Andr%C3%A9_Danican_Philidor) γαλλος σκακιστής του 18ου αιώνα (και μουσικός με ωραίες συνθέσεις ας τις ακούσει όποιος ενδιαφέρεται ) Ηταν απο τους κορυφαίους σκακιστές της εποχής του και νικούσε τους καλύτερους GM παίζοντας με ΠΥΡΓΟ ή  ΙΠΠΟ  κάτω (και τους λιγότερο ισχυρούς ακόμη και με ΒΑΣΙΛΛΙΣΑ κάτω) για όσους δεν ξέρουν απο σκάκι ειναι σαν να παίζει μποξ με ενα χέρι δεμένο ή και με τα δύο.

Σήμερα ένας μοντέρνος "χαμηλού επιπέδου" GM τον έχει με τα κρεμμυδάκια ακόμη και εγώ θα μπορούσα να τον νικήσω....

Δημοσ.

Μα το Θεό Proper σε έβαλα ignore και διπλασιάστηκε το scroll bar!

Δημοσ.

Ποτέ δεν θυμάμαι κανένας τους να νικούσε τους μάστερς στην παιδική του ηλικία... Το να νικούσε κάποιους μεγαλύτερης ηλικίας ή με τίτλο GM ειναι εντελώς διαφορετικό πράγμα...

Ο Capa στα 13 τον Κουβανό πρωταθλητή.

O Kasparov στα 16 που δεν είχε ακόμα διεθνές ELO στη Banja Luka του τα κανόνισαν και έπαιξε στη θέση του Korchnoi (!!!!!!) και κέρδισε το τουρνουά. Repeat after me. Κέρδισε τουρνουά όπου ήταν καλεσμένος ο Korchnoi to 1979. Με 2 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

O Fischer κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα πριν κλείσει τα 15. Το πρωτάθλημα όπου του έστειλαν πρόσκληση να παίξει με βάση το πόσο μεγάλη την έχει μιας και όπως και ο Kasparov παραπάνω τυπικά δεν επιτρεπόταν να συμμετέχει. Ένα χρόνο πριν κερδίσει είχε περίπου 1700 ELO.

Οι συγκρίσεις που κάνεις με Philidor και ιστορίες από εποχές που το επίπεδο στρατηγικής σκέψης ήταν παγκοσμίως ανύπαρκτο είναι ατυχείς. Δοκίμασε από 1920 και μετά, που πάλι το σκάκι τότε δεν είχε καμία σχέση με το σκάκι σήμερα αλλά τουλάχιστον είχαν πλέον ανακαλύψει τις ιδέες που μαθαίνουμε σήμερα στα παιδάκια.

PS άλλο πράγμα το να νικούσε τους masters και άλλο αυτούς που έχουν τίτλο "Grand Master"? Μιλώντας πάντα για > 1950 μιας και νωρίτερα ο τίτλος του master δεν ήταν τυπικός.

Δημοσ.

Και παντα απορουσα σε ποιους απευθυνεται "Το Μυστικο" και ποιοι ειναι τελος παντων οι fan των Παολοκοελιών περι συνομωσιολογικων συμπαντων και επιτευκτεων στοχων που αμολουνται δεξια αριστερα σα μπεκατσες.

Εμαθα. Δεν εξεπλαγην.

• Like 2
Δημοσ.

Ο Capa στα 13 τον Κουβανό πρωταθλητή.

O Kasparov στα 16 που δεν είχε ακόμα διεθνές ELO στη Banja Luka του τα κανόνισαν και έπαιξε στη θέση του Korchnoi (!!!!!!) και κέρδισε το τουρνουά. Repeat after me. Κέρδισε τουρνουά όπου ήταν καλεσμένος ο Korchnoi to 1979. Με 2 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο.

O Fischer κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα πριν κλείσει τα 15. Το πρωτάθλημα όπου του έστειλαν πρόσκληση να παίξει με βάση το πόσο μεγάλη την έχει μιας και όπως και ο Kasparov παραπάνω τυπικά δεν επιτρεπόταν να συμμετέχει. Ένα χρόνο πριν κερδίσει είχε περίπου 1700 ELO.

Οι συγκρίσεις που κάνεις με Philidor και ιστορίες από εποχές που το επίπεδο στρατηγικής σκέψης ήταν παγκοσμίως ανύπαρκτο είναι ατυχείς. Δοκίμασε από 1920 και μετά, που πάλι το σκάκι τότε δεν είχε καμία σχέση με το σκάκι σήμερα αλλά τουλάχιστον είχαν πλέον ανακαλύψει τις ιδέες που μαθαίνουμε σήμερα στα παιδάκια.

Αν ξόδευες την μισή ενέργεια που ξοδεύεις στο να googlάρεις πράματα για να αντικρούσεις (σε επίπεδο semantics ) αυτά που γράφω για να καταλάβεις τι λέω στα post μου ο κόσμος θα ήταν κάτι τις πιο όμορφος εξαιτίας του θετικού κάρμα :P

Αυτές οι πανελλήνιες κάνουν γενικό κακό στην χώρα και ιδού η απόδειξη πάντα δίνουμε έμφαση στο αποτέλεσμα (εξετίας τους) και όχι στην ουσία...

πάμε ενα ενα

Ο Καπαμπλάνκα... Απο πότε η κούβα (με εξαίρεση τον ίδιο) ήταν δυνατή σκακιστικά χώρα... το να νικήσει τον πρωταθλητή της ειναι σαν να λες ότι κάποιος νίκησε τον χρυσό πρωταθλητή του Αφγανιστάν στο τρέξιμο.... σίγουρα θα ειναι γρηγορότερος απο εμένα... αλλά ούτε καν στους υποψήφιους για τα προημιτελικά στους ολυμπιακούς δεν μπαίνει και ούτε καν είναι στους τοπ 100 (και αν ειναι τότε απλά άλλαξε την χώρα "Αφγανιστάν" με μια χώρα που πληρεί τις προϋποθέσεις του παραδείγματος)

Φίσερ οκ ναι κέρδισε το Αμερικανικό πρωτάθλημα νέων στα 15 τού σε μια χώρα που ήταν αδύναμη σκακιστικά (σαν να κερδίσει κάποιος το ελληνικό πρωτάθλημα ράγκμπι)  να σου πω ποιος ήταν δυνατός παίχτης στην εποχή του Φίσερ και έπαιξε μαζί του στην νεανική του ηλικία (γύρο στα 19 ο Φίσερ αν δεν κάνω λάθος) ο Μιχαήλ Τάλ... και μέχρι τον θάνατο του ποτέ δεν τον κέρδισε ο Φίσερ.

Τα ίδια και για τον Κασπάροφ για τον οποίο δεν έχω υπόψιν μου αγώνα παιδικής ηλικίας ισχύουν τα ίδια με τους απο πάνω όμως πιστεύω στην παιδική του ηλικία δεν νίκησε κανέναν πολύ σπουδαίο παίχτη (και να το έκανε θα ήταν πχ μεμονωμένο συμβάν αν και αμφιβάλω) αυτός βέβαια ήταν παιδί της σοβιετικής ένωσης με πολύ ισχυρούς σκακιστές όποτε ειναι και λογικό.

και τέλος όταν ξεκινάς σκάκι απο τα 4 -6 στα 15-16+ (πέρα ότι είσαι έφηβος και όχι παιδί) έχεις πιά 9-12+ χρόνια εμπειρίας στον χώρο....

Δεν ήταν ανύπαρκτο έλεος μιλάμε για εποχές Ναπολέοντα όχι τώρα δεν υπήρχε στρατηγική και το σκάκι τότε ήταν ήδη τουλάχιστον 300 ετών παιχνίδι μην λέμε και ότι θέλουμε

Αλλά συμφωνώ πως απο τότε το παιχνίδι έχει εξελιχθεί (όπως και όλα στην ζωή)

Γιατί δυσκολεύεσαι να καταλάβεις όμως ότι αυτή η εξέλιξη δεν ισχύει μόνο για πράματα που ειναι πχ 300 χρονών παλιά αλλά  και ισχύει και για πράματα που ειναι 50 -100 και 150 χρόνια παλαιότερα; με την ίδια λογική ακριβώς  γιατί δηλαδή θεωρείς τον τότε καλύτερο παίχτη πχ της Αγγλίας ως αδύναμο αλλά πχ τον πρωταθλητή της κούβας το 1900 ως ισχυρό; Απλά γιατί έτσι βολεύει σαν επιχείρημα να είμαι λάθος ;

PS άλλο πράγμα το να νικούσε τους masters και άλλο αυτούς που έχουν τίτλο "Grand Master"? Μιλώντας πάντα για > 1950 μιας και νωρίτερα ο τίτλος του master δεν ήταν τυπικός.

Όχι Γιάννης Γιαννάκης μην είσαι σκαλωμένος με τους τύπους ναι δεν υπήρχε τίτλος GM αλλά υπήρχαν πολλοί άνθρωποι (εξ αυτών και οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι της εποχής τους - μέσα σε αυτούς και ο Ναπολέοντας- ) που παίζανε σκάκι και κάνανε αγώνες και έξ αυτών έβγαιναν πρωταθλητές ε δεν λεγόταν GM τι σημασία έχει...  ειναι απλά μια ονομασία που έδωσε ο αρκετά μεταγενέστερος σκακιστικός οργανισμός FIDE σε αυτούς που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις τίποτα άλλο.

Και παντα απορουσα σε ποιους απευθυνεται "Το Μυστικο" και ποιοι ειναι τελος παντων οι fan των Παολοκοελιών περι συνομωσιολογικων συμπαντων και επιτευκτεων στοχων που αμολουνται δεξια αριστερα σα μπεκατσες.

Εμαθα. Δεν εξεπλαγην.

dc1b47a8d56565a5f6c8130fbea51a1ef37dc2e3

Δημοσ.

Ωωωω τι μου πε μαλεφαα.

Anyway, απλα για να υπαρχει και μια αποψη παραπανω, εστω οτι εχουμε δυο μηχανες η μια απο Lambo, η αλλη απο Lada.

Προφανως εχουν αλλο capacity μηχανης (IQ) και αλλη συνδεσμολογια (διασυνδεσεις νευρωνων)

Ο σεντονας (και ο Παοκοελιο) λεει οτι και οι δυο κινητηρες αν προσπαθησουν αρκετα θα πιασουν τα 260+ (Abstract εννοιες, πολυ απαιτητικες διανοητικα σκεψεις).

Ο υπολοιπος κοσμος και η κοινη λογικη λεει οτι οχι μονο η Lambo θα πιασει τα 120 πιο γρηγορα (high IQ = αντιλαμβανεται εννοιες πιο γρηγορα), που ειναι και το ταβανι του Lada (μαθησιακες ικανοτητες καποιου), αλλα η Lambo θα παει και πιο μακρια.

Αυτα σε 3 παραγραφους. Τωρα περιμενω το "Πολεμος και Ειρηνη", την τριλογια του αρχοντα και το Χαρυ Ποτερ ως απαντηση.

• Like 6
Δημοσ.

Praetorianos,

Μόνο για το post σου...

Υπάρχει και το δυναμικό της υπόθεσης. Εάν ως IQ εννοούμε το evaluation της περάτωσης συγκεκριμένων tasks, τότε με εκπαίδευση σε κατάλληλη ηλικία (ή και μη ή και με λίγο διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος), ο εγκέφαλος δύναται να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνάψεις για να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε αυτά τα tasks καλύτερα.

Υ.Γ. Ελπίζω να μην πάρω και εγώ μέρος στα βιβλία που αναφέρεις :P

• Like 1
Δημοσ.

Ωωωω τι μου πε μαλεφαα.

Anyway, απλα για να υπαρχει και μια αποψη παραπανω, εστω οτι εχουμε δυο μηχανες η μια απο Lambo, η αλλη απο Lada.

Προφανως εχουν αλλο capacity μηχανης (IQ) και αλλη συνδεσμολογια (διασυνδεσεις νευρωνων)

Ο σεντονας λεει οτι και οι δυο κινητηρες αν προσπαθησουν αρκετα θα πιασουν τα 260+ (Abstract εννοιες, πολυ απαιτητικες διανοητικα σκεψεις).

Ο υπολοιπος κοσμος και η κοινη λογικη λεει οτι οχι μονο η Lambo θα πιασει τα 120 πιο γρηγορα (high IQ = αντιλαμβανεται εννοιες πιο γρηγορα), που ειναι και το ταβανι του Lada (μαθησιακες ικανοτητες καποιου), αλλα η Lambo θα παει και πιο μακρια.

Αυτα σε 3 παραγραφους. Τωρα περιμενω το "Πολεμος και Ειρηνη", την τριλογια του αρχοντα και το Χαρυ Ποτερ ως απαντηση.

Όχι δεν λεω αυτό...

λέω ότι και οι δύο αν ξεκινήσουν απο Σέρρες θα φτάσουν Αθήνα... απλά η λάμπο θα φτάσει γρηγορότερα... αν θέλουν πάντως και οι 2 οδηγοί να περάσουν απο την ταλαιπωρία ενός τέτοιου ταξιδιού (αυτός της λάμπο με το σταμάτημα κάθε λιγο και λιγάκι για βενζίνες και την σκληρή ανάρτηση να τον ταρακουνάει σε όλο το ταξίδι και αυτός του λαντα να υπομένει το αργή και δύσκολή δεξιά λωρίδα και τις όποιες βλάβες στον δρόμο κτλ) και οι 2 θα φτάσουν (θα πετύχουν τον σκοπό τους δηλαδή)

κάποιοι όμως στα μέσα της διαδρομής βαριούνται και παρκάρουν στο βόλο ή στην Θεσσαλονικη έχοντας την Αθήνα απλά για μακρινό όνειρο ... δεν φταίνε τα αυτοκίνητα τους όμως για αυτό αλλά η έλλειψη θέλησης των ίδιων να συνεχίσουν.

Αν ήξερα ότι χρειάζεσαι παραβολές αυτοκινήτων για να καταλάβεις ενα ποστ θα τις έβαζα νωρίτερα.

EDIT: Επίσης πιστεύω πως αν σκυλοπειράξεις το λάντα μπορείς να το κάνεις να τρέχει σαν λάμπο (και δεν ειναι μονο προσωπική μου άποψη υπάρχουν πολλοί ειδικοί που συγκλίνουν σε αυτό απλά υπάρχουν και άλλοι που δεν συμφωνούν δεν υπάρχει ακόμη consensus επιστημονικό στο συγκεκριμένο θέμα)  Τέλικά χρήσιμη η αναλογία με την χρήση αυτοκινήτων :P

Δημοσ.

Οι γονείς μου με είχαν κάνει να κάνω IQ τεστ όταν ήμουν 10 χρονών και είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τα αποτελέσματα (δεν τα θυμάμαι) που μου μπήκε η στάμπα του "έξυπνου" στην οικογένεια. 

Επαναπαύτηκαν εκεί αλλά σύντομα τους διέψευσα πανηγυρικά γιατί ήμουν τελείως άχρηστος στο σχολείο (Δεν διάβαζα καθόλου όμως - 0). Οι καθηγητές νόμιζα ότι ήμουν σχεδόν καθηστερημένος γιατί ήμουν κλειστός στον εαυτό μου ταυτόχρονα με το 0 διάβασμα. Συμβούλεψαν τους γονείς μου να με βάλουν να φτυαρίζω σκατά, να δένω σχοινιά, να κουβαλάω κουτιά η κάτι αντίστοιχο. Οι γονείς θελαν να με κάνουν δημόσιο υπάλληλο αλλά αντιστάθηκα σθεναρά. 

----

Από διάφορα σοβαρά τεστ που έχω κάνει ως ενήλικος συμπεριλαμβανωμένων mensa practice test ξέρω ότι είμαι μεταξύ 120 και 130. Αν το βάλω στόχο να το κάνω practice και να ασχοληθώ ίσως πιάσω το 131 που απαιτεί η mensa, αλλά δεν βλέπω τον λόγο. Με ψήνετε με αυτό το thread να το κάνω για τον μόνο λόγο να είναι η επόμενη μαλακία που βαράω κόλλημα μέχρι να το καταφέρω γιατί είναι challenging.

Συμφωνώ με praetorianos που απλά λέει ότι κάποιος που είναι 1.50 δεν θα παίξει επαγγελματικό basket (παρόλο που μπορεί να μάθει γαμάτο μπάσκετ με την ενασχόληση του). Κοινή λογική. Επίσης συμφωνώ με τον φίλο ότι μετρήσεις τύπου IQ αν και έχουν την σημασία τους δεν έχουν την βαρύτητα που δίδει ο περισσότερος κόσμος. Το "intelligence" είναι ένα σύνολο από πάρα πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Λόγω δουλειάς πχ ξέρω πάρα πολλά εξαιρετικά έξυπνα άτομα (κυρίως developers και engineers) που παρόλο το υψηλό IQ τους αποτυγχάνουν σε social skills ή motivation / leadership skills κτλ. 

----

mr proper respect για τα επικά σεντόνια, έχεις σκεφτεί να μεταφέρεις όλη αυτή την ενέργεια / προσπάθεια κάπου με περισσότερη ουσία? Τι δουλειά κάνεις και έχεις χρόνο για τόσο γράψιμο?

• Like 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...