charilaos Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Καλησπέρα. Θα ήθελα να φορμάρω το λαπτοπ μου και να εγκαταστήσω σε αυτό καθαρά τα windows. Βλέπω όμως ότι έχει τα εξής partitions (βλ. συνημμένο) 1)Μπορεί παρακαλώ κάποιος που γνωρίζει να μου εξηγήσει σε τι χρησιμεύει το καθένα; Γνωρίζω τη διαδικασία σε BIOS με MBR όμως με μπερδεύουν τα GTP partitions σε UEFI 2)Εάν φορμάρω τα 3 πρώτα και κρατήσω τα υπόλοιπα που αφορούν τη λενόνο θα μπορώ να κάνω εγκατάσταση των windows? 3)Έχετε να προτείνετε κάποιο software για να κάνω image τον SSD μου ώστε εαν πάει κάτι στραβά να μπορέσω να επαναφέρω τα partitions όπως είναι στην εικόνα; Εκ των προτέρων ευχαριστώ για το χρόνο σας
TheELF Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Τα 260mb είναι διαμέρισμα εκκίνησης, πως είχαν τα xp το boot.ini έτσι ένα πράμα,περιέχει το bcdstore και κάποια άλλα βασικά αρχεία. Τα 16mb είναι απλά χαμένος χώρος για να σταματάν και να ξεκινάν σε σωστό σημείο τα διαμερίσματα. Τα 25gb λογικά περιέχουν μια εικόνα με το όπως ήταν όταν τον πρώτο άνοιξες,εργοστασιακή επαναφορά δηλαδή. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω,λογικά βοηθητικά προγράμματα ίσως driver της lenovo. Για να κάνεις καθαρό format το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις delete το διαμέρισμα C:windows και να φτιάξεις νέο διαμέρισμα στην θέση του,μετά συνεχίζεις κανονικά με την εγκατάσταση.Οτιδήποτε παραπάνω δεν θα κάνει καμία διαφορά εκτός του να σου κάνει την ζωή ποιο δύσκολη.
charilaos Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Να μη σβήσω γενικά τα 3 πρώτα; Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των windows δε θα δημιουργηθεί αυτόματα, όπως το system reserved partition των windows 7?
TheELF Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Να μη σβήσω γενικά τα 3 πρώτα; Κατά τη διαδικασία εγκατάστασης των windows δε θα δημιουργηθεί αυτόματα, όπως το system reserved partition των windows 7? Εξαρτάτε πάντα δεν είναι σίγουρο αλλά μπορεί να τα έχει τα αρχεία και μαζί με το κεντρικό διαμέρισμα δεν έχει διαφορά απλά ενδέχεται η lenovo να έχει αναφορές μέσα στο Boot menu για επαναφορές κτλ αν το σβήσεις το μικρό αυτά θα εξαφανιστούν.
charilaos Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Εξαρτάτε πάντα δεν είναι σίγουρο αλλά μπορεί να τα έχει τα αρχεία και μαζί με το κεντρικό διαμέρισμα δεν έχει διαφορά απλά ενδέχεται η lenovo να έχει αναφορές μέσα στο Boot menu για επαναφορές κτλ αν το σβήσεις το μικρό αυτά θα εξαφανιστούν. Ένα καλό πρόγραμμα για disk image backup να μου προτείνεις;
TheELF Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 3 Μαρτίου 2016 Όλες οι μεγάλες εταιρίες δίσκων δίνουν ελεύθερα κάποια έκδοση του acronis που είναι μια χαρά,δες τι μάρκα είναι οι δίσκοι σου και πάνε στην σελίδα τους να το κατεβάσεις στα disk tools.
charilaos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Όλες οι μεγάλες εταιρίες δίσκων δίνουν ελεύθερα κάποια έκδοση του acronis που είναι μια χαρά,δες τι μάρκα είναι οι δίσκοι σου και πάνε στην σελίδα τους να το κατεβάσεις στα disk tools. Ευχαριστώ. Έτοιμο και το image. Μία ακόμα ερώτηση λοιπόν: Το laptop χρησιμοποιεί το λεγόμενο novo button για να μπει στο bios ή για το onekeyrecovery. Εάν εγώ διαγράψω όλα τα υπάρχοντα partitions οκ -προφανώς- δε θα μπορώ να κάνω το recovery της lenovo αλλά δε με απασχολεί μιας και θα κάνω δικό μου. Η ερώτηση είναι, θα επηρεάσει το εάν θα μπορώ να μπω στα bios;;;
TheELF Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Η ερώτηση είναι, θα επηρεάσει το εάν θα μπορώ να μπω στα bios;;; Δεν νομίζω, αλλά με τόσα που είδαμε δεν παίρνω και όρκο...
Grim Ripper Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Θα μπαίνει κανονικά στο BIOS. Και εγώ τα έχω διαγράψει. Διάβασε λίγο εδώ για το GPT. http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/
charilaos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Θα μπαίνει κανονικά στο BIOS. Και εγώ τα έχω διαγράψει. Διάβασε λίγο εδώ για το GPT. http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/ Πολύ καλό άρθρο. Γενικά σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Σκέφτομαι μήπως σε κάποιο GTP partition κρύβεται το "σήμα" ώστε όταν πατώ το novo key αυτό να μπαίνει στο bios? Αυτό είναι που προσπαθώ να αποφύγω και διαγράψω κάτι που δεν πρέπει και μετά δεν υπάρχει επιστροφή, αν και έχω κρατήσει ένα disk image. Το λαπτοπ είναι καινούργιο απλά θα ήθελα να περάσω τις ρυθμίσεις εγκατάστασης όπως εγώ θέλω και να μην υπάρχουν εγκατεστημένα bloatware από τη lenovo. Και ακόμη επειδή έχει μόνο ένα δίσκο SSD 256GB και περίπου 50 GB είναι Lenovo drivers και το recovery, καταλαβαίνετε πως τώρα η χωρητικότητα έχει σημασία.
Grim Ripper Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Καλά κάνεις. Εγώ βέβαια για άλλο λόγο ήθελα να σβήσω το καταταμένο GPT. Κατά το install όταν θα επιλέξεις από τι να κάνεις boot δες αν θα σου έχει το ίδιο πράγμα 2 φορές. Πες ότι θες να κάνεις μέσω dvd τότε θα σου έχει 2 επιλογές για boot από το dvd. Η μια θα είναι για UEFI εγκατάσταση (δηλαδή πάλι GPT partition) ενώ η άλλη για Legacy εγκατάσταση (δεν θα έχει το GPT partition)
charilaos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Καλά κάνεις. Εγώ βέβαια για άλλο λόγο ήθελα να σβήσω το καταταμένο GPT. Κατά το install όταν θα επιλέξεις από τι να κάνεις boot δες αν θα σου έχει το ίδιο πράγμα 2 φορές. Πες ότι θες να κάνεις μέσω dvd τότε θα σου έχει 2 επιλογές για boot από το dvd. Η μια θα είναι για UEFI εγκατάσταση (δηλαδή πάλι GPT partition) ενώ η άλλη για Legacy εγκατάσταση (δεν θα έχει το GPT partition) Ναι έχω δει αυτή την επιλογή σε άλλο μηχάνημα που είχε χρειαστεί φορματ και για να πραχωρήσει η εγκατάσταση από USB έπρεπε να απενεργοποιηθεί το secure boot και να ενεργοποιηθεί το legacy support μέσα από το bios.
charilaos Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Τρέχα γύρευε το όλο θέμα. Εντάξει μέχρι να επικρατήσει πλέον και αυτή η καινοτομία. Γι' αυτό είμαι σκεπτικός πιο πολύ. Μήπως φορμάροντας τα υπάρχοντα partitions δεν μπορώ να μπω καν ούτε στο bios για να αλλάξω τυχόν ρυθμίσεις..Δε γνωρίζω εάν η χρήση του novo key -που προφανώς είναι hardware- κρύβει πίσω του και κάποιο software για να μπει στα bios. Πάντως το λογικό είναι πως εαν κρύβει τότε -υποθέτω- δε βρίσκεται σε κάποιο sector του δισκού, για την περίπτωση που κάποτε χρειαστεί να αλλάξει ο δίσκος. Τότε δλδ τι;;Δε θα μπορούμε να μπούμε στο bios με τον καινούριο δίκο;
Grim Ripper Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2016 Έχεις κρατήσει backup οπότε δεν θα έχεις θέμα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα