Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παντως χτες που ταν τσικνοπεμπτη δεν εφαγα κρεας.εφαγα ωμελετα.αρα οχι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ.ΟΧΙ ΕΓΩ ΩΜΕΛΕΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΩ ΩΜΕΛΕΤΑ

κανενα καθεστος του κρατους και της κυβερνησης δε θα με εμποδισει να φαω ωμελετα την τσικνοπεμπτη.

Καλα ρε φιλε μη μας δειρεις κιολας.

• Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Τα έθιμα μας φέρνουν πιο κοντα ετσι πιστευω. Πχ σκέψου ποσο ευκολο ειναι να κανεις γνωριμια αυτες τις μέρες που βγαινεις εξω. Έχεις 500 πράγματα να πιαστεις και να ξεκινησεις να παρλάρεις.

Τι αστεια δηλαδη? ο άλλος έχει πεθανει απο καρκινο και τον κοροιδευουνε? ο πεθαμενος αξιζει σεβασμο (αν δεν ηταν τομάρι οσο ζουσε). Σε λιγο θα μας πεις οτι φέρνετε και μπουζουκια εκει πάνω.

Είναι πράγματα που δεν μπορείς να καταλάβεις. Κανείς δεν είπε οτι κοροϊδεύουμε τον εκάστοτε νεκρό, that's your words honestly. Όταν κάποιος υποφέρει από ανίατη ασθένεια, ή αν κάποιο δικό του πρόσωπο παλεύει ενώ ξέρουν πως θα πεθάνει, κλαις και κλαίνε όλοι ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Και με το δίκιο τους εννοείται, ο θάνατος ενός αγαπημένου σου προσώπου είναι τραγική υπόθεση. Εδώ όμως έρχεται το αλλά που δεν μπορείς να κατανοήσεις με το δίκιο σου. Πόσο πια να κλάψεις, πόσο να θρηνήσεις? Τι θα αλλάξει? Στις κηδείες όλοι κλαίνε, κανείς δεν είχε αντιμετωπίσει τον μελλοθάνατο σαν... Κανονικό άνθρωπο, μπορώ να σου εγγυηθώ πως όλοι σχεδόν οι άρρωστοι από ένα σημείο και μετά δεν γουστάρουν τόσο κλάμα. Θέλουν τον χρόνο που τους έχει μείνει να τον αξιοποιήσουν όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούν, θέλουν να γελάσουν, να είναι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν καλά ώστε να ξεχαστούν λίγο.

Στις κηδείες όλοι κλαίνε και οδύρονται. Με το δίκιο τους γιατί έτσι νιώθουν. Αλλά... Ποιος αναφέρει ευχάριστα στιγμιότυπα μαζί τους στη κηδεία? Ποιος "τολμάει" να ευθυμήσει λίγο, να ξεφύγει από την μαυρίλα βρε αδερφέ, αλλά θα τον χαρακτηρίσουν ανήθικο, ανάρμοστο, γελοίο..

Προσωπικά, στις κηδείες ή σε θανάτους γενικότερα, θέλω να θυμάμαι τις καλές στιγμές, τις ευχάριστες αναμνήσεις, όσο γίνεται. Έχω χάσει αρκετούς και πλέον έχω μάθει να κρατάω τα ευχάριστα.

Cheers

• Like 4
Δημοσ.

Είναι πράγματα που δεν μπορείς να καταλάβεις. Κανείς δεν είπε οτι κοροϊδεύουμε τον εκάστοτε νεκρό, that's your words honestly. Όταν κάποιος υποφέρει από ανίατη ασθένεια, ή αν κάποιο δικό του πρόσωπο παλεύει ενώ ξέρουν πως θα πεθάνει, κλαις και κλαίνε όλοι ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Και με το δίκιο τους εννοείται, ο θάνατος ενός αγαπημένου σου προσώπου είναι τραγική υπόθεση. Εδώ όμως έρχεται το αλλά που δεν μπορείς να κατανοήσεις με το δίκιο σου. Πόσο πια να κλάψεις, πόσο να θρηνήσεις? Τι θα αλλάξει? Στις κηδείες όλοι κλαίνε, κανείς δεν είχε αντιμετωπίσει τον μελλοθάνατο σαν... Κανονικό άνθρωπο, μπορώ να σου εγγυηθώ πως όλοι σχεδόν οι άρρωστοι από ένα σημείο και μετά δεν γουστάρουν τόσο κλάμα. Θέλουν τον χρόνο που τους έχει μείνει να τον αξιοποιήσουν όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούν, θέλουν να γελάσουν, να είναι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περάσουν καλά ώστε να ξεχαστούν λίγο.

Στις κηδείες όλοι κλαίνε και οδύρονται. Με το δίκιο τους γιατί έτσι νιώθουν. Αλλά... Ποιος αναφέρει ευχάριστα στιγμιότυπα μαζί τους στη κηδεία? Ποιος "τολμάει" να ευθυμήσει λίγο, να ξεφύγει από την μαυρίλα βρε αδερφέ, αλλά θα τον χαρακτηρίσουν ανήθικο, ανάρμοστο, γελοίο..

Προσωπικά, στις κηδείες ή σε θανάτους γενικότερα, θέλω να θυμάμαι τις καλές στιγμές, τις ευχάριστες αναμνήσεις, όσο γίνεται. Έχω χάσει αρκετούς και πλέον έχω μάθει να κρατάω τα ευχάριστα.

Cheers

Ε κοιτα η αληθεια ειναι οτι αμα έβλεπα κάποιον να γελάει σε μια κηδεια θα μου φαινοταν περιεργο. Για αυτο και μου εκανε εντυπωση αλλο να λές αστεια και να γελάς και αλλο να θυμάσαι μερικές καλες στιγμές ή καλες πραξεις του νεκρου και να τις αναφέρεις αυτο δεν ειναι κακο. Το αλλο ομως πιστευω ειναι αναρμοστο ναι. Εγω αμα ειχα διάθεση να γελάσω και να κάνω αστεια δεν θα πηγαινα καν στη κηδεια. Μπορει κάποιος να έχει καλη προθεση και να ειναι καλος ανθρωπος ρε παιδι μου και να μην το κανει απο κακια ή αναισθησια αλλα μια συμπεριφορα του αναρμοστη να παρεξηγηθει. Κάποιες περιστασεις δεν ειναι για πολλες κουβεντες.

Οπως και οι καθυστερημενοι οι πολιτικοι που έχουμε ρε παιδι μου μερικοι μπορει να μην ειναι κακοι ή να μην ειναι διεφθαρμένοι αλλα δεν καταλαβαινουν οτι οταν ο άλλος έχει πάθει ζημια ή ειναι ανεργος πεινασμενος καλυτερα να μην βγαινουν να λένε μαλακιες. Καλυτερα να δουλευουν αθορυβα και οτι καταφερουν....

Δημοσ.

Παντα οι κοινωνικες συναναστροφες περιειχαν το παρε δωσε ως συστατικο.Απο τοτε που ζουσαν οι ανθρωποι στις σπηλιες.Απλα σημερα εχει μπει το χρημα ως εναλλακτικο κ ειτε πας δωρα η προσφερεις.Ολα αυτα υποτιθεται ειναι αφορμες για κοινωνικη συναθροιση αλλιως θα ζουσε ο καθενας στη σπηλια του.

Δημοσ.

Να χαλαμε τα ωραία μας ευρώ;

Αν δεν τα χαλαμε, ποιο το νοημα να τα έχουμε; Να τα κοιτάμε και μετά να ψοφησουμε;

Anyway τα έθιμα είναι για να διασκεδαζουμε.

• Like 4
Δημοσ.

παντως χτες που ταν τσικνοπεμπτη δεν εφαγα κρεας.εφαγα ωμελετα.αρα οχι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ.ΟΧΙ ΕΓΩ ΩΜΕΛΕΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΩ ΩΜΕΛΕΤΑ

κανενα καθεστος του κρατους και της κυβερνησης δε θα με εμποδισει να φαω ωμελετα την τσικνοπεμπτη.

Γκρέμισες το σάπιο σύστημα φίλε! :D

• Like 1
Δημοσ.

Το έθιμο της παρασκευής καλά κρατεί.

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

ευτυχώς δεν χρειάζεται να πληρώσουμε κάτι. Ίσως ψυχολόγο αργότερα, αλλά όχι άμεσα !!!

σε πολλά μέρη μετά την κηδεία ακολουθεί ο καφές και μετά το τραπέζι.

ίσως  είναι ανάλογα την περιοχή. αλλά συμβαίνει.

Κάποιες φορές μαζεύεται η στενή οικογένεια για να τιμήσουν το νεκρό , να πιουν κι ένα κρασί στη μνήμη του.

Όχι γλέντι, δεν έχουν μουσικές και νταβαντούρια.

Όποτε γίνεται μεγάλο νταλαβέρι, είναι συνήθως επιθυμία του νεκρού.

Αχμ... η Τσικνοπέμπτη ήρθε μετά τον χριστιανισμό ο οποίος δεν είναι η πατροπαράδοτη εθνική θρησκεία. Το ίδιο και όλα τα θρησκευτικά έθιμα πλην γάμου ή βάπτισης.. δεν θυμάμαι ποιο (παίζει και τα δύο; δεν θυμάμαι) το οποίο δεν το είχε το χριστιανισμός και το συμπερίλαβε για να μην "δυσανασχετήσουν" οι παγανιστές στους οποίους επιβλήθηκε με τόσες σφαγές (π.χ. αυτή στην Θεσσαλονίκη) και καταστροφές (π.χ. αυτού του αυτοκράτορα που χάλασε τόση κληρονομιά).

Πολλά έθιμα έρχονται από τις εποχές του δωδεκαθεϊσμού και της ειδωλολατρίας.

Προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες παραδόσεις, ή τα "υιοθέτησε" η εκκλησία .

η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει να κάνει με τη θέση του φεγγαριού και των άστρων. (το τριώδιο - τσικνοπέμπτη - καθαρά δευτέρα - το πάσχα κλπ.)

Ειδικά οι νηστείες έχουν τις ρίζες τους στην πρακτική ανάγκη, και όχι τόσο στην αποτοξίνωση.

Πρακτικά νήστευαν επειδή δεν είχαν αρτίσιμα για να φάνε.

Ούτε λάδι όλες τις μέρες, ούτε κρέας, ούτε ψάρι, ούτε βούτυρο - γάλα - τυρί κλπ.

Την Τσικνοπέμπτη λοιπόν του έδιναν και καταλάβαινε, και αντίστοιχα τις μέρες μετά την Ανάσταση.

Επειδή κρέας δεν υπήρχε για να τρώνε καθημερινά.

Στη δική μας εποχή φαντάζουν υπερβολές, αλλά τότε ήταν τρόπος ζωής (πχ. η νηστεία της παρασκευής).

Και δε μιλάω για 100 χρόνια πίσω, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 70 - 80 που άρχισε να λιγδώνει το άντερο του Έλληνα.

Όλα αυτά συνδυάζονται και με θρησκείες , αλλά ουσιαστικά είναι πρόγραμμα διατροφής και διατήρησης της τροφής για όλες τις χρονικές περιόδους .Το κρέας και τα γαλακτοκομικά ως γνωστόν είναι η πιο ακριβά παραγόμενη τροφή σε σχέση με τα φυτά - λαχανικά - ψάρια :-)

Παρόμοια έθιμα έχουν όλες οι θρησκείες, τα οποία προέρχονται σχεδόν όλα από τους πρώτους πολιτισμούς (αίγυπτος - ελλάδα - μέση ανατολή), και αντίστοιχα τους κινέζους στην ασία.

Τέλος, τα έθιμα αυτά τότε ήταν και αφορμές για γλέντια και γιορτές, μια και δεν υπήρχαν μπαρ και κλαμπ και ταβέρνες.

Κυρίως για τους νέους , οι χώροι συναναστροφής ήταν τα γλέντια της εποχής και οι γιορτές, και για τους μεγαλύτερους και τις οικογένειες είναι αιτίες μάζωξης.

Οι αρραβώνες κλπ. είναι η βοήθεια στο νέο ζευγάρι από τους μεγαλύτερους.

Τα κοσμήματα και τα προικιά ήταν (και είναι) περιουσία .

Χρηματική και υλική βοήθεια στο νέο ζευγάρι.

Και κληρονομικό δίκαιο πρακτικά.

• Like 1
Δημοσ.

Να χαλαμε τα ωραία μας ευρώ;

Αν δεν τα χαλαμε, ποιο το νοημα να τα έχουμε; Να τα κοιτάμε και μετά να ψοφησουμε;

Anyway τα έθιμα είναι για να διασκεδαζουμε.

Το άλλο που εγραψε μου φάνηκε χωρις νοημα να παιρνεις λέει στρινγκ και εσωρουχα του Αγ.Βαλεντινου. Αμα θες να ντυσεις εσυ τη γκομενα σου ποιος θα τα αγοράσει? αυτη????

Δημοσ.

Οι αρραβώνες κλπ. είναι η βοήθεια στο νέο ζευγάρι από τους μεγαλύτερους.

Τα κοσμήματα και τα προικιά ήταν (και είναι) περιουσία .

Χρηματική και υλική βοήθεια στο νέο ζευγάρι.

Και κληρονομικό δίκαιο πρακτικά.

Αυτο που μου αρεσε στους αρραβωνες παλιοτερα ηταν το παζαρι.Εχω δει και αρραβωνα να διαλυεται, γυρω στα 15 μου στη Γερμανια, σε αρραβωνα μιας εξαδερφης μου που ενω ειχε συμφωνησει ο Θειος μου να δωσει 10000 Μαρκα, ο γαμπρος και ο πατερας του γυρευαν 15000 πανω στον αρραβωνα.Ατιμη κινηση για μενα, και καλα εκανε και τον πεταξε εξω και ας στενοχωρηθηκε λιγο η εξαδερφη μου.

Δημοσ.

Πολύ φασαρία για το τίποτα.

Υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες έθιμα. Η γενικότερη αιτία που τα τηρεί ο κόσμος και έμειναν μέχρι στις μέρες μας ήταν η ανάγκη που ένιωθε ο άνθρωπος να διατηρήσει το "συνήθειο" που άρχισαν κάποιοι ή είχανε οι παλαιότερες γενιές και να το δείξει/μάθει στις επόμενες. Το έθιμο έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα θετικά είναι η μάζωξη της οικογένειας και η μάσα, τα αρνητικά είναι ο συντηρισμός που επιφέρουν στον άνθρωπο και οτι μερικοί δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα του καθενός να κρίνει τα έθιμα ή να συμμετέχει εφόσον το επιθυμεί.

Το ξόδεμα χρημάτων είναι και αυτό μια συνέπεια αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό, είναι προφανές οτι αν θες να αγοράσεις προϊόντα και αγαθά θα πληρώσεις, τώρα κάτι παρλαπίπες που διαβάζω και υπήρχαν όπως να δωρίζεις λεφτά στους γάμους ή κάτι βλάχικοι γάμοι που θυμάμαι στους οποίους κολλάνε χαρτονομίσματα πάνω στο νυφικό ε χέσε μας.....

Δημοσ.

Παιδια διατιθεμαι για εορτασμο εθιμων με καλο τραπεζι. Τηλεφωνο με πμ

Περα απο την πλακα τωρα, καποια εθιμα ειναι αστεια, οπως πχ το στρωσιμο του κρεβατιου. Μαλιστα πετανε στο κρεβατι ενα παιδι πρωτα και ενα κοριτσι μετα (δεν τα γραφω τυχαια ετσι). Αυτο παιζει να ειναι τουρκικο εθιμο οπως και ο αρραβωνας οπως τον εννοουμε στην Ελλαδα, κααααποτε ειχε νοημα και καλα να γνωριστουν οι οικογενειες, τωρα ειναι απλα αστειο. Οι πιο hardcore της κατηγοριας καλουν και παπα στο σπιτι. 

Τωρα η ανταλλαγη δωρων και τα τραπεζια που γινονται σε διαφορες γιορτες εμενα δεν με χαλανε. Ειναι και μια ευκαιρια κοινωνικοποιησης και δεν ειναι απαραιτητο ο εορταζων να κερασει πχ αν προκειται για γενεθλια ή γιορτη. Ειναι αφορμη να περασεις χρονο με αλλους και δεν το βρισκω καθολου αρνητικο αυτο

Δημοσ.

Περα απο την πλακα τωρα, καποια εθιμα ειναι αστεια, οπως πχ το στρωσιμο του κρεβατιου. Μαλιστα πετανε στο κρεβατι ενα παιδι πρωτα και ενα κοριτσι μετα (δεν τα γραφω τυχαια ετσι). Αυτο παιζει να ειναι τουρκικο εθιμο οπως και ο αρραβωνας οπως τον εννοουμε στην Ελλαδα, κααααποτε ειχε νοημα και καλα να γνωριστουν οι οικογενειες, τωρα ειναι απλα αστειο. Οι πιο hardcore της κατηγοριας καλουν και παπα στο σπιτι. 

Για ανέλυσέ το λίγο. Τι εννοείς πετάνε στο κρεβάτι πρώτα ένα παιδί και ένα κορίτσι μετά.

Δημοσ.

Εσείς πιστεύετε ότι όλα αυτά έγιναν βάση οργανωμένου σχεδίου;

φυσικά , για να έρχονται οι οικογένειες κοντά αφού το να φάει πλέον μια οικογένεια μαζί στο τραπέζι θεωρείται κάτι δύσκολο, για να υπάρχει λόγος να βρεθούν άτομα που δεν συμπαθούν ο ένας τον άλλο και δεν μιλάνε όλο το χρόνο, για να τρώμε κάτι ξεχωριστό αφού δεν ζουν όλοι οι άνθρωποι για να τρώνε και πολλές φορές τρώνε απλά για να κρατηθούν , δεν ασχολούνται να φτιάξουν κάτι special , δεν έχουν χρόνο γιαυτό. Για να πουλάνε τα μαγαζιά όπως είπες και τόσα άλλα , αν και πολλές παραδώσεις άρχισαν αλλιώς , αν το ψάξεις θα βρεις πως ξεκίνησε το κάθε έθιμο , προσωπικά επειδή στα @@ μου δεν το ψάχνω και δεν ασχολούμαι. 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...