Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Άλλοι βλέπουν τον μικρόκοσμο της εταιρίας και άλλοι βλέπουν τον μακρόκοσμο της κοινωνίας. Η διαφωνία έγκειται στο τι θεωρούμε πιο σημαντικό από τα 2.

Αν δεν μας αρέσει το ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος (είτε προγραμματισμένα, είτε όχι), η λύση είναι απλή και δοκιμασμένη στο παρελθόν: διπλασιάζουμε τους μισθούς των ανδρών (κάποτε ζούσε όλη η οικογένεια με 1 μισθό μόνο, πως γινόταν αυτό?), έτσι ώστε να μπορεί να ζει ένα ανδρόγυνο αξιοπρεπώς και η γυναίκα να μπορεί να ασχοληθεί απερίσπαστη με την γέννα/ανατροφή των παιδιών, χωρίς να τα πρήζει σε κανέναν εργοδότη. Στην πραγματικότητα των €500/μήνα αναγκαστικά πρέπει να δουλεύουν και οι 2, οπότε αποδεχθείτε ότι θα έχετε και αυτό το ρίσκο σαν εργοδότες (επιχειρηματικότητα χωρίς ρίσκο δεν γίνεται).

Ξέρω ότι δεν είναι και πολύ «φεμινιστικό» αυτό που λέω και σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, άλλα ψάξτε το λίγο πόσο έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα στον δυτικό κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια και πόσο λίγο έχουν αυξηθεί οι μισθοί (οι ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα) και στην ουσία αυτό αντισταθμίζεται με δανεισμό, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό.

Εναλλακτικά υπάρχει και άλλη λύση, δοκιμασμένη στην Αγγλία (ίσχυε προ κρίσης, δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα). Πλουσιοπάροχα benefits σε single moms, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν μόνες τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αξιοπρέπως. Γνωρίζω περιπτώσεις στο νησί όπου Αγγλίδες οργάνωναν «πάρτυ με ούζα» με σκοπό την τεκνοποίηση και τα benefits. Δεν το κατακρίνω, είναι κι αυτή μια λύση για την υπογεννητικότητα. Κάποιος πρέπει να γεννήσει στην τελική, αλλιώς δεν θα υπάρχουν μελλοντικοί εργαζόμενοι να συντηρούν το ασφαλιστικό σύστημα με εισφορές. Η Αγγλία αν θυμάμαι καλά είναι η μόνη δυτική χώρα με θετικό αριθμό γεννήσεων.

Λύση σίγουρα δεν είναι να είναι όλες οι γυναίκες καριερίστριες και αγχωμένες να κάνουν 1 παιδί (κι αυτό με το ζόρι) στα 35-40, αυξάνοντας τον κίνδυνο για birth defects και εν τέλει υποβαθμίζοντας το gene pool...

• Like 1
  • Απαντ. 105
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τι σημαίνει αρνητικός αριθμός γεννήσεων;

«ήμουν έγκυος και τρία νεογνά απο τη γειτονιά πέθαναν» κέτς;

Δημοσ.

Τι νόημα έχει σε ιδιωτικές εταιρείες να υπάρχουν απαγορεύσεις για οτιδήποτε σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων εργαζομένων; Αφού όποιον θέλουν θα διαλέξουν. Πως να αποδείξεις δηλαδή ότι κόπηκες για τους οποιουσδήποτε λόγους;

Δημοσ.

Απλά δεν επιτρέπει να γίνονται αυτές οι επιλογές απροκάλυπτα. Επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις καταγγελία, εαν θεωρείς ότι η απόρριψή σου οφείλεται σε τέτοια διάκριση. Τώρα το τι νόημα έχει αυτό, είναι μία άλλη, μεγάλη, κουβέντα.

• Like 1
Δημοσ.

Απλά δεν επιτρέπει να γίνονται αυτές οι επιλογές απροκάλυπτα. Επιπλέον σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις καταγγελία, εαν θεωρείς ότι η απόρριψή σου οφείλεται σε τέτοια διάκριση. Τώρα το τι νόημα έχει αυτό, είναι μία άλλη, μεγάλη, κουβέντα.

Είμαι της άποψης ότι σε ιδιωτικές εταιρείες δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν περιορισμοί.

Δημοσ.

Τι νόημα έχει σε ιδιωτικές εταιρείες να υπάρχουν απαγορεύσεις για οτιδήποτε σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων εργαζομένων; Αφού όποιον θέλουν θα διαλέξουν. Πως να αποδείξεις δηλαδή ότι κόπηκες για τους οποιουσδήποτε λόγους;

Δεν πάει έτσι. Το κράτος πρέπει να προστατεύει τον εργαζόμενο και γενικά να φροντίζει για την εξάλειψη των διακρίσεων. Δεν είναι εύκολο να το αποδείξεις, αλλά σε σοβαρές χώρες και εταιρείες/οργανισμούς όλα καταγράφονται και έτσι μπορεί να διερευνηθεί. Πχ εγώ που δουλεύω σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία, όταν ήμουν σε πάνελ για πρόσληψη, έπρεπε να κρατάω λεπτομερείς σημειώσεις και να βαθμολογώ κάθε υποψήφιο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αν μια γυναίκα έπαιρνε 8/10 και ένας άντρας 7/10, αλλά προσλαμβάναμε τον άντρα, θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα αν γινόταν καταγγελία. Προφανώς το σύστημα δεν είναι τέλειο, υπάρχει ένας βαθμός υποκειμενικότητας έτσι κι αλλιώς, αλλά και η νοοτροπία είναι διαφορετική. Αν εγώ έκανα αίτηση στην Ελλάδα σε ένα πανεπιστήμιο και τελικά έπαιρναν την ανηψιά του καθηγητή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έκανα ένσταση, πρώτον γιατί θα έμπλεκα σε ατέρμονες διαδικασίες και δεύτερον γιατί αν δικαιωνόμουν, θα μου έκανε πόλεμο ο καθηγητής όταν έπιανα δουλειά. Αν όμως μου συνέβαινε στην Αγγλία, θα την έκανα την καταγγελία γιατί υπάρχουν διαδικασίες που σε προστατεύουν.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν πάει έτσι. Το κράτος πρέπει να προστατεύει τον εργαζόμενο και γενικά να φροντίζει για την εξάλειψη των διακρίσεων. Δεν είναι εύκολο να το αποδείξεις, αλλά σε σοβαρές χώρες και εταιρείες/οργανισμούς όλα καταγράφονται και έτσι μπορεί να διερευνηθεί. Πχ εγώ που δουλεύω σε πανεπιστήμιο στην Αγγλία, όταν ήμουν σε πάνελ για πρόσληψη, έπρεπε να κρατάω λεπτομερείς σημειώσεις και να βαθμολογώ κάθε υποψήφιο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αν μια γυναίκα έπαιρνε 8/10 και ένας άντρας 7/10, αλλά προσλαμβάναμε τον άντρα, θα μπορούσαμε να έχουμε πρόβλημα αν γινόταν καταγγελία. Προφανώς το σύστημα δεν είναι τέλειο, υπάρχει ένας βαθμός υποκειμενικότητας έτσι κι αλλιώς, αλλά και η νοοτροπία είναι διαφορετική. Αν εγώ έκανα αίτηση στην Ελλάδα σε ένα πανεπιστήμιο και τελικά έπαιρναν την ανηψιά του καθηγητή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έκανα ένσταση, πρώτον γιατί θα έμπλεκα σε ατέρμονες διαδικασίες και δεύτερον γιατί αν δικαιωνόμουν, θα μου έκανε πόλεμο ο καθηγητής όταν έπιανα δουλειά. Αν όμως μου συνέβαινε στην Αγγλία, θα την έκανα την καταγγελία γιατί υπάρχουν διαδικασίες που σε προστατεύουν.

Καταλαβαίνω τι λες. Διαφέρει όμως γιατί στο ελληνικό πανεπιστήμιο αυτός που θα πάρει τη θέση θα πληρώνεται από το κράτος. Εκεί πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια.

Αν εγώ έχω μια καφετέρια όμως και θέλω να προσλάβω μόνο ξανθιές κοπέλες ποιος και γιατί να έρθει να μου πει κάτι;

Δημοσ.

Καταλαβαίνω τι λες. Διαφέρει όμως γιατί στο ελληνικό πανεπιστήμιο αυτός που θα πάρει τη θέση θα πληρώνεται από το κράτος. Εκεί πρέπει να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια.

Αν εγώ έχω μια καφετέρια όμως και θέλω να προσλάβω μόνο ξανθιές κοπέλες ποιος και γιατί να έρθει να μου πει κάτι;

Για τον ίδιο λόγο που σε υποχρεώνει να ασφαλίζεις τους υπαλλήλους, να τους δίνεις άδειες κτλ. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Like 3
Δημοσ.

Για τον ίδιο λόγο που σε υποχρεώνει να ασφαλίζεις τους υπαλλήλους, να τους δίνεις άδειες κτλ. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Αν και νομίζω ότι είναι σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο κατάλαβα τι λες, thanks :)

Δημοσ.

Αυτό είναι νόμιμο ή ρατσιστικό άραγε;

Βέβαια και αυτές οι αγγελίες «ζητείται κοπέλα» θα μπορούσε να πει κάποιος ότι συνιστούν διάκριση φύλων...

Δημοσ.

Αυτό είναι νόμιμο ή ρατσιστικό άραγε;

Βέβαια και αυτές οι αγγελίες «ζητείται κοπέλα» θα μπορούσε να πει κάποιος ότι συνιστούν διάκριση φύλων...

Για μένα δεν είναι ρατσιστικό. Αν θέλω να βάλω τον κολλητό μου γενικό διευθυντή και να του δίνω 10 χιλιάρικα το μήνα ενώ δεν έχει βγάλει το δημοτικό είναι ρατσιστικό;

Δημοσ.

Για μένα δεν είναι ρατσιστικό. Αν θέλω να βάλω τον κολλητό μου γενικό διευθυντή και να του δίνω 10 χιλιάρικα το μήνα ενώ δεν έχει βγάλει το δημοτικό είναι ρατσιστικό;

Μην τρελαθούμε, άλλο πράγμα να κάνεις διαχωρισμούς με βάση εμφάνιση και χαρακτηριστικά και άλλο αν μιλάμε για κολλητό ή μορφωτικό επίπεδο. Αν κοιτάς τον άλλον με βάση χρώμα μαλλιών ματιών δέρματος και άλλα φυλετικά χαρακτηριστικά τότε είναι ρατσισμός, να μην μιλήσω και για άλλα επιπλέον χαρακτηριστικά π.χ ύψος πάχος αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Τώρα αν είναι κολλητός σου, μάλλον περισσότερο ανήθικο ή ρουσφέτι θα το έλεγα όπως είπε ο beddazled, παρά ρατσιστικό.

Δημοσ.

Κάνεις λοιπόν τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ρωτάς τον υποψήφιο "είσαι λευκός ή μαύρος;". Αυτό το στοιχείο είναι άσχετο με το αντικείμενο της δουλειάς και τα προσόντα. Αν το ρωτάς, είναι μόνο και μόνο για να κάνεις διάκριση με βάση το χρώμα δέρματος, άρα είσαι παράνομος. Επομένως, ρωτώντας ευθέως για την οικογενειακή κατάσταση, πας γυρεύοντας για να φας καταγγελία.

Λαθος συλλογισμος-παραλληλισμος.

Εχω δωσει 2 συνεντευξεις παρουσια HR και το HR με ρωτησε προς το τελος της συνεντευξης και στις 2 περιπτωσεις την οικογενειακη μου κατασταση. Λες να φοβοντουσαν μηπως μεινω εγκυος και προσπαθουσαν να κανουν διακριση ;

Αντιθετως το μαυρος-ασπρος ειναι ρατσιστικο ερωτημα by default.

Το ΦΕΚ λεει οτι δεν μπορεις να δημοσιευσεις αγγελιες κλπ που να κανεις διακριση βαση φυλου, οικογενειακης καταστασης κλπ κι οχι οτι δεν μπορεις στη συνεντευξη να ρωτησεις την οικογενειακη κατασταση του αλλου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...