FilipposMD Δημοσ. 29 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2016 Λαθος συλλογισμος-παραλληλισμος. Εχω δωσει 2 συνεντευξεις παρουσια HR και το HR με ρωτησε προς το τελος της συνεντευξης και στις 2 περιπτωσεις την οικογενειακη μου κατασταση. Λες να φοβοντουσαν μηπως μεινω εγκυος και προσπαθουσαν να κανουν διακριση ; Αντιθετως το μαυρος-ασπρος ειναι ρατσιστικο ερωτημα by default. Αν μου πεις έναν λόγο για τον οποίο έχει νόημα η ερώτηση για την οικογενειακή κατάσταση, εκτός από το να γίνει διάκριση με βάση την οικογενειακή κατάσταση, θα συμφωνήσω μαζί σου. Το κοινό σημείο με το λευκός/μαύρος είναι ότι δεν έχει σχέση με την δουλειά και τα απαιτούμενα προσόντα. Το ίδιο ισχύει για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το αν έχεις παιδιά, τη θρησκεία κτλ. Επίσης, στη δική σου περίπτωση μπορεί η απάντηση να μην έχει πρακτική σημασία, αλλά αν η απάντηση στην ερώτηση ήταν "είμαι σε ομόφυλη σχέση με σύμφωνο συμβίωσης" ή "είμαι ανύπαντρη μητέρα", μπορεί να είναι καθοριστική για την απόφαση πρόσληψης. Στο UK για παράδειγμα, ο νόμος δεν αναφέρει ρητά τι απαγορεύεται να ρωτήσεις στην συνέντευξη. Ορίζει τι είναι direct και indirect discrimination, ποια είναι τα protected characteristics και αναφέρει ρητά ότι δεν επιτρέπεται "discrimination when recruiting". Η διατύπωση μάλιστα είναι παρόμοια με του ελληνικού νόμου και αναφέρεται κυρίως στην αγγελία και τι δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει ως κριτήρια. Λεπτομέρειες εδώ για όποιον θέλει: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2010/15/contents Από αυτό συνεπάγεται ότι δεν επιτρέπεται να ρωτήσεις οτιδήποτε για αυτά τα protected characteristics. Στο site που έχουν για το κοινό μάλιστα, το λένε ξεκάθαρα: https://www.gov.uk/employer-preventing-discrimination/recruitment Από εκεί και πέρα, δεν αμφισβητώ ότι εσένα σε ρώτησαν για την οικογενειακή σου κατάσταση. Μπορεί να προτιμούσαν παντρεμένους για λόγους "σταθερότητας" ή ανύπαντρους για να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Ο λόγος που σε ρώτησαν πάντως ήταν προφανώς γιατί τους ενδιέφερε και θα το λάμβαναν υπόψη. Το οποίο φαντάζομαι συμφωνείς κι εσύ ότι είναι παράνομο με βάση τη νομοθεσία. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα