Γιάννης Platano Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Πανεπιστήμια τα τει... Πραγματικά είναι να γελάς. Ευτυχώς στην αγορά εργασίας πέρα από τα χίλια δυο προβληματα οι εργοδότες δε φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά τα ΤΕΙ. Καποια νομιζω θα επρεπε να τα παιρνουν σοβαρα .Για παράδειγμα καποιος από ΤΕΙ Λογιστικης ξερει πιο πολλα από πρακτικη λογιστικη και μηχανογραφικα λογιστικα συστηματα από καποιον που τελειωσε ΑΕΙ Οικονομικα . Y.Γ. Εχω τελειωσει ΑΕΙ Οικονομικα πριν πολλες 10ετιες βεβεια... 1
the other one Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 γιατί ευτυχώς; τι φοβάστε μερικοί μη σας φάνε τις δουλιές; 2
mprou Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Πανεπιστήμια τα τει... Πραγματικά είναι να γελάς. Ευτυχώς στην αγορά εργασίας πέρα από τα χίλια δυο προβληματα οι εργοδότες δε φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά τα ΤΕΙ. Εγώ να δεις πως γελάω που στο παρελθόν έχω παραδώσει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές πανεπιστημίων (ηλεκτροτεχνίες, Σαε, Matlab κτλ ) ενώ είμαι απλά ένα από αυτά τα κωλοπαίδια, απόφοιτος ΤΕΙ Ευτυχώς, υπάρχουν εργοδότες (αν και ελάχιστοι, δυστυχώς) που παίρνουν σοβαρά πολλά άλλα ουσιαστικά προσόντα και ταλέντα, πέρα της ταμπέλας ΑΕΙ/ΤΕΙ και βρίσκουμε και καμιά δουλειά. 15
michalisv Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Αν δεν κανω λάθος ΑΤΕΙ δεν λέγονταν εδω και αρκετά χρόνια;εχει αλλάξει κάτι;Απο που και ως που το τει Πειραιά ονομάζεται...ΑΕΙ,το Α τελικα τι σημαίνει,ανώτερο ή ανωτατο;
fotaras13 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Εγώ να δεις πως γελάω που στο παρελθόν έχω παραδώσει ιδιαίτερα μαθήματα σε φοιτητές πανεπιστημίων (ηλεκτροτεχνίες, Σαε, Matlab κτλ ) ενώ είμαι απλά ένα από αυτά τα κωλοπαίδια, απόφοιτος ΤΕΙ Θες να σου πω εγώ τι έχω δει από φοιτητές ΤΕΙ; Είχα γνωρίσει φοιτητές ΤΕΙ που δεν ήξεραν ένα απλό ολοκλήρωμα να λύσουν και θέλουν και εξίσωση με ΑΣΟΕΕ και πολυτεχνεία. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου παραμένουν ανώτεροι από τον απόφοιτο ενός ΤΕΙ. Ευτυχώς, υπάρχουν εργοδότες (αν και ελάχιστοι, δυστυχώς) που παίρνουν σοβαρά πολλά άλλα ουσιαστικά προσόντα και ταλέντα, πέρα της ταμπέλας ΑΕΙ/ΤΕΙ και βρίσκουμε και καμιά δουλειά. Για πες μας δλδ τι προσόντα έχει ο απόφοιτος ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Λαμίας σε σχέση με έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ ή της Πάτρας; 1
groot Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Καθαρα προσωπικη αποψη ότι δεν απαιτουν τις ιδιες σπουδες αυτά τα δυο αντικείμενα . Ουτε σε χρονια σπουδων αλλα και σε πολλα αλλα....Την στιγμη που με το υπαρχον συστημα είναι πολύ πιο δυσκολο να μπει καποιος σε ΤΕΙ με πανω από 15000 μορια ενώ σε αλλα με πολύ κατω από 10000 μου λεει κατι . Χωρις να ξαναπω ,ότι εχει μικροτερη ή περισσοτερη αξια καποιος. Επαναλαμβάνω καθαρα προσωπικη αποψη . Τα μόρια δεν είναι ενδεικτικό στοιχείο για τις απαιτήσεις ενός αντικειμένου. Είναι όμως για το επίπεδο φοιτητών, αλλά μόνο ως προς τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Γενικά, ο διαχωρισμός ΤΕΙ/ΑΕΙ είναι ο παγκοσμίως γνωστός και υιοθετημένος διαχωρισμός του Applied με το Theoretical. Το οποίο ισχύει και στα Sciences αλλά και στο Engineering. Βέβαια, στην Ελλάδα ο διαχωρισμός μόνο αυτό δεν είναι. Τόσο στο μυαλό των ανθρώπων όσο και στα πρακτικά ζητήματα σε αρκετά τμήματα. Τέλος, σε ανεπτυγμένες χώρες (άρα, όχι Ελλάδα) οι του Applied βρίσκουν ευκολότερα δουλειά επειδή ακριβώς είναι από το Applied κομμάτι και όχι επειδή θα πληρώνονται λιγότερο κτλ. Αλλά επειδή θα ξέρουν να κάνουν την δουλειά καλύτερα. Θα φτουράνε. 2
alex_000 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 ΤΕΙ και ΑΕΙ ειναι ανώτατη εκπαίδευση ισάξιου επιπέδου αν εξαιρέσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε ορισμένες περιπτώσεις Η ποιότητα σπουδών διαφέρει από σχολή σε σχολή. Η ποιότητα των ΤΕΙ σε γενικές γραμμές είναι χαμηλότερη, και οι εξεταστικές ευκολότερες. (πχ αν συγκρίνουμε Λογιστική ΤΕΙ με Λογιστική και Χρηματοοικονομική ΑΕΙ). Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ είναι λιγότερο κατάληλοι για κάποια δουλειά, καθώς οι δουλειές στην ελλάδα είναι πολύ χαμηλού επίπεδου (ο απόφοιτος ΤΕΙ θα είναι πιο κατάληλος για ένα λογιστικό γραφείο από ένα χρηματοοικονομικό) Το επίπεδο των φοιτητών στα ΤΕΙ είναι λίγο χαμηλότερο λόγω χαμηλότερων βάσεων. Η αξία κάθε φοιτητή εξαρτάται από τον ίδιο και την προσωπικότητα του όχι από το ίδρυμα που εξέδωσε το χαρτί. Ένας απόφοιτος ΤΕΙ μπορεί να βάζει γυαλιά όχι μόνο σε φοιτητές αλλά και σε καθηγητές ΑΕΙ εφόσον το επιθυμεί και ασχοληθεί Οι σωστοί εργοδότες δίνουν μικρή σημασία στο αν το ίδρυμα που εξέδωσε το πτυχίο είναι ΑΕΙ η ΤΕΙ εφόσον ο υποψήφιος ταιριάζει με την δουλειά και η εμπειρία & γνώσεις του είναι αρκετές Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει ανώτερος και κατώτερος με βάση το πτυχίο, αλλά υπάρχει προϊστάμενος και υφιστάμενος με βάση το organizational structure. Όσοι απόφοιτοι ΤΕΙ είναι buthurt και νιώθουν κατώτεροι ας κάνουν ένα καλό μεταπτυχιακό να τους φύγει το κομπλεξ και όλα καλά. Όσοι νιώθουν κατώτεροι λόγω γνώσεων είναι γιατί είναι κατώτεροι από άλλους σε επίπεδο επαγγελματικού προφίλ. Ας προσπαθήσουν περισσότερο και ας βάλουν ανώτερους στόχους στη ζωή τους. Οι γκόμενες στα ΑΕΙ σνομπάρουν άσχημα τους ΤΕΙτζήδες. That's life make love not war 8
Ψιτ Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 «Παιδιά, εμείς που έχουμε σπουδάσει στα εξωτερικά, είμαστε καλύτεροι απο εσάς που σπουδάσατε στην Ελλάδα. Ή τα παιδιά που τέλειωσαν Μετσόβιο είναι καλύτερα απο τα παιδιά που τέλειωσαν φιλοσοφική. Ή τα παιδιά που σπούδασαν ιχθυοκαλλιέργειες, ρίχνουν στα αυτιά αυτών που σπούδασαν θεατρολογια» Μπορώ να συνέχισε να γράφω μαλακίες, αλλά νομίζω πως το νόημα είναι ξεκάθαρο. 3
mprou Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Οι γκόμενες στα ΑΕΙ σνομπάρουν άσχημα τους ΤΕΙτζήδες. That's life Αααα εδώ κάνεις λάθος. Εγώ ΤΕΙτζής αυτοματισμού, η κοπελιά μου πληροφορικάριος Αριστοτέλειου, παράπονο δεν έχω Πέρα από τη πλάκα, στη δουλειά μου έχω έναν συνάδελφο, μηχανικό ΕΜΠ, που η δουλειά του είναι ουσιαστικά να τρέχει σε πελάτες, να καταγράφει μετρήσεις και έπειτα να προτείνει βελτιστοποιήσεις κτλ. Σε κάποια φάση τον είχα ρωτήσει "δεν είσαι λίγο overqualified να κάνεις τέτοια δουλειά;" Και η απάντηση που πήρα ήταν ότι θέλανε συγκεκριμένα μηχανικό ΕΜΠ σε αυτή τη θέση, για το "image" της τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας.
chrisxkar Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Σε παρα πολλες σχολες its the same f@cking thing (εχω μεταπτυχιακο δεν ειμαι butthurt οπως ειπε ο φιλτατος) οσους γκασμαδες γνωρισα απο τει τοσους γνωρισα απο αει,οποιος θελει να ασχοληθει περαν της σχολης θα ασχοληθει και θα ξεχωρησει και ας τελειωσε την τελευταια σε μορια σχολη (αυτος θα προτιμηθει). Στην αποκατασταση στα οικονομικα επαγγελματα δεν εχει σημασια τι εχεις τελειωσει καθως κατα κυριο λογο μετρα η προυπηρεσια σε δευτερο πλανο το μεταπτυχιακο και η γενικοτερη μετεκπαιδευση σεμηναρια κτλ Το τι τελειωσες με τι βαθμο και τι πτυχιακη εχεις κανει δεν δινεται καν σημασια εκτος και αν ειναι θεση βοηθος του βοηθου. Σε πολλα αει κανουν υπερβολικα πολλα θεωρητικα μαθηματα σε επιπεδο που φανταζει πως απλα συμπληρωνουν ωρες μαθηματων ,σε αυτο το κομματι βεβαια φταινε οι υπευθυνοι σπουδων που τους μαθαινουν παπαριες αντι να τους μαθαινουν πρακτικα προγραμματα αναλυσεων. Οταν το ΤΕΙ βλακειολογιας κανει 15 εργαστηρια απο τα οποια τα μισα εχουν να κανουν με προγραμματα που χρησιμοποιουνται στην αγορα και το ΑΕΙ βλακειολογιας κανει αντι για αυτα τα 15 εργαστηρια 15 θεωριες επανω στην εξεζητημενη αναπτυξη και θεωρια βλακιας στις ασιατικες χωρες, εγω θεωρω πως το ΤΕΙ κανει καλυτερη δουλεια. Θες να σου πω εγώ τι έχω δει από φοιτητές ΤΕΙ; Είχα γνωρίσει φοιτητές ΤΕΙ που δεν ήξεραν ένα απλό ολοκλήρωμα να λύσουν και θέλουν και εξίσωση με ΑΣΟΕΕ και πολυτεχνεία. φωταρα ξερεις ποσους ΑΕΙ "υφισταμενους" εχω γνωρισει απο τις θεωρητικα καλες σχολες τις ελλαδος (δεν ονομαζω) οι οποιοι δεν ξερουν τι θα πει χρεωση-πιστωση? για να μην πω για λογαριασμους σχεδιου,μικτα καθαρα κερδη,διανομες εκει σε κοιταν λες και μιλας κινεζικα Αλλα επειδη εχω ερθει σε επαφη με καποιους ακαδημαικους καταλαβαινω τις χαζες αντιλληψεις αφου οι ιδιοι φουσκωνουν τα μυαλα των φοιτητων λεγοντας τους πως αυτοι τους κανουν επιστημονες και νομιζουν πως με το που βγουν θα κατουρανε την αγορα εργασιας...αλλα δυστηχως προσγιωνονται αποτομα. Εννοειτε πως δεν μιλαω για ολες τις σχολες, αλλα για οικονομικες και μονο οπου μπορω να εχω αποψη Αυτό όμως σημαινει ότι μπηκε με 3 μισθολογικα κλιμάκια πιο κατω και αν δεν κανει μεταταξη μετα από 10 τουλάχιστον χρονια (πολύ δυσκολο) δεν θα εχει και μισθολογικη εξελιξη από το να ηταν με ΤΕΙ ας κανει ενα μεταπτυχιακο σε κανενα ΑΕΠ η οπου μπορει και τελειωνει εκει το θεμα 1
groot Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Βάσει αυτού του thread αλλά και άλλων σε αυτή την ενότητα του Forum, μπορεί κανείς να πει ότι λείπει η επαγγελματική και "σπουδαστική" παιδεία. Μεταπτυχιακά για να πάρει κανείς μόρια στο δημόσιο. Πτυχία συγκρίνοντας μόνο το εάν είναι ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Διδακτορικά επειδή δεν βρίσκουν δουλειά. Να δείτε που έτυχε και άκουσα, λέει, ότι σε μερικές χώρες σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει γιατί με αυτό θα ασχολούνται μία ζωή και θέλουν να το μάθουν καλά για να νιώθουν και εκείνοι καλύτερα όταν δουλεύουν σωστά, παραγωγικά και με καλά αποτελέσματα. 4
Ψιτ Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 [...] Διδακτορικά επειδή δεν βρίσκουν δουλειά.[...] 1
chrisxkar Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Να δείτε που έτυχε και άκουσα, λέει, ότι σε μερικές χώρες σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει γιατί με αυτό θα ασχολούνται μία ζωή και θέλουν να το μάθουν καλά για να νιώθουν και εκείνοι καλύτερα όταν δουλεύουν σωστά, παραγωγικά και με καλά αποτελέσματα. Αυτος ειναι ενας απο τους κυριοτερους λογους που φτασαμε εδω που φτασαμε σαν χωρα. Επι σειρα ετων ισχυε το "Το παιδι του γειτονα πηγε σε ΑΕΙ και το παιδι μου δε θα παει?δεν θα το επιτρεψω" ή το τι εχει ζητηση αυτο τον καιρο?δασκαλος αιντε δασκαλοι με το τσουβαλι (τωρα οι περισσοτεροι ανεργοι) μετα απο λιγα χρονια τι εχει?τα οικονομικα με το τσουβαλι οικονομολογοι και λογιστες ποιο ευκολο ειναι να βρεις οικονομολογο παρα υδραυλικο να σου φτιαξει την βρυση 1
YourTrueLegend Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2016 Πανεπιστήμια τα τει... Πραγματικά είναι να γελάς. Ευτυχώς στην αγορά εργασίας πέρα από τα χίλια δυο προβληματα οι εργοδότες δε φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά τα ΤΕΙ. Παιρνουν τα ΤΕΙ τοσο σοβαρα οσο και τα ΑΕΙ (οι εργοδοτες). Δηλαδη σχεδον καθολου, διοτι αυτα που αξιολογουν ειναι αλλα (πειρα/πρακτικες γνωσεις/χαρακτηρας κλπ). Το πτυχιο τριτοβαθμιας απλα ειναι ενδεικτικο για το background σου, αλλα ειτε απο ΤΕΙ ειναι, ειτε απο ΑΕΙ οι πιθανοτητες να εισαι τουβλο πανω στο αντικειμενο ειναι περιπου οι ιδιες. Το οτι δεν εισαι τουβλο δεν αποδεικνυεται απο το πτυχιο. Και τον εργοδοτη που θα σε προσλαβει τον νοιαζει αυτο κι οχι ο τιτλος σου, ποσο δε μαλλον αν βγηκε απο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Εξαιρεση στα παραπανω αν εχεις πτυχιο απο μια αποδεδειγμενα κορυφαια σχολη στο αντικειμενο της, που τοτε ναι λαμβανεται υποψιν, αλλα αυτες οι σχολες στην Ελλαδα ειναι μετρημενες στα δαχτυλα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις