Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

Οκ, δεν είναι τόσο ηλίθια η ερώτηση όσο αφήνω να εννοηθεί στον τίτλο. :P

Έχω τον SSD της υπογραφής μου και τον έχω κάνει triple boot (OSX, Windows 10, Ubuntu). Επειδή κάτι στράβωσε στην πορεία, θέλω να φέρω τον δίσκο στην εργοστασιακή του κατάσταση. Να μην υπάρχει τίποτα μέσα, nada, 250 GB σκέτο unallocated space.

Το θέμα είναι ότι τόσο από το installation wizard των Windows 10, όσο και από το Disk Utility του OSX για κάποιο λόγο δεν μπορώ να διαγράψω το EFI partition. Δοκίμασα και από το installation wizard του Ubuntu, πάλι τζίφος. Πάντα στο boot manager του BIOS εμφανίζει επιλογη "UEFI: Samsung SSD 250 GB κλπ".

Τι να κάνω; Ένα πράγμα που σκέφτηκα είναι να φτιάξω live usb με το gparted και να τον φορμάρω σε free space από εκεί (αν μου δώσει τέτοια επιλογή). Θα δουλέψει;

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μου διαφεύγει;

ΥΓ: Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο αρμόζον sub-forum, αν όχι ας μεταφερθεί το νήμα.

Δημοσ.

Οκ, δεν είναι τόσο ηλίθια η ερώτηση όσο αφήνω να εννοηθεί στον τίτλο. :P

Έχω τον SSD της υπογραφής μου και τον έχω κάνει triple boot (OSX, Windows 10, Ubuntu). Επειδή κάτι στράβωσε στην πορεία, θέλω να φέρω τον δίσκο στην εργοστασιακή του κατάσταση. Να μην υπάρχει τίποτα μέσα, nada, 250 GB σκέτο unallocated space.

Το θέμα είναι ότι τόσο από το installation wizard των Windows 10, όσο και από το Disk Utility του OSX για κάποιο λόγο δεν μπορώ να διαγράψω το EFI partition. Δοκίμασα και από το installation wizard του Ubuntu, πάλι τζίφος. Πάντα στο boot manager του BIOS εμφανίζει επιλογη "UEFI: Samsung SSD 250 GB κλπ".

Τι να κάνω; Ένα πράγμα που σκέφτηκα είναι να φτιάξω live usb με το gparted και να τον φορμάρω σε free space από εκεί (αν μου δώσει τέτοια επιλογή). Θα δουλέψει;

Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μου διαφεύγει;

ΥΓ: Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο αρμόζον sub-forum, αν όχι ας μεταφερθεί το νήμα.

βγάλε τον δίσκο και βάλτον σε άλλο pc και διαμόρφωση 

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Καλά έχω κι άλλον SSD που έχει περασμένα windows επάνω, αλλά αυτή είναι η λύση; Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει από τον ίδιο το σκληρό; Ακραίο το βρίσκω.

Δημοσ.

Καλά έχω κι άλλον SSD που έχει περασμένα windows επάνω, αλλά αυτή είναι η λύση; Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει από τον ίδιο το σκληρό; Ακραίο το βρίσκω.

Και γω αυτο θα σου προτεινα, αν σου ειναι και ευκολο να βαλεις το δισκο στο αλλο PC θα κανεις αυτο που θες χωρις πολλα πολλα.

Δημοσ.

Καλησπέρα !

Παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω καλά το θέμα κι ότι σε αντίστοιχη περίπτωση θα είχα ψαρώσει, αλλά προτείνω το εξής :

Κατεβάστε το πρώτο CD του Slackware Linux (σε μορφή ISO) απ' την παρακάτω διεύθυνση :

ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/slackware/slackware-iso/slackware-14.1-iso/slackware-14.1-install-d1.iso

Γράψτε τα περιεχόμενα του αρχείου αυτού σ' ένα CD και αφήστε τον υπολογιστή να εκκινήσει από το CD. Όταν εμφανιστεί το login prompt πιέστε απλά ένα σκέτο Enter. Θα βρεθείτε μπροστά σ' ένα command prompt (#).
Τώρα είναι διαθέσιμη η εντολή gdisk που είναι ένα (κατά την άποψή μου) πολύ δυνατό και ευέλικτο εργαλείο διαχείρισης των διαμερισμάτων του σκληρού δίσκου.
Πριν τρέξει όμως η gdisk γράψτε dmesg |more ώστε να βρείτε με ποιο ακριβώς όνομα αναγνωρίζεται ο σκληρός δίσκος τον οποίο θέλετε να εκκαθαρίσετε. Συνήθως αυτό το όνομα είναι /dev/sda (άμα ο Η/Υ έχει μόνο ένα σκληρό δίσκο). Αλλά είπαμε, μη βασίζεστε σ' αυτό το όνομα, βρείτε μόνοι σας ποιο είναι το σωστό μέσω της dmesg γιατί άμα γίνει λάθος και σβηστεί άλλος δίσκος αντί άλλου, μετά θα με κυνηγάτε.
Αφού έχουμε βρει πώς ακριβώς αναγνωρίζεται ο επίμαχος σκληρός δίσκος (έστω /dev/sda) είναι η ώρα να τρέξουμε την εντολή gdisk με αυτή την παράμετρο :

# gdisk /dev/sda

Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει ένα σωρό επιλογές που μπορούμε να τις δούμε πατώντας το χαρακτήρα (?). Αρχικά επιλέγουμε x για να περάσουμε σε expert mode. Μετά επιλέγουμε z που προκαλεί ουσιαστικά πλήρη διαγραφή όλων των δεδομένων του σκληρού δίσκου. Τέλος, δίνουμε w ώστε να επιβεβαιωθούν όσα κάναμε παραπάνω.

Μετά απ' αυτά μπορούμε π.χ. να τοποθετήσουμε στο DVD-Writer το δισκάκι με τα Windows 7 ώστε ο υπολογιστής να εκκινήσει από εκεί και να γίνει εκ νέου εγκατάσταση. Προφανώς τώρα εκκίνηση απ' τον άδειο σκληρό δίσκο δεν γίνεται.

Να είστε καλά,
Ο Άσπρος Γάτος

• Moderators
Δημοσ.

Παιδιά, όλα κομπλέ (σχεδόν).

Έφτιαξα ένα live usb με το gparted και με άφησε να διαχειριστώ όπως ήθελα τον σκληρό.

Έχω παρατηρήσει κάτι που με τρώει όμως: Όταν πατάω F12 στο post για να μπω στα boot options μου εμφανίζει μια περίεργη επιλογή που γράφει «Mac OS X». Εάν είχα εγκαταστήσει OSX θα μου έβγαζε επιλόγη «UEFI: Smasung κλπ κλπ». Πώς γίνεται να εμφανίζεται τέτοιο πράγμα από τη στιγμή που ο δίσκος είναι εντελώς άδειος, χωρίς καν bootloader;

Όταν το επιλέγω μου βγάζει μήνυμα να συνδέσω bootable device και τα λοιπά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...