Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Προσπαθείς απλοικα να εκθέσεις σημαντικά επιστημονικά ζητήματα και κάνεις σφάλματα λογικής.

Και οι τρείς προτάσεις σου είναι λανθασμένες by the way. Ψάξε και διάβασε γιατί. Υπάρχουν άπειρα επιστημονικά άρθρα.

Δειξε μου αν ειναι ευκολο μερικα

Δημοσ.

Και θα σου δείξει και θα αρχίσεις να αμφισβητείς και να καταρρίπτεις (π.χ.) την διαφορά μεταξύ πεπερασμένα και μη άπειρου ή ότι από την στιγμή που ήρθε η κβαντική φυσική/μηχανική ανατράπηκε η νευτώνεια φυσική κτλ.

Που για να σου εξηγήσει κανείς πού είναι το λάθος σου θα πρέπει να σου διδάξει φυσική, μαθηματικά και χημεία σε επίπεδο γυμνασίου - λυκείου. Να αφήσει 2 χρόνια να καταλαγιάσει η γνώση και μετά να πάει σε πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αλλά ναι... όπως κρίνουν όλοι όλα, έτσι και με την επιστήμη. Τι και εάν ο άλλος δεν έχει ακούσει ποτέ του τον μεταμοντέρνο αντί-μορντενισμό; Θα κρίνει την σύγχρονη τέχνη γιατί μπορεί. Τι και εάν ο άλλος δεν έχει κανενός είδους επιστημονική εκπαίδευση (ή, και να είχε ήταν στα χαρτιά) ; Θα κρίνει το τι κάνει η επιστήμη γιατί μπορεί.

Κάποιοι τα είχανε πει αυτά χρόοοοονια πριν... λέγανε ότι οι έμποροι λένε ότι ξέρουν την τέχνη τους (την εμπορική) αλλά λένε ότι ξέρουν και άλλες και πως αυτό είναι λάθος τον εμπόρων γιατί ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τι ξέρει (και εάν δεν ξέρει τίποτα, να το παραδέχεται). Αλλά....

Δεν βαριέσαι...; Λες και θα αλλάξει τίποτα εάν το X user του insomnia βάλει λίγο παραπάνω μυαλό...

Άντε.. καλημέρες.

• Super Moderators
Δημοσ.

Μετά απο 20 σελίδες δε νομίζετε πως θα είναι κρίμα να κλειδωθεί κι αυτό? Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι! :)

• Like 3
Δημοσ.

Μετά απο 20 σελίδες δε νομίζετε πως θα είναι κρίμα να κλειδωθεί κι αυτό? Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι! :)

σωστος καλο ειναι να λειπουν οι χαρακτηρισμοι και οι κρισεις για το μυαλο και τη μορφωση του καθενος

Δημοσ.

Π.χ., όταν κάποιος αναδεικνύει την έλλειψη εκπαίδευσης σε συγκεκριμένο τομέα και η απάντηση που παίρνει είναι ότι κρίνει την μόρφωση και πως είναι πάνσοφος, τότε φαίνεται η έλλειψη που αναδείχθηκε στην αρχή.

Αλλά whatever

• Like 1
Δημοσ.

Xαλαρωστε , εξαλου δεν υπαρχει περιπτωση να συμφωνεισετε , οσα επιχειρήματα και να φερει ο πρωτος γιατι πολυ απλα σκεφτεστε διαφορετικα . Ο ενας με την λογικη και ο αλλος με το συναισθημα . 

Δημοσ.

αναγνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τι γίνεται μετά το θάνατο.

πιστεύω ότι δεν γίνεται τίποτα, απλά σταματάμε να υπάρχουμε (όπως πριν γεννηθούμε)

ελπίζω ότι οποιαδήποτε θρησκεία η φιλοσοφία που μιλάει για τρελά γεύματα, γκόμενες με 10 βυζιά, drinking lemonade from a giant pussy κτλ έχει δίκιο. 

• Like 1
Δημοσ.

Xαλαρωστε , εξαλου δεν υπαρχει περιπτωση να συμφωνεισετε , οσα επιχειρήματα και να φερει ο πρωτος γιατι πολυ απλα σκεφτεστε διαφορετικα . Ο ενας με την λογικη και ο αλλος με το συναισθημα .

Καθόλου.... το όλο πρόβλημα, όπως και με πολλά άλλα θέματα, είναι πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να καταπιαστούν με οτιδήποτε...

Well... δεν ξέρω εάν δικαιούνται, μπορούν όμως στα σίγουρα. Αυτό, βέβαια, φέρνει ομπρός τα προβλήματα που φαίνονται σε αυτό το thread. Π.χ., άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τις φυσικές επιστήμες ή το engineering (ή, at least, δεν έχουν τόση σχέση όσο να μπορούν να κατανοούν θεμελιώδης αρχές και notions) προσπαθούν να εκφέρουν άποψη σχετικά με το τι μπορεί ή δεν μπορεί να δειχθεί με τα παραπάνω disciplines.

Μπορούν να το κάνουν; Ναι. Βγαίνει νόημα; Όχι.

Και το πιο τραγικό (για εμένα) είναι όταν το αναδείξει κανείς παίρνει πίσω απαντήσεις όπως: κριτής των πάντων. Που, προσωπικά, εάν μου πεις "δεξί μπακ" δεν ξέρω τι είναι ο μπακ και πάντα αναρωτιόμουν εάν είναι "δεξιά" όπως βλέπει ο τερματοφύλακας της οικείας ομάδας ή της αντίπαλης. Αλλά δεν πήγα ποτέ να γράψω στο thread για τα αθλητικά. Όπως δεν πήγα ποτέ να γράψω στο thread για το Windows. Αφού δεν τα ξέρω, τι να πω; Αρλούμπες;

Δυστυχώς, αυτό το σκεπτικό το βλέπει κανείς στους περισσότερους ανθρώπους (π.χ. δες αυτό το thread και το άλλο με την τέχνη). Σε αυτό το thread π.χ., έχουν αναφερθεί τόσα και τόσο βασικά λάθη που με το που σκεφτεί κανείς να τα εξηγήσει τρώει μπλε οθόνη (ίσως από τα λίγα που ξέρω από Windows) από τον όγκο της πληροφορίας που θα πρέπει να μεταδώσει. Σκεπτόμενος την εγγενής inertia που έχουν οι άνθρωποι (και εν γένει κυβερνάει το σύμπαν), τότε η όλη διαδικασία μετάδοσης αυτής της πληροφορίας είναι κάτι παραπάνω από αδύνατο.

Οπότε; Τι μένει; Μένει αυτό που είχε πει κάποτε ένας τραγουδιστής... "Άσε τον τρελό στην τρέλα του" plus λίγη στεναχώρια γιατί αφενός οι άνθρωποι δεν αντέχουν να τους λες ότι είναι λάθος (πόσο μάλλον δε μέσα από ένα forum, λες και τους ξέρεις προσωπικά) και αφετέρου ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα με την ελεύθερη διάθεση της πληροφορίας παραμόνο θα γίνει η αισχρή της κατανάλωση σαν άλλου είδους αναψυκτικό ή "πατατάκια"... ειδικά το latter είναι ένα ισχυρό πλήγμα σε όσους κοιτάνε με θαυμασμό τις αρχές του διαφωτισμού.

• Like 3
Δημοσ.

Επειδη τυχαινει να εχω σπουδασει μαθηματικα και καποιος φιλος ειπε οτι υπαρχουν ερευνες που τα εξηγουν αυτα και του ζητησα να δειξει μερικες να τις μελετησουμε ενοχληθηκες και του ειπες οτι δεν αξιζει, δεν εχουν ολοι μορφωση κλπ κλπ

(κατα τα λοιπα τα πολλα λογια ειναι φτωχεια)

Δημοσ.

Επειδη τυχαινει να εχω σπουδασει μαθηματικα και καποιος φιλος ειπε οτι υπαρχουν ερευνες που τα εξηγουν αυτα και του ζητησα να δειξει μερικες να τις μελετησουμε ενοχληθηκες και του ειπες οτι δεν αξιζει, δεν εχουν ολοι μορφωση κλπ κλπ

Το ότι "ενοχλήθηκα" πώς το συμπέρανες; Με τι τρόπο; Είδες το πρόσωπό μου; Άκουσες την φωνή μου; Το έγραψα ότι με ενόχλησε; Ή το τι νιώθει κανείς είναι το ίδιο εύκολο να αναγνωριστεί διαμέσου γραπτού λόγου με το εάν είναι σχετικός ή όχι με ένα αντικείμενο;

Όσο για το τι έχεις ή δεν έχεις σπουδάσεις, αφενός πίσω από ένα ψευδώνυμο ο καθένας λέει ό,τι θέλει και αφετέρου έγραψα:

Π.χ., άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τις φυσικές επιστήμες ή το engineering (ή, at least, δεν έχουν τόση σχέση όσο να μπορούν να κατανοούν θεμελιώδης αρχές και notions)

φαντάζομαι να καταλαβαίνεις πως η προφανής μη πλήρης κατανόηση κειμένου και η μη αναγνώριση λεπτομερειών είναι ποιότητες καθόλου κολακευτικές για έναν μαθηματικό.

Τέλος, θα μπορούσες να μου παραθέσεις που έγραψα πως:

[...] είπες ότι [...] δεν εχουν ολοι μορφωση

Πόσο μάλλον δε όταν έχει ακολουθήσει και το μήνυμα:

Π.χ., όταν κάποιος αναδεικνύει την έλλειψη εκπαίδευσης σε συγκεκριμένο τομέα και η απάντηση που παίρνει είναι ότι κρίνει την μόρφωση[..]

Δηλαδή, από ό,τι φαίνεται παραπάνω, όχι μόνο δεν προσέχεις τις λεπτομέρειες αλλά επιδεικνύεις και αδυναμία να διαχωρίσεις τις έννοιες που αναφέρονται σε ένα γραπτό κείμενο.

Οπότε, και τελικά, μάλλον είχα δίκιο με το:

ή, at least, δεν έχουν τόση σχέση όσο να μπορούν να κατανοούν θεμελιώδης αρχές και notions

Q.E.D.

Και για να μην χαλάμε και το θέμα... το αφήνω εδώ. Ούτως ή άλλως, δεν θα αλλάξει τίποτα με την οποιαδήποτε έκβαση της συζήτησης :)

Cheers!

Δημοσ.

Έλα και συ ρε μαθηματικά σπούδασες;Σιγά τα ωά!(Πλάκα κάνω φυσικά)!Τώρα πάμε και στα υπόλοιπα που ακούγονται εδώ μέσα.Φυσικά και υπάρχουν περιορισμοί στην επιστήμη και αυτό το λέει ένας άνθρωπος όπου τις θρησκείες τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων του!Π.χ δεν θα μάθουμε ποτέ  τι προκάλεσε το big bang ούτε και θα δούμε ποτέ στο σημείο μηδέν το τι συνέβει πραγματικά όπως και δύσκολα θα εξηγήσουμε ποτέ γιατί το σύμπαν έχει μάζα όπως και δύσκολα θα προσδιορίσουμε όχι για  το αν υπάρχει βαρύτητα αλλά γιατί υπάρχει.Έχουμε τόσα τεράστια κενά σε θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το σύμπαν και κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα!Επίσης για το θέμα των θανάτων που κάποιοι λένε ότι πεθαίνουμε  λόγο γήρανσης και για αυτό δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε την ζωή σε αυτό το σώμα λόγο εκτεταμένων φθορών που προκαλούνται από αυτήν στο σώμα ας μου λύσουν άλλη μία απορία!Σε νέους ανθρώπους που δεν έχουνε καμία βλάβη στον οργανισμό τους και πεθαίνουν από ανακοπή καρδιάς ούτε καν από έμφραγμα που προκαλεί ζημιά στην καρδιά αυτούς γιατί δεν μπορούμε να τους κάνουμε restart;Έχει πεθάνει δικός μου άνθρωπος έτσι(αιφνίδιος θάνατος το αποκάλεσαν όχι από ανακοπή πάντως) εδώ και δύο χρόνια και σαφή απάντηση για το ποιος ήταν ο λόγος που πέθανε δεν έχουμε ακόμη!όλοι οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά μας είπαν ότι δεν υπήρχε καμία αιτία για να πεθάνει!Γιατί  δεν του έκαναν μία επανεκκίνηση λοιπόν;Αρκετά με τις μπαρούφες είμαστε τόσο νέο είδος που δεν ξέρουμε την τύφλα μας την κακιά!Υποψιαζόμαστε πράγματα που σήμερα μοιάζουν να ισχύουν αλλά αύριο μπορεί να ανατραπούν καθώς μπορεί να αναπτύξουμε τελειότερα επιστημονικά όργανα που θα μας επιτρέψουν την εκτενέστερη εξερεύνηση του σύμπαντος αλλά και της ζωής καθώς και των νόμων που τα διέπουν! 

• Like 2
Δημοσ.

Υποψιαζόμαστε πράγματα που σήμερα ισχύουν αλλά αύριο μπορεί να ανατραπούν καθώς μπορεί να αναπτύξουμε τελειότερα επιστημονικά όργανα που θα μας επιτρέψουν την εκτενέστερη εξερεύνηση του σύμπαντος αλλά και της ζωής καθώς και των νόμων που τα διέπουν!

Και εκεί θα βρούμε τον θεό να φανταστώ; Μόνο, ποιον από όλους; Ή έναν που οι άνθρωποι του δίνουν διαφορετικά ονόματα; Και εάν είναι το τελευταίο, μήπως θα γράφει κάτι άλλο πάλι στο κουδούνι; Π.χ., "Μήτσος ο θεός";

Δημοσ.

Φυσικά και υπάρχουν περιορισμοί στην επιστήμη και αυτό το λέει ένας άνθρωπος όπου τις θρησκείες τις έχει γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων του!Π.χ δεν θα μάθουμε ποτέ  τι προκάλεσε το big bang ούτε  

^^ Like γιατί και εγώ χρησιμοποιώ την καραμέλα "πριν το big bang" όταν οι επιστήμονες φίλοι μου παρασέρνονται και νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα (Η γυναίκα μου είναι φυσικός P.H.D και τους ξέρω καλά).  Αυτό σκεφτόμουν και όσο διάβαζα το thread. 

Γενικά οι επιστήμες γνωρίζουν αρκετά με πολύ ακρίβεια όσον αφορά τους φυσικούς νόμους, και αυτή είναι η δουλειά τους. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει μετά το θάνατο από άποψη φυσικών νόμων? Φυσικά.

Τι γίνεται σχετικά με μεταφυσικά ερωτήματα? (το before big bang πχ είναι επίσης μεταφυσικό ερώτημα γιατί οι φυσικοί νόμοι και ο χρόνος ξεκίνησαν εκεί). Μπορούμε να πιθανολογούμε όσο θέλουμε και να θεωρούμε όσο θέλουμε αλλά ΔΕΝ γνωρίζουμε. 

Κάποιος μπορεί να κάνει το argument ότι το "μετά το θάνατο" ερώτημα έχει και φυσικό και μεταφυσικό μέρος. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να γνωρίζει αν το μεταφυσικό μέρος του ερωτήματος ισχύει η δεν ισχύει. 

Και αυτό δεν είναι πρόβλημα, δεν χρειάζεται να το γνωρίζει αυτό. Το ότι ο κάθε παπάς σου πουλάει ότι το γνωρίζει ενώ επίσης δεν γνωρίζει είναι άσχετο, ας μην μπλέκουμε τις θρησκείες εδώ. 

• Like 1
Δημοσ.

Και εκεί θα βρούμε τον θεό να φανταστώ; Μόνο, ποιον από όλους; Ή έναν που οι άνθρωποι του δίνουν διαφορετικά ονόματα; Και εάν είναι το τελευταίο, μήπως θα γράφει κάτι άλλο πάλι στο κουδούνι; Π.χ., "Μήτσος ο θεός";

Ποιος σου μίλησε εσένα για Θεό;Είπα και πιο πριν ότι γράφω στα παλιότερα των υποδημάτων μου τις θρησκείες!Ωστόσο και η επιστήμη συχνά έρχεται συχνά σε αντίθεση με τον εαυτό της.Π.χ η νευτώνεια φυσική μου λέει ότι αν μαζέψω φόρα και πέσω πάνω σε έναν τοίχο θα σπάσω τα μούτρα μου(δράση- αντίδραση)ενώ η κβαντική μου λέει ότι έχω πιθανότητα να περάσω απο μέσα του!Απειροελάχιστη μεν αλλά υπαρκτή δε!Όταν λύσουμε τα μικρά ζητήματα των φυσικών κανόνων  μπορούμε να καταπιαστούμε και με τα θεμελιώδη που νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα τρομάρα μας!

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...