nammo Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Γειά, Θέλω καιρό τώρα να αναδημιουργήσω μια ρευστή γιαούρτη σαν αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο με καλλιέργεια γιαούρτης. Αναρωτιόμουν εάν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με την παρασκευή παραδοσιακής γιαουρτης: Θέρμανση του γάλακτος στους 90 C. Ελάττωση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κάτω απ' τους 50. Αραίωση της γιαούρτης με την οποία θα εμβολιάσουμε το γάλα με λίγο απ' το ζεστό. Εμβολιασμός και καλό ανακάτεμα. Διαμοιρασμός σε σκεύη και φύλαξη σε σταθερή θερμοκρασία περίπου 42 βαθμών σε απομονωμένο περιβάλλον (ο φούρνος είναι ιδανικός). Ποιοτικός έλεγχος μετά από 2 ώρες. Αν έχει πήξει αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 90-120 λεπτά. Φυλάσσουμε στο ψυγείο. Καταναλώνουμε μετά από 24 ώρες. Η ρευστή γιαούρτη προφανώς έχει ποιοτική διαφορά απ' την παραδοσιακή: Είναι ρευστή! Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως χρησιμοποιείται διαφορετική καλλιέργεια απ' αυτή της παραδοσιακής. Εγώ σκεφτόμουν να πάρω ένα Αριάνι (η κάτι παρόμοιο) και να εκτελέσω την παραπάνω πατροπαράδοτη διαδικασία όπως κάνω μέχρι σήμερα. Το έχει κάνει κάποιος/α; Έχετε τίποτε να συμπληρώσετε η να τροποποιήσετε; ΥΓ. Δεν γράφω ξυνόγαλο γιατί παραδοσιακά αυτό είναι ένα προϊόν που παρασκευάζεται πολύ διαφορετικά και ΔΕΝ έχει καλλιέργεια γιαούρτης μέσα.
idomeneas7 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Το αριάνι δεν το φτιάχνεις με αραιωμένο γιαούρτι?
evabb Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 απο ποτε το γιαουρτι εγινε θηλυκου γενους ρε παιδια; 2
evabb Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 η γιαούρτη είναι το σωστό, από εξαπανέκαθεν επαναληψη, αυτη η λεξη δεν υπαρχει. 2
idomeneas7 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Πάντως κι εγώ όταν ακούω "η γιαούρτη", φαντάζομαι πως το λέει κάποιος υπερήλικας. 'Οπως και το "ο άμμος" και "ο στυλός". 1
leftermann Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 υπερήλικα να σε πουν τα εγγόνια σου ε. ο άμμος και ο στυλός είναι μάλλον λάθη. Η γιαούρτη δεν είναι λάθος, μάλλον είναι απλά παλιό. Δεν είμαι και Μπαμπινιώτης βεβαίως βεβαίως, αλλά έτσι νομίζω...
evabb Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 Δημοσ. 9 Απριλίου 2016 υπερήλικα να σε πουν τα εγγόνια σου ε. ο άμμος και ο στυλός είναι μάλλον λάθη. Η γιαούρτη δεν είναι λάθος, μάλλον είναι απλά παλιό. Δεν είμαι και Μπαμπινιώτης βεβαίως βεβαίως, αλλά έτσι νομίζω... αν σε πετυχω ποτε στο λεωφορειο θα σηκωθω να κατσεις 5
Βασίλης_29 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 http://www.lexigram.gr/lex/newg/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B7#Hist1
vasman15 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Τι γιαουρτια λετε? Η αριανη γινεται απο ξυνογαλο...αν θελετε σας γραφω τον τροπο παρασκευης
Lanike71 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Τι γιαουρτια λετε? Η αριανη γινεται απο ξυνογαλο...αν θελετε σας γραφω τον τροπο παρασκευης Από τι γίνεται το αριάνι; Ξυνόγαλο; Μάλιστα... Παίδες μη λέτε ότι θέλετε (ή ότι ακούτε). Γίνεται από γάλα στο οποίο προστίθενται ανάλογες καλλιέργειες.Πολλές φορές μπαίνει και αλάτι (ειδικά βόρεια Ελλάδα το προτιμούν έτσι). 1
nammo Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Από τι γίνεται το αριάνι; Ξυνόγαλο; Μάλιστα... Παίδες μη λέτε ότι θέλετε (ή ότι ακούτε). Γίνεται από γάλα στο οποίο προστίθενται ανάλογες καλλιέργειες.Πολλές φορές μπαίνει και αλάτι (ειδικά βόρεια Ελλάδα το προτιμούν έτσι). Φιλικά, κι εγώ συμφωνώ. Το ξυνόγαλο μάλιστα είναι μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση. Προκύπτει -δεν παρασκευάζεται- από την διαδικασία της φυσικής αποκορύφωσης του γάλακτος κατά την οποία παραδοσιακά -τουλάχιστον όσοι δεν ήταν χειροδύναμοι- έπερναν το βούτυρο! Γι' αυτό και στην Αγγλική λέγεται Buttermilk! (butter=βούτυρο) Έτσι καταλαβαίνουμε ότι το Δροσάτο η το Ξυνόγαλα είναι απλά εμπορικές ονομασίες και ουδεμία σχέση έχουν με το παραδοσιακό Buttermilk εφόσον περιέχουν και αυτά καλλιέργεια γιαούρτης!
jennyV Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 Δημοσ. 10 Απριλίου 2016 ερωτηση ασχετης: το ξυνόγαλο είναι αυτό που ονομάζουμε κεφίρ; Εμείς στο σπίτι τέτοιο φτιάχνουμε χρόνια τώρα, από ένα ζωντανό μύκητα που τον τρέφουμε με γάλα.
nammo Δημοσ. 13 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 13 Απριλίου 2016 ερωτηση ασχετης: το ξυνόγαλο είναι αυτό που ονομάζουμε κεφίρ; Εμείς στο σπίτι τέτοιο φτιάχνουμε χρόνια τώρα, από ένα ζωντανό μύκητα που τον τρέφουμε με γάλα. Όχι δεν είναι σωστό αυτό. Το Κεφίρ είναι κάτι άλλο. Το ξυνόγαλο ήταν υποπροϊόν της παραδοσιακής παρασκευής του βουτύρου μέσω της μεθόδου που ονομάζεται φυσική αποκορύφωση. Πάντως γενικά και το Κεφίρ είναι εξαιρετικό, ξενόφερτος μικροοργανισμός απ' τη περιοχή του Καυκάσου. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα