Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Με αφορμή αυτό που έγινε στην Apple και τον Steve Jobs το '84-΄85 όπου και απομακρύνθηκε από την ίδια του την εταιρία, θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως δουλεύει το σύστημα γενικά αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το είχα πάντα απορία.

Δηλαδή τι γίνεται από τη στιγμή που μπαίνει μια εταιρία στο χρηματιστήριο; Πουλάνε οι ιδιοκτήτες ένα κομμάτι της εταιρίας (μετοχές) σε όποιον ενδιαφέρεται; Και "πόση" εταιρία πουλάνε; Μπορούν και όλη; Ή τόση ώστε να μην έχουν τη διεύθυνση; Και γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Καταλαβαίνω ότι βασικά γίνεται για να μπουν ζεστά λεφτά στην εταιρία και να γίνουν επενδύσεις. Αλλά ως που; Και μετά υπόκεινται οι ιδιοκτήτες σε ελέγχους; 

Βασικά έχω πολλές απορίες και δεν ξέρω τι να πρωτορωτήσω, αλλά αν ξέρει κάποιος να μου πει με απλά λόγια τα βασικά πράγματα, θα ξέρω τι να ρωτήσω μετά και θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι σιγά σιγά.

Δημοσ.

Μία εταιρία έχει μετόχους και έχει και διοίκηση. Ο μέτοχος δεν είναι απαραίτητα μέρος της διοίκησης. Η διοίκηση ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο που ορίζεται εν πολλοίς από τους μετόχους. Ο Jobs ήταν CEO, ο ίδιος ως μεγαλομέτοχος επέλεξε να πιέσει το διοικητικό συμβούλιο να δεχτούν τον Sculley ως CEO γιατί πίστευε ότι με αυτόν στη θέση του CEO θα ήταν όλα τέλεια. Τελικά ο Sculley έκοψε τη χρηματοδότηση στον τομέα που είχε υπό την ευθύνη του ο Jobs και αυτός αποφάσισε να απομακρυνθεί. Πούλησε τις μετοχές του και έφυγε και ίδρυσε την Next.

Δημοσ.

Ευχαριστώ φίλε μου. Επίσης, γιατί υπάρχει διοικητικό συμβούλιο; Αν έχω εγώ μια εταιρία φυσικά αποφασίζω μόνος μου για όλα. Αν όμως μπω στο χρηματιστήριο θα υπάρχει διοικητικό συμβούλιο όπου θα συναποφασίζουν άλλοι μαζί μου; Έχει να κάνει με τα ποσοστά ιδιοκτησίας; Τι ισχύει;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O ceo, cfo κλπ είναι υπάλληλοι λοιπόν της εταιρίας και δεν είναι απαραίτητα μέτοχοι αν και συχνά σαν bonus λαμβάνουν μετοχές.

Πληρώνονται με μισθό. Στο τέλος του έτους ή εταιρία παρουσιάζει ένα κέρδος ή μία ζημιά.

Αν υπάρχει κέρδος αποφασίζεται από τα διοικητικά στελέχη αν θα δωθεί μέρος του κέρδους πίσω στους μετόχους ως μέρισμα ή όχι και που θα πάει το χρήμα (σε ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ή κτίρια ή στη τράπεζα κλπ).

Αν υπάρχει ζημιά θεωρητικά πρέπει να μπουν κι άλλοι μέτοχοι στην εταιρία ή να πουλήσει η εταιρία assets για να το καλύψει ή να δανειστεί.

Όλα τα παραπάνω με υπεραπλούστευση και με διάφορες ανά χώρα και τύπο εταιρίας.

Ευχαριστώ φίλε μου. Επίσης, γιατί υπάρχει διοικητικό συμβούλιο; Αν έχω εγώ μια εταιρία φυσικά αποφασίζω μόνος μου για όλα. Αν όμως μπω στο χρηματιστήριο θα υπάρχει διοικητικό συμβούλιο όπου θα συναποφασίζουν άλλοι μαζί μου; Έχει να κάνει με τα ποσοστά ιδιοκτησίας; Τι ισχύει;

Αν έχεις οτιδήποτε άλλο εκτός από ατομική επιχείρηση, ακόμα και μία μη εισηγμένη εταιρία, αυτό σημαίνει ότι έχεις ceo και διοικητικό συμβούλιο. Αν είσαι μεγαλομέτοχος μπορείς να ορίσεις ότι εσύ είσαι ο ceo και να είσαι και μόνος στο συμβούλιο. Εκεί παίρνεις αποφάσεις μόνος. Μπορεί όμως να θες έναν πιο καλό στη θέση των αποφάσεων και να ορίσεις κάποιον άλλο.

Μπορεί επίσης να θέλεις να μεταφέρεις τη νομική ευθύνη των αποφάσεων σε έναν επαγγελματία στη λήψη αποφάσεων.

Επεξ/σία από fylatos
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ ξανά. Μου λύθηκαν πολλές απορίες. Έχω και άλλες αλλά δε μου έρχονται τώρα. Θα επανέλθω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...