Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παιδια αν μπορει καποιος να με βοηθησει.κληρονομησε ενας συγγενης μου με τον αδερφο του δυο σπιτια.ο πατερας του ειχε ενα καταναλωτικο δανειο 20000 που με τους τοκους εχει φτασει 36000.εχω δυο ερωτησεις.τα δανειο ειχε ασφαλεια ζωης αλλα λογο οτι δεν πληρωνε καιρο τις δοσεις ακυρωθηκε μας ειπανε.

1)οι τοκοι στο δανειο εχουνε ταβανι;καπου ειχα ακουσει οτι μπορουν να φτασουν εως 3 φορες του ποσου που δανειστηκες. ισχυει;

2)το δανειο μοιραζεται΄ανλογα με το ποσοστο που κληρονομησε ο καθενας;η αν ο ενας θελει να πληρωσει και ο αλλος οχι θα πρεπει αυτος να πληρωσει ολο το δανειο για να ξεμπερδεψει;

Δημοσ.

Ερώτηση 1: λογικά έτσι είναι, υπάρχει ένα ταβάνι στους τόκους αλλά οι τράπεζες κάνουν ότι θέλουν.

Ερώτηση 2: από τη στιγμή που τα 2 αδέλφια κάνουν αποδοχή κληρονομιάς αποδέχονται και τα βάρη. Οπότε αν το δάνειο καταστεί ληξιπροθεσμο η τράπεζα θα στραφεί εναντίον και των δύο χωρίς...διακρίσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Για το πρώτο απ' ότι ξερω υπάρχει ταβάνι το 3πλάσιο. Αλλά αν εχει γίνει στο παρελθον καποια ρυθμιση μπορει το δάνειο να εχει ανακεφαλοποιηθεί και το αρχικο ποσό να μην είναι 2000 αλλά μεγαλύτερο (κομπίνες των τραπεζων)

Το 2ο ερώτημα θέλει δικηγόρο αλλά μπορείς ίσως να ρωτήσεις και τη τράπεζα (όχι και να τους εμπιστευτείς βέβαια) Τώρα λογικά εγώ πιστεύω το αντίθετο με το παραπάνω φίλο - το χρέος θα μοιράζεται αναλογικά αλλά τονίζω ότι ο νόμος μπορεί να μη συμφωνεί μαζί μου -  ειδικά αν τα σπιτια είναι προσημειωμένα πολύ πιθανόν να αλλάζουν τα δεδομένα

Αυτό που πρεπει να ρωτησει ακόμα είναι τι γίνεται αν ο ένας από τους δύο αποποιηθεί τι γίνεται.....

Δημοσ.

Αν δεν υπάρχει διαθήκη, το δάνειο πάει βάσει ποσοστού. Αν υπάρχει διαθήκη, το δάνειο πάει μεν σε όλους τους κληρονόμους αλλά το ποσοστό συνήθως δεν το αναφέρει ο πεθαμένος οπότε πρέπει να αποφασίσει το δικαστήριο ποιό είναι για τον καθένα. Φυσικά αν κάποιος κληρονόμος αναλάβει το δάνειο σε συμφωνία με τους άλλους, λύνεται το πρόβλημα.

Δημοσ.

Τώρα λογικά εγώ πιστεύω το αντίθετο με το παραπάνω φίλο - το χρέος θα μοιράζεται αναλογικά αλλά τονίζω ότι ο νόμος μπορεί να μη συμφωνεί μαζί μου - ειδικά αν τα σπιτια είναι προσημειωμένα πολύ πιθανόν να αλλάζουν τα δεδομένα [/size]

Αυτό που πρεπει να ρωτησει ακόμα είναι τι γίνεται αν ο ένας από τους δύο αποποιηθεί τι γίνεται.....

Δυστυχώς το χρέος δεν μοιράζεται αναλογικά. Σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου η τράπεζα εκδίδει διαταγή πληρωμής εναντίον των ιδιοκτητών και θα κοιτάξει να τα πάρει από όποιον έχει το ποσό που ζητάει ασχέτως ποσοστού ιδιοκτησίας. Επίσης αν κάποιος από τους δύο κάνει αποποίηση, η κληρονομιά και το χρέος μεταφέρονται εξ'ολοκληρου στον εναπομείναντα κληρονόμο.

Δημοσ.

Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται να πουλήσουν το 1 απο τα 2 σπίτια για να ξεχρεώσουν το δάνειο?

Αν το σπίτι δεν είναι υποθηκευμένο/προσημειωμενο ναι, μπορεί να πωληθεί. Αν όμως είναι, θεωρητικά και πάλι ναι αλλά άντε να πεισεις τον αγοραστή ότι με τα λεφτά θα αποπληρώσεις το δάνειο και το σπίτι θα είναι καθαρό.

Δημοσ.

Ξέχασα κάτι πολύ σημαντικό και δυσάρεστο. Για όσο διάστημα ισχύουν τα capital controls ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πρόωρη αποπληρωμή οποιουδήποτε δανείου. Σορρυ....

Δημοσ.

μιας και αναφερθηκε για θεμα κληρονομιας ας ριξω και εγω την απορια μου, θα μου φυγει το κεφαλι, το 2012 πεθανε ο πρωτος ξαδερφος του πατερα μου, (πατερας εξαδερφου με πατερα του πατερα μου αδερφια) δεν ειχαμε σχεσεις επαφες λογο αποστασης για μενα ηταν τριτος θειος ας πουμε, τι γινεται ειχε στεγαστικο δανειο υπερ του γιου του στο ονομα του και οταν πεθανε χωρις διαθηκη το δανειο δεν εξυπηρετουταν, οι πρωτοι εκαναν αποποιηση κληρονομιας εμπροθεσμα στο πρωτο 4 μηνο εμεις πληροφορηθηκαμε προσφατως οποτε καναμε αποποιηση στο ειρηνοδικειο της πολης εκπροθεσμη, το ερωτημα ειναι οτι αν καποιος δεν γνωριζει οτι πεθανε συγγενης 2ο 3ο βαθμου επειδη δεν εχει σχεσεις  επαφες, εγω εχω ξαδερφια της μανας μου πελλοπονησο δεν με ξερουν δεν τους ξερω και εχει χρεη ειτε υπερ δημοσιου ειτε σε τραπεζες πως διαολο χωρις αποποιηση κληρονομιας να μεταφερονται τα χρεη στου ζωντες και χωρις συμβολαιογραφικη πραξη, διαφορετικα αν δεν κανεις αποποιηση ισχυει η σιωπηρη αποδοχη, ειναι δυνατον να υφισταται κατι τετοιο?

• Moderators
Δημοσ.

μιας και αναφερθηκε για θεμα κληρονομιας ας ριξω και εγω την απορια μου, θα μου φυγει το κεφαλι, το 2012 πεθανε ο πρωτος ξαδερφος του πατερα μου, (πατερας εξαδερφου με πατερα του πατερα μου αδερφια) δεν ειχαμε σχεσεις επαφες λογο αποστασης για μενα ηταν τριτος θειος ας πουμε, τι γινεται ειχε στεγαστικο δανειο υπερ του γιου του στο ονομα του και οταν πεθανε χωρις διαθηκη το δανειο δεν εξυπηρετουταν, οι πρωτοι εκαναν αποποιηση κληρονομιας εμπροθεσμα στο πρωτο 4 μηνο εμεις πληροφορηθηκαμε προσφατως οποτε καναμε αποποιηση στο ειρηνοδικειο της πολης εκπροθεσμη, το ερωτημα ειναι οτι αν καποιος δεν γνωριζει οτι πεθανε συγγενης 2ο 3ο βαθμου επειδη δεν εχει σχεσεις  επαφες, εγω εχω ξαδερφια της μανας μου πελλοπονησο δεν με ξερουν δεν τους ξερω και εχει χρεη ειτε υπερ δημοσιου ειτε σε τραπεζες πως διαολο χωρις αποποιηση κληρονομιας να μεταφερονται τα χρεη στου ζωντες και χωρις συμβολαιογραφικη πραξη, διαφορετικα αν δεν κανεις αποποιηση ισχυει η σιωπηρη αποδοχη, ειναι δυνατον να υφισταται κατι τετοιο?

Το τετράμηνο μετράει από τότε που οι κληρονόμοι μαθαίνουν ότι αποδήμησε ο αποθανών.

• Like 1
Δημοσ.

Το τετράμηνο μετράει από τότε που οι κληρονόμοι μαθαίνουν ότι αποδήμησε ο αποθανών.

Και να υποθέσω οτι αυτό συνεπάγεται και κάποιο επίσημο έγγραφο που θα αποστείλει κάποιος προς τους άλλους συγγενείς, π.χ έγγραφο δικηγόρου ή δικαστηρίου.

Δημοσ.

Από πού και ως πού σε περίπτωση αποποιησης εκ μέρους των εγγυτερων συγγενών τα χρέη πάνε στα ξαδέρφια? Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Εντελώς κουφό. Από όσο γνωρίζω αν οι κληρονόμοι κάνουν αποποίηση και ο μακαρίτης είχε σπίτι το παίρνει η τράπεζα ή η εφορία, πού κολλάνε τα ξαδέλφια? Εκτός και αν με διαθήκη σας είχε ορίσει κληρονόμους

Δημοσ.

Link.png Site: εδω λεει μεχρι 6 ταξεις πιανει και αν θελουν οι πιστωτες μπορουν νομικα να κυνηγησουν αν θελουν οποιος ειναι διαδοχος, το κουφο για μενα ειναι πως περνανε τα χρεη σε τριτο χωρις να προυπαρχει συμβολαιογραφικη πραξη ωστε να περασουν οι τιτλοι ιδιοκτησιας στα χερια του δεν μπορω να το χωνεψω καποιος νομικος φωστηρας να μας κατατοπισει υπαρχει?  :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...