Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

@Defacer

Δεν ήθελα να γράψω όλο το ιστορικό του φίλου μου με κάθε λεπτομέρεια και ούτε και έχει νόημα. Ήθελα να φέρω ένα παράδειγμα. :)

Έτσι και αλλιώς αντικειμενικά δεδομένα δύσκολα μπορείς να βρεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Μόνο να αντλήσεις συμπεράσματα από τα μοτίβα που συναντάς. Και να μπορούσες να ζητήσεις το λόγο από τον εργοδότη και να τον ρωτήσεις γιατί προσέλαβε κάποιον που δεν έχει τα δικά σου χαρτιά/εμπειρία μπορεί να γυρίσει και να σου πει ότι κουλό θέλει, πχ "φαίνεται πιο συνεργάσιμος άνθρωπος", και να λήξει εκεί το θέμα οπότε δεν έχει νόημα. Θα γύριζε ποτέ κανένας να σου πει ότι προσέλαβαν κάποιον επειδή είναι συγγενής φίλου η ότι τις αγγελίες τις βάζουν επειδή τους υποχρεώνει ο νόμος και ότι προσλαμβάνουν σχεδόν πάντα εσωτερικά;  

• Απαντ. 73
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ έχω βάλει 4-5 φίλους στην εταιρία (που είχαν όμως τα προσόντα). 

Ειχαν τα προσοντα αλλα παρομοια προσοντα θα ειχαν εκ ατομα στον πλανητη.Προτιμηθηκαν ομως λογω της γνωριμιας σας.

Αν δεν ειναι αυτο τρανη αποδειξη ποιο ειναι ? 

• Like 1
Δημοσ.

Το networking πιστεύω(και έχω ενημερωθεί) είναι πάρα πολύ σημαντικό, εδώ σε καφέ μετά από ένα σεμινάριο με είπαν ότι περίπου το 40% των συνολικών θέσεων για πτυχιούχους είναι "κρυφές" και δεν ανεβαίνουν στις ιστοσελίδες και το 65% των σημαντικών/εξειδικευμένων θέσεων δίνεται επίσης έτσι(για τοπική αγορά πάντα).

Οι συστατικές επίσης δουλεύουν πολύ θετικά, βγάζουν από τον "κόπο" το HR των εταιρειών και γλυτώνουν πολύ χρόνο για τον εργοδότη.

Δεν παίρνω όρκο ότι ισχύουν τα ποσοστά και είναι ακριβώς έτσι όπως με τα είπε τα πράματα,αλλά η τύπισσα δούλευε/ει χρόνια στο HR και headhunting και μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε.

Πάντως κακό δεν κάμει να ξέρεις κάποιους στον χώρο σου, το λιγότερο μπορεί να μάθεις για προσφορές εργασίας.

edit: Τώρα κατάλαβα τι εννοεί με το "γνωριμίες".

Φυσικά και παίζουν ρόλο και πολύ σημαντικό εάν πάρεις την δουλειά,ακόμη και τα "επίσημα" να κάνεις με τις συστατικές πάλι κόβεις δρόμο για την θέση από έναν άλλο που έχει τα ίδια προσόντα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι έτσι ο κόσμος,όποιος έχει μπάρμπα και γνωριμίες πάει μπροστά,ή τουλάχιστον πολύ πιο μακρυά από έναν άγνωστο μεταξύ αγνώστων.

Ποσοστά και λοιπά δεν ξέρω,αλλά σημαντικό ποσοστό αυτών που μπήκαν σε εταιρείες(Ελ και αλλοδαπής)επειδή είχαν σωστές γνωριμίες.

• Like 2
Δημοσ.

Το να ισχυριζεται καποιος οτι δεν παιζουν ρολο ειναι σαν να προσπαθει να αποδειξει οτι ο κοσμος δεν βασιζεται στις ανθρωπινες σχεσεις αλλα σε καποιο αλγοριθμο που τρεχει και επιλεγει υποψηφιους

• Like 7
Δημοσ.

Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (αλλά ειδικά στην Ελλάδα) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι γνωριμίες, είτε υπό την μορφή συστατικών επιστολών είτε από την μορφή "Τον Μάκη τον ξέρω, καλό παιδί, παρ'τον και σου χρωστάω χάρη". 

Παλιότερα εκνευριζόμουν απίστευτα μ'αυτήν την ιστορία, τώρα το αποδέχομαι ως γεγονός. Τα περισσότερα κομματόσκυλα που κλέβουν θέσεις έχουν ξεφτιλιστεί πολλαπλώς και έχουν φτύσει αίμα για τη θεσούλα τους, και για τους υπόλοιπους απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Φρόντησε να κάνεις γνωριμίες στον κλάδο που θέλεις να δουλέψεις. Υπάρχουν τρόποι (εφόσον μιλάμε για τριτοβάθμεια εκπαίδευση). Πολλά πράγματα (ποιές εταιρίες προσλαμβάνουν, τι ζητάνε, τί περιμένουν κτλ) δεν βγαίνουν παραπέρα από κάποιους κύκλους.

Επίσης ο φίλος σου μάλλον είτε κάνει κάτι στραβά είτε υπερβάλλει. Αν έχει ένα νορμάλ πτυχίο εφαρμοσμένων/θετικών επιστημών και καναδυό χρόνια εμπειρίας θα έπρεπε να μπορεί να βρεί δουλειά στο εξωτερικό.

Δημοσ.

Ειχαν τα προσοντα αλλα παρομοια προσοντα θα ειχαν εκ ατομα στον πλανητη.Προτιμηθηκαν ομως λογω της γνωριμιας σας.

Αν δεν ειναι αυτο τρανη αποδειξη ποιο ειναι ? 

τρανή απόδειξή για το τι? για τα αυθαίρετα στα όρια του τραγελαφικού ποσοστά που βγάζουμε από το πουθενά? 

Όσο καιρό είμαι στην εταιρία προσέλαβα πάνω από 100 άτομα μέσω συνέντευξης που δεν είχα ξαναδεί η ακούσει ποτέ. Από τους 5 που γνώριζα μόνο ένας δουλεύει ακόμα στην εταιρία οι υπόλοιποι έχουν φύγει / απολυθεί και φυσικά δουλεύουν αλλού (όχι γιατί έχουν προσόντα.. μάλλον βρήκαν άλλο κολλητό lol )

So...?

Σημείωση - δεν βλέπω τι σχέση έχει η συστατική επιστολή με το θέμα. Οι συστατική επιστολή είναι μέρος των τυπικών προσόντων μαζί με σπουδές και CV. 

• Like 2
Δημοσ.

τρανή απόδειξή για το τι? για τα αυθαίρετα στα όρια του τραγελαφικού ποσοστά που βγάζουμε από πουθενά? 

Όσο καιρό είμαι στην εταιρία προσέλαβα πάνω από 100 άτομα μέσω συνέντευξης που δεν είχα ξαναδεί η ακούσει ποτέ. Από τους 5 που ήξερα μόνο ένας δουλεύει ακόμα στην εταιρία οι υπόλοιποι έχουν φύγει και φυσικά δουλεύουν αλλού (γιατί έχουν προσόντα).

So...?

Και που τα ξερεις τα ποσοστα ? 4,5 εσυ , 4,5 καποιος αλλος, μπορει οι μισοι να ειναι συστημενοι.Φυσικα κανεις δεν το παραδεχεται για να μην δημιουργηθουν εργασιακες τριβες, ζηλοφθονιες , να μην εκθεσει αυτον που τον εβαλε, να μην δημιουργησει υπερβολικες προσδοκιες κλπ κλπ.

Μην το παιρνεις τοσο αυστηρα προσωπικα.Αλλα ναι , ειναι αποδειξη οτι οι γνωριμιες παιζουν ρολο

Δημοσ.

Στην κόκκινη γωνία, ο alex έχει χρόνια εμπειρία σαν hiring manager.

Στη μπλε γωνία, ο blues έχει χρόνια εμπειρία στη χρήση της λέξης "μπορεί" και της φαντασίας του.

Θέλω καθαρό αγώνα έτσι; Fight.

• Like 3
Δημοσ.

Και που τα ξερεις τα ποσοστα ? 4,5 εσυ , 4,5 καποιος αλλος, μπορει οι μισοι να ειναι συστημενοι.Φυσικα κανεις δεν το παραδεχεται για να μην δημιουργηθουν εργασιακες τριβες, ζηλοφθονιες , να μην εκθεσει αυτον που τον εβαλε, να μην δημιουργησει υπερβολικες προσδοκιες κλπ κλπ.

Μην το παιρνεις τοσο αυστηρα προσωπικα.Αλλα ναι , ειναι αποδειξη οτι οι γνωριμιες παιζουν ρολο

Δεν υποστήριξα ότι οι γνωριμίες δεν παίζουν ρόλο πουθενά στα post μου. Υποστήριξα ότι η φράση "το 50% είναι γνωριμίες" είναι τελείως ανακριβής, και παρέθεσα μερικά προβλήματα νοοτροπίας που παίζουν συνήθως στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα της σχέσης επάγγελμα και γνωριμίες. 

Εφόσον δέχεσαι το 5 φίλους ως ακριβές νούμερο και το χρησιμοποιείς ως στοιχείο πρέπει να δεχτείς και το "100 μη συστημένοι άγνωστοι" κάνοντας το ποσοστό από την μεριά μου 5/100

Δημοσ.

Στην κόκκινη γωνία, ο alex έχει χρόνια εμπειρία σαν hiring manager.

Στη μπλε γωνία, ο blues έχει χρόνια εμπειρία στη χρήση της λέξης "μπορεί" και της φαντασίας του.

Θέλω καθαρό αγώνα έτσι; Fight.

Γιατι σου απαξιωσα το νεοφιλελευθερο , ανταγωνιστικο , βασισμενο στην σκληρη εργασια μοντελο ? Μηπως πιστευεις οτι και στις ανωτερες θεσεις του κρατικου μηχανισμου , αυτου του μοντελου, διοριζονται οσοι εχουν προσεγμενο cv  ? Ετσι νομιζεις οτι βρισκουν δουλεια ?  :-D

Δημοσ.

Εγώ δεν μιλάω για κράτος ή δημόσιο ή ιδιωτική εταιρία που έχει σχέση με το δημόσιο, νομίζω το ξεκαθάρισα αυτό. 

Δημοσ.

Εγώ δεν μιλάω για κράτος ή δημόσιο ή ιδιωτική εταιρία που έχει σχέση με το δημόσιο, νομίζω το ξεκαθάρισα αυτό. 

Δεν μιλας για κρατος , δεν μιλας για δημοσιο, δεν μιλας για εμποριο, δεν μιλας για μικρομεσαιες επιχειρησεις , δεν μιλας για ελευθερους επαγγελματιες, ε ο κοσμος δεν ειναι μονο καποια στελεχη πολυεθνικων  , που μπορει να επιλεγουν εργαζομενους απο ολο τον πλανητη

Δημοσ.

Γιατι σου απαξιωσα το νεοφιλελευθερο , ανταγωνιστικο , βασισμενο στην σκληρη εργασια μοντελο ? Μηπως πιστευεις οτι και στις ανωτερες θεσεις του κρατικου μηχανισμου , αυτου του μοντελου, διοριζονται απο καποιον που κοιταει τα cv τους ? Ετσι νομιζεις οτι βρισκουν δουλεια ?  :-D

Όχι, επειδή λες βλακείες.

Κάποια στιγμή κάποτε με ρώτησε ο μανατζερ μου "εσύ σαν καινούριος μήπως ξέρεις κανέναν κατάλληλο για τη δουλειά που θέλουμε;". Αυτός που τους πρότεινα και τελικά πήρε και τη δουλειά να είσαι σίγουρος ότι την πήρε όχι επειδή ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και γι' αυτό ήταν ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα "μήπως ξέρεις κανέναν κατάλληλο", αλλά επειδή "είχε γνωριμίες". Στην προκειμένη περίπτωση γνωριμίες με φοιτητές σαν και μένα που όπως όλοι ξέρουμε είναι το Α και το Ω για την καριέρα.

Για τις ανώτερες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γιατί να περιορίσουμε την κουβέντα μας εκεί; Εγώ λέω να μιλήσουμε συγκεκριμένα για μπαρμεν. 99% παίρνεις τη δουλειά μέσω γνωριμίας, κλειδώστε το θέμα το λύσαμε.

• Like 1
Δημοσ.

Όχι, επειδή λες βλακείες.

Κάποια στιγμή κάποτε με ρώτησε ο μανατζερ μου "εσύ σαν καινούριος μήπως ξέρεις κανέναν κατάλληλο για τη δουλειά που θέλουμε;". Αυτός που τους πρότεινα 

Καταλλαβαινεις ποσο αστεια ειναι  αυτη η μικρουλα .. υποκρισια  :-D

Δημοσ.

Όχι. Εσύ που το καταλαβαίνεις άνοιξέ μας τα μάτια. Θα έλεγα και προσοχή μην εκτεθείς αλλά αυτό προφανώς δε σε απασχολεί.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...