zio10 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Όχι, επειδή λες βλακείες. Κάποια στιγμή κάποτε με ρώτησε ο μανατζερ μου "εσύ σαν καινούριος μήπως ξέρεις κανέναν κατάλληλο για τη δουλειά που θέλουμε;". Αυτός που τους πρότεινα και τελικά πήρε και τη δουλειά να είσαι σίγουρος ότι την πήρε όχι επειδή ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και γι' αυτό ήταν ο πρώτος που μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα "μήπως ξέρεις κανέναν κατάλληλο", αλλά επειδή "είχε γνωριμίες". Στην προκειμένη περίπτωση γνωριμίες με φοιτητές σαν και μένα που όπως όλοι ξέρουμε είναι το Α και το Ω για την καριέρα. Για τις ανώτερες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, γιατί να περιορίσουμε την κουβέντα μας εκεί; Εγώ λέω να μιλήσουμε συγκεκριμένα για μπαρμεν. 99% παίρνεις τη δουλειά μέσω γνωριμίας, κλειδώστε το θέμα το λύσαμε. Άρα συνδυασμός είναι, αυτό καταλαβαίνω εγώ. Λογικά ο γνωστός σου θα έβρισκε κι αλλού δουλειά αλλά τη συγκεκριμένη τη βρήκε επειδή είχε τα προσόντα αλλά και έναν γνωστό να τον προτείνει και να «εγγυηθεί» κατά κάποιο τρόπο γι'αυτόν.
groot Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 @Groot Στην περίπτωση που κάποιο επάγγελμα απαιτεί εξειδικευμένες επιστημονικές-τεχνολογικές γνώσεις αλλά παράλληλα υπάρχει υπερπροσφορά ικανών εργαζομένων, πιστεύεις ότι εκεί μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η σημασία της γνωριμίας; "σημασία της γνωριμίας". Εκεί είναι το ζουμί σε αυτό που ρωτάς. Εάν εννοείς "να με ξεχωρίσουν ανάμεσα από ικανότερους", τότε όχι. Εάν εννοείς "να μην σπαταλήσει χρόνο ο εργοδότης για να με βρει αλλά να με προτείνει ένας γνωστός του και ΕΦΟΣΟΝ αξίζω να με προσλάβει", τότε ναι. Πρόσεχε όμως την διάκριση. Στο πρώτο εννοείς ότι η γνωριμία είναι ένα προσόν που ξεπερνάει τα αναγκαία προσόντα με τα οποία θα επιστρέψεις κέρδος στην εταιρία για τα λεφτά που χάνει με το να σε πληρώνει. Άρα, εάν συμβεί αυτό τότε είτε η εταιρία δεν ξέρει να κάνει καλά την δουλειά της είτε δεν ξέρει να κάνει καλά την δουλειά της. Στο δεύτερο, εννοείς ότι η εταιρία προσπαθεί να εξοικονομήσει χρόνο (και άρα χρήμα) από την ανεύρεση ΙΚΑΝΟΥ applicant μέσω γνωριμιών ΑΛΛΩΝ ΙΚΑΝΩΝ υπαλλήλων. Εάν όμως ο νέος δεν είναι εντάξει για τα προσόντα, θα φάει σουτ και θα πάει στον επόμενο. Άρα, καλή η ερώτηση αλλά γενικεύει επικίνδυνα και μία απλή απάντηση κρύβει την μισή αλήθεια. Θαρρώ ότι η απάντησή μου πιάνει μεγάλο μέρος από αυτά που πρέπει να γραφτούν για να απαντηθεί αυτό (το biased κατά προσωπική εκτίμηση) που ρωτάς. edit: Να συμπληρώσω ότι στο δεύτερο "ανήκει" το networking που αναφέρθηκε προηγουμένως από έναν με κόκκινο avatar (δεν θυμάμαι nickname). Όταν κάνεις networking, μόνος σου στρώνεις τις συνθήκες για να σε γνωρίζει κανείς έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο από το να σε βρει. Networking σε αρχικές θέσεις δεν έχει άλλη σημασία πέρα από το να σε προετοιμάσει από το "κανονικό" networking. Αργότερα όμως, μόνος σου κάνεις τον εαυτό σου γνωστό έτσι ώστε (και δεδομένου ότι είσαι ικανός) όταν κάποιος εργοδότης ψάχνει κάποιον και δεν θέλει να σπαταλήσει χρόνο (και άρα χρήμα) ψάχνοντας μέσω "αγγελιών", να σε ξέρει ήδη και να σε καλέσει at least για interview. Βέβαια, όλο αυτό σε καθαρά industrial κομμάτι.. στα άλλα συμβαίνουν μέσες-άκρες τα ίδια αλλά με διαφορετικό orientation στο actual implementation. 2
defacer Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Νομίζω υπάρχει ένα μεγάλο επικοινωνιακό κενό εδώ. Και ένα μεγάλο τρολ, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο μαζί του. Παίρνω σαν παράδειγμα το "ο καθηγητής του έδωσε δουλειά στο ερευνητικό κέντρο" που βολεύει πολύ. Προσωπικά όταν ακούω "μετράνε οι γνωριμίες" περιορίζω αυτό που αντιλαμβάνομαι από την έκφραση στο "οι γνωριμίες μετράνε περισσότερο από άλλα, αντικειμενικά, πράγματα". Για παράδειγμα, κανένας δεν πρόκειται να έρθει από το πουθενά να γίνει υπουργός οικονομικών όσο εντυπωσιακό βιογραφικό και να έχει. Εκεί "μετράει η γνωριμία" επειδή ο ρόλος περιλαμβάνει (βασικά, κυρίως είναι) να μπορείς να συνεργαστείς με τον πρωθυπουργό και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έλληνες και μη. Κανείς ποτέ δεν πρόκειται να βάλει κάποιον που δεν ξέρει προσωπικά σε τέτοια θέση, ακόμα και στην πιο αξιοκρατική κοινωνία του σύμπαντος. Αυτή λοιπόν είναι μια θέση που "μετράει η γνωριμία", είτε το μετράει το εννοεί κανείς με την καλή είτε με την κακή έννοια. Στην αντιπέρα όχθη, σε μια θέση ερευνητή όπως αυτή που είπαμε παραπάνω δε θα πρέπει να "μετράει η γνωριμία". Ο ερευνητής είναι υπεύθυνος να διαχειριστεί την έρευνά του και να παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ανάλογα η θέση του θα πρέπει να καλύπτεται βάσει προσόντων και μόνο. Το ίδιο και για θέσεις μηχανικών κλπ κλπ, εδώ η γνωριμία "μετράει" μόνο με την κακή έννοια. ΑΛΛΑ Πραγματικά δεν καταλαβαίνω μέχρι πού τραβάνε κάποιοι τη "γνωριμία" στο μυαλό τους. Ξαναγυρνάω στον ερευνητή. Προφανώς όλοι θέλουν να πάρει τη θέση κάποιο ικανό και άξιο άτομο. Προφανώς επίσης ένας καθηγητής περιωπής γνωρίζει πολλούς επίδοξους και νέους διδάκτορες και ξέρει από πρώτο χέρι όχι μόνο περι των τυπικών τους προσόντων αλλά και "τι φρούτα είναι" γενικότερα. Αυτή του η γνώση (π.χ. "αυτός είναι πολύ καλός έχουμε δουλέψει μαζί και παίρνει χαλαρά σφραγίδα πιστοποίησης") είναι και άπειρα σχετική και άπειρα πολύτιμη όσον αφορά την κάλυψη μιας θέσης ερευνητή. Δεν είναι προφανές ότι ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που φαίνονται εξίσου καλοί στα χαρτιά, τη θέση θα την πάρει αυτός για τον οποίο έχουμε "έξτρα θετικές πληροφορίες"; Αυτό ισχύει παντού! Πού θέλω να καταλήξω. Έχεις αντικειμενικά τη δυνατότητα να πάρεις τη θέση βάσει τυπικών προσόντων και επαγγελματικού ιστορικού; Τότε η θέση δεν "εξαρτάται από γνωριμίες". Προφανώς και είναι καλό να έχεις κάποιον να λέει καλά λόγια για σένα, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε τα καλά λόγια επειδή είναι ξάδερφός μου από τα καλά λόγια επειδή είναι καλός στη δουλειά του! Δεν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις τη θέση ακόμα και με πολύ δυνατά προσόντα επειδή θα την πάρει κάποιος (ενδεχομένως τυπικά υποδεέστερος) που ξέρει προσωπικά τα σωστά άτομα; Τότε η θέση "εξαρτάται από γνωριμίες". Μου φαίνεται τελείως ηλίθιο και άσχετο με την πραγματικότητα να περιορίζει κανείς τον ορισμό του "δε μετράει η γνωριμία" στο "μηδέν διαφορά". Εννοείται ότι υπάρχει διαφορά αν έχεις να σε συστήσουν. Το θέμα είναι αν αυτή η διαφορά μετράει περισσότερο από το βιογραφικό σου ή όχι. Άρα συνδυασμός είναι, αυτό καταλαβαίνω εγώ. Λογικά ο γνωστός σου θα έβρισκε κι αλλού δουλειά αλλά τη συγκεκριμένη τη βρήκε επειδή είχε τα προσόντα αλλά και έναν γνωστό να τον προτείνει και να «εγγυηθεί» κατά κάποιο τρόπο γι'αυτόν. Βέβαια. Συγκεκριμένα γινόταν το ίδιο πράγμα που έγινε και αμέσως πιο πριν με μένα: έψαχναν να βρουν για να καλύψουν τη θέση και δε μπορούσαν να βρουν. Είχε βγει προκύρηξη που τελικά ανακυρήχθηκε άγονη. Ο αρμόδιος έφτασε στο σημείο να τραβάει τα μαλλιά του έλεος ρε παιδιά δε μπορεί να μην υπάρχει κανένας και να ρωτάει δεξιά κι αριστερά αν κάποιος ξέρει κάποιον κατάλληλο. Και τελικά του πρότειναν κάποιον και ο κάποιος ήρθε για συνέντευξη και έπεισε, οπότε τι λόγο έχεις να πάρεις άλλον εφόσον αυτός και τη συνέντευξη πέρασε επιτυχώς και έχει και συστάσεις από άτομα που εμπιστεύεσαι; Αυτά τα πράγματα πάνε αλυσίδα. Κάποιος με εκτιμά σαν επαγγελματία, κατ' επέκταση εκτιμά τις επαγγελματικές μου προτάσεις. Αν έχω τη φήμη του γαμάτου μπαρμαν και πω "αυτός ο τύπος είναι γαμάτος μπάρμαν", μάντεψε αν αυτομάτως οι μετοχές του ανεβαίνουν στο θεό. Αλλά το θέμα είναι πως είναι όντως γαμάτος μπάρμαν, όχι απλά ξάδερφός μου. 3
bluesattack Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Εννοείται ότι υπάρχει διαφορά αν έχεις να σε συστήσουν. Το θέμα είναι αν αυτή η διαφορά μετράει περισσότερο από το βιογραφικό σου ή όχι. Τριχες Δηλαδη θελεις να μας πεισεις οτι σε μια πολυεθνικη που εχει χιλιαδες βιογραφικα, οτι σε ενα πλανητη με 6 δις κοσμο δεν μπορει να βρεθει καποιος με περισσοτερα τυπικα (και ουσιαστικα αν θες προσοντα) απο τον Χ που τον συστησε ο ταδε προισταμενος, μανατζερ,διευθυντης Νεοφιλελευθερες σοφιστειες και κωλοτουμπες για να μην θιχτει , επικοινωνιακα , το μοντελο του ακρατου ανταγωνισμου
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Τριχες Δηλαδη θελεις να μας πεισεις οτι σε μια πολυεθνικη που εχει χιλιαδες βιογραφικα, οτι σε ενα πλανητη με 6 δις κοσμο δεν μπορει να βρεθει καποιος με περισσοτερα τυπικα (και ουσιαστικα αν θες προσοντα) απο τον Χ που τον συστησε ο ταδε προισταμενος, μανατζερ,διευθυντης Νεοφιλελευθερες σοφιστειες και κωλοτουμπες για να μην θιχτει , επικοινωνιακα , το μοντελο του ακρατου ανταγωνισμου welcome to the blocked list (και άργησε.....)
Mau-Maus Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Για να βρει δουλειά ο Μπάμπης ο σουγιάς προστασία σε μπουζούκια η στριπτιτζαδικα παίζουν ρόλο μόνο οι γνωριμίες , το πόσο δυνατό μπουκέτο έχει και το πόσο γρήγορα τους ξαπλώνει κάτω! Για να βρει δουλειά ο αλεξ και ο κάθε αλεξ, ρόλο έπαιξε η ικανότητα του και μόνο! Αναλύσεις επί των αναλύσεων για τα αυτονόητα , μάλιστα ... 1
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Για να βρει δουλειά ο Μπάμπης ο σουγιάς προστασία σε μπουζούκια η στριπτιτζαδικα παίζουν ρόλο μόνο οι γνωριμίες , το πόσο δυνατό μπουκέτο έχει και το πόσο γρήγορα τους ξαπλώνει κάτω! Αυτό τώρα δεν είναι "ικανότητα";
De@th L0rd Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Παντώς με εσάς τους αυτοδημιούργητους που πιστεύετε ότι το networking παίζει μικρό ρόλο, καλά θα κάνετε να μην τα λέτε αυτά IRL γιατί όποιος σας ακούσει θα σας πάρει με τις ντομάτες(για να μη πω με τις πέτρες). Εκτός κι αν δουλεύετε σε κάποια ιδιαίτερη θέση ΚΑΠΟΥ στο εξωτερικό, γιατί κι έξω ισχύει το networking. Έαν πηγαίνατε σε ένα σεμινάριο ευρέσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια θα ακούγατε 2 λέξεις από 1.000.000 φορές τη κάθε μια. Linkedin και networking. Σε σημείο αηδίας. Το ότι βρήκατε τη δουλειά απλά στέλνοντας ένα βιογραφικό σε αγγελία χωρίς συστάσεις κ χωρίς γνωριμίες δε σημαίνει ότι αυτό αποτελεί πάγια τακτική, παρά μόνο ότι είχατε τα προσόντα + μπόλικη τύχη. 6
Επισκέπτης Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Παντώς με εσάς τους αυτοδημιούργητους που πιστεύετε ότι το networking παίζει μικρό ρόλο, καλά θα κάνετε να μην τα λέτε αυτά IRL γιατί όποιος σας ακούσει θα σας πάρει με τις ντομάτες(για να μη πω με τις πέτρες). Εκτός κι αν δουλεύετε σε κάποια ιδιαίτερη θέση ΚΑΠΟΥ στο εξωτερικό, γιατί κι έξω ισχύει το networking. Έαν πηγαίνατε σε ένα σεμινάριο ευρέσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια θα ακούγατε 2 λέξεις από 1.000.000 φορές τη κάθε μια. Linkedin και networking. Σε σημείο αηδίας. Το ότι βρήκατε τη δουλειά απλά στέλνοντας ένα βιογραφικό σε αγγελία χωρίς συστάσεις κ χωρίς γνωριμίες δε σημαίνει ότι αυτό αποτελεί πάγια τακτική, παρά μόνο ότι είχατε τα προσόντα + μπόλικη τύχη. Προσωπικά πιστεύω ότι πριν αρχίσεις να λες τέτοια υποτιμητικά, θα πρέπει να κατανοήσεις την οπτική από την οποία το λένε. Ο defacer σε δυο γραμμές το εξήγησε εύστοχα Προσωπικά όταν ακούω "μετράνε οι γνωριμίες" περιορίζω αυτό που αντιλαμβάνομαι από την έκφραση στο "οι γνωριμίες μετράνε περισσότερο από άλλα, αντικειμενικά, πράγματα".
defacer Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Έαν πηγαίνατε σε ένα σεμινάριο ευρέσεως εργασίας τα τελευταία χρόνια θα ακούγατε 2 λέξεις από 1.000.000 φορές τη κάθε μια. Linkedin και networking. Σε σημείο αηδίας. Πολύ καλά τα λες, αλλά γιατί δε λες και την άλλη όψη του νομίσματος; Όταν σου λένε "linkedin και networking", δεν εννοούν ότι θα πάρεις τη δουλειά εσύ επειδή κάποιον ξέρεις. Εννοούν ότι για να πάρεις ενδεχομένως τη δουλειά πρέπει πρώτα να σε έχουν υπόψη, και αυτό είναι που κάνεις με το networking: γνωρίζεις κόσμο που όταν μάθει για μια θέση που σου ταιριάζει, σε ενημερώνει για να κινηθείς. Just saying γιατί εδώ (δαγκώνομαι για να μη πω "σ' αυτή τη χώρα") ακούνε "μετράνε οι γνωριμίες" και κατευθείαν μεταφράζουν σε ρουσφέτι και νομίζουν ότι έτσι δουλεύει όλος ο κόσμος. 1
ikaruga24 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Τι κάποιες; Που ζεις; Σου λέω, στους barmen είναι 99% η γνωριμία. Σαν του barmen υπάρχουν ένα κάρο ακόμα διαφορετικά επαγγέλματα όπου η γνωριμία παίζει καθοριστικό ρόλο. Αρα...
alex_000 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Τι σχέση έχουν το networking, οι συστατικές επιστολές και το LinkedIn με το "μπήκε στην δουλειά με βισμα", "ή θέση άνοιξε συστημένη", " βάζουν αγγελία για τα μάτια του κόσμου" και άλλα"? Εμένα μου έχουν προτινει τον τελευταίο χρονο 3-4 δουλειές ανταγωνιστές μέσω linkedin και εταιρίες που συνεργαστην μαζι μου. Σημαίνει κάτι αυτό? Με ξεραν και από εχτες? Ήταν η γνωριμία που επαιξε το ρόλο η το ποιος είμαι και τι κάνω? Στο linkedin είμαι connected με 10 recruiters που με βρήκανε, κολληταρια και αυτοί? Μην τα μπλεξετε αυτά λοιπόν γιατί προφανώς αλλού το πάτε με το θέμα "γνωριμία". Στην αναξιοκρατια το πελατικο κράτος και το βισμα. 2
SlickNick Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Μέλος Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Γνωριμία μπορεί να είναι: 1. Θα τηλεφωνήσω στον Defacer που είναι γαμάτος στη δουλειά του και έχουμε ξανασυνεργαστεί μήπως τον ενδιαφέρει η θέση που μόλις άνοιξε. 2. Προτιμώ να προσλάβω τον Defacer που είναι δικό μας παιδί και ας είναι λίγο πίσω, θα μάθει στη δουλειά από τους πιο έμπειρους. 3. Θα βάλω τον ξάδελφο μου τον Defacer που δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο και δεν ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή υπεύθυνο του δημιουργικού τμήματος στη δουλειά. Και στις τρεις περιπτώσεις η γνωριμία έδωσε τη δουλειά στον Defacer, απλά από την 1η στην 3η περίπτωση είναι μεγάλη η διαφορά. Δεν είναι απαραίτητα όλες οι συστάσεις και οι "βοήθειες" από γνωστό αντιεπαγγελματικές και κατακριτέες. Και καμία φορά, ακόμη και καλές εταιρείες, η συγκεκριμένα τμήματα τους μπορεί να καταντήσουν τσιφλίκι. 2
defacer Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Σαν του barmen υπάρχουν ένα κάρο ακόμα διαφορετικά επαγγέλματα όπου η γνωριμία παίζει καθοριστικό ρόλο. Αρα... Βαθύς αναστεναγμός. Ναι υπάρχουν πολλά επαγγέλματα/περιβάλλοντα όπου η γνωριμία παίζει καθοριστικό ρόλο. Και υπάρχουν και πολλά όπου δεν παίζει. Εντάξει ο άλλος είναι τρολ και αδυνατεί να κάνει συζήτηση, μόλις βρει ευκαιρία πετάει τα γνωστά "η γιαγιά μου είναι 90 χρονών και δεν έχει περίοδο, άκου τα εσύ που λες ότι η περίοδος είναι θέμα για τις γυναίκες". Εσένα το point σου ποιό είναι; Το ότι η απάντηση εξαρτάται από το επάγγελμα αν μιλάμε για συγκεκριμένο επάγγελμα δε μπορεί να είναι, γιατί αυτό το είπαμε ήδη με τους barmen. Άρα τι; Βαθύς αναστεναγμός times two.
zio10 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Δημοσ. 26 Απριλίου 2016 Γνωριμία μπορεί να είναι: 1. Θα τηλεφωνήσω στον Defacer που είναι γαμάτος στη δουλειά του και έχουμε ξανασυνεργαστεί μήπως τον ενδιαφέρει η θέση που μόλις άνοιξε. 2. Προτιμώ να προσλάβω τον Defacer που είναι δικό μας παιδί και ας είναι λίγο πίσω, θα μάθει στη δουλειά από τους πιο έμπειρους. 3. Θα βάλω τον ξάδελφο μου τον Defacer που δεν έχει τελειώσει το γυμνάσιο και δεν ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή υπεύθυνο του δημιουργικού τμήματος στη δουλειά. Και στις τρεις περιπτώσεις η γνωριμία έδωσε τη δουλειά στον Defacer, απλά από την 1η στην 3η περίπτωση είναι μεγάλη η διαφορά. Δεν είναι απαραίτητα όλες οι συστάσεις και οι "βοήθειες" από γνωστό αντιεπαγγελματικές και κατακριτέες. Και καμία φορά, ακόμη και καλές εταιρείες, η συγκεκριμένα τμήματα τους μπορεί να καταντήσουν τσιφλίκι. Εγώ νομίζω ότι όλα τα ίδια λέμε... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις