Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πάντως πιστεύω οτι όσοι ζούμε στην Αθήνα χρόνια θα ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστούμε σε επαρχία λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και πιο χαλαρών ρυθμών.Το δεύτερο δεν είναι κακό αλλά έχουμε συνηθίσει σε πιο γρήγορους ρυθμούς με πιο πολύ κίνηση.Η υπερβολική ησυχία της επαρχίας μας φαίνεται καταθλιπτική.Οπως κάποιος που ζεί χρόνια στην επαρχία,έρχεται Αθήνα και φρικάρει,το εχω ακούσει απο κάποιους.Βρίσκουν ανυπόφορη την κίνηση,το καυσαέριο και την ηχορύπανση.

Η καταγωγή μου είναι απο Ηπειρο και πήγαινα μικρός με τον αδερφό μου τα καλοκαίρια,μερικές φορές και την Ανοιξη,ωραία ανέμελα χρόνια.Μας φιλοξενούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες.Καθαρό οξυγόνο και διαφορετικές μυρωδιές,γυρνούσαμε στα χωράφια μαζί με τον θείο μου που είναι γεωργός με ζώα.Τον βοηθούσα στα ποτίσματα,με έμαθε να οδηγώ το τρακτέρ.Κάποιες φορές ψήναμε καλαμπόκια.Ομορφες αναμνήσεις...

Πέρασα μερικά απο τα παιδικά μου χρόνια στα Ιωάννινα,όλη την ημέρα αλήτευα με τον αδερφό μου και με φίλους,πολύ ωραία χρόνια.Κάναμε οτι μας κατέβει,πόλεμο με φυσοκαλάλαμα γειτονιά VS γειτονιά,η κεραμιδάκια,η κρυφτό.

Εχω επισκεφθεί κάποια μέρη όπως η Αρτα,Πρέβεζα,Πάργα.Το καλοκαίρι σε αυτά τα μέρη είναι ωραία,τον χειμώνα ίσως είναι μουντά,δεν εχω πάει.Αυτά και άλλα μαζί είναι πλέον όμορφες αναμνήσεις.Εχω να πάω χρόνια,άλλαξαν τα πράγματα δυστυχώς λόγω δουλειάς και η σχέση μας με τους συγγενείς δεν είναι πλέον η ίδια.

Σε κάποια απο τις πόλεις που αναφέρθηκαν ως όμορφες ίσως θα μπορούσα να ζήσω με κάποια σταθερή δουλειά,αλλιώς δεν γίνεται.Με την προυπόθεση να έχει καλή ζωή και τον χειμώνα.Δεν τις έχω επισκεφθεί,θα το ήθελα.Δυστυχώς εχω να πάω διακοπές καλοκαίρι 6 χρόνια,δεν μου δίνουν ποτέ άδεια καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο χρονών είναι αυτοί που γράφουν απόψεις. Ένας στα 20κάτι του είναι πολύ φυσικό να προτιμά Αθήνα καθώς οι επιλογές διασκέδασεις είναι στις πρώτες επιλογές του. Ένα 40αρης στα τέτοια του πόσες καφετέριες και πόσα μπαροκλαμπάκια έχει η πόλη που είναι και πόσα μαγαζιά με ρούχα έχει για να μπορεί να έχει άπειρες επιλογές στα ψώνια του.

Αυτό που τον νοιάζει είναι να μπορεί να πεταχτεί με τα πόδια στο σούπερ μαρκετ..να ειναι διπλα στο σπιτι του το σχολείο των παιδιών του...να έχει μια ποιότητα ζωής και να μην τρώει την μισή μέρα στους δρόμους. Να είναι σε ένα περιβάλλον πολυ πιο ασφαλές από αυτό της Αθήνας για την οικογένεια του.

Για μένα προσωπικά η περιφέρεια είναι καλύτερη για να ζήσει κάποιος παιδικά και εφηβικά χρόνια μέχρι τα 18 του..και για να ζήσει μετά τα 30-35 του και να κάνει οικόγενεια. Φοιτητική ζωή αρκεί να είναι φοιτητούπολη η πόλη. Για μένα πχ Γιάννενα,Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη ειναι καλύτερα για φοιτητική ζωή από την Αθήνα.Αλλά και η Αθήνα φυσικά είναι πολύ δυνατή επιλογή για τα φοιτητική χρόνια.

Η Αθήνα προσωπικά για μένα είναι μια πόλη που λέει να ζήσεις 3-4 χρόνια κάπου ανάμεσα στα 20-30 σου για να δεις κάποια πράγματα που δεν βρίσκεις στην περιφέρεια.

Προσωπικά δεν θα μεγάλωνα με τίποτα οικογένεια στην Αθήνα πχ.

ΥΓ Σε όλες τις πόλεις που λέμε θα μπορούσαμε να ζήσουμε βάζουμε σαν δεδομένο το ότι έχουμε μια σταθερή δουλειά με ένα αξιοπρεπές εισόδημα. 

Πχ αν ήταν δημοσιος υπάλληλος καπου και ιδανικά μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιο μέρος της Ελλάδας ήθελε.

• Like 1
  • Απαντ. 417
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

totem_lost, αυτή την αντιπάθεια που λες ούτε κι εγώ μπορώ να την καταλάβω! Λες και κάναμε έγκλημα όσοι γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην Αθήνα.

Ή πολλοί νομίζουν ότι όσοι είμαστε Αθηναίοι θα είμαστε by default σνομπ απέναντι σε όποιον μένει μόνιμα επαρχία!!

Μερικοί ας κουνησουν λίγο το κεφάλι τους!

Πολύ που με νοιάζει εμένα αν ο άλλος μένει σε ένα χωριό με 20 κατοίκους πάνω στην Πίνδο. Αυτό που με νοιάζει είναι να μπορώ να συνεννοηθώ μ'αυτό τον άνθρωπο και να περάσουμε καλά όσες μέρες έχω έρθει επίσκεψη στο χωριό. Δεν μ'ενδιαφέρει να ξεκινήσω κόντρα με θέμα Αθήνα vs Επαρχία. Who cares? Ούτε μωρά παιδιά δεν κάνουν έτσι. Να βγάλουμε να τις μετρήσουμε; Τί νόημα έχουν τέτοιοι κομπλεξισμοι;

Όσοι κρίνουν ανθρώπους και κατηγοριοποιούν μόνο και μόνο απ'τον τόπο καταγωγής/διαμονής τους είναι πολύ απλά μαλάκες και δεν θα μπω καν στον κόπο για συζήτηση μαζί τους.

• Like 3
Δημοσ.

Αν επέλεγα μια πόλη για να ζήσω στην Ελλάδα θα ήταν Ζωγράφου, Μαρούσι, Φιλοθέη. Καλές προοπτικές για δουλειές, σχολεία κτλ. Όταν έχεις οικογένεια κοιτάς άλλα πράγματα και άλλα όταν είσαι φοιτητής η άνεργος.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε μια παραλιακή πόλη όπως Αλεξανδρούπολη, καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Βόλος, Καλαμάτα θα δεις οικονομικό μαρασμό. Σε μη παραλιακες πολεις τα πραγματα ειναι ακομη χειροτερα. Τα νησιά έχουν χάλια υποδομές.

Η καλύτερη πόλη πάντως που θα επέλεγα δεν θα ήταν σε μια χρεοκοπημένη χώρα.

• Like 1
Δημοσ.

Που να γράφαμε κάτι αρνητικό για την επαρχία,θα δεχόμασταν επίθεση.Ο κύριος λόγος που δεν θα μπορούσα να ζήσω επαρχία είναι η νοοτροπία τους.Καλύτερα μην αρχίσω να γράφω γιατί θα χαρακτηριστώ κακός Αθηναίος. B)

Ο όρος περιφέρεια χρησιμοποιείται πχ απο τις μοδίστρες. :-D Πρώτη φορά το διαβάζω,ούτε το έχω ακούσει ποτέ.

Η μητέρα μου δεν με ρώτησε πρίν με γεννήσει που θέλω να γεννηθώ,αν δέχομαι τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου και αν στην εφηβεία μου δέχομαι να μετακομίσω στην Αθήνα.Θα τους την μπώ. :-D

@Backpacker...

Δυστυχώς απ'οτι φαίνεται είσαι απο αυτούς που έχουν την λάθος νοοτροπία μαζί με άλλους χιλιάδες.Αλλά και να μην την είχες δεν έχει νόημα,αφού «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».

Δημοσ.

Όπως και να έχει συμφωνώ ο υπερπληθυσμός της πρωτεύουσας λειτουργεί αρνητικά για όλη την Ελλάδα, αλλά το αρχικό μου ερώτημα δεν απαντήθηκε: Γιατί τέτοια αντιπάθεια προς όσους γεννήθηκαν εκεί;

τοπικισμός και ψευτουπερηφάνεια, πολλοί έκαναν πολιτικές καρριέρες με τέτοιες μπούρδες

• Like 1
Δημοσ.

Για να καταλάβω η λέξη 'επαρχία' θεωρείται βρισιά;

Δεν μ'ενδιαφέρει να ξεκινήσω κόντρα με θέμα Αθήνα vs Επαρχία. Who cares? Ούτε μωρά παιδιά δεν κάνουν έτσι. Να βγάλουμε να τις μετρήσουμε; Τί νόημα έχουν τέτοιοι κομπλεξισμοι;

Ρε nenya όχι 'επαρχία'. 'Περιφέρεια' είναι ο politically correct όρος. Για τέτοιο σημείο μιλάμε..

Το πρόβλημα δεν είναι η λέξη επαρχία, αλλά το ότι μερικοί τσουβαλιάζετε όλη την Ελλάδα (εκτός Αθηνών) μέσα σε μια έννοια. Αντί να κάνετε συγκεκριμένες αναφορές και να πείτε πχ. οι τάδε από τα Γιάννενα / τη Μεσσηνία / τη Λήμνο / την ορεινή Κορινθία είναι έτσι ή μας βλέπουν έτσι κλπ, παίρνετε σβάρνα όλη την Ελλάδα και βάζετε χωριά, πόλεις, νησιά, γενικώς διαφορετικά μεταξύ τους μέρη (διαφορετικής κουλτούρας), μέσα σε ένα τσουβάλι.

Αυτό το τσουβάλιασμα, σε τέτοιο βαθμό, το ακούω μόνο από άτομα από την Αθήνα (και όχι πχ. από Θεσσαλονίκη ή από Πάτρα).

• Like 3
Δημοσ.

Δηλαδή οι Θεσσαλονικείς πως λένε τις περιοχές της Ελλάδας εκτός των μεγάλων πόλεων με μια λέξη;

Δημοσ.

Το πρόβλημα δεν είναι η λέξη επαρχία, αλλά το ότι μερικοί τσουβαλιάζετε όλη την Ελλάδα (εκτός Αθηνών) μέσα σε μια έννοια. Αντί να κάνετε συγκεκριμένες αναφορές και να πείτε πχ. οι τάδε από τα Γιάννενα / τη Μεσσηνία / τη Λήμνο / την ορεινή Κορινθία είναι έτσι ή μας βλέπουν έτσι κλπ, παίρνετε σβάρνα όλη την Ελλάδα και βάζετε χωριά, πόλεις, νησιά, γενικώς διαφορετικά μεταξύ τους μέρη (διαφορετικής κουλτούρας), μέσα σε ένα τσουβάλι.

Αυτό το τσουβάλιασμα, σε τέτοιο βαθμό, το ακούω μόνο από άτομα από την Αθήνα (και όχι πχ. από Θεσσαλονίκη ή από Πάτρα).

Αυτό. Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι πόλεις των 100-300χιλ κατοίκων με χωριά των 20 κατοίκων...νησάκια με ηπειρωτική ελλάδα. Τελείως διαφορετικές νοοτροπίες και συνήθειες. Τι σχέση έχει η Ηπειρος με την Κρήτη δλδ...αλλά όχι για μερικούς όλα είναι "επαρχία" και μετά είμαστε εμείς αρνητικοί που απλά επισημαίνουμε οτι αρκετοί Αθηναίοι νομίζουν οτι η Ελλάδα είναι η Αθήνα και μετά ένα μεγάλο ενιαίο πράγμα που λέγεται "επαρχία".

@Backpacker...

Δυστυχώς απ'οτι φαίνεται είσαι απο αυτούς που έχουν την λάθος νοοτροπία μαζί με άλλους χιλιάδες.Αλλά και να μην την είχες δεν έχει νόημα,αφού «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».

Είμαι υπεύθυνος για ότι γράφω όχι για ότι καταλαβαίνεις. 

Δηλαδή οι Θεσσαλονικείς πως λένε τις περιοχές της Ελλάδας εκτός των μεγάλων πόλεων με μια λέξη;

Επικράτεια...περιφέρεια. Και πάλι δεν θα τσουβαλιάσουμε εύκολα. Θα πούμε Μακεδονία..Κρήτη..Θράκη..Θεσσαλία..Πελλοπόνησος. Ανάλογα το μέρος που μιλάμε. Ο Αθηναίος θα πει απλά "επαρχία" είτε μιλάει για τον Βόλο είτε για την Καρδιτσομαγούλα. 

• Like 2
Δημοσ.

Με δικαιώνετε... Επειδή όλοι εκτός Αθηνών είναι της ίδιας ακριβώς νοοτροπίας. :Ρ Α ναι, και τους ενώνει το μίσος τους για την Αθήνα...  :rolleyes:

Που να γράφαμε κάτι αρνητικό για την επαρχία,θα δεχόμασταν επίθεση.Ο κύριος λόγος που δεν θα μπορούσα να ζήσω επαρχία είναι η νοοτροπία τους.Καλύτερα μην αρχίσω να γράφω γιατί θα χαρακτηριστώ κακός Αθηναίος. B)

Ο όρος περιφέρεια χρησιμοποιείται πχ απο τις μοδίστρες. :-D Πρώτη φορά το διαβάζω,ούτε το έχω ακούσει ποτέ.

Η μητέρα μου δεν με ρώτησε πρίν με γεννήσει που θέλω να γεννηθώ,αν δέχομαι τον τόπο καταγωγής του πατέρα μου και αν στην εφηβεία μου δέχομαι να μετακομίσω στην Αθήνα.Θα τους την μπώ. :-D

@Backpacker...

• Like 1
Δημοσ.

Επικράτεια...περιφέρεια. Και πάλι δεν θα τσουβαλιάσουμε εύκολα. Θα πούμε Μακεδονία..Κρήτη..Θράκη..Θεσσαλία..Πελλοπόνησος. Ανάλογα το μέρος που μιλάμε. Ο Αθηναίος θα πει απλά "επαρχία" είτε μιλάει για τον Βόλο είτε για την Καρδιτσομαγούλα. 

Η επικράτεια περιλαμβάνει ολόκληρο το κράτος και η περιφέρεια αναφέρεται σε συγκεκριμένο κομμάτι της επικράτεια (πχ η Αθήνα ανήκει στην περιφέρεια Αττικής). Επομένως σημασιολογικά και μόνο ο σωστότερος όρος είναι η επαρχία. Είναι απλά μια λέξη που έχει αυτό ακριβώς το νόημα: τα σημεία μιας χώρας που δεν ανήκουν στις μεγαλύτερες πόλεις της. Τι τσουβάλιασμα και βλακείες; Είναι σαν να μου λές οτι το να σε πει κάποιος Έλληνα είναι τσουβάλιασμα, γιατί Έλληνας είναι και ο Αθηναίος και ο Καρδιτσιώτης και ο Κρητικός και όλοι αυτοί δεν έχουν την ίδια νοοτροπία. Fuck logic!

• Like 1
Δημοσ.

Οσοι είναι εκτός Αθηνών ίδιας νοοτροπίας δεν είναι,αλλά διαφορετικής απο της Αθήνας.Για εσάς μπορεί να είναι καλύτερη,μην σας το χαλάσουμε.

Ποιός είπε οτι τους ενώνει το μίσος τους για την Αθήνα;

Κάνατε κανα γκάλοπ και συμπεράνατε πως όταν οι Αθηναίοι λέμε επαρχία εννοούμε πόλεις και νησιά;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...