Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το μεγεθος των πολεων μας ειναι αστειο για να μαλωνουμε ποια ειναι η καλυτερη. 

Εχουμε μια μεγαλη πολη 3,000,000 κατοικων.

Εχουμε μια μεσαια πολη 800,000 κατοικων.

Κι εχουμε και 5-6 μικρες πολεις που δεν πιανουν ουτε τους 200,000 κατοικους (η πατρα το εκανε ξεχειλωνοντας τον δημο). 

Να μαλωνουν Γερμανοι συγκρινοντας Βερολινο, Αμβουργο, Μοναχο, Φρανκφουρτη, Κολωνια-Ντισελντορφ και Στουργκαρδη πχ να το καταλαβω. Ολες ειναι πολεις που προσφερουν τα παντα στους κατοικους τους. Στην Ελλαδα με εξαιρεση 4-5 πολεις σε ολη τη χωρα (και αν), στις υπολοιπες αν παθεις κατι σοβαρο πρεπει να πας σε αλλη για να γιατρευτεις (ρωτηστε τους καρκινοπαθεις που κανουν ταξιδι καθε 20 ημερες για θεραπειες κι οχι απο τπτ χωρια). Η πολη πρεπει να σου προσφερει τα παντα. Πραγματικα τα παντα στα προσφερουν μονο η Αθηνα και η Θεσσαλονικη. Η Λαρισα προσπαθει, για Πατρα-Ηρακλειο δεν ξερω, δεν εχω επαφες, φανταζομαι παρομοια με τη Λαρισα.

Η Αθηνα ειναι μια τυπικη μεγαλουπολη. Εχει καλα σημεια, εχει ασχημα σημεια, εχει εγκληματικοτητα, φτωχεια, πλουσιες περιοχες, ακριβα εμπορικα, μεγαλους δρομους με κινηση, ακριβα εστιατορια κ.ο.κ. Η Αθηνα εχει μια τρομερη διαφορα με αλλες πολεις της Ελλαδας. Ο κοσμος δουλευει. Δεν περιμενει η Αθηνα να ζησει ουτε απο ενα στρατοπεδο ουτε απο ενα πανεπιστημιο για να νοικιαζει ακριβα σπιτια στους φοιτητες (γκουχ γκουχ). Το θετικο της ειναι οτι ο πληθυσμος της ειναι μοιρασμενος σε ολη την εκταση του συγκροτηματος κι οτι εχει πραγματικα παρα πολλες επιλογες και για εξοδο αλλα και για μονιμη κατοικια. 

Σε αντιθεση με τη Θεσσαλονικη οπου το προβλημα της ειναι ο υπερπληθυσμος του κεντρου της. Απο τις 800,000 που μενουν στην πολη, σχεδον οι μισοι μενουν στο κεντρο της Θεσσαλονικης. Αυτο προκαλει αρκετα προβληματα στην πολη οπως και η ελλειψη υποδομων (παιδια καμια λεωφορο, κανενα μετρο). Αν η Θεσσαλονικη ειχε υποδομες ευρωπαϊκής πολης και οχι τριτοκοσμικης τοτε θα ηταν μια εξαιρετικη πολη. Σημερα ειναι μια ωραια πολη με πολλα προβληματα. Ωστοσο πρεπει λιγο να απεξαρτηθει απο το ΑΠΘ, ακομα ζει απο το Πανεπιστημιο. 

Δεν θελω να κρινω πολεις που εχω περασει 1-2 μερες, απο τη μονη που εχω σοβαρη εμπειρια ειναι απο τη Λαρισα. Ναι προφανως η Λαρισα δεν ειναι η πολη που καποιος θα παει για διακοπες ωστοσο δεν ειναι και τοσο μαυρη οσο την παρουσιαζετε μερικοι. Δεν ειναι κανενα κωλοχωρι με 10,000 κατοικους που δεν μπορεις να βγεις απο το σπιτι σου απο την βαρεμαρα. 1. Ειναι απλωμενη οποτε δεν μενει ο ενας πανω στον αλλο. 2. εχει καποιες βασικες παροχες για τους κατοικους της (οπως το Παν. Νοσοκομειο). 3. εχει μεγαλο πληθυσμο (για Ελλαδα) και αρκετα μαγαζια για εξοδο κλπ. 4. εχει σχεδον ολη την αγορα μιας μεγαλουπολης, ολα τα εμπορικα μετα απο Αθηνα-Θεσσαλονικη ανοιγουν στη Λαρισα.

Μειονεκτηματα; Χωριατικη νοοτροπια ΜΕΡΙΔΑΣ των κατοικων της (υπαρχουν πολυ πολιτισμενοι μη-καγκουρες Λαρισαιοι, κι ομως) και ασχημο κλιμα (ακραιο και χειμωνα και καλοκαιρι). 

Οταν μενεις σε ενα μερος δεν σε νοιαζει τοσο πολυ η ομορφια, δεν βγαινεις καθε μερα να πιεις καφε και να χαζευεις στο κεντρο της πολης (αν και στην επαρχια πολλοι το κανουν). Σε ενδιαφερει να βολευεσαι. Ε η Λαρισα βολευει σε αντιθεση με αλλες πολεις της Ελλαδας...

• Like 1
  • Απαντ. 417
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η καλύτερη πόλη είναι ο Βόλος,αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα,συνεπώς είναι ένας από του καλύτερους προορισμούς για το χειμώνα ή το καλοκαίρι.

Χειρότερη πόλη νομίζω είναι τα Τρικαλα.

Συμπαθητική πόλη είναι επίσης τα Ιωάννινα και η Λευκαδα.

• Like 1
Δημοσ.

Από τις πόλεις που έχω ζήσει μόνο η Αθήνα έχει τις υποδομές να σου προσφέρει τα πάντα. Είναι μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη όπου θα βρεις άπειρες γεύσεις, διασκέδαση, υπηρεσίες και έχει ομορφιές συγκρίσιμο με άλλες φημισμένες περιοχές της Ελλάδος. Το καλοκαίρι έχεις να επιλέξεις από άπειρες παραλίες. Πάντα θα βρεις κάτι να κάνεις.

Μου έκανε εντύπωση και η Ρόδος. Αλλά ήμουν εκεί μόνο 10 μέρες και δεν ξέρω πως είναι το χειμώνα.

Χειρότερη για μένα είναι η Πάτρα. Το καρναβάλι ανάμεσα στους στενούς δρόμους μέσα στις πολύ κατοικίες είναι πολύ καταθλιπτικό. Παραλίες άθλιες.

Δημοσ.

Η Ελλάδα έχει μία πόλη, μερικές κωμοπόλεις και άπειρα χωριά.

Η ορολογία είναι βάσει πληθυσμού καθώς και δυνατότητας εφαρμογής χωριάτικης νοοτροπίας: μπορεί στην Αθήνα να ζούνε 5 μύρια "χωριάτες", αλλά το μέγεθός της δε τους επιτρέπει να φέρονται ως τέτοιοι.

Τώρα να αποκαλούνται πόλεις κάτι Λάρισες και Καστοριές και Μυτιλήνες και Χανιά, ε γελάει ο κόσμος. Και αναφέρω επίτηδες αυτές τις 4 γιατί τις βρίσκω πολύ όμορφες, μην αρχίσουν και φεύγουνε καρέκλες. Αλλά πόλη είναι ένα μέρος που προσφέρει ΠΟΛΛΕΣ επιλογές με μία από αυτές να είναι η ιδιωτικότητα και η απομόνωση. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί πολύ κοντά πίσω από την Αθήνα σε αυτό, αλλά το μέγεθός της σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό των hot σημείων της, την κρατάνε πίσω.

Επίσης καλό θα ήταν να μην ζουμάρουμε τον χάρτη όπως θέλουμε για να βολέψει το γούστο μας, ωραία είναι και η Χαλκιδική και η Θάσος και η Σαμοθράκη, αλλά δεν είναι ούτε η πόλη της Θεσσαλονίκης, ούτε η πόλη της Καβάλας.

• Like 1
Δημοσ.

Η ορολογία είναι βάσει πληθυσμού καθώς και δυνατότητας εφαρμογής χωριάτικης νοοτροπίας: μπορεί στην Αθήνα να ζούνε 5 μύρια "χωριάτες", αλλά το μέγεθός της δε τους επιτρέπει να φέρονται ως τέτοιοι.

Τώρα να αποκαλούνται πόλεις κάτι Λάρισες και Καστοριές και Μυτιλήνες και Χανιά, ε γελάει ο κόσμος. Και αναφέρω επίτηδες αυτές τις 4 γιατί τις βρίσκω πολύ όμορφες, μην αρχίσουν και φεύγουνε καρέκλες. Αλλά πόλη είναι ένα μέρος που προσφέρει ΠΟΛΛΕΣ επιλογές με μία από αυτές να είναι η ιδιωτικότητα και η απομόνωση. Η Θεσσαλονίκη ακολουθεί πολύ κοντά πίσω από την Αθήνα σε αυτό, αλλά το μέγεθός της σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό των hot σημείων της, την κρατάνε πίσω.

[...]

Αυτός ο ορισμός βέβαια είναι ο δικός σου και όχι απαραίτητα ο κοινά αποδεκτός. Αμα δεχτούμε ότι οι προϋποθέσεις που θέτεις παραπάνω, πρέπει να ισχύουν στο βαθμό που ισχύουν στην Αθήνα, τότε ζήτημα να υπάρχουν καμιά 10ριά ολόκληρες πόλεις σε όλη την Ευρώπη... :Ρ

Ακόμα και εδώ στη Γερμανία οι πόλεις με 100.000 κατοίκους θεωρούνται μεγαλουπόλεις και όχι κωμοπόλεις.

• Like 2
Δημοσ.

Σίριουσλι;

Δημοσ.

Σίριουσλι;

Ενα παραδειγμα..η εκλεπτυσμενη συμπεριφορα οδηγων και πεζων!  :P

Δημοσ.

Ρε παιδιά ποτέ ήρθατε Θήβα και δεν σ άρεσε καθόλου? Τόσο χάλια πια?

Φτιάξαμε την πλατεία μας παρακαλώ. Μαγαζιά δεν έχουμε αλλά έχουμε την Χαλκίδα και την Αθήνα κοντά :D :P

Δημοσ.

Αυτός ο ορισμός βέβαια είναι ο δικός σου και όχι απαραίτητα ο κοινά αποδεκτός. Αμα δεχτούμε ότι οι προϋποθέσεις που θέτεις παραπάνω, πρέπει να ισχύουν στο βαθμό που ισχύουν στην Αθήνα, τότε ζήτημα να υπάρχουν καμιά 10ριά ολόκληρες πόλεις σε όλη την Ευρώπη... :Ρ

Ακόμα και εδώ στη Γερμανία οι πόλεις με 100.000 κατοίκους θεωρούνται μεγαλουπόλεις και όχι κωμοπόλεις.

Είναι ξεκάθαρα αυθαίρετος ο ορισμός μου, ισχύει. Και η μοναδική άλλη εμπειρία που έχω, είναι στην Κοπεγχάγη, όπου αν και μικρότερη της Αθήνας, ήταν η μεγαλύτερη της Δανίας, οπότε είχε το vibe και την κεντροποιημένη (sic) νοοτροπία της Αθήνας λόγω της ιδιότητάς της ως πρωτεύουσας. Και πάλι, δεν μου έδινε την αίσθηση ελευθερίας και επιλογών που σου δίνει μια πραγματικά μεγάλη πόλη -εμένα, προσωπικά, υποκειμενικά.

Σίριουσλι;

Να εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ: αναφέρομαι σχεδόν αποκλειστικά στο κουτσομπολιό/κατασκοπεία που παίζει στις μικρότερες πόλεις. Εδώ μπορώ να βγω με παρδαλή μοϊκάνα και να γυρίζω 12 ώρες στον Κορυδαλλό ή την Κηφισιά και κανείς δε θα νοιαστεί, ούτε έχω σοβαρές πιθανότητες να πετύχω κάποιον γνωστό. Δεν θα με δει ο Τάκης να κρατιέμαι χεράκι-χεράκι με τη Σούλα στην παραλία όπως στη Σαλονίκη, δε θα με δει ο Λάκης να πίνω ενώ του 'χα πει "θα κάτσω μέσα" όπως θα με έβλεπε στο φρούριο στη Λάρισα.

Λόγω του μεγέθους της Αθήνας, δεν υπάρχουν στάνταρ χοτσποτσ για εξόδους και μαζώξεις, η κάθε περιοχή έχει τις δικές της επιλογές που αλλάζουν και εξελίσσονται κι όλας με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς απ' όπου οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Οπότε και να θέλει κάποιος γνωστός να κάνει το πρακτορείο ειδήσεων εις βάρος μου, οι πιθανότητες είναι εναντίον του λόγω της μεγάλης έκτασης της πόλης και το ενδεχόμενο να νοιαστεί κάποιος άγνωστος για το τι κάνω, μειώνονται λόγω του μεγάλου αριθμού των κατοίκων.

Δεν υπονόησα ότι οι Αθηνέζοι είναι καλύτεροι των Λαμιωτών ξερωγώ, όλους νεκρούς τους προτιμώ.

Αν και όσο γι' αυτό:

Ενα παραδειγμα..η εκλεπτυσμενη συμπεριφορα οδηγων και πεζων!  :P

θεωρώ την Αθήνα, αναλογικά, πολύ καλύτερη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες περιοχές που έχω οδηγήσει. Είτε λόγω πιο φροντισμένης ρυμοτομίας σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα, είτε λόγω νοοτροπίας σε σχέση με καθαρά επαρχιακά μέρη.

Ρε παιδιά ποτέ ήρθατε Θήβα και δεν σ άρεσε καθόλου? Τόσο χάλια πια?

Φτιάξαμε την πλατεία μας παρακαλώ. Μαγαζιά δεν έχουμε αλλά έχουμε την Χαλκίδα και την Αθήνα κοντά :D :P

Τους κωλόδρομους να φτιάξετε που άμα πέσει το αμάξι μέσα, φεύγει γραμμή για τον πυρήνα της γης.

Δημοσ.

και η Λευκαδα.

Τι εχει η Λευκαδα?εναν πεζοδρομο και μια μαρινα?

Παντως αν και υποκειμενικος νομιζω οτι η παλια πολη της Κερκυρας ειναι μακραν η καλυτερη πολη της Ελλαδας για καποιον επισκεπτη, σε μια ακτινα ενος χιλιομετρου πολλα αξιοθεατα και ωραια σημεια.

Δημοσ.

Τι εχει η Λευκαδα?εναν πεζοδρομο και μια μαρινα?

Παντως αν και υποκειμενικος νομιζω οτι η παλια πολη της Κερκυρας ειναι μακραν η καλυτερη πολη της Ελλαδας για καποιον επισκεπτη, σε μια ακτινα ενος χιλιομετρου πολλα αξιοθεατα και ωραια σημεια.

Τέτοια νερά δεν ξαναείδα σε ολόκληρη την Ελλάδα...

Έχοντας πάει και στην Κέρκυρα,όντως η παλιά πόλη είναι εξαιρετική ! 

Δημοσ.

Η καλύτερη πόλη είναι ο Βόλος,αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα,συνεπώς είναι ένας από του καλύτερους προορισμούς για το χειμώνα ή το καλοκαίρι.

Χειρότερη πόλη νομίζω είναι τα Τρικαλα.

Συμπαθητική πόλη είναι επίσης τα Ιωάννινα και η Λευκαδα.

Καρδιτσιωτης κι εσυ;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...