xpapias Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Ελπιζω μονο η γιαγιά σου να μη γουσταρε να κοιμάται σε 500ευρα. 1
Βασίλης_29 Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Πολύ κρίμα να έρχονται σε διενέξεις οικογένειες για τέτοια θέματα. Εμένα μια θεία μου τρέχει σε δικηγόρους και δικαστήρια απέναντι σε κάτι άλλους πιο μακρινούς συγγενείς για κληρονομικά θέματα.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Super Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 ο πατερας μου ο οποιος εχει πεθανει μου ειχε αφησει την ψιλη κυριοτητα ενος σπιτιου και την επικαρπια στην γιαγια μου η οποια πεθανε προσφατα.ετσι πηρα την πληρη κυριοτητα και το ερωτημα μου ειναι :τα πραγματα που υπαρχουν μεσα στο σπιτι αν δεν υπαρχει διαθηκη σε ποιον ανηκουν?(η γιαγια μου ειχε αλλα 2 παιδια). Κατ'αρχήν, εφ'όσον δεν υπάρχει διαθήκη, κληρονόμοι του πατέρα σου είναι η σύζυγός του (κατά 25%) και τα παιδιά του (κατά 75%). Δεν ξέρουμε εάν υφίσταται ακόμη σύζυγος εν ζωή και δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν άλλα παιδιά εκτός από εσένα. Εάν δεν υπάρχουν, καλούνται και τα αδέλφια του πατέρα στην κληρονομιά και πάει λέγοντας. Εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι κληρονόμοι , το σπίτι θα πρέπει να σφραγιστεί και να γίνει απογραφή των πραγμάτων γιατί, εκτός από το ίδιο το σπίτι, μπορεί να υφίστανται πράγματα σημαντικής αξίας. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας μέσα και να παίρνει ό,τι θέλει. Συμβουλέψου άμεσα τη δικηγόρο σου.
Moderators Malthador Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Κατ'αρχήν, εφ'όσον δεν υπάρχει διαθήκη, κληρονόμοι του πατέρα σου είναι η σύζυγός του (κατά 25%) και τα παιδιά του (κατά 75%). Δεν ξέρουμε εάν υφίσταται ακόμη σύζυγος εν ζωή και δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν άλλα παιδιά εκτός από εσένα. Εάν δεν υπάρχουν, καλούνται και τα αδέλφια του πατέρα στην κληρονομιά και πάει λέγοντας. Εάν υποθέσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι κληρονόμοι , το σπίτι θα πρέπει να σφραγιστεί και να γίνει απογραφή των πραγμάτων γιατί, εκτός από το ίδιο το σπίτι, μπορεί να υφίστανται πράγματα σημαντικής αξίας. Δεν μπορεί να μπαίνει ο καθένας μέσα και να παίρνει ό,τι θέλει. Συμβουλέψου άμεσα τη δικηγόρο σου. Ναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα στην προκειμένη. Προφανώς, αν δεν υπάρχει διαθήκη η περιουσία του γονιού πάει στη σύζυγο, παιδιά κλπ. Το θέμα μας είναι, τα πράγματα εντός του σπιτιού ανήκουν σε αυτόν που έχει την επικαρπία ή σε αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα;
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Super Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Ναι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα στην προκειμένη. Προφανώς, αν δεν υπάρχει διαθήκη η περιουσία του γονιού πάει στη σύζυγο, παιδιά κλπ. Το θέμα μας είναι, τα πράγματα εντός του σπιτιού ανήκουν σε αυτόν που έχει την επικαρπία ή σε αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα; Σε κανέναν από τους δύο. Ανήκουν στους κληρονόμους του θανόντα. Κι αυτό γιατί, όπως αντιλαμβάνεσαι, άλλο η κυριότητα στο ακίνητο κι άλλο στα διάφορα κινητά πράγματα. Το ότι περιέχονται στο ακίνητο, δεν σημαίνει ότι ακολουθούν την κυριότητα του ακινήτου. Αυτή τη στιγμή, απ' ότι διάβασα, αυτός που έχει την επικαρπία (η γιαγιά του topic starter) έχει αποβιώσει. Οπότε ο topic starter έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, αφού συγκλίνει η ψιλή κυριότητα που είχε με την επικαρπία που απέκτησε μετά το θάνατο της γιαγιάς. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Το ότι περιέχονται στο ακίνητο, δεν σημαίνει ότι ακολουθούν την κυριότητα του ακινήτου. Προφανώς και όχι. Αλλά εάν και εφόσον δεν μιλάμε για κάποιο αυθεντικό πίνακα του Delacroix ή για τίποτα χρυσές λίρες, τότε θα είχε ενδιαφέρον μία δικαστική διαμάχη για τη σιφινιέρα της γιαγιάς. Εγώ λέω ότι μέχρι κι ο δικαστής θα έβαζε τα γέλια. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Super Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Προφανώς και όχι. Αλλά εάν και εφόσον δεν μιλάμε για κάποιο αυθεντικό πίνακα του Delacroix ή για τίποτα χρυσές λίρες, τότε θα είχε ενδιαφέρον μία δικαστική διαμάχη για τη σιφινιέρα της γιαγιάς. Εγώ λέω ότι μέχρι κι ο δικαστής θα έβαζε τα γέλια. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια. Μωρέ γέλια θα έβαζε, είμαι και εγώ σίγουρος. Αλλά πραγματικά δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να περιέχει το σπίτι κάποιου. Κι αν έχει όντως χρυσές λίρες ή χαρτονομίσματα στο ντουλάπι της κουζίνας; Ή οικογενειακά κοσμήματα - κειμήλια; Ή οικογενειακές φωτογραφίες που για εμένα και για εσένα δεν έχουν αξία αλλά για τον topic starter έχουν συναισθηματική αξία; Κανείς δεν ξέρει, that's the point. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Μωρέ γέλια θα έβαζε, είμαι και εγώ σίγουρος. Αλλά πραγματικά δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι μπορεί να περιέχει το σπίτι κάποιου. Κι αν έχει όντως χρυσές λίρες ή χαρτονομίσματα στο ντουλάπι της κουζίνας; Ή οικογενειακά κοσμήματα - κειμήλια; Ή οικογενειακές φωτογραφίες που για εμένα και για εσένα δεν έχουν αξία αλλά για τον topic starter έχουν συναισθηματική αξία; Κανείς δεν ξέρει, that's the point. Δεν νομίζω ότι ο TS το κάνει γιατί πιστεύει ότι έχει λίρες μέσα. Νομίζω ότι το κάνει γιατί είναι άδικο από όποια πλευρά και αν το πάρει κανείς να μην διαιρείται δικαίως η περιουσία των αποθανώντων. Αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να διχαστεί μια οικογένεια πάνω στη (όπως είπε και ο προλαλήσαν) σιφινιέρα της γιαγιάς.
Andy Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 paredwse διαθηκη για να μου αφησει το σπιτι ο πατερας μου υπηρχε.διαθηκη της γιαγιας μου που εμενε μεσα σε αυτο δεν υπαρχει.. εγω απλα θελω να μαθω αν μπορω αυριο ξερω εγω να φωναξω την αστυνομια και να πω δεν με αφηνουν να μπω στο σπιτι μου και να παω να αλλαξω κλειδαριες.αυτο που φοβαμαι σε αυτο το σεναριο ειναι αν θα βρω τον μπελα επειδη υπαρχουν πραγματα της γιαγιας μου μεσα(να κατηγορηθω οτι εκλεψα η οτιδηποτε)
Super Moderators paredwse Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Super Moderators Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 paredwse διαθηκη για να μου αφησει το σπιτι ο πατερας μου υπηρχε.διαθηκη της γιαγιας μου που εμενε μεσα σε αυτο δεν υπαρχει.. εγω απλα θελω να μαθω αν μπορω αυριο ξερω εγω να φωναξω την αστυνομια και να πω δεν με αφηνουν να μπω στο σπιτι μου και να παω να αλλαξω κλειδαριες.αυτο που φοβαμαι σε αυτο το σεναριο ειναι αν θα βρω τον μπελα επειδη υπαρχουν πραγματα της γιαγιας μου μεσα(να κατηγορηθω οτι εκλεψα η οτιδηποτε) Γι'αυτό το σωστότερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε δικηγόρο της εμπιστοσύνης σου (όπως και έκανες, απ' ότι καταλαβαίνω) για να σε συμβουλέψει ορθότερα. Η ορθή διαδικασία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι της σφράγισης του ακινήτου μέχρι να ξεκαθαριστούν τα κληρονομικά δικαιώματα. Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο, διαδικασία εκουσίας, άρθρο 826 ΚΠολΔ. Ρώτα τον/την δικηγόρο σου, θα σε κατατοπίσει περισσότερο. ΥΓ: Για να απαντήσω επιγραμματικά στα ερωτήματα: η αστυνομία δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει, ούτε έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει ποιανού είναι το σπίτι, από πλευράς κληρονομικού δικαίου. Και όπως έγραψα και παραπάνω, άλλη η κυριότητα του σπιτιού κι άλλη των πραγμάτων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, η αστυνομία δεν θα επιληφθεί του θέματος υπέρ σου - το πιο ορθό είναι να ενημερώσει τον αρμόδιο Εισαγγελέα ή/και τον Ειρηνοδίκη για να γίνει η σφράγιση (η οποία μπορεί να γίνει είτε με αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον είτε και αυτεπαγγέλτως). 1
Andy Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 Μέλος Δημοσ. 28 Μαΐου 2016 το διαβασα αυτο για την σφραγιση!θα τα κοιταξω απο δευτερα ολα.ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες 1
Backpacker Δημοσ. 29 Μαΐου 2016 Δημοσ. 29 Μαΐου 2016 Το σπίτι με το που πέθανε η γιαγιά σου ειναι 100% δικό σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε χαρτιά ουτε αποδοχές ουτε τιποτα. Η Ψιλή κυριότητα γίνεται πλήρης κυριότητα αυτόματα με τον θάνατο του επικαρπωτή. Παίρνεις κλειδαρα αλλαζει κλειδαρια και μενεις αυριο το πρωι μεσα αν θέλεις. Δεν μπορεί κανείς να σου κάνει τίποτα. Όσο για τα πράγματα δώστα...σαν το να το να ξεφορτωθείς τέτοια άτομα μια και καλη και να βρεις την ησυχία σου δεν έχει.Δεν αξίζει να πλακώνεσαι για το ποιος θα πάρει το κρεβάτι και ποιος τον καναπέ. Δώστα στους άλλους τους γύφτους. Μιλάω σαν παθών παρα πολυ προσφατα. Πήρα το σπιτι που δικαιουμουν και ησύχασα. Χάρισμα τους τους ειπα τα πραγματα που παίρνανε μέσα απτο σπιτι ενω η γιαγια μου ηταν ετοιμοθανατη. Είχα ψιλη κυριοτητα και γω σαν και σενα αλλα εμενα τα αλλα της εγγονια αδειαζαν το σπιτι απο επιπλα λιγο πριν πεθανει...πηγαν ως και κουφωματα και κουζινα(ντουλαπια/παγκοι) και πορτες να παρουν αλλα τους προλαβε η γιαγια και απεβιωσε και εκανα ντου στο σπιτι σαν τον Αραγκορν στην Γκοντορ. Αλλο τα επιπλα και αλλο πορτες/κουζινα/κουφωματα και μπανιερες και τετοια που ειναι εγκαταστασεις του σπιτιου. ΥΓ Για το αν υπάρχουν λεφτά στο σπιτι εφοσον μπεις παρε αυτα (που δεν μπορουν να καταλαβει κανεις αλλος αν λειπουν ποσο μαλλον να μπορει και να αποδειξει κατι τετοιο) και τα επιπλα δωστα στα κοράκια τους αλλους να βρεις την ησυχία σου. Εσένα μονο το σπιτι σε νοιαζει απ'οτι καταλαβα απλα σου την σπαει η συμπεριφορα των αλλων πανω στο θεμα των επιπλων. Ε πουλα τους τρελιτσα και δωστα τους με το χαμογελο της ειρωνειας να δεις ποσο ωραια θα νιωσεις. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα