Shai-Hulud Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Κατ αρχάς δεν ξέρω αν το θέμα ταιριάζει εδώ, απλώς δεν ήμουν σίγουρος πού έπρεπε να πάει. Σε μια απλή τηλεπικοινωνία, έχουμε τον πομπό και τον δέκτη. Ο πομπός παίρνει ένα σήμα (πχ τη φωνή μας) την κωδικοποιεί, και στέλνει το σήμα, το οποίο είναι ένα σύνολο από κορυφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίοδος) Ο Δέκτης λαμβάνει το ΗΜ σήμα, το αποκωδικοποιεί, και πχ εκπέμπει τον αντίστοιχο ήχο. Η ερώτησή μου είναι η εξής: η κεραία του δέκτη διαβάζει το πλάτος των κορυφών που έλαβε. Αν τη στιγμή που διαβάζει το πλάτος, έστω Α1, πέσει πάνω στην κεραία μια κορυφή από έναν άλλο πομπό με πλάτος Α2, τότε ο δέκτης θα διαβάσει πλάτος Α1+Α2. Πώς καταλαβαίνει ο πομπός οτι πρέπει να διαβάσει μόνο το Α1?
zeniath Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Μαν πέρνα από το σπίτι μου και φέρε ότι καπνίζεις, θέλω να δοκιμάσω κερνάω μπύρες και σουβλάκια εγω
NikosKallithea Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Κατ αρχάς δεν ξέρω αν το θέμα ταιριάζει εδώ, απλώς δεν ήμουν σίγουρος πού έπρεπε να πάει. Σε μια απλή τηλεπικοινωνία, έχουμε τον πομπό και τον δέκτη. Ο πομπός παίρνει ένα σήμα (πχ τη φωνή μας) την κωδικοποιεί, και στέλνει το σήμα, το οποίο είναι ένα σύνολο από κορυφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίοδος) Ο Δέκτης λαμβάνει το ΗΜ σήμα, το αποκωδικοποιεί, και πχ εκπέμπει τον αντίστοιχο ήχο. Η ερώτησή μου είναι η εξής: η κεραία του δέκτη διαβάζει το πλάτος των κορυφών που έλαβε. Αν τη στιγμή που διαβάζει το πλάτος, έστω Α1, πέσει πάνω στην κεραία μια κορυφή από έναν άλλο πομπό με πλάτος Α2, τότε ο δέκτης θα διαβάσει πλάτος Α1+Α2. Πώς καταλαβαίνει ο πομπός οτι πρέπει να διαβάσει μόνο το Α1? Αυτο λέγετε παρεμβολή 1
Fubar.gr Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Όταν ρυθμίζεις το ραδιόφωνο σε μία συχνότητα, ας πούμε 98 MHz, τότε ο δέκτης του ραδιοφώνου ακούει μόνο αυτή τη συχνότητα (και ένα εύρος κάποιων KHz πάνω και κάτω απο αυτή) και απορρίπτει όλες τις άλλες. Η κεραία δηλάδή φέρνει στην είσοδο του δέκτη ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, όμως ο δέκτης φιλτράρει τα πάντα εκτός απο τα 98 MHz. Τώρα αν τα σήματα Α1 και Α2 είναι στην ίδια συχνότητα τότε ο δέκτης θα σου φέρει και τα δύο σήματα, πχ θα ακούς δύο σταθμούς ταυτόχρονα. Στη διαμόρφωση FM λόγω του τρόπου που είναι διαμορφωμένα τα κύματα συνήθως ακούγεται ο πιο δυνατός σταθμός μόνο, αλλά στα AM μπορούν να ακουστούν και οι δύο ταυτόχρονα. Το πρόβλημα λύνεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι νομικά, δηλαδή υπάρχει το bandplan οπου το κάθε εύρος συχνότητας απο βραχέα εώς μικροκύματα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες εφαρμογές. Επιπλέον μπορεί ένας σταθμός να κατοχυρώσει μία συχνότητα σε μία γεωγραφική περιοχή, και ο διαχειριστικός φορέας (πχ ΕΕΕΤ) φροντίζει έτσι ωστε να μήν δώσει την ίδια συχνότητα σε άλλο σταθμό σε κοντινή περιοχή. Έτσι με αυτόν τον τρόπο δέν κάνει παρεμβολές ο ένας στον άλλον. Ο άλλος τρόπος είναι με κάποια τεχνική time division. Αυτό χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα, Bluetooth και πολλά άλλα. Για παράδειγμα (λίγο απλοποιημένα), όλα τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται στην ίδια κυψέλη εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα. Όμως είναι συγχρονισμένα μεταξύ τους και έτσι το πρώτο εκπέμπει για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, μετά το επομενο για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, και ούτω κάθε εξής, μέχρι να έρθει πάλι η σειρά του πρώτου τηλεφώνου να εκπέμψει. Αυτό γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και έτσι φαίνεται σαν όλα τα τηλέφωνα να εκπέμπουν ταυτόχρονα, όμως στην πράξη ανα πάσα στιγμή μόνο ένα τηλέφωνο εκπέμπεί. Και για να γίνει λίγο πιό ξεκάθαρο αυτό: Η ερώτησή μου είναι η εξής: η κεραία του δέκτη διαβάζει το πλάτος των κορυφών που έλαβε. Αν τη στιγμή που διαβάζει το πλάτος, έστω Α1, πέσει πάνω στην κεραία μια κορυφή από έναν άλλο πομπό με πλάτος Α2, τότε ο δέκτης θα διαβάσει πλάτος Α1+Α2. Πώς καταλαβαίνει ο πομπός οτι πρέπει να διαβάσει μόνο το Α1? Όντως θα έχεις σήμα πλάτους Α1 + Α2 εκεί που συμπίπτουν οι κορυφές (και σε κάποια σημεία το σήμα θα μηδενίζει εκεί που αφαιρούνται), πχ δές το διακρότημα (beat frequency), η μπλέ κυματομορφή είναι το άθροισμα των δύο συχνοτήτων: https://en.wikipedia.org/wiki/Beat_(acoustics)#/media/File:WaveInterference.gif Όμως απο τη στιγμή που ο δέκτης είναι συντονισμένος στη συχνότητα Α1, τότε ακούει μόνο αυτή, και η Α2 είναι σαν να μήν υπάρχει. 3
defacer Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Δημοσ. 22 Ιουνίου 2016 Πάνω κάτω αυτό που λέει ο fubar. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να οργανώσει κανείς την "ταυτόχρονη" παρουσία πολλών επικοινωνιών στον "ίδιο" χώρο, τα εισαγωγικά επειδή μερικοί από αυτούς technically δεν επιτρέπουν το ταυτόχρονο ούτε τον ίδιο χώρο αλλά εν πάσει περιπτώσει σε κάποιον άσχετο φαίνεται έτσι because technical reasons. Σε σύστημα FDMA ο δέκτης τυπικά έχει ένα bandpass filter με το οποίο ξεχωρίζει τα "κανάλια επικοινωνίας", σε TDMA δεν εκπέμπουν όλοι μαζί αλλά ένας ένας, σε CDMA η εξήγηση είναι αμιγώς μαθηματική και δε μας παίρνει, σε SDMA ο καθένας εκπέμπει στην παραλία του και αφήνει τους άλλους ήσυχους. Όλα αυτά είναι τρόποι να αποφύγει κανείς την παρεμβολή από τρίτους. Αν αυτό δεν πετύχει, ή εκεί που δεν είναι εφικτό (π.χ. όταν προκαλεί κανείς παρεμβολή στον μελλοντικό του εαυτό) τότε είτε χρησιμοποιούνται άλλες, ψηφιακές μέθοδοι για την ανάκτηση του σήματος σε ικανοποιητικό βαθμό (forward error correction) είτε απλά το τρως στη μάπα. Επίσης για το τυπικό της υπόθεσης αυτό που λες με τα πλάτη του εκπεμπόμενου κύματος είναι μόνο μία από τις δυνατότητες που υπάρχουν για διαμόρφωση του σήματος, και είναι μάλλον πρωτόγονη. Στην πράξη σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα.
Shai-Hulud Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2016 Μάλιστα. Τα ζωνοδιαβατά φίλτρα τα θυμόμουν από τα Κ, αλλά είχα την εντύπωση οτι φίλτραραν τη συχνότητα του κυκλώματος, όχι οτι φίλτραραν πολλές συχνότητες μαζί. Νομίζω οτι η ερώτησή μου απαντήθηκε. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα