Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εχασα την μητερα μου απο καρκινο πριν 4 χρονια μπορω να πω ταλαιπορηθηκε αρκετα, σαν συγγενης ασθενη και οχι σαν ο ίδιος ο ασθενης ισως το βλεπω εγωιστικά αλλα δεν θα ηθελα να παρει τετοια αποφαση η μητερα μου.

• Like 2
  • Απαντ. 199
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν θα πω αν συμφωνω ή οχι στην ευθανασια αλλα καποιος που θελει να πεθανει υπαρχουν 1000 τροποι να το κανει μονος του χωρις τυχον ενοχες σε αλλους οσο τουλαχιστον μπορει να κουναει τα χερια του . Γιατι να χρειαζεται "βοηθεια"  ?

Επισης τι θα πει αξιοπρεπης θανατος ? Ενας που ποναει και υποφερει χανει την αξιπρεπεια του ? Αν ειναι δυνατον ....

Πριν κανα μήνα που είχα κάνει εγχείρηση στο στόμα και ποναγα, ζαλιζομουν, ανακατευουμουν και έκανα εμετό χωρίς να το έλεγχω από τα φάρμακα δεν ήθελα να με βλέπει ούτε ο άντρας μου. Σερνομουν σαν ζόμπι και μόνο μουγκριζα. Ε δεν το λες και ιδιαίτερα αξιοπρεπή σαν κατάσταση,κι αυτό ήταν για μία μέρα μόνο. Φαντάσου να ρίχνεις ρουκετες κάθε μέρα και να μαζεύει κάποιος τα ξερατα σου και τα σκατα σου. Τι ωραία να είσαι τεζα και να βαρενεις τους πάντες γύρω σου.

• Like 3
Δημοσ.

ε καλά δεν το λες και αξιοπρεπές να κατουριέσαι , να χέζεσαι και να μην θυμάσαι ούτε το όνομα σου 

Ένας που κάθε μέρα του φεύγουν τα κακά και τα ούρα όμως?

Επίσης κάποιοι δεν μπορούν να κουνήσουν ούτε τα χέρια τους ούτε τίποτα..

Είσαι αλλού

Δες το η θάλασσα μέσα μου γρήγορα, θα αναθεωρήσεις...

Προσωπικη μου αποψη αλλα δεν το θεωρω χαμενη αξιοπρεπεια .

Εχω χασει και τους δυο γονεις και  τα πεθερκα απο καρκινο και καποιες στιγμες παρακαλουσα τον Θεο να τους λυτρωωσει αλλα ποτε δεν θεωρησα οτι χανουν την αξιοπρεπεια τους .

• Like 1
Δημοσ.

Γιαννη φανταζομαι πως ηξερες πως ένιωθαν ή φανταζοσουν. Το να φτανεις σε τετοια σημεια σε κανει να νιωθεις παρα πολυ ασχημα.

Εγω το χω δει κι απο τον εαυτο μου, οταν ειχα προσβληθεί απο μικροβιο και νοσηλεύομουν ενιωθα ΑΠΑΙΣΙΑ που δε μπορουσαν καν να σηκωθω απ το κρεββατι κι ημουν με πάνες και παπια... Ποσο μαλλον να ναι καποιος ανθρωπος ετσι για καιρο και να χει και φρικτούς πονους και και και...

Και να νιωθεις και τυψεις και στεναχωρια για την ταλαιπωρια των ανθρωπων σου...

• Like 1
Δημοσ.

Προσωπικη μου αποψη αλλα δεν το θεωρω χαμενη αξιοπρεπεια .

Εχω χασει και τους δυο γονεις και τα πεθερκα απο καρκινο και καποιες στιγμες παρακαλουσα τον Θεο να τους λυτρωωσει αλλα ποτε δεν θεωρησα οτι χανουν την αξιοπρεπεια τους .

Ως γιος τους ποτέ δε θα το πεις αυτό. Τους αγαπούσες μέχρι τέλους, πιθανώς τους φρόντισες ωε τέλους. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι και οι ίδιοι ένιωθαν το ίδιο. Εν πάσει περίπτωσει μιλάμε για περιπτώσεις που ο ασθενής θέλει να πεθάνει, έχει μη αναστρέψιμη πορεία, δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει λύση και δεν υπάρχει ψυχιατρική πάθηση.

Οτι ακομα και στο ακραιο ενδεχόμενο που επιτραπεί η ευθανασία δε θα πρεπε να γίνει διάγνωση απο ιατρό και να ναι καθολικα επιτρεπτή. Και για να μην το κουραζουμε αλλο, σου λεω πως υπαρχει μεριδα ασθενών που αν τους το κάναμε εύκολο θα ειχαν αυτοκτονήσει ...χθες. Με την κατάλληλη θεραπεία ομως, ζουν και χαίρονται και τους χαίρονται και οι δικοι τους.

Δεν πιστεύω ότι οι ασθενείς που έχουν περάσει το πρωτόκολλο που αναφέρθηκε πιο πάνω με ψυχιατρική εκτίμηση ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Δημοσ.

Αυτο που λέει ως θέλει είναι πολλες φορές απόρροια της ασθένειάς του. Κάνεις δε θέλει πραγματικά να πεθάνει .

Δε το κάνουν γιατί θέλουν να πεθάνουν. Δηλαδή ο αυτοσκοπός τους δεν είναι ο θάνατος αλλά η λύτρωση από αυτό που βέβαια ακολουθεί.

Ας αφησουμε το θεα της αξιοπρεπεις ή μη στον θανατο και ας σταθουμε στο θεμα της ευθανασιας .

Την γνωμη μου την εγραψα και ειναι καθαρα προσωπικη.

Μα είναι άμεση συνάρτηση. Δε μπορείς να εξετάσεις το θέμα της ευθανασίας χωρίς πρώτα να ορίσεις τους λόγους.

Είναι ακριβώς άποψη σου, όπως άποψη μου είναι ότι αν βρισκόμουν σε terminal στάδιο και ήξερα τι θα ακολουθήσει θα ήθελα να τελειώσει ειρηνικά.

Μην βγάζετε τέλος από την εξίσωση τα χιλιάδες άτομα που αυτοκτονούν κάθε χρόνο μόνα τους σε αντίστοιχη κατάσταση, με πολλές φορές δυσάρεστες νομικές και ασφαλιστικές καταλήξεις για τους εν ζωή συγγενείς.

Αναφέρθηκε πριν από μέλος η χορία του Huntington. Ε δυστυχώς δεδομένης της μη υπαρκτής θεραπείας παρά πολλοί που λαμβάνουν διάγνωση αυτοκτονούν πριν μπουν στα τελικά στάδια.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να πασχεις από μια ασθένεια, οποιαδήποτε ασθένεια δεν είναι αναξιοπρεπές όποιες και να είναι συνέπειες κοκ.

Νομίζω έχουμε χάσει το νόημα της λέξης αξιοπρέπειας.

Δηλαδή τα παραπληγικά άτομα τι πρέπει να κάνουν;

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Πριν κανα μήνα που είχα κάνει εγχείρηση στο στόμα και ποναγα, ζαλιζομουν, ανακατευουμουν και έκανα εμετό χωρίς να το έλεγχω από τα φάρμακα δεν ήθελα να με βλέπει ούτε ο άντρας μου. Σερνομουν σαν ζόμπι και μόνο μουγκριζα. Ε δεν το λες και ιδιαίτερα αξιοπρεπή σαν κατάσταση,κι αυτό ήταν για μία μέρα μόνο. Φαντάσου να ρίχνεις ρουκετες κάθε μέρα και να μαζεύει κάποιος τα ξερατα σου και τα σκατα σου. Τι ωραία να είσαι τεζα και να βαρενεις τους πάντες γύρω σου.

εγω την μητερα την καθαριζα της αλλαζα νευφροστομιες και πολλα αλλα δεν θα πω οτι δεν ηρθαν στιγμες που κουραστικα αλλα στο τελος ολα αυτα τα ξεχνας, φυσικα εξαρταται και ποσο αγαπας καποιον δεν ξερω αν θα μπορουσα να προσφερω τα ιδια στον πατερα μου πχ που δεν ειχα και τις πιο καλες σχεσεις.

Δημοσ.

Θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να μπορώ με μία συνταγή γιατρού να δώσω τέλος στη ζωή μου σε περίπτωση που με διαγνώσουν π.χ. με καρκίνο.

Όπως και θα ήθελα να έχω την δυνατότητα στην χώρα μου να διαλέγω την καύση αντί της ταφής.

Θα ήθελα να έχω δυνατότητες επιλογής τουλάχιστον σε θέματα γύρω απ'τον θάνατό μου...αλλά δυστυχώς ούτε εκεί δεν έχω εδώ πέρα που ζω.

[Και η αξιοπρέπεια btw βλέπω ότι τελικά είναι θέμα πολύ υποκειμενικό, διότι η αξιοπρέπεια του ενός δεν είναι απαραίτητα και αξιοπρέπεια με τα δικά μου κριτήρια. Γι'αυτό και μπορεί εγώ να θέλω να τερματισω την ζωή μου λόγω μιας ασθένειας που νιώθω ότι μου στερεί την αξιοπρέπειά μου, αλλά κάποιος να μην την βλέπει και τόσο τραγική την περίπτωσή μου και να προσπαθεί επίμονα να με πείσει να το παλέψω. Ε δεν πάει έτσι...αφήστε μας να κάνουμε ο,τι θέλουμε με τη ζωή μας.]

• Like 3
Δημοσ.

Το να πασχεις από μια ασθένεια, οποιαδήποτε ασθένεια δεν είναι αναξιοπρεπές οποίες και να είναι συνέπειες κοκ.

Νομίζω έχουμε χάσει το νόημα της λέξης αξιοπρέπειας.

Δηλαδή τα παραπληγικά άτομα τι πρέπει να κάνουν;

Αξιοπρέπεια είναι το να νιώθεις ότι τον σεβασμό των άλλων και ότι έχεις αξία μέσα από αυτόν.

Με αυτή την ακριβή ερμηνεία έχεις δίκιο.

Οπότε θα το αλλάξω και θα πω, με ποιό δικαίωμα στερεί κάποιος στον άλλο το δικαίωμα του αυτοσεβασμού.

εγω την μητερα την καθαριζα της αλλαζα νευφροστομιες και πολλα αλλα δεν θα πω οτι δεν ηρθαν στιγμες που κουραστικα αλλα στο τελος ολα αυτα τα ξεχνας, φυσικα εξαρταται και ποσο αγαπας καποιον δεν ξερω αν θα μπορουσα να προσφερω τα ιδια στον πατερα μου πχ που δεν ειχα και τις πιο καλες σχεσεις.

Και πολύ καλά έκανες, ωστόσο δεν θα ήταν σε κάθε περίπτωση απόφαση σου αλλά απόφαση της μητέρας σου. Μπορεί να επηρέαζες αυτή την απόφαση αλλά αν στο ζητούσε, αν δε παρακαλούσε και είχε τα επιχειρήματα θα της το αρνούσουν; Θα την έβγαζες τρελή;

Δημοσ.

Και πολύ καλά έκανες, ωστόσο δεν θα ήταν σε κάθε περίπτωση απόφαση σου αλλά απόφαση της μητέρας σου. Μπορεί να επηρέαζες αυτή την απόφαση αλλά αν στο ζητούσε, αν δε παρακαλούσε και είχε τα επιχειρήματα θα της το αρνούσουν; Θα την έβγαζες τρελή;

πολυ σωστη ερωτηση και πολυ δυσκολη απαντηση πραγματικα δεν ξερω και ευτηχως δεν χρειασθηκε παντως καποιες φορες που επρεπε να κανει καποιες εξετασεις και δεν ηθελε ψιλοτσακονομουν φυσικα με μετρο.

Δημοσ.

Ας αφησουμε το θεα της αξιοπρεπεις ή μη στον θανατο και ας σταθουμε στο θεμα της ευθανασιας .

Την γνωμη μου την εγραψα και ειναι καθαρα προσωπικη.

Δεν μιλάμε για ευθανασία εδώ, αλλά για βοηθούμενη αυτοκτονία με ιατρικά μέσα. Υπάρχει αρκετή διαφορά.

Δημοσ.

Δε το κάνουν γιατί θέλουν να πεθάνουν. Δηλαδή ο αυτοσκοπός τους δεν είναι ο θάνατος αλλά η λύτρωση από αυτό που βέβαια ακολουθεί.

Μα είναι άμεση συνάρτηση. Δε μπορείς να εξετάσεις το θέμα της ευθανασίας χωρίς πρώτα να ορίσεις τους λόγους.

Είναι ακριβώς άποψη σου, όπως άποψη μου είναι ότι αν βρισκόμουν σε terminal στάδιο και ήξερα τι θα ακολουθήσει θα ήθελα να τελειώσει ειρηνικά.

Μην βγάζετε τέλος από την εξίσωση τα χιλιάδες άτομα που αυτοκτονούν κάθε χρόνο μόνα τους σε αντίστοιχη κατάσταση, με πολλές φορές δυσάρεστες νομικές και ασφαλιστικές καταλήξεις για τους εν ζωή συγγενείς.

Αναφέρθηκε πριν από μέλος η χορία του Huntington. Ε δυστυχώς δεδομένης της μη υπαρκτής θεραπείας παρά πολλοί που λαμβάνουν διάγνωση αυτοκτονούν πριν μπουν στα τελικά στάδια.

Eπειδή πριν μίλησες για τους ασθενείς σου κτλ, εντατικολόγος είσαι?

Λυπάμαι αλλά το παράδειγμά σου είναι εντελώς άκυρο. Τα άτομα που πάσχουν απο χορεία του huntington έχουν νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις και εμφανίζουν πρώιμη άνοια, κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Επομένως το οτι αυτοκτονούν λόγω του ανίατου της κατάστασης τους, είναι δική σου ερμηνεία.

Δημοσ.

Θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να μπορώ με μία συνταγή γιατρού να δώσω τέλος στη ζωή μου σε περίπτωση που με διαγνώσουν π.χ. με καρκίνο.

Όπως και θα ήθελα να έχω την δυνατότητα στην χώρα μου να διαλέγω την καύση αντί της ταφής.

Θα ήθελα να έχω δυνατότητες επιλογής τουλάχιστον σε θέματα γύρω απ'τον θάνατό μου...αλλά δυστυχώς ούτε εκεί δεν έχω εδώ πέρα που ζω.

[Και η αξιοπρέπεια btw βλέπω ότι τελικά είναι θέμα πολύ υποκειμενικό, διότι η αξιοπρέπεια του ενός δεν είναι απαραίτητα και αξιοπρέπεια με τα δικά μου κριτήρια. Γι'αυτό και μπορεί εγώ να θέλω να τερματισω την ζωή μου λόγω μιας ασθένειας που νιώθω ότι μου στερεί την αξιοπρέπειά μου, αλλά κάποιος να μην την βλέπει και τόσο τραγική την περίπτωσή μου και να προσπαθεί επίμονα να με πείσει να το παλέψω. Ε δεν πάει έτσι...αφήστε μας να κάνουμε ο,τι θέλουμε με τη ζωή μας.]

τι σημασια εχει?αμα εισαι σε ταφο η σκονη?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...