Προς το περιεχόμενο

Επέτειος 25 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ελεύθερο ή όχι το www και γενικά το Internet είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στον τομέα διάδοσης της πληροφορίας από την ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο και μετά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία εξαλείφθηκε η χρονική καθυστέρηση στην διάδοση της πληροφορίας.

Από την άλλη βέβαια όλο και περισσότεροι αλγόριθμοι αναπτύσσονται με σκοπό τους την συλλογή, επεξεργασία, διαχείρηση και πλέον με τις eLearning machines, την κατανόηση της πληροφορίας.

Αυτό δεν καθιστά το Internet ανελεύθερο αλλά τον άνθρωπο που είναι η πηγή της πληροφορίας καθώς δίδεται πλέον η δυνατότητα σε αυτούς που κατέχουν τα δεδομένα του να τον χειραγωγήσουν.

Η εξέλιξη του παγκόσμιου ιστού υπήρξε ραγδαία και η ιστορία έχει διδάξει ότι σε κάθε μεγάλη αλλαγή η ανθρωπότητα χρειάζεται χρόνο μέχρι να μπορέσει να ισορροπήσει τις αλλαγές. Και εδώ είναι το ανησυχητικό. Η εξέλιξη είναι τόσο ραγδαία που οι νομοθετικοί φορείς είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις.

Ο Άρθουρ Κλαρκ προέβλεπε ότι κάπου ανάμεσα στο 2020 και 2050 η αδυναμία της ανθρωπότητας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις της πληροφοριακής εποχής και η συνεχώς αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου από τους πλουτοκράτες θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος με τεράστιες κοινωνικές αναταραχές. Την ίδια πρόβλεψη έχουν κάνει και άλλοι μεγάλοι μελλοντολόγοι.

Δεν ξέρω πόσο απέχουμε από το inernet που περιγράφει ο Γκίμπσον στα κυβερνοπανκ μυθιστορήματά του αλλά νομίζω πως όλο και περισσότερο βαδίζουμε προς τα εκεί.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...