Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν καποιος εχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό, δηλαδή το πως 'στηνουμε' και πως λειτουργούμε όσο το δυνατόν καλύτερα μια ενημερωτική ιστοσελίδα, και ειναι προθυμος να προσφέρει κάποιες από τις γνώσεις του και να κάνουμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, τον προσκαλώ στο παρόν νήμα, και είμαι σίγουρος ότι χρήσιμες παρατηρήσεις θα εξάγουμε από τη συζήτηση.

Η συζήτηση για το εν λογω θεμα, δεν αφορά μονο το 'κατασκευαστικό' κομμάτι, δηλαδη web τεχνολογιες/cms κλπ, αλλα επιπλέον και το πως εχεις μια τετοια οργανωση ωστε να ενημερωνεις αμεσα/συνεχεια/ροή ειδήσεων, αντληση πληροφοριων-πηγές, αρθρογραφία, tips για καλύτερη διαχείριση πληροφοριών, διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό, πως βρισκεις συνεργατες, θεματα οικονομικης φυσεως κλπ

Ελπιζω, στην σημερινη εποχη που πλεον τοσες και τοσες καλες ενημερωτικες ιστοσελιδες ποικίλης θεματολογιας υπαρχουν, να εχουμε εδω μερικους διαχειριστες που να θελουν να βοηθησουν με τις γνωσεις τους.

Δημοσ.

Μου αρεσει που κανεις, πουθενα, ποτε, δεν ξερει τιποτε γι'αυτα τα θεματα, αυτης της θεματολογιας που ρωταω.

Οκ, καπως εξειδικευμενο μεν, δε λεω, αλλα δεν ζητω πληροφοριες για να ανταγωνιστω το cern και τη nasa!

Παει στην ευχη!

Καθε νομος αυτης της χωρας, εχει απο καμια 50αρια ενημερωτικες ιστοσελιδες!

Αλλα ολως τυχαιως κανεις δεν περναει απο δω στο insomnia, που εντελως τυχαια παλι ειναι το μεγαλυτερο φορουμ της χωρας,

ωστε να πει δυο ωφελιμες κουβεντες εδω.

Προφανεστατα, δεν λεω 'μπειτε και πειτε κι εσεις μια μλκια για να φαινεται οτι κατι κινειται στο τοπικ'.
Το θεμα ειναι να βρισκονταν καποιος εδω, που να μοιραζονταν καποιες γνωσεις και τεχνογνωσια.

Συγχωρεστε με, αλλα κατα καιρους, θετω αυτο το θεμα, σε διαφορα φορουμ, και παντα, ποτε, κανεις, δεν ξερει.

Δεν μπορω να κρατησω τοση πικρία για τον εαυτο μου....

Δημοσ.

Το θέμα που άνοιξες περί οργάνωσης ειδησεογραφικής σελίδας είναι άκρως ενδιαφέρον, δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι να σου απαντήσω επ' αυτού.

Θα ήθελα όμως να γράψω πως δεν είναι στα πλαίσια της φορουμίστικης δεοντολογίας (βλέποντας τον αριθμό των ποστς σου δεν είσαι αρχάριος σε αυτά) κάποιος να ρωτάει κάτι και επειδή δεν του απαντάει κανείς να αρχίζει να "παραπονιέται". Καλύτερα να μην απαντήσει κανείς εφόσον δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει παρά να γεμίσει το νήμα "άσχετα" ποστς σαν αυτό εδώ το δικό μου.

Μιας και απαντάω όμως και για να συνεισφέρω κάτι σε αυτή τη συζήτηση νομίζω ότι απαντήσεις στο ερώτημά σου θα βρεις από ανθρώπους που ασχολούνται με τα μιντιακά. Πιστεύω ότι όλα αυτα τα ειδησεογραφικά sites είναι παρακλάδια κάποιας τοπικής εφημερίδας, περιοδικού, σταθμού τηλεοπτικού/ραδιοφωνικού κάποιου φορέα τέλος πάντων που ασχολείται με δημοσιογραφία. Εκεί ίσως θα έπρεπε να στρέψεις την ερώτησή σου. Σε ένα κυρίως "τεχνολογικό" φόρουμ όπως εδώ δεν ξέρω αν θα μπορέσει να απαντήσει κάποιος.

Τα παραπάνω τα γράφω με εντελώς φιλική διάθεση.

Δημοσ.

Είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο να κάνεις κλοπή περιεχομένου από άλλες σελίδες. Βάζεις scripts που τραβάνε τα RSS feeds των σελίδων που σε ενδιαφέρουν, βάζεις και μια χρονοκαθυστέρηση ή όχι και έχεις πάντα ενημερωμένη την σελίδα σου.

Το θέμα είναι άλλο όμως. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα sites που φτιάχνουν πραγματικό πρωτότυπο (όταν λέω πρωτότυπο εννοώ το κείμενο τους είναι γραμμένο για πρώτη φορά). Όλοι οι άλλοι κλέβουν από αυτά τα sites.

Εσύ τι θέλεις να κάνεις ακριβώς; Έναν αυτόματο κλέφτη ειδήσεων και διαφόρων θεμάτων, ή να έχεις μια ομάδα ανθρώπων που θα εργάζονται και θα γράφουν τις ειδήσεις και τα θέματα;

Δημοσ.

Ευχαριστω ολους για την προσπαθεια ρεαλιστικης συνεισφορας στη συζητηση.

Οχι, δεν με ενδιαφερει να γεμιζει υλικο αυτοματοποιημενα απο rss feeds.

Κυριως θα αναρτωνται δημοσιευσεις που θα ερχονται με emails, καπως ετσι το σκεφτομαι.

Το καλυτερο βεβαια, δεν το συζηταμε, ειναι η συγγραφη πρωτοτυπου υλικου.

Αλλα δεν μπορω να φανταστω, ποιοι θα δεχονταν να γραφουν αρθρα/καλυψη ειδησεων/γεγονοτων και μαλιστα και δωρεαν...

Δημοσ.

Χμμμ στο αρχικό σου ποστ δεν είχες αναφέρει τη λέξη-κλειδί: "Δωρεάν". Νομίζω κανείς δεν θα το κάνει εκτός αν έχεις φίλους/συγγενείς δημοσιογράφους/αρθρογράφους που θα συνεισφέρουν εθελοντικά. Δεν πιστεύω κάποιο από τα ενημερωτικά sites που θέλεις να ανταγωνιστείς να δουλεύει βάσει εθελοντισμού. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι/αρθρογράφοι θα είναι οι περισσότεροι ακόμα και σε αυτά που κάνουν copy-paste ειδήσεις από άλλα (τρομάρα τους).

Εθελοντισμός φαντάζομαι μόνο σε κάποιο τύπου μπλογκ/φόρουμ θα μπορούσε να παίζει αλλά δεν νομίζω ένα τέτοιο εγχείρημα να μπορεί να ανταγωνιστεί τα sites που εννοείς.

Δημοσ.

Χμμμ στο αρχικό σου ποστ δεν είχες αναφέρει τη λέξη-κλειδί: "Δωρεάν". Νομίζω κανείς δεν θα το κάνει εκτός αν έχεις φίλους/συγγενείς δημοσιογράφους/αρθρογράφους που θα συνεισφέρουν εθελοντικά. Δεν πιστεύω κάποιο από τα ενημερωτικά sites που θέλεις να ανταγωνιστείς να δουλεύει βάσει εθελοντισμού. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι/αρθρογράφοι θα είναι οι περισσότεροι ακόμα και σε αυτά που κάνουν copy-paste ειδήσεις από άλλα (τρομάρα τους).

Εθελοντισμός φαντάζομαι μόνο σε κάποιο τύπου μπλογκ/φόρουμ θα μπορούσε να παίζει αλλά δεν νομίζω ένα τέτοιο εγχείρημα να μπορεί να ανταγωνιστεί τα sites που εννοείς.

Αν έχει δυναμη το μπλοκ μπορεί να τα ανταγωνιστεί(βλ.τρωκτικο).

Ουσιαστικά εκεί ήταν ο κόσμος ρεπορτερ.

Ήταν και άλλα βέβαια, αλλά οκ.

Δημοσ.

Κοιταξτε, η ταση ειναι προς την 'δημοσιογραφια των πολιτων'.

Δηλαδη μπομπολαιοι με πληρωμενους κονδυλοφορους, ειναι το μοντελο που φθινει.

Προς θεου, δεν λεω οτι θα εξαλειφθει ο επαγγελματικος δημοσιογραφικος κλαδος.

Αυτο που παρατηρω ομως, σε μικροτερου μεγεθους ενημερωτικες ιστοσελιδες, ειναι οτι δεν υπαρχουν 'επαγγελματιες' δημοσιογραφοι, και επειδη τον ψαχνω χρονια αυτο τον χωρο, δεν μπορει να με πεισει καποιος, οτι τα οποια καποια εσοδα απο μπανερακια, αρκουν ως 'αμοιβη' για τους λιγους αξιολογους(αλλα μη επαγγελματιες) αρθρογραφους αυτων των σελιδων.
Ειδικα για επαρχια, σας το λεω απο πρωτο χερι, καρατσεκαρισμενο, κανεις δεν πληρωνει για αρθρα, εκτος και αν μιλαμε για ατομα που τα εχεις να τρεχουν για να κανουν επιτοπιο ρεπορταζ.
Εκει ναι, ο αλλος χαλα ωρες απο τη ζωη του στο δρομο, και δεν θα το κανει δωρεαν με την καμια.
Αλλα το να δωσεις πχ αρθρο, και να σε πληρωσουν, απλα δεν υπαρχει ως εννοια.
Εξαλλου και εγω εχω υπαρξει αρθογραφος σε μικρη επαρχιακη εφημεριδα στο παρελθον, και οχι δεκαρα δεν πηρα ποτε, ουτε κερασμενο καφε που λεει ο λογος.
Σου λεει, αμα σου αρεσει. Γινεσαι γνωστος, παρουσιαζεις τις θεσεις σου, θες και πληρωμη;;;;
Λοιπον...

Εδω ολοκληρος Νικος Δημου και εχει κραξει κατ'επαναληψη απο την μερια του αρθογραφου το πως δεν πληρωνεται αυτη η εργασια στην Ελλαδα, εν αντιθεση με το εξωτερικο...

Σας τα ανεφερα αυτα απο την αντιθετη πλευρα λοιπον, των αρθρογραφων.

Αλλα αν παω να παιξω τον ρολο τον αντιθετο, του 'μεσου', πως τα καταφερνω αραγε;

Δεν μιλω για κανενα σουπερ ντουπερ επαγγελματικο εγχειρημα εδω, αλλα προφανως ουτε και για στησιμο σελιδας της πλακας(rss και δε συμμαζευεται...)
Μιλω για ημι-επαγγελματικο/ερασιτεχνικο σταδιο, και αν ποτε επιανε, τα ξαναλεγαμε...

Οποτε, οι σελιδες που αναφερομαι, δεν πληρωνουν για αρθρα.
Αλλα το θεμα ειναι πως βρισκεις, πως πειθεις, πως το χειριζεσαι τελωσπαντων, να εχεις κοσμο να σχολιαζει την επικαιροτητα για μια περιοχη, να παρακολουθει στενα τις εξελιξεις και να αρθρογραφει κλπ
Ακομη και αυτοι που εχουν το μερακι και τη διαθεση να γραψουν 5 γραμμες, σου λενε πχ και γιατι να μην το γραψω σε ενα blog δικο μου;

Αναρωτιεμαι λοιπον, πως καταφερνουν μερικοι και στηνουν και λειτουργουν σελιδες οπως σας τις περιεγραψα.

Δημοσ.

Το πετυχαίνουν με πολύ κόπο υπομονή και επιμονή. Φτιάξε την σελίδα σου, γράψε πρωτότυπα κείμενα και μην περιμένεις από τους άλλους. Σε καμία δουλειά δεν περιμένουμε εθελοντές να βοηθήσουν. Ή θα εργαστείς πολύ σκληρά μόνος σου ή θα πληρώσεις άλλους να εργαστούν. 

Τώρα σχετικά με τις ειδήσεις. Φυσικά δεν γίνεται να είσαι σε κάθε μέρος που δημιουργείται μια είδηση. Η διαδικασία είναι απλή. Κάθεσαι συνεχώς και παρακολουθείς τι γράφουν οι άλλοι ακόμα και στο facebook και ζητάς πληροφορίες. Διασταυρώνεις την είδηση πάντα από 2 πηγές. Φτιάχνεις ένα πρωτότυπο δικό σου διατυπωμένο και συντακτικά άψογο κείμενο για την είδηση.

Φτιάχνεις ένα χώρο με υπολογιστές άνετο και ωραίο γιατί όλη την μέρα εκεί θα την περνάς και κάνεις ότι μπορείς κάθε κείμενο να είναι δικό σου και όχι αντιγραφή. Φυσικά αναφέρεις τις πηγές στο τέλος κάθε άρθρου, για να είσαι σωστός και να μην αντιμετωπίσεις από δικαστήρια μέχρι τρελαμένους ανθρώπους. Μεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι αστεία.

Παράδειγμα γίνεται ένα θανατηφόρο ατύχημα. Εσύ στον ενθουσιασμό σου γράφεις παράδειγμα μπήκε ο Α στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε τον Β.    Ο Α μπορεί να σε κάνει να χάσεις ακόμα και το σπίτι σου να σε βάλει φυλακή και να σε κάνει για 5 χρόνια να χάσεις τον ύπνο σου αν σε κυνηγήσει δικαστικά για το κείμενο σου, Μην νομίζεις ότι είναι αστεία αυτά.

Δημοσ.

Δεν βλέπω κάτι πολύ δύσκολο...ότι "site" βλέπεις στην ελλάδα, εκτός από τα μεγάλα, δεν έχει πάνω από 2-3 άτομα στην αρχική σύνθεση. Οπότε βρες κάνα φίλο σου ή πέρνα από κάνα ιεκ και βρες άτομα που να έχουν όρεξη να γράψουν καμιά ειδησούλα για να μπει το όνομα από κάτω. Εφόσον είσαι από επαρχία, ασχολήσου με τα της επαρχίας και όχι με απόψεις περί ανέμων και υδάτων. Η ασχολία με την ενημέρωση είναι δουλειά που γενικά απαιτεί πολλές ώρες αν θες το προιόν να είναι καλό και να ξεχωρίζει. Τα άλλα είναι πασαλείματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...