Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καποιος που τελειωνει ενα συγκεκριμενο διδακτορικο μπορει να αποκτησει εναν τιτλο; Τι εννοω.. εγω ειμαι οδοντιατρος.. αν κανω διδακτορικο στη βιοχημεια θα μπορω να λεω οτι ειμαι βιοχημικος; Δεν το λεω με την εννοια να παω σε σχολειο να διδαξω, απλα οτι μετα απο 3 τουλαχιστον χρονια ενασχολησης με τη βιοχημεια δεν θα χω το δικαιωμα (οχι νομικα πιο πολυ λογικα το εννοω) να λεω ναι ειμαι βιοχημικος; Γενικοτερα θελω να ασχοληθω με τη βασικη ερευνα στο κομματι της βιολογιας.

Προσωπικα εχω δουλεψει περιπου ενα χρονο ως φοιτητης σε εργαστηριο πανεπιστημιακο και εκανα σχεδον ολη τη ρουτινα εμαθα εργαστηριακες τεχνικες κτλ κτλ και δεν νιωθω καθολου ξεμπαρκος. Και θεωρω οτι και εμεις και οι γιατροι στην ουσια ασχολουμαστε με το τι γινεται στο σωμα εξαιτιας συμβαντων που γινονται στον μικροκοσμο. Και αυτον τον μικροσκομο θελω να τον ψαξω γιατι μου αρεσει πολυ. Και απλα θα θελα να μπορω να λεω οτι ειμαι βιοχημικος επειδη αγαπαω τη βιοχημεια και εχω ασχοληθει (με την αποκτηση ενος διδακτορικου εννοω). Πχ αν εβγαινε μια θεση και εψαχναν εναν βιοχημικο, με διδακτορικο στη βιοχημεια θα μπορουσα να παω ως βιοχημικος; Η μπα;

Δημοσ.

Προσωπικα εχω δουλεψει περιπου ενα χρονο ως φοιτητης σε εργαστηριο πανεπιστημιακο και εκανα σχεδον ολη τη ρουτινα εμαθα εργαστηριακες τεχνικες κτλ κτλ και δεν νιωθω καθολου ξεμπαρκος. Και θεωρω οτι και εμεις και οι γιατροι στην ουσια ασχολουμαστε με το τι γινεται στο σωμα εξαιτιας συμβαντων που γινονται στον μικροκοσμο. Και αυτον τον μικροσκομο θελω να τον ψαξω γιατι μου αρεσει πολυ. Και απλα θα θελα να μπορω να λεω οτι ειμαι βιοχημικος επειδη αγαπαω τη βιοχημεια και εχω ασχοληθει (με την αποκτηση ενος διδακτορικου εννοω). Πχ αν εβγαινε μια θεση και εψαχναν εναν βιοχημικο, με διδακτορικο στη βιοχημεια θα μπορουσα να παω ως βιοχημικος; Η μπα; 

Το διδακτορικο απ'οσο γνωριζω βοηθαει στο να κανεις ακαδημαικη καριερα,να γινεις δηλαδη λεκτορας σε πανεπιστημιο και γενικα για να εξελιξεις το αντικειμενο σου στο τελειο σημειο. Δε νομιζω πως βοηθαει στο να αλλαξεις το αντικειμενο σου χωρις να ειμαι σιγουρη για αυτο. παντως θελει πολλη δουλεια για να το αποκτησεις.δεν θα εχει καμια σχεση με οτι εχεις κανει ως τωρα. ειδικα αν δουλευεις κιολας να περιμενεις μηδενικη προσωπικη ζωη (εδω τα μεταπτυχιακα θελουν πολλη δουλεια)

φανταζομαι παντως πως αν θες να αλλαξεις καπως το αντικειμενο σου (οχι βεβαια να γινεις απο νηπιαγωγος-> γιατρος) , θα απαιτει πρωτα ενα παρομοιο μεταπτυχιακο.

Δημοσ.

Πιθανότατα ναι, αν φυσικά καταφέρεις και γίνεις δεκτός σε τέτοιο διδακτορικό χωρίς να κατέχεις το αντικείμενο. Οι πιθανότητες να γίνεις δεκτός είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Δημοσ.

Πιθανότατα ναι, αν φυσικά καταφέρεις και γίνεις δεκτός σε τέτοιο διδακτορικό χωρίς να κατέχεις το αντικείμενο. Οι πιθανότητες να γίνεις δεκτός είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Αμα εχεις παρεμφερη μεταπτυχιακο δεν ειναι τοσο χαμηλες... Απλα και στα μεταπτυχιακα παλι δε σε δεχονται ευκολα αν δεν εχεις μια ταδε σχεση με το αντικειμενο. Βεβαια εχω παραδειγματα γνωστων που εκαναν μεταπτυχιακα εντελως ασχετα με αυτο που τελειωσαν. αλλα το διδακτορικο ειναι αλλη ιστορια.

Δημοσ.

Αμα εχεις παρεμφερη μεταπτυχιακο δεν ειναι τοσο χαμηλες... Απλα και στα μεταπτυχιακα παλι δε σε δεχονται ευκολα αν δεν εχεις μια ταδε σχεση με το αντικειμενο. Βεβαια εχω παραδειγματα γνωστων που εκαναν μεταπτυχιακα εντελως ασχετα με αυτο που τελειωσαν. αλλα το διδακτορικο ειναι αλλη ιστορια.

Βασικα με εχουν δεχτει σε μεταπτυχιακο το οποιο το οργανωνει το τμημα Βιολογιας.. θεωρω πολυ πιθανο να με δεχτουν σε σχετικο διδακτορικο.

Δημοσ.

Καποιος που τελειωνει ενα συγκεκριμενο διδακτορικο μπορει να αποκτησει εναν τιτλο; Τι εννοω.. εγω ειμαι οδοντιατρος.. αν κανω διδακτορικο στη βιοχημεια θα μπορω να λεω οτι ειμαι βιοχημικος; Δεν το λεω με την εννοια να παω σε σχολειο να διδαξω, απλα οτι μετα απο 3 τουλαχιστον χρονια ενασχολησης με τη βιοχημεια δεν θα χω το δικαιωμα (οχι νομικα πιο πολυ λογικα το εννοω) να λεω ναι ειμαι βιοχημικος; Γενικοτερα θελω να ασχοληθω με τη βασικη ερευνα στο κομματι της βιολογιας.

Εάν τελειώσεις το διδακτορικό θα έχεις τον τίτλο.Δεν ξέρω τι εννοείς εδώ.

Όπως έγραψα πριν θα είσαι "βιοχημικός", ή ότι άλλο βγάλεις.

Εάν πάρεις το χαρτί τότε είσαι (και) αυτό.

Το πως θα το πλασάρεις είναι άλλο πράγμα βέβαια, π.χ. Οδοντίατρος με PhD στην Βιοχημία ή απλά PhD.Βιοχημικός με MD....

Αμφότερα σωστά και συνήθως τονίζεις αυτό που είτε δουλεύεις πάνω ή αυτό που θέλεις να βρεις δουλειά.

Μπορείς άνετα να το κάνεις, βέβαια εάν δεν έχεις εμπειρία στο θέμα πρώτα πρέπει να περάσεις έναν αριθμό μαθημάτων πριν γίνεις δεκτός. Αυτό μπορεί ή όχι να γίνει ο λόγος που θα φας άκυρο.

Φυσικά όλα είναι θέμα διαθεσιμότητας και χρηματοδότησης του διδακτορικού. Για αυτό δεν θα ρωτήσεις εδώ, θα στείλεις κατευθείαν στους καθηγητές που είναι υπεύθυνοι για τα διδακτορικά και θα ρωτήσεις. 

Φυσικά εξωτερικό,λόγω πολύ μεγαλύτερου όγκου πανεπιστημίων, θέσεων και χρηματοδότησης θα έχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρεις.

Δημοσ.

Το διδακτορικό στη βιοχημεία δε σε κάνει βιοχημικό γιατί έχεις μελετήσει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα της βιοχημείας και όχι όλη τη βιοχημεία.

Το τμήμα βιοχημείας στη Λάρισα έχει 40+ μαθήματα, μη μας πεις ότι διάβασες όλη αυτή την ύλη στο διδακτορικό σου.

Οδοντίατρος με διδακτορικό στη βιοχημεία είναι το πιο αντιπροσωπευτικό.

Δημοσ.

Μάλλον δεν έχεις κατανοήσει τι είναι μεταπτυχιακό και τι διδακτορικό. Μεταπτυχιακό λοιπόν κάνεις για να αποκτήσεις μια επιπλέον γνώση σε ένα αντικείμενο σχετικό με τα προπτυχιακα σου και να μάθεις πως γράφονται οι εργασίες κ οι διατριβες. Διδακτορικό κάνεις για να ερευνησεις ένα πρωτότυπο θέμα που δεν υπάρχει και να συμβάλλεις στην επιστημονική γνώση. Προφανώς και δεν μπορεί ένας οδοντιατρος να βγάλει εις πέρας ένα διδακτορικό στη βιοχημεια γιατί απλά δεν είναι το πεδίο του και του λείπουν οι βασικές γνώσεις. Στην Ελλάδα βέβαια όλα γίνονται αλλά για κάποιον που έχει κατανοήσει τα παραπάνω είναι τουλάχιστον αστείο. Βιοχημικος γίνεσαι αν έχεις περάσει τα προπτυχιακα μαθήματα και έχεις πάρει το πτυχίο. Σε καμμια άλλη περιπτωση

Δημοσ.

Μάλλον δεν έχεις κατανοήσει τι είναι μεταπτυχιακό και τι διδακτορικό. Μεταπτυχιακό λοιπόν κάνεις για να αποκτήσεις μια επιπλέον γνώση σε ένα αντικείμενο σχετικό με τα προπτυχιακα σου και να μάθεις πως γράφονται οι εργασίες κ οι διατριβες.

Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Πολλές φορές κάνεις μεταπτυχιακό/διδακτορικό με σκοπό να μεταπηδήσεις σε κάποιον άλλο τομέα.

Έχω πολλά παραδείγματα για αυτό, με πιο χαρακτηριστικό ένα παιδί που τελείωσε οικονομολόγος, έκανε 1 μεταπτυχιακό σε complex maths, 2ο μεταπτυχιακό σε computational ecology και τώρα κάνει διδακτορικό σε θεωρητική υπολογιστική οικολογία. Όλα αυτά στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

Βέβαια το κατά πόσο οι γνώσεις που απέκτησες μεταφράζονται άμεσα σε εργασία εκτός της έρευνας είναι ένα άλλο θέμα.

Δημοσ.

σε καποιες χωρες οταν προκυρησονται θεσεις θεωρουν ως valid αιτητες και τους κατοχους μεταπτυχιακων διδακτορικων σε συναφεια με την θεση ασχετα με τον πτυχιακο τιτλο. απο την στιγμη που θα βγαλεις το διδακτορικο στο τομεα που επελεξες τοτε εισαι δοκτορ με ειδικευση πχ στη βιοχημια και μπορεις να διεκδικησεις θεσεις βιοχημικου.Στο πανεπιστημιο που ημουν ειχα καθηγητη που το πτυχιο του ηταν δικηγορου και εκανε μεταπτυχιακιακο και διδακτορικο στις κλασσικες σπουδες και διδασκε βυζαντινολογια.

Δημοσ.

Ολες αυτές τις θέσεις που αναφέρεστε δεν έχουν προαπαιτουμενο το πτυχίο αλλά τη γνώση. Πχ σαν broker μπορεί να δουλέψει ένας οικονομολογος ένας μαθηματικός ακόμα και ένας χωρίς πτυχίο αρκεί να αποδείξει στον εργοδότη του ότι κατέχει το αντικείμενο. Το ίδιο και στους υπολογιστές. Όμως υπάρχουν κ αλλά επαγγέλματα που απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πτυχίο... Δεν μπορεί κάποιος βιολογος πχ που έκανε διδακτορικό στην ιατρική να γίνει γιατρός. Συνοπτικα:προπτυχιακα:γενική γνώση αντικειμένου μεταπτυχιακά:εξειδίκευμενη γνώση αντικειμένου διδακτορικο:παραγωγή γνώσης αντικειμενου

Δημοσ.

Ολες αυτές τις θέσεις που αναφέρεστε δεν έχουν προαπαιτουμενο το πτυχίο αλλά τη γνώση. Πχ σαν broker μπορεί να δουλέψει ένας οικονομολογος ένας μαθηματικός ακόμα και ένας χωρίς πτυχίο αρκεί να αποδείξει στον εργοδότη του ότι κατέχει το αντικείμενο. Το ίδιο και στους υπολογιστές. Όμως υπάρχουν κ αλλά επαγγέλματα που απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πτυχίο... Δεν μπορεί κάποιος βιολογος πχ που έκανε διδακτορικό στην ιατρική να γίνει γιατρός. Συνοπτικα:προπτυχιακα:γενική γνώση αντικειμένου μεταπτυχιακά:εξειδίκευμενη γνώση αντικειμένου διδακτορικο:παραγωγή γνώσης αντικειμενου

Συμφωνώ με αυτό που λες, αλλά νομίζω πως το συγκεκριμενοποιείς πολύ. Δε νομίζω πως ετέθη το θέμα να γίνεις γιατρός μέσω διδακτορικού. Μπορείς όμως να γίνεις ένα σωρό άλλα επαγγέλματα που διαφέρουν από το βασικό σου πτυχίο.

Όχι απαραίτητα με την έννοια να αποκτήσεις επαγγελματικά δικαιώματα - που στο εξωτερικό είναι ίσως πιο ευέλικτα τα πράγματα -, αλλά με την έννοια ότι μπορείς να κάνεις έρευνα ως post-doc, ερευνητής, καθηγητής Πανεπιστημίου πάνω σε π.χ. βιοχημεία όταν το προπτυχιακό σου ήταν μαθηματικά. Αυτό.

Δημοσ.

Εγω ειμαι σε μεταπτυχιακο τωρα στη βιολογια και δουλευω καθημερινα στον παγκο του εργαστηριου.. προπτυχιακα και μεταπτυχιακα εχω διδαχτει ιατρικη χημεια, βιολογια, γενετικη, βιοχημεια Ι, ΙΙ, μοριακη βιολογια, κυτταρικη βιολογια, μοριακη διαγνωστικη, φυσιολογια, φαρμακολογια Ι, ΙΙ, ιστολογια, μικροβιολογια, ανοσολογια.. ε μη μου πειτε οτι δεν εχω γνωσεις στον τομεα της βιολογιας-βιοχημειας.. εχω εμπειρια σε πολλες εργαστηριακες τεχνικες ηδη.. ε οσο να ναι κατι εμαθα και εγω.. πιο πολυ η ερωτηση μου ειναι οτι αν ψαχνουν εναν βιοχημικο η βιολογο για να κανει απομονωσεις dna πχ.. εγω με την εμπειρια που εχω + του διδακτορικου δε θα μπορω να παω να το κανω; η ας πουμε δε θα μπορουσα να διδαξω κατι σχετικο;

Δημοσ.

Εγω ειμαι σε μεταπτυχιακο τωρα στη βιολογια και δουλευω καθημερινα στον παγκο του εργαστηριου.. προπτυχιακα και μεταπτυχιακα εχω διδαχτει ιατρικη χημεια, βιολογια, γενετικη, βιοχημεια Ι, ΙΙ, μοριακη βιολογια, κυτταρικη βιολογια, μοριακη διαγνωστικη, φυσιολογια, φαρμακολογια Ι, ΙΙ, ιστολογια, μικροβιολογια, ανοσολογια.. ε μη μου πειτε οτι δεν εχω γνωσεις στον τομεα της βιολογιας-βιοχημειας.. εχω εμπειρια σε πολλες εργαστηριακες τεχνικες ηδη.. ε οσο να ναι κατι εμαθα και εγω.. πιο πολυ η ερωτηση μου ειναι οτι αν ψαχνουν εναν βιοχημικο η βιολογο για να κανει απομονωσεις dna πχ.. εγω με την εμπειρια που εχω + του διδακτορικου δε θα μπορω να παω να το κανω; η ας πουμε δε θα μπορουσα να διδαξω κατι σχετικο;

Δεν υπάρχει ένα φόρουμ βιολόγων να πας να ρωτήσεις;

Λογικά αγγλικά ξέρεις, θα έχεις περισσότερες δυνατότητες.

Ή δώσε αναλυτικά σπουδές και αναλυτικά τι θα σκεφτόσουν να κάνεις να τα κάνω copy-paste να ρωτήσω τον ξάδερφό μου που είναι διδάκτωρ βιοχημείας στην Αμερική, σε έρευνα δουλεύει. Αυτός όμως από το χημικό πήγε.

Αν δεν θες εδώ, στείλε σε πμ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...