Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλημέρα

χωρίζει ο κολλητός μου

είναι 7 χρόνια παντρεμένοι, έχουν ένα παιδάκι και ζούνε μόνιμα στη σουηδία

ο πατέρας του το είχε γράψει ένα σπίτι πολύ πριν παντρευτεί

οι ερωτήσεις μου είναι:

α) υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει μέρος του σπιτιού η γυναίκα του κατά το διαζύγιο;

β) πόσο κοστίζει η μεταβίβαση ακινήτου; (σκέφτεται να το γράψει στην αδερφή του εφόσον δεν έρχεται ποτέ στην Ελλάδα και έτσι κι αλλιώς της το έχει παραχωρήσει για να κατοικεί)

ευχαριστώ :)

Δημοσ.

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνει είναι αν στην περίπτωσή του το διαζύγιο βγαίνει με ελληνικό ή με σουηδικό δίκαιο, ή αν και τα δύο είναι ενδεχόμενα, και υπο ποιές προϋποθέσεις.

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.

καλημέρα

χωρίζει ο κολλητός μου

είναι 7 χρόνια παντρεμένοι, έχουν ένα παιδάκι και ζούνε μόνιμα στη σουηδία

ο πατέρας του το είχε γράψει ένα σπίτι πολύ πριν παντρευτεί

οι ερωτήσεις μου είναι:

α) υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει μέρος του σπιτιού η γυναίκα του κατά το διαζύγιο;

β) πόσο κοστίζει η μεταβίβαση ακινήτου; (σκέφτεται να το γράψει στην αδερφή του εφόσον δεν έρχεται ποτέ στην Ελλάδα και έτσι κι αλλιώς της το έχει παραχωρήσει για να κατοικεί)

ευχαριστώ :)

Κατ'αρχήν πολύ σωστή η παρατήρηση του defacer: ποιό δίκαιο ισχύει; Είναι και οι δύο Έλληνες στην ιθαγένεια; Πού έμεναν το τελευταίο χρονικό διάστημα; (Σουηδία, αυτό το γράφεις).

Σύμφωνα με το άρθρο 14 ΑΚ «"Οι προσωπικές σχέσεις των συζύγων ρυθμίζονται κατά σειρά: 1. από το δίκαιο της τελευταίας κατά τη διάρκεια του γάμου κοινής ιθαγένειάς τους, εφόσον ο ένας τη διατηρεί ̇ 2. από το δίκαιο της τελευταίας κατά τη διάρκεια του γάμου κοινής συνήθους διαμονής τους ̇ 3. από το δίκαιο με το οποίο οι σύζυγοι συνδέονται στενότερα»

Άρα: εάν είναι αμφότεροι Έλληνες, έχουμε το ελληνικό δίκαιο. Εάν δεν είναι και οι δύο Έλληνες, ισχύει το σουηδικό δίκαιο, αφού εκεί μένουν μόνιμα. 

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ελληνικό δίκαιο τότε: 

α. Όχι. Τα ακίνητα που κατέχει ο κάθε σύζυγος και αποκτήθηκαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία δεν θεωρούνται αποκτήματα με την έννοια του νόμου (άρθρο 1400 ΑΚ) και ως εκ τούτου δεν διεκδικούνται. Πόσω μάλλον όταν αποκτήθηκαν πολύ πριν τον γάμο... 

β. Ποιος ξέρει; Ο φόρος μεταβίβασης ποικίλει ανάλογα με την αξία του ακινήτου - ρωτάμε συμβολαιογράφο. ;)

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστω παιδια :)

Για το (α) ειναι διαμερισμα και δεν εχει υποστει τροποποιησεις.

Η κοπελα εχει ιθαγενεια σουηδικη.

Θα ρωτησω περισσοτερες λεπτομερειες

Δημοσ.

Σας ευχαριστω παιδια :)

Για το (α) ειναι διαμερισμα και δεν εχει υποστει τροποποιησεις.

Η κοπελα εχει ιθαγενεια σουηδικη.

Θα ρωτησω περισσοτερες λεπτομερειες

Οπότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί σε Σουηδό δικηγόρο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...