VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 VonLoutsos, είσαι των θετικών επιστημών; Ρωτάω γιατί οι άλλοι που διαφωνούν απ'όσο ξέρω είναι και αν είσαι κι εσύ μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση να διαφωνείτε σε κάτι τέτοιο που προφανώς έχει μόνο μια απάντηση, ναι ή οχι. Θετικοτάτων επιστημών γιατί αν δεις και τις απαντήσεις μου στηρίζω αυτό που είμαι. Όχι μόνο θεωρητικά αλλα και με παραδείγματα. Το πρόβλημά μου είναι οτι στο site που έδωσε ο Defacer αναφέρει (και ως σωστή) την παραπάνω απάντηση που έγραψα (και έχει και τα περισσότερα thumbs up) και ακόμα να το καταλάβουν 1
petran91 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Εγώ vonloutsos πείστηκα πάντως μετά από πολλή σκέψη. Το πρόβλημα είναι άκρως θεωρητικό και μη ρεαλιστικό αρχικά όποτε δεν έχει νόημα καν να τεθεί σαν πρόβλημα εξ αρχής. Γιατί στην ουσία λέει ότι μαγικά ο διάδρομος έχει πάντα την ίδια ταχύτητα με τις ρόδες, που αυτό δεν γίνεται ούτε στην πιο τέλεια κατασκευή. Αρκετά κούρασα το μυαλό μου, το αεροπλάνο σε αυτήν την παράλογη μη ρεαλιστική περίπτωση του προβλήματος, εξίσου παράλογα δεν απογειώνεται. Τα παράδειγματα που έθεσα σε προηγούμενα ποστ ως αντίλογος, απλά είναι ρεαλιστικά γι αυτό τελικά είναι άσχετα με το πρόβλημα αυτό.
Mpiftekis Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Λοιπόν, τα δεδομένα μας ποιά είναι; Εγώ λέω ότι είναι τα εξής: Ο διάδρομος ΔΕΝ είναι powered. Οι ρόδες ΔΕΝ είναι powered. Το αεροπλάνο είναι powered απ'τους κινητήρες jet που έχει. Με τα παραπάνω, έχουμε ότι η συνιστάμενη των δυνάμεων στον οριζόντιο άξονα θα είναι ίση με τη δύναμη των κινητήρων του αεροπλάνου. Σωστά Von Loutse; Υ.Γ.1: Η διατύπωση του προβλήματος είναι λάθος γιατί ο καθένας την ερμηνεύει κατά το δοκούν. π.χ.: Εγώ ερμηνεύω ότι οι ρόδες γυρνάνε αριστερόστροφα και το ίδιο γυρνάει κι ο ιμάντας με την ίδια γραμμική ταχύτητα. Σε αυτήν την περίπτωση η γωνιακή ταχύτητα των τροχών θα είναι μηδέν. Στην αντίθετη περίπτωση που οι ρόδες γυρνάν αριστερόστροφα κι ο ιμάντας δεξιόστροφα η ταχύτητα τους θα φτάσει στο άπειρο. Υ.Γ.2: Αν θες να χρησιμοποίησεις το παράδειγμα με τον διάδρομο γυμναστικής, το ανάλογο θα ήταν αυτό που σου είπαν τα παιδιά παραπάνω με το jetpack. Αλλά αν θες κάτι πιο απλό, έστω το εξής: Εσύ τρέχεις πάνω στο διάδρομο και κινείς με τα πόδια ΣΟΥ το διάδρομο ώστε να μένεις ακίνητος όσον αφορά κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Εάν έχεις στα χέρια σου ένα σκοινί, το οποίο είναι πακτωμένο στην άλλη άκρη του και το τραβάς δε θα κινηθείς προς τα μπροστά; Υ.Γ.3: Είμαι φυσικός κι έχω ένα παλικάρι εδώ που είναι μηχ-μηχ απ'το εμπ με διδακτορικό στις ανεμογεννήτριες και οι δύο μας λέμε ότι θα πετάξει. Αυτό περί της παρέας των φυσικών...
VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Εγώ vonloutsos πείστηκα πάντως μετά από πολλή σκέψη. Το πρόβλημα είναι άκρως θεωρητικό και μη ρεαλιστικό αρχικά όποτε δεν έχει νόημα καν να τεθεί σαν πρόβλημα εξ αρχής. Γιατί στην ουσία λέει ότι μαγικά ο διάδρομος έχει πάντα την ίδια ταχύτητα με τις ρόδες, που αυτό δεν γίνεται ούτε στην πιο τέλεια κατασκευή. Αρκετά κούρασα το μυαλό μου, το αεροπλάνο σε αυτήν την παράλογη μη ρεαλιστική περίπτωση του προβλήματος, εξίσου παράλογα δεν απογειώνεται. Τα παράδειγματα που έθεσα σε προηγούμενα ποστ ως αντίλογος, απλά είναι ρεαλιστικά γι αυτό τελικά είναι άσχετα με το πρόβλημα αυτό. Εντελώς θεωρητικό. Σε real life θα είχα εντελώς άλλη άποψη. Λοιπόν, τα δεδομένα μας ποιά είναι; Εγώ λέω ότι είναι τα εξής: Ο διάδρομος ΔΕΝ είναι powered. Οι ρόδες ΔΕΝ είναι powered. Το αεροπλάνο είναι powered απ'τους κινητήρες jet που έχει. Με τα παραπάνω, έχουμε ότι η συνιστάμενη των δυνάμεων στον οριζόντιο άξονα θα είναι ίση με τη δύναμη των κινητήρων του αεροπλάνου. Σωστά Von Loutse; Και ο διάδρομος έχει πάντα την ίδια ταχύτητα αλλά αντίθετη φορά από αυτήν της ρόδας του αεροπλάνου Ξαναλέω η απάντηση δόθηκε πιο πάνω σε site του Defacer και ειναι κατηγορηματικοί οτι ΔΕΝ θα πετάξει. Επιπλέον προτείνουν σε όποιον λέει το αντίθετο να την διαβασουν ξανά και ξανά...Εγώ απλά λέω να διαβάσει Young να του μείνει και κατι από την διαμάχη.
cthulhucarbide Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Βον Λούτσος έχεις πρόβλημα κατανόησης, έτσι δεν είναι? Τρέμω λίγο παραπάνω επειδή είσαι και των θετικών επιστημών όπως λες
Alphaleader Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Λοιπόν, τα δεδομένα μας ποιά είναι; Εγώ λέω ότι είναι τα εξής: Ο διάδρομος ΔΕΝ είναι powered. Οι ρόδες ΔΕΝ είναι powered. Το αεροπλάνο είναι powered απ'τους κινητήρες jet που έχει. Με τα παραπάνω, έχουμε ότι η συνιστάμενη των δυνάμεων στον οριζόντιο άξονα θα είναι ίση με τη δύναμη των κινητήρων του αεροπλάνου. Σωστά Von Loutse; Πολλοι εχω την εντυπωση οτι κανετε το λαθος, να κανετε διαφορα assumptions. Μην τα κάνετε. Παραμεινετε σε αυτο που λεει η ερωτηση και μονο. Αλλος φιλος παραπανω το ειπε... ειναι καθαρα θεωρητικη ερώτηση.
zio10 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Το αεροπλάνο θα σέρνεται από τη δύναμη του κινητήρα ενώ οι ρόδες θα είναι σαν φρεναρισμένες αφού θα τις μπλοκάρει ο διάδρομος; Κάπως έτσι μου έρχεται στο μυαλό. Άρα δεν θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να πιάσει ταχύτητα απογείωσης;
VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Βον Λούτσος έχεις πρόβλημα κατανόησης, έτσι δεν είναι? Τρέμω λίγο παραπάνω επειδή είσαι και των θετικών επιστημών όπως λες Copy Paste απάντηση απο πιο πάνω Όταν κατανοήσετε οτι το πείραμα είναι θεωρητικό και λέει οτι ο ιμάντας έχει πάντα την ίδια και αντίθετη ταχύτητα από τις ρόδες του αεροπλάνου( και δεν θεωρεί γωνιακές και άλλες..) τότε θα καταλάβετε δενθα πετάξει. Και θα κάνω copy paste την απάντηση που δόθηκε μέσα από σελίδα που έγραψε ο Defacer I've been thinking about how the problem is posed (for now as I'm typing this) and it occurred to me that the constraint "run at the same speed as whatever the planes tyres speed" actually means run such that the plane doesn't move with respect to the ground. That is, the question, as posed, is: If the treadmill is run such that the plane doesn't move, will the plane take off? Obviously, the answer is no. The plane must move to take off. If you are still confused you should re-read his answer, re-read it again, and if need be get a pilots license to fully understand that plane speed is not at all influenced by wheel speed. Είπαμε Οφθαλμίατρο σε αυτόυς που έχουν παροράματα και σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν Young (Κίνηση, Δυνάμεις, Σχετική ταχύτητα, Ρευστομηχανική, Νόμο Bernoulli, Ρευματικές γραμμές, Κίνηση Πτέρυγας Αεροπλάνου) Εγώ μπορεί να έχω πρόβλημα κατανόησης και να μην καταλαβαίνω. Εσύ που συνεχίζεις να επιμένεις στην βλακεία που λες ενω η απάντηση έχει δοθεί από site που έθεσε οπαδός της άποψης σου...Τι πρόβλημα έχεις; Ξέρεις εσύ. Βλακεία λέγεται.
Ntinaras Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Το προβλημα σου ειναι οτι εχεις γινει απο την αρχη fixated στην απαντηση "ΟΧΙ", και ψαχνεις απεγνωσμενα επιχειρηματα να την στηριξεις τα οποια καταρριπτονται ενα ενα διαδοχικα κατι σαν τους θρησκοληπτους ενα πραγμα.
VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Το αεροπλάνο θα σέρνεται από τη δύναμη του κινητήρα ενώ οι ρόδες θα είναι σαν φρεναρισμένες αφού θα τις μπλοκάρει ο διάδρομος; Κάπως έτσι μου έρχεται στο μυαλό. Άρα δεν θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να πιάσει ταχύτητα απογείωσης; Δεν τις μπλοκάρει ο διάδρομος....Ο διάδρομος κινείτα με ίδια και αντίθετη ταχύτητα από αυτή που έχουν οι ρόδες. ΔΕΝ λέει πουθενά οτι γλιστράει το αεροπλάνο. Κάνεις υποθέσεις ( απλά σε εσένα το λέω γιατί έτυχε ) τις οποίες το πρόβλημα δεν τις αναφέρει καν. Το προβλημα είναι σαφεστατο στο τι λέει. Άλλοι το κατανοουν άλλοι σαν τον cthulhucarbide και τους υπόλοιπους απλα μπερδεύουν ένα θεωρητικό πρόβλημα με real life καταστάσεις. Καποια στιγμη η βλακεία που έχουν θα τους επιτρέψει να διαβάσουν(μπορει να μην ξέρουν αγγλικά την απάντηση που δόθηκε). Αν την καταλάβουν είναι θέμα μυαλού, αν αποδεχτουν το λάθος τους είναι θέμα εγωισμου. Αλλά σου δίνουν απάντηση (οι οπαδοί του πετάει) και να γράφει οτι ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ τελικά απορώ με το μυαλό που κουβαλάνε ορισμένοι...
zio10 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Το προβλημα σου ειναι οτι εχεις γινει απο την αρχη fixated στην απαντηση "ΟΧΙ", και ψαχνεις απεγνωσμενα επιχειρηματα να την στηριξεις τα οποια καταρριπτονται ενα ενα διαδοχικα κατι σαν τους θρησκοληπτους ενα πραγμα. Οι ρόδες θα είναι σαν φρεναρισμένες; Ισχύει αυτό; Δεν τις μπλοκάρει ο διάδρομος....Ο διάδρομος κινείτα με ίδια και αντίθετη ταχύτητα από αυτή που έχουν οι ρόδες. ΔΕΝ λέει πουθενά οτι γλιστράει το αεροπλάνο. Κάνεις υποθέσεις ( απλά σε εσένα το λέω γιατί έτυχε ) τις οποίες το πρόβλημα δεν τις αναφέρει καν. Το προβλημα είναι σαφεστατο στο τι λέει. Άλλοι το κατανοουν άλλοι σαν τον cthulhucarbide και τους υπόλοιπους απλα μπερδεύουν ένα θεωρητικό πρόβλημα με real life καταστάσεις. Καποια στιγμη η βλακεία που έχουν θα τους επιτρέψει να διαβάσουν(μπορει να μην ξέρουν αγγλικά την απάντηση που δόθηκε). Αν την καταλάβουν είναι θέμα μυαλού, αν αποδεχτουν το λάθος τους είναι θέμα εγωισμου. Αλλά σου δίνουν απάντηση (οι οπαδοί του πετάει) και να γράφει οτι ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ τελικά απορώ με το μυαλό που κουβαλάνε ορισμένοι... Άρα μπλοκαρισμένες δεν θα είναι οι ρόδες αφού όλο το αεροπλάνο θα είναι ακίνητο και ο διάδρομος έχει την ίδια ταχύτητα με τις ρόδες αλλά αντίθετα; Προς τα που κινούνται μπρος ή πίσω;
VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Το προβλημα σου ειναι οτι εχεις γινει απο την αρχη fixated στην απαντηση "ΟΧΙ", και ψαχνεις απεγνωσμενα επιχειρηματα να την στηριξεις τα οποια καταρριπτονται ενα ενα διαδοχικα κατι σαν τους θρησκοληπτους ενα πραγμα. Copy Paste απάντηση απο πιο πάνω Όταν κατανοήσετε οτι το πείραμα είναι θεωρητικό και λέει οτι ο ιμάντας έχει πάντα την ίδια και αντίθετη ταχύτητα από τις ρόδες του αεροπλάνου( και δεν θεωρεί γωνιακές και άλλες..) τότε θα καταλάβετε δενθα πετάξει. Και θα κάνω copy paste την απάντηση που δόθηκε μέσα από σελίδα που έγραψε ο Defacer I've been thinking about how the problem is posed (for now as I'm typing this) and it occurred to me that the constraint "run at the same speed as whatever the planes tyres speed" actually means run such that the plane doesn't move with respect to the ground. That is, the question, as posed, is: If the treadmill is run such that the plane doesn't move, will the plane take off? Obviously, the answer is no. The plane must move to take off. If you are still confused you should re-read his answer, re-read it again, and if need be get a pilots license to fully understand that plane speed is not at all influenced by wheel speed. Είπαμε Οφθαλμίατρο σε αυτόυς που έχουν παροράματα και σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν Young (Κίνηση, Δυνάμεις, Σχετική ταχύτητα, Ρευστομηχανική, Νόμο Bernoulli, Ρευματικές γραμμές, Κίνηση Πτέρυγας Αεροπλάνου) Δικός σου ειναι ο Deface Team Ntinaras...Διάβασε το Bold. Το αεροπλάνο πρέπει να κινηθει για να απογειωθει. ΠΡΟΦΑΝΩΣ η απαντηση ειναι ΟΧΙ.. Αν και στο ΠΡΟΦΑΝΗ που ποσταρετε δεν πιστευετε...Ένα΄, ένα καταρρίπονται όπως βλέπεις...Αν εγώ είμαι θρησκόληπτος εσύ είσαι φανατισμένος να ξέρεις απλά.. Οι ρόδες θα είναι σαν φρεναρισμένες; Ισχύει αυτό; Άρα μπλοκαρισμένες δεν θα είναι οι ρόδες αφού όλο το αεροπλάνο θα είναι ακίνητο και ο διάδρομος έχει την ίδια ταχύτητα με τις ρόδες αλλά αντίθετα; Προς τα που κινούνται μπρος ή πίσω; Αντίθετα. Δεν σε ενδιαφέριε κάτι άλλο. Αν πηγαινει αριστερά η ρόδα του αεροπλάνου ο ιμάντας παει δεξιά και αντίστροφα 1
Mpiftekis Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 If the treadmill is run (άρα powered) such that the plane doesn't move (εδώ είναι το λάθος, γιατί ο treadmill ΔΕΝ μπορεί να κινήσει το αεροπλάνο Ο,ΤΙ και να κάνει), will the plane take off? Έστω ότι ο διάδρομος κινείται δεξιά ή αριστερά και οι ρόδες εξαιτίας των ρουλεμάν δεν έχουν τριβή κύλισης με το αεροπλάνο. Τι θα κάνει το αεροπλάνο;
gamanos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 το παρόν thread είναι για μας της θεωρητικής, που ενώ είμασταν καλοί μαθητές και μπορούσαμε να καταλάβουμε 2 πράγματα, ο ΤΡΟΠΟΣ διδασκαλίας μας απέτρεπε από το να αγαπήσουμε φυσικές, μαθηματικά κλπ. Έχω και γω μια απορία: Περιγράψτε ο οπαδοί της κάθε άποψης, με δεδομένη την εκφώνηση τι διαφορά ισχύει στο σενάριο που παίρνετε σαν δεδομένο Α) Όταν λειτουργούν ο κινητήρες του αεροπλάνου Β) όταν δεν λειτουργούν οι κινητήρες του αεροπλάνου
VonLoutsos Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2016 Αναφέρει οτι ο ιμάντας έχει την ίδια και αντίθετη ταχύτητα από αυτή που έχουν οι ρόδες κάθε στιγμή. Η αρχική εικόνα που έβαλε ο Ntinaras
Προτεινόμενες αναρτήσεις