Προς το περιεχόμενο

Διαφορά στις θερμοκρασίες !!


mphxths

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε ...το προβλημά μου είναι το εξής...

 

Έχω το παρακάτω σύστημα

 

Amd Athlon XP 2800

2x256MB DDR (@333MHz)

ATI Radeon 9500

Volcano 11 (cpu fan)

2xfans μπροστά βάζουν αέρα

1xfan πίσω βγάζει αέρα

1xhdd 80GB

1x DVD-RW

1xDVDROM

Καμμία άλλη εσωτερική κάρτα πλην της Radeon

 

Αγόρασα και έβαλα σήμερα το Aerogate II της Coolmaster που είναι ενα panel στο οποίο συνδέεις fans & sensors που τους τοποθετείς εκεί που θές να καταμετρήσεις θερμοκρασία

 

Έτσι και εγώ σύνδεσα τα 2 μπροστινά fans και έβαλα 2 sensors

έναν πάνω στον δίσκο και έναν στον επεξεργαστή (έβγαλα την volcano έβαλα "πάστα" , έβαλα τον sensor και ξαναέβαλα την ψύκτρα)

Τα ερωτήματα/προβλήματα είναι τα εξής

 

1)Ο sensor που τοποθετήθηκε πάνω απο τον επεξεργαστή και κάτω απο την ψύκτρα του δίνει θερμοκρασιες 44οC (idle) , 48oC (load) ενώ το BIOS και όλα τα προγράμματα της αγοράς που "διαβάζουν" τους sensors της μητρικής δίνουν θερμοκρασίες 52-54οC (idle) , 58-60oC (load)

Εγώ τώρα τι να πιστέψω ??? :shock:

 

2)Η μητρική πρέπει να "βλέπει" στον κονέκτορα CPU FAN τουλάχιστον το sensor του Volcano (γενικώς της ψύκτρας του επεξεργαστή)...αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορώ να συνδέσω το CPU FAN στο AEROGATE ..θα μου πείτε τι να κανεις να βλεπεις τις στροφες στο panel....το θεμα ειναι οτι το πανελ καθε φορα που κατι παει στραβα κατα το boot σφυριζει..και σε καθε boot βρισκει στροφες fan επεξεργαστη 0 οποτε σφυριζει...καμμια ιδεα για αυτο ??

 

3)Παιζει περιπτωση οι σενσορες της μητρικης να δινουν λαθος ενδειξεις ??εχω βαλει τελευταιο BIOS UPDATE

 

4)Εβαλα σενσορα για να μετραω την θερμοκρασια της μητρικης...δεν ηξερα που να τον βαλω και τον "κολησα" σε ενα κενο σημειο μεταξυ του chipset και του επεξεργαστη...υπαρχει καποιο συγεκριμενο σημειο που πρεπει να μπει ...ή το βαζουμε οπου ναναι ??

 

Ελπιζω να μην κουρασα...ευχαριστω οσους απαντησουν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν λες οτι έβαλες τον σένσορα μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας , εννοείς πάνω στον πυρήνα του επεξεργαστή; Αν ναι βγάλε τον γρήγορα.

Η σωστή τοποθέτηση είναι δίπλα στον πυρήνα (κατα προτίμηση με θερμοαγώγιμη ανάμεσά τους).

Τι μητρική έχεις;

 

1)Εξαρτάται από την μητρική και αν μετράει θερμοκρασία από τον πυρήνα ή από κάποιο θερμίστορ κάτω από το socket , όσο και από την τοποθέτηση του σένσορα.

Πάντως ο σένσορας έχει περισσότερες πιθανότητες.

 

2)Διακλάδωση στο κίτρινο καλώδιο του προσαρμογέα 3->4 pin

 

3)Οι περισσότερες μητρικές μάλλον μαντεύουν παρά μετράνε την θερμοκρασία του επεξεργαστή , αλλά πάλι εξαρτάται από την μητρική.

 

4)Η θερμοκρασία της μητρικής είναι πονεμένη ιστορία καθώς κάθε κατασκευαστής την καταλαβαίνει διαφορετικά (και βάζει και σε διαφορετικό σημείο τον αισθητήρα).

Η γνώμη μου: Ξέχνα την. Βάλε αισθητήρες σε όποιο σημείο "φοβάσαι" από πλευράς θερμοκρασίας: Northbridge , southbridge , πυρήνας ή/και μνήμες της κάρτας γραφικών κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και συνεχιζω....

 

1)Τον σενσορα τον εβαλα απο οτι μπορω να καταλαβω σε καποιο σημειο διπλα απο τον πυρηνα.Ο Volcano ειναι πονεμενη ιστορια...για να τον βαλεις-βγαλεις.Παντως ειχα βαλει την μια πλευρα του..και οπως τον κατεβαζα για να κουμπωσω και την αλλη πλευρα εχωσα απο κατω τον σενσορα...(δεν εβαλα θερμοαγωγιμη εκει που εβαλα τον σενσορα..πρεπει να βαλω δηλαδη;)

Η μητρικη ειναι η Gigabyte 7Ν400L

Τωρα εβαλα το προγραμμα CPU BURN-IT να τρεχει για 12 ωρες να δω τι θα δειξει η μητρικη και τι το panel

Αποτελεσματα panel -> 44-45οC (idle) 55oC (full heat load)

Αποτελεσματα σενσορων μητρικης -> 55-56oC (idle) 70oC (full heat load)

 

Το θεμα ειναι οτι οταν εβαλα τον σενσορα του panel στον επεξεργαστη..εβαλα εκ νεου "παστα" στον πυρηνα του...δεν μπορει να πιανει τετοιες θερμοκρασιες που λεει η μητρικη....ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ!! :shock:

 

Οσο αφορα αυτο που λες φιλε apocalypse για το κιτρινο καλωδιο (σενσορ) του CPU FAN θα δω τι θα κανω γιατι το panel που αγορασα εχει να ρυθμιζεις τις στροφες απο τα fans που συνδεεις σε αυτο..και το Volcano εχει ηδη δικο του ρυθμιστη στροφων σε λαμακι και δεν θελω να γινει κανα μπερδεμα...π.χ. να εχω βαλει full στροφες απο το panel και ο ρυθμιστης του Volcano να ειναι στη μεση...φανταζομαι θα γινει μπλεξιμο !!

 

Αυτα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η συγκεκριμένη μητρική αν δεν κάνω λάθος μετράει θερμοκρασία πυρήνα, άρα είναι αξιόπιστη.

Αλλά εννοείται η θερμοκρασία του πυρήνα είναι πολύ μεγαλύτερη από την θερμοκρασία στην επιφάνεια της cpu.

Ενώ στην θερμοκρασία επιφάνειας το "όριο" είναι περίπου 50°C , στην θερμοκρασία πυρήνα είναι ~75°C.

Πάντως επειδή δεν έχω εμπειρία από την μητρική ψάξε το λίγο παραπάνω.

Μια ιδέα (όχι σίγουρη) είναι να βγάλεις τον επεξεργαστή και να δείς αν ακριβώς από κάτω του (στο κενό του socket) υπάρχει κάποιο component που να εξέχει προς τα πάνω.

Αν υπάρχει , τότε η μητρική δεν μετράει πυρήνα = είναι αναξιόπιστη.

 

Η σωστή τοποθέτηση είναι στο πλάι του πυρήνα (να ακουμπάει στο πλάι του πυρήνα) με θερμοαγώγιμη ανάμεσα.

Αν χρησιμοποιείς Arctic Silver , πρόσεχε μην πάει παραπέρα και βραχυκυκλώσει τίποτα.

 

Είχα την Volcano11 (ευτυχώς για λίγο). Συνδέεις τον ανεμιστήρα στο τροφοδοτικό μέσω ενός προσαρμογέα. Στην μητρική πηγαίνει μόνο το κίτρινο καλώδιο αυτού του προσαρμογέα. Αυτό δίνει έναν τετραγωνικό παλμό που επιτρέπει στην μητρική να μετράει στροφές. Δεν επηρρεάζει τις στροφές του ανεμιστήρα.

Αν θες να ελέγχεις τις στροφές από το πατενσιόμετρο του Volcano απλά διακλαδώνεις το κίτρινο του προσαρμογέα και συνδέεις ένα από τα 2 κίτρινα στο Aerogate.

Αν θες να ελέγχεις τις στροφές από το Aerogate , βάζεις το jumper για maximum στροφές , διακλαδώνεις το κίτρινο του ίδιου του ανεμιστήρα και τον συνδέεις (χωρίς προσαρμογέα) στο Aerogate με το δεύτερο κίτρινο να πηγαίνει στην μητρική.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και επανερχομαι

 

1)Εβγαλα επεξεργαστη και απο κατω στο κενο του socket δεν υπαρχει καποιο λαμακι να προεξεχει για μετρηση θερμοκρασιας ..μονο καποιες αντιστασεις επιφανειας και ενα μικρο τσιπακι..επομενως συμπεραινουμε οτι η μετρηση που κανει η μητρικη μου ειναι αξιοπιστη

 

2)Εβγαλα εντελως τον σενσορα του Aerogate γιατι μαλλον δεν πατουσε καλα το Volcano με τον σενσορα απο κατω...τωρα εχω idle 54oC full load..δεν θελω να ξερω ! :o

 

Για νεοτερα ....later!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...