funbreaker Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Είμαι μηχανικός με μπλοκάκι. Για αγαθά που μπορούν να δικαιολογηθούν ως έξοδα της επιχείρησης (ηλεκτρονικά, γραφική ύλη κτλ) μου επιστρέφεται το ΦΠΑ. Μερικοί φίλοι που θέλουν να αγοράσουν laptops κινητά κτλ μου ζητάνε να τα τιμολογήσουν στο όνομά μου ώστε να γλιτώσουν το ΦΠΑ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιο όριο, που προφανώς και θα υπάρχει, αλλιώς θα αγόραζα laptops στην μισή Ελλάδα και πως προσδιορίζεται αυτό το όριο. (απαντήσεις του τύπου "ρώτα τον λογιστή σου" δεν με ενδιαφέρουν οπότε μην τις γράφετε καν)
lary7 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 To οριο ειναι τα εσοδα σου. Δεν μπορει να εχεις 1000Ε εσοδα τον χρονο και 5.000 εξοδα, να εχεις μονιμα επιστροφη ΦΠΑ. Βαραει κοκκινο στο συστημα και πας για ελεγχο, κατι που δεν το θες. Οπότε αμα θες να κανεις καμια εξυπηρέτηση δες αν τα εσοδα σου καλυπτουν τα εξοδα. Επίσεις πες τους φιλους πως τα τιμολόγια στην πιάτσα δίδονται στο 50% του ΦΠΑ, το υπόλοιπο το κρατάει ο εκδότης του τιμολογίου......
opcorsa Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Είμαι μηχανικός με μπλοκάκι. Για αγαθά που μπορούν να δικαιολογηθούν ως έξοδα της επιχείρησης (ηλεκτρονικά, γραφική ύλη κτλ) μου επιστρέφεται το ΦΠΑ. Μερικοί φίλοι που θέλουν να αγοράσουν laptops κινητά κτλ μου ζητάνε να τα τιμολογήσουν στο όνομά μου ώστε να γλιτώσουν το ΦΠΑ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιο όριο, που προφανώς και θα υπάρχει, αλλιώς θα αγόραζα laptops στην μισή Ελλάδα και πως προσδιορίζεται αυτό το όριο. (απαντήσεις του τύπου "ρώτα τον λογιστή σου" δεν με ενδιαφέρουν οπότε μην τις γράφετε καν) φιλε για κινητο πχ 200 ευρω μπορει να γινεται... να ξερεις ομως αν παρεις κατι ακριβο θεωρητικα πρεπει να ειναι στην επιχειρηση σου, γιαυτο το πηρες και εκοψες τιμολογιο... πχ η τηλεοραση που εκοψες τιμολογιο πρεπει να ειναι στο γραφειο σου, και οχι στο πατρικο στο χωριο..θεωρητικα παντα, αν ειναι μικρα τα ποσα δεν νομιζω να τρεχει κατι, νομιζω μετα απο 1 χρονο μπορεις να την βγαλεις απο την επιχειρηση σου πχ... αλλα και παλι πρεπει να κολαει το προιον με την επιχειρηση σου, οχι πχ ο ξενοδοχος να κοβει τιμολογια για αλυσοπριονα και γατοτροφες 1
funbreaker Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 To οριο ειναι τα εσοδα σου. Δεν μπορει να εχεις 1000Ε εσοδα τον χρονο και 5.000 εξοδα, να εχεις μονιμα επιστροφη ΦΠΑ. Βαραει κοκκινο στο συστημα και πας για ελεγχο, κατι που δεν το θες. Οπότε αμα θες να κανεις καμια εξυπηρέτηση δες αν τα εσοδα σου καλυπτουν τα εξοδα. Επίσεις πες τους φιλους πως τα τιμολόγια στην πιάτσα δίδονται στο 50% του ΦΠΑ, το υπόλοιπο το κρατάει ο εκδότης του τιμολογίου...... Από το όριο εξόδων μου είμαι μακριά. Αλλά ανεξέρτητα και από αυτό, αν έχω π.χ. έσοδα 2000€ μπορώ να κόψω τιμολόγιο για 20 κινητά των 100€ ως έξοδα της επιχείρησης? Δεν στέκει κι αυτό. Όχι ότι θα κάνω κάτι τόσο υπερβολικό αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει. φιλε για κινητο πχ 200 ευρω μπορει να γινεται... να ξερεις ομως αν παρεις κατι ακριβο θεωρητικα πρεπει να ειναι στην επιχειρηση σου, γιαυτο το πηρες και εκοψες τιμολογιο... πχ η τηλεοραση που εκοψες τιμολογιο πρεπει να ειναι στο γραφειο σου, και οχι στο πατρικο στο χωριο..θεωρητικα παντα, αν ειναι μικρα τα ποσα δεν νομιζω να τρεχει κατι, νομιζω μετα απο 1 χρονο μπορεις να την βγαλεις απο την επιχειρηση σου πχ... αλλα και παλι πρεπει να κολαει το προιον με την επιχειρηση σου, οχι πχ ο ξενοδοχος να κοβει τιμολογια για αλυσοπριονα και γατοτροφες Το σκέφτηκα πως πρέπει η συσκευή να υπάρχει στην επιχείρηση αλλά αν γίνει έλεγχος δεν μπορείς να επικαλεστείς απώλεια, πχ το έχασες ή στο κλέψανε? Μιλάω για κινητά, laptops, tablets κτλ.
opcorsa Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Από το όριο εξόδων μου είμαι μακριά. Αλλά ανεξέρτητα και από αυτό, αν έχω π.χ. έσοδα 2000€ μπορώ να κόψω τιμολόγιο για 20 κινητά των 100€ ως έξοδα της επιχείρησης? Δεν στέκει κι αυτό. Όχι ότι θα κάνω κάτι τόσο υπερβολικό αλλά προσπαθώ να καταλάβω τι παίζει. Το σκέφτηκα πως πρέπει η συσκευή να υπάρχει στην επιχείρηση αλλά αν γίνει έλεγχος δεν μπορείς να επικαλεστείς απώλεια, πχ το έχασες ή στο κλέψανε? Μιλάω για κινητά, laptops, tablets κτλ. οχι φιλε, θα σε ελεγξουν , ειναι κοκκινο πανι πιστευω... 10 κινητα γιατι τα θες θα σε ρωτησουν..και που ειναι?? και δεν εχει να κανει το ειδος (κινητα) απλα οτι η αξια των κινητων πχ 2000 ευρω τα παρουσιαζεις σαν εξοδα και δεν φορολογεισαι για αυτα... δες το σαν πλαγια φορο αποφυγη..
funbreaker Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 οχι φιλε, θα σε ελεγξουν , ειναι κοκκινο πανι πιστευω... 10 κινητα γιατι τα θες θα σε ρωτησουν..και που ειναι?? και δεν εχει να κανει το ειδος (κινητα) απλα οτι η αξια των κινητων πχ 2000 ευρω τα παρουσιαζεις σαν εξοδα και δεν φορολογεισαι για αυτα... δες το σαν πλαγια φορο αποφυγη.. Ναι ακριβώς, οπότε γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας ή υπόκειται στον υποκειμενικό έλεγχο του ελεγκτή? Το σημαντικό ερώτημα βέβαια είναι πότε χτυπάει κόκκινο στα ηλεκτρονικά τους συστήματα γιατί αλλιώς το να ελέγξουν έναν μικροεπαγγελματία είναι λίγο απίθανο.
crom251 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δεν σε συμφερει να δωσεις ολο το ΦΠΑ στους φιλους σου παντως, αυτο πιστευω το ξερεις ετσι? Μπορει αμεσα να μην σε επηρεασει, αλλα μελλοντικα οταν παψεις να εισαι πιστωτικος ειναι σαν να εχεις δωσει δικα σου λεφτα... 1
funbreaker Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δεν σε συμφερει να δωσεις ολο το ΦΠΑ στους φιλους σου παντως, αυτο πιστευω το ξερεις ετσι? Μπορει αμεσα να μην σε επηρεασει, αλλα μελλοντικα οταν παψεις να εισαι πιστωτικος ειναι σαν να εχεις δωσει δικα σου λεφτα... Δεν κατάλαβα τον λόγο που δεν με συμφέρει πέρα απ το γεγονός πως θα χάσω το 50% που λες. Τί εννοείς σαν να έχω δώσει δικά μου λεφτά;
fylatos Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Γενικά αυτοματοποιημένα δε θα σου πει κανένας τίποτα. Αν όμως γίνει έλεγχος που δεν είναι και εντελώς ασυνήθιστο, θα σου πει έχεις υπάλληλο; Όχι θα πεις συ. Τότε τι τα έκανες 7 κινητά; Αν είναι μαλακας ο έφορος θα σου τα αφαιρέσει από τα έξοδα και θα σου πει να δώσεις πίσω το ΦΠΑ και τον φόρο. Δεν έχει πρόστιμο ή τπτ άλλο απλά θα χάσεις το έξοδο. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν πχ περάσεις ένα PlayStation στα έξοδα. Θα το δει θα πει τι είναι αυτό και αν δεν έχεις πειστική αιτιολόγηση θα τι αφαιρέσει από τα έξοδα. Υπόψιν ότι ακόμα και αν έχει αποσβέσει το έξοδο έχει ακόμα δικαίωμα να το κάνει στην πενταετία που κρατάς τα παραστατικά. Κάντο αλλά κάντο με μέτρο. Δηλαδή όχι 7 κινητά και 5 ταμπλετ και 8 υπολογιστές. Σπαστά λίγο 2 από το καθένα δε μπορεί να πει σε έναν μηχανικό ο άλλος τι τα κάνεις. Η δουλειά σου γίνεται με αυτά. Δυστυχώς κανόνας δεν υπάρχει αλλά είναι πιο ελαστική πλέον η νομοθεσία για τα έξοδα. Ότι μπορεί να βελτιώσει την επιχείρηση. 2
fylatos Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μνημόνιο μέχρι να παγώσει η κόλασηΉ φορολογία από το πρώτο ευρώ σε όλους όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό γίνεται παγκοσμίως κυριολεκτικά. Δεν έχω γνωστό μου επιχειρηματία στο εξωτερικό που να μην περνάει βενζίνες κινητά τηλεοράσεις καναπέδες κλπ στα έξοδα. Ούτως ή άλλως μεγαλύτερο φπα και φόρος θα αποδοθεί στο κράτος αν περάσουν τα χρήματα με κέρδος σε άλλον επιχειρηματία. 1
maik42 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μνημόνιο μέχρι να παγώσει η κόλαση και μεχρι να πεθανει ο Highllander edit: ρε @fun.... με κεινα τα χωραφια στις Σερρες τι εκανες τελικα; 2
funbreaker Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 thanks για τις απαντήσεις. και μεχρι να πεθανει ο Highllander connor1.jpg edit: ρε @fun.... με κεινα τα χωραφια στις Σερρες τι εκανες τελικα; Την τελείωσα την διαδικασία, τα δήλωσα.
kanesaxo Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 6 Νοεμβρίου 2016 Συνάδελφε, προσοχή. Μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά έχει μεγάλο ρίσκο. Τι εννοω. Αρχικά δε μπορείς να δίνεις στόχο. Ήτοι 1-2-3 κινητά σε ένα χρονο, 1-2-3 λαπτοπ σε ένα χρονο, μια κάρτα γραφικών, 2 φωτογραφικές μηχανές, 50ρα λεντ τιβι. Κι αυτό για πολλούς λόγους. Ο 1ος και πιο σημαντικός. Θεωρείται πάγιο η αγορά που αποσβαίνει σε ενα φορολογικό έτος (ή ημερολογιακό, δεν είμαι σίγουρος 100% μ'αυτα) που σημαίνει πως οτι αγοράζεις πρεπει να ειναι στην έδρα σου. 2ο, τι κανει νιαου νιαου στα κεραμιδια...1 κινητο, 1 λαπτοπ το χρονο ειναι μια λογικη αγορά σα γραφειο, σα μηχανικος. 5 ομως ;;; κάνει μπαμ η φουστιά. 3ο, όπως ειπώθηκε. Δε μπορεις να δηλώνεις 20.000 έσοδα και 15.000 εξοδα απο αγορές τέτοιων αγαθών. Ναι μεν δε σε εμποδίζει κανείς, αλλά δίνεις στόχο. Δεν ειναι μαλάκες κι αυτοί στις ΔΟΥ. Εάν φυσικά ελεγχθείς τον ήπιες. Επίσης ειναι πολυ υποκειμενικό το τι περνάει στα έξοδα. Πχ, εγώ έχω λόξα με τη φωτογραφία. Είμαι σίγουρος οτι αν με κάνουν ελεγχο θα μου ζητήσουν τα ρέστα γιατι εχω FF σώμα των 1600ε και 5 φακούς, ενώ δεν είμαι φωτογράφος...και πάει λέγοντας. Μια καρτα γραφικών 500ε που τη πηρες σπιτι για παιχνιδια, μπορεις να ισχυριστείς, οτι δουλεύεις CAD και ξαναπάει λέγοντας. Για μια εξυπηρέτηση μια στο τόσο, δεν υπαρχει φοβος...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα