Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Mιάς που η κουβέντα μας οδηγεί σε εποικοδομητικό διάλογο.

Φίλος κατοικεί και εργάζεται ως μισθωτός (οχι ολο το χρόνο) στη Δανία. 

Εχει κωδικούς προσωπικούς, όπως στο ταξιςνετ. Μπαίνει στην αρχή της χρονιάς και δηλώνει (συμπληρώνει ένα νούμερο!) τα έσοδα του της  χρονιάς.

Επίσης δηλώνει τα έξοδα της κατοικίας του. Ολα μαζί ειναι εκει, ενοίκιο,τηλέφωνο,δεή.

Του βγαίνει πχ ένας φόρος σύμφωνα με αυτά που δήλωσε 2000ε. Το πληρώνει.

Στο τέλος της χρονιάς αυτόματα μπαίνει στο "ταξισνετ" τους οι βεβαιώσεις αποδοχών του. Εαν είναι λιγότερο απ'οτι δήλωσε αυτός, του πιστώνονται χρήματα άμεσα.

Εάν είναι περισσότερα, πληρώνει έξτρα φόρο. 

Απ'οτι μου πε, υπάρχει κλίμακα για τα "περισσότερα". Ετσι επειδή γνωρίζει περιπου τι θα βγάλει απ'την αρχή της χρονιάς, δηλώνει λιγο λιγότερα, ώστε να προπληρώσει λιγότερο φόρο.

Και στο τέλος που βγαινουν τα αληθινά πληρώνει λιγο ακόμη.

Εάν όμως τεχνηέντως εχεις μεγάλη διαφορα αρχικών δηλωθέντων με τελικών, τρώς πρόστιμο. Δηλ αν επίτηδες πεις εγω κύριοι θα βγάλω 20.000ε, πληρώσεις 5000 φορο, και βγάλεις 40.000 τρώς τη καμπάνα.

Τα γράφω λιγο περιγραφικα γιατι δε τα θυμαμαι και πολύ καλά. 

Εκεί ούτε ο μέσος ΕΕ έχει λογιστή. Καταχωρεί εσοδα, έξοδα στη φορμα αυτή, βγαίνει ο φορος και τέλος. 

• Like 1
  • Απαντ. 78
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και μια που κάναμε κουβέντα...

Με πήρε πριν λιγο ο λογιστής. Και μου λεει καποια τιμολόγια εξόδων που εχω, δε διασταυρώνονται με αυτών που μου τα κόψαν.

Δηλαδή αυτοί δε τα βάλανε στις τριμηνιαίες του ΦΠΑ του;

Εγώ απ'οσο μου πε δεν εχω προβλημα. Τα εχω λάβει κανονικά, πληρωμένα μέσω τραπέζης.

Δημοσ.

Κανονικά μέχρι τα 100€ δεν ασχολείσαι καν

Από κει και πέρα είτε τους παίρνει τηλ να φτιάξουν τα έξοδα τους (για έξοδα μέχρι τέλος του μήνα δεν έχεις πρόστιμο, για έσοδα έχει περάσει η προθεσμία) ή απλά το αγνοείς από τη στιγμή που είσαι βέβαιος ότι τα δικά σου έχουν κοπεί και περαστεί(και φορολογήσει) σωστά

Επίσης μερικοί έξυπνοι δε τα βάζουν (είτε έσοδα είτε έξοδα) στα σωστά τρίμηνα/μηνες είτε γιατι αργησαν να τα πάνε στους λογιστές τους είτε γιατί τους βολευει για τον φπα τους

Εγώ για αυτό πολλές φορές ελέγχω απλά σε επίπεδο έτους ώστε να μπορεί να δοθεί τουλάχιστον μία λογική εξήγηση

Αλλά από τη στιγμή που στα δικά μου βιβλία είμαι οκ δε θα σκασω και με το τι κάνουν οι άλλοι, ούτε μπορώ να αλλάξω αυτό που πραγματικά συμβαίνει

Και σήμερα με πήραν από ένα δημο που έχει πολλές υπηρεσίες και κόβονται τιμ σε διάφορα αφμ του δήμου, να μου πουν ότι βασικά τα έχουν κάνει σαλάτα και δε συμφωνούμε

Ε θα πάρουν τα τρία μου, εγώ στα αφμ που έβλεπα στο τιμολογιο περνούσα τα έσοδα του πελάτη

Δε θα κάτσω να αλλάξω τα βιβλία μου, να φάει και 100αρικο πρόστιμο επειδή αυτοί θυμήθηκαν τώρα να τα κοιτάξουν και ούτε κι εγώ ξέρω τι μπερδέματα έχουν κάνει

Μία φορά μόνο είχα αγχωθει με τις μυφ που κάτι αστέρια είχαν ανεβάσει 40 χιλιάρικα (σε επιχειρήση που απλά είχε μεσολαβήσει για τη δουλειά και 40 χιλιάρικα δεν είναι καν τα ακαθάριστα έσοδα της) και λέω πάει θα μας ξετιναξουν... Ευτυχώς το καταλάβανε ότι έκαναν μαλακία (ή ίσως και κάποιος από τους υπαλλήλους στη δική μου εταιρεία να την έκανε) και πάρα τα μα μου το βγαλανε

Αυτό με τα τρίμηνα είναι κακή ιδέα και περισσότερη δουλειά χωρίς λόγο

Και να πεις ότι κάνουν κάτι τις μυφ..

Μία φορά που πήρα να διακοψω έναν που δεν είχε κάνει μία χρονιά τις παλιές συγκεντρωτικές μου λένε γράψε ότι έστειλε και ο άλλος να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με τον κώδικα να πάρω υπογραφή..

Ο,τι να ναι δηλαδή, πληροφορίες ανεκμετάλλευτες από τη στιγμή που δεν έχουν το προσωπικό και τα μέσα

Και αν ήθελαν να γίνεται σωστά να ανέβαιναν χωρίς να βλέπεις τι έχει στείλει ο άλλος, όχι αυτό το καραγκιόζηλικι να είμαστε στα τηλέφωνα για "συμφωνίες"

Λες και είμαστε στο στρατό και κάνουμε επιθεώρηση αν είναι σωστά διπλωμένος ο φάκελος και έχουμε γυαλισει καλά τις αρβυλες μας για να επιθεωρήσει ο ταξίαρχος

Δημοσ.

Εννοείς δε τα έβαλαν στην ΜΥΦ. Καλά έχουν χρόνο μέχρι τέλος του μήνα για τροποποιήσεις. Περίμενε.

ε προφανώς, δεν τα πάω καλά με τους τίτλους!

Η άλλη πλάκα. Μου κόβει μια εταιρεία σκυροδέματος, απο λάθος τους, αποδείξεις.

Το παιρνω χαμπάρι, καιρό μετά (μεσα στο μήνα,τριμηνο). Μου κόβουν πιστωτικα τιμολόγια ισοποσα της αξιας των αποδείξεων και έπειτα τιμολόγια ισόποσα των χρημάτων που εχω δώσει για να τα περάσω στα έξοδα.

Μετά απ'αυτο το νταλαβέρι, κοπηκε κανονικα ένα τιμολογιο 600ε.

Και μου λεει ο λογιστής, αυτοί πέρασαν ενα τιμολογιο 600ε, ενω εγώ εχω 7000ε.

Δημοσ.

Άστο είναι πονεμένη ιστορία οι διασταυρώσεις. Γενικά πολύς κόσμος τα ξεχνάει και οι λογιστές μερικές φορές και οι επιχειρηματίες. Μερικές φορές τα περνάνε διπλά κατά λάθος. Γενικά καταλαβαίνω γιατί γίνεται και καλά κάνει και γίνεται απλά έπρεπε να είναι πιο απλό. Ίσως με ένα πιστοποιημένο τρόπο κάθε φορά να στέλνεις μέσω gsis το τιμολόγιο και να περνάει αυτόματα πχ.

Δημοσ.

Ειλικρινά ρε παιδιά, είστε σοβαροί επαγγελματίες τώρα εσείς; Δηλαδή σας εμπιστεύεται άνθρωπος τις υποθέσεις του; ή είστε τελείως υπάλληλοι, με την κακή έννοια;

Αυτά τα ερωτήματα και αυτές οι πρακτικές δε δείχνουν σοβαρότητα, ούτε υπευθυνότητα ούτε τίποτα. Μνημόνιο για πάντα. Με τα λεφτά που κλέβεις πλήρωσε ένα λογιστή να σε αναλάβει. Η γνώμη μου είναι να ασχολείται ο καθένας με το αντικείμενο του. Κάθεσαι ψάχνεις στο φόρουμ πόσο φόρο θα κλέψεις, επαγγελματίας άνθρωπος, αν είναι δυνατόν. Nuff said.

Ρε μεγάλε σε ρώτησα την γνώμη σου για το αν είμαι σοβαρός επαγγελματίας ή όχι ή μήπως ζήτησα κάποιο μάθημα ηθικής και δεν το κατάλαβα?

Ρώτησα κάτι συγκεκριμένο, αν τραβάς ζόρι με την ερώτησή μου μην απαντάς.

Πόση αγένεια πια?

(προφανώς και έχω λογιστή και θα τον ρωτήσω αλλά ήθελα να δω και μαζεμένες γνώμες και εμπειρίες. Γι αυτό υπάρχουν τα forums και τέτοιους πρήχτες ήθελα να αποφύφω όταν στο 1ο ποστ μου επισήμανα πως δεν θέλω άσχετες κριτικές)

Αν αγοράσεις κάτι για την δουλειά σου/επιχείρηση και το περάσεις ως έξοδο στα βιβλία σου τότε πρέπει να βρίσκεται εντός του χώρου που ασκείς δραστηριότητα. Αν οχι σε περίπτωση ελέγχου έχεις πρόβλημα.

Δηλώσεις κλοπής κτλ, μόνο αν κάνεις κανονική καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα και έχεις και βεβαίωση του ΑΤ για να την δείξεις στον εφοριακό αν και όταν θα σου κάνει έλεγχο. Δικαιολογίες οτι στο έκλεψαν ή το έχασες χωρίς βεβαίωση πηγαίνουν στον βρόντο. Γνωρίζω ακόμα και περίπτωση εμπόρου που του έκλεψαν όλη την ταμειακή και μετά είχε πρόβλημα και πλήρωσε πρόστιμα για κάτι στην εφορία, τους έδειξε και χαρτί οτι δήλωσε το περιστατικό από το ΑΤ αλλά τίποτα αυτοί τον χαβά τους.

Δηλαδή αν ξεχάσω τον υπολογιστή μου σε ένα παγκάκι και το θυμηθώ την άλλη μέρα και δεν τον βρω θα πρέπει να πάω να το πω στην αστυνομία? Δεν είναι λίγο ακραίο?

Δε με κατάλαβες καλά, αυτό που μου φαίνεται περίεργο είναι ότι το κάνει σε ένα φόρουμ που μπορεί να γράφει ο καθένας ό,τι να ναι. Δε λύνονται τα φορολογικά προβλήματα της επιχείρησης σου στο Ινσόμνια, οπότε αυτό δε δείχνει σοβαρότητα.

Και συνεχίζει...

Δημοσ.

Funbreaker, Κάποτε ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα, όπως στα λένε τα παιδιά ειναι. Ειναι υποχρέωση σου να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου. Επιπλέον, θα μπεις σε λίστα ή τουλάχιστον στη μνήμη του εφοριακού της γειτονιάς σου και κάθε χρόνο θα σε καλεί για περαίωση, που πάει 5 χρόνια πίσω.

Αν αισθάνεσαι να κάνεις τη χάρη σε κάποιο φίλο, μία φορά ειναι οκ(κανείς δε θα αςχοληθει) Αλλά αν διαπιστωθεί ότι το κάνεις τακτικά, θα μπεις σε μια ατέρμονη διαδικασία ελέγχου (που δε θες).

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδή αν ξεχάσω τον υπολογιστή μου σε ένα παγκάκι και το θυμηθώ την άλλη μέρα και δεν τον βρω θα πρέπει να πάω να το πω στην αστυνομία? Δεν είναι λίγο ακραίο?

Δεν υπάρχει ακραίο και μη ακραίο. Υπάρχει η τυπολατρία και ο λαβύρινθος ενός κράτους, σύμφωνα με τα οποία θα έχεις πρόβλημα και πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου αν δεν υπάρχει το αντικείμενο μέσα στον χώρο. Καταλαβαίνω τι θες να πεις αλλά αυτό δεν περνάει στους γραφειοκράτες και τυπολάτρες εφοριακούς που μπουκάρουν στις επιχειρήσεις και κάνουν πως και πως να σου χώσουν πρόστιμα για να κοκορεύονται οτι "σήμερα κάναμε δουλειά".

Δημοσ.

Εν τω μεταξυ ο έλεγχος πως γινεται; Εγώ εχω δηλωσει ως εδρα το σπιτι αλλα δουλευω με συμβαση σε μια εταιρια καθημερινα. Θα ερθουν σπιτι για ελεγχο αιφνιδιαστικα; Κι αν δεν με βρουν;

Απ την αλλη αν το ξερω απο πριν δεν μπορω να φερω απ τους φιλους τα πραματα στο σπιτι για 2 ώρες;

Δημοσ.

Αν είναι θα σου στείλουν πρόσκληση

Να μπουν στο σπίτι σου είναι ένα θέμα γενικά...

Πριν δύο χρόνια που θέλησα να μεταφέρω την έδρα κάποιου σπίτι του, ο επόπτης με έβαλε να υπογράψω (κατόπιν εξουσιοδοτήσεως) ότι ο πελάτης δέχεται φορολογικό έλεγχο σπίτι του, αλλιώς δε με αφηνε να κάνω τη μεταφορά

Άρα ο συγκεκριμένος τουλάχιστον δε μπορεί να επικαλεστεί οικογενειακό άσυλο ή κάτι τέτοιο, πρέπει να τους ανοίξει να τον ελέγξουν αν του σκάσουν

Αλλά η πρόσκληση για έλεγχο είναι πιο σύνηθες, σιγά μην έρθουν στο διαμέρισμα σου να σου χτυπάνε κουδούνι

Επίσης εσύ γενικά δεν είσαι στόχος προτεραιότητας για έλεγχο, τι να σου ελέγξουν;

Απλά ποτέ δε ξέρεις..

Δημοσ.

Να σου πουν να πας τα βιβλία σου στην ΔΟΥ σου ναι. Να κάνουν επιτόπιο σε μηχανικό δε παίζει. Σιγά μην κάνουν και κλειστή αποθήκη...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...