Nate Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 @The_Judas, δεν έχει σημασία αν αυτά που είπε ο Μαρξ (για το κομμάτι που μου λες) μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι ή αν είναι σωστά ή λάθος. Είπε το Α και κάπου έγινε το Β. Δεν γίνεται να λες ότι το Β είναι Α.
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Ναι αλλά το Β έγινε με βάση το Α και όχι με βάση π.χ το Ψ. Κομμουνιστής ήταν και ο Στάλιν, κομμουνιστής ήταν και ο Μάο κοκ. Το ότι το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από αυτό που "έλεγε" η θεωρία δεν αναιρεί το γεγονός ότι προσπάθησαν να "εφαρμόσουν" τον κομμουνισμό.
Moderators Kercyn Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Moderators Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 @The_Judas, δεν έχει σημασία αν αυτά που είπε ο Μαρξ (για το κομμάτι που μου λες) μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι ή αν είναι σωστά ή λάθος. Είπε το Α και κάπου έγινε το Β. Δεν γίνεται να λες ότι το Β είναι Α. Αυτό είναι και το επιχείρημα κάθε καθεστώτος που θέλει να εφαρμόσει μια θεωρία (όχι μόνο κομμουνισμό, οτιδήποτε). Ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εφαρμογής του Α δεν εφαρμόστηκε το "σωστό" Α αλλά κάτι άλλο, κι εμείς ήρθαμε για να εφαρμόσουμε το "σωστό" Α και να επιτύχουμε εκεί που όλοι οι άλλοι απέτυχαν. Το θέμα είναι να δούμε αν αυτά που λέει μια θεωρία είναι εφαρμόσιμα στην πράξη, γιατί σε βιβλία όλα ωραία είναι.
titanforce Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δηλαδη η θεωρια του Marx μπορει να χαρακτηριστει ως κατι ουτοπικο, εφοσον δεν μπορει να εφαρμοστει χωρις τη βια;
Nate Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Ναι αλλά το Β έγινε με βάση το Α και όχι με βάση π.χ το Ψ. Κομμουνιστής ήταν και ο Στάλιν, κομμουνιστής ήταν και ο Μάο κοκ. Το ότι το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό από αυτό που "έλεγε" η θεωρία δεν αναιρεί το γεγονός ότι προσπάθησαν να "εφαρμόσουν" τον κομμουνισμό. Συμφωνώ, αλλά όπως λες και εσύ, άλλα έλεγε η θεωρία, άλλα έκαναν αυτοί. Είναι σαν να λέω θέλω να φέρω αναρχία στην Ελλάδα και να κατεβάζω τανκ και να κάνω νέα χούντα. Δεν γίνεται.
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δηλαδη η θεωρια του Marx μπορει να χαρακτηριστει ως κατι ουτοπικο, εφοσον δεν μπορει να εφαρμοστει χωρις τη βια;Αυτό που λες είναι οξύμωρο. Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς βία, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι ουτοπικό.Συμφωνώ, αλλά όπως λες και εσύ, άλλα έλεγε η θεωρία, άλλα έκαναν αυτοί. Είναι σαν να λέω θέλω να φέρω αναρχία στην Ελλάδα και να κατεβάζω τανκ και να κάνω νέα χούντα. Δεν γίνεται.Ή απλώς η θεωρία είναι προβληματική ή/και δεν γίνεται να εφαρμοστεί. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς τα (κακά) παραδείγματα είναι πολλά.
titanforce Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Αυτό που λες είναι οξύμωρο. Αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς βία, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι ουτοπικό. Ή απλώς η θεωρία είναι προβληματική ή/και δεν γίνεται να εφαρμοστεί. Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς τα (κακά) παραδείγματα είναι πολλά. Λεγοντας ουτοπικο εννοω οτι μπορει να πραγματοποιηθει μονο σε μια ουτοπια που δεν θα υπαρχει βια, αρα και αντιδρασεις, που θα οδηγησουν στην αναρχια. Σωστα;
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Αν ζούμε σε μια ουτοπία, δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως ο κομμουνισμός. Και επίσης από τη θεωρία και μόνο, δεν μπορεί να είναι ουτοπικό καθεστώς από άποψη εφαρμογής.
kalogeros Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Oπως αναφερεται στη Βικιπαιδεια: ".Marx decided, instead, to submit his thesis to the more liberal University of Jena, whose faculty awarded him his PhD in April 1841." Εαν ξερεις καποια παραπανω πληροφορια που αναιρει το παραπανο quote μοιρασου την μαζι μας. Επισης, πιστευω οτι μονο και μονο που καποιος προβληματιστηκε λιγο παραπανω απο καποιους αλλους και εγραψε καποια βιβλια που μερικοι τα δεχονται και μερικοι αλλοι οχι, αξιζει τον σεβασμο μας. Πιστευω πως εφοσον δεν εχω προσφερει κατι παραπανω στην ανθρωποτητα απο εκεινον δεν ειμαι αξιος να του ασκησω κριτικη για τη σταση ζωης του. Καποιος ακαδημαικος θα μπορουσε καλλιστα να του ασκησει κριτικη, αλλα βασει το επιστημονικο του εργο και οχι τον τροπο ζωης του. Εγω προσωπικα δεν ειμαι ακαδημαικος, οποτε δεν μπορω να κριτικαρω τον Μαρξ και τον καθε Μαρξ φυσικα. Συνεπως, ειτε σεβεσαι ειτε δε σεβεσαι το επιστημονικο του εργο και τις θεωριες του, πιστευω οτι ειναι λιγο ακραιο να τον κρινεις με βαση το πως νομιζεις εσυ οτι εζησε τη ζωη του. Και παλι, δικη σου η αποψη, αλλα προσωπικα δεν συμφωνω. LOL. Και ο Χίτλερ έγραψε βιβλίο που κάποιοι δέχονται και κάποιοι όχι. Πρέπει να τον σεβαστούμε; Εσύ τον σέβεσαι; Όσο για το εάν ο Μαρξ ήταν ή όχι επιστήμονας και για τον εάν ήταν αμπελοφιλόσοφος ή κανονικός φιλόσοφος, αν θες το συζητάμε αύριο που θα έχω χρόνο. Προς το παρόν, αν θες, διάβασε μια άλλη προσέγγιση του μαρξισμού εδώ. 1
bapel Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 επειδή φαίνεται να γίνεται flame το θέμα,άμα θες να μάθεις τι είπε ο Marx και ο κάθε Marx, διάβασε Marx και τον κάθε Marx. Όχι κάποιον άλλον.Tο βιβλίο του Λαφάργκ που πήρες είναι οι απόψεις του για το έργο του Marx,και σαν τέτοιο πρέπει να το κρίνεις. 1
zianna Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 LOL. Και ο Χίτλερ έγραψε βιβλίο που κάποιοι δέχονται και κάποιοι όχι. Πρέπει να τον σεβαστούμε; Εσύ τον σέβεσαι; Όσο για το εάν ο Μαρξ ήταν ή όχι επιστήμονας και για τον εάν ήταν αμπελοφιλόσοφος ή κανονικός φιλόσοφος, αν θες το συζητάμε αύριο που θα έχω χρόνο. Προς το παρόν, αν θες, διάβασε μια άλλη προσέγγιση του μαρξισμού εδώ. Ο Χίτλερ δεν ήταν διδάκτορας.Ισχυρίστηκες ότι δεν ήταν επιστήμονας και ήταν ένας τεμπελχανάς αμπελοφιλόσοφος. Όποια κι αν είναι η άποψή σου για τα όσα έγραψε και φιλοσόφησε, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ και να δηλώσεις ότι έκανες λάθος και ότι το πτυχίο νομικής και το διδακτορικό στην φιλοσοφία τον καθιστούν ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ και απλά δεν το γνώριζες και έγραψες κοτσάνα. Γνωρίζεις πολλούς τεμπελχανάδες με διδακτορικά; ΤΕΛΟΣ
titanforce Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Αν ζούμε σε μια ουτοπία, δεν χρειάζεται ούτως ή άλλως ο κομμουνισμός. Και επίσης από τη θεωρία και μόνο, δεν μπορεί να είναι ουτοπικό καθεστώς από άποψη εφαρμογής. Μαλιστα, νομιζω οτι καταλαβα τι εννοεις. Ο Μαρξισμος λοιπον, δεν μπορει να εφαρμοστει πουθενα; LOL. Και ο Χίτλερ έγραψε βιβλίο που κάποιοι δέχονται και κάποιοι όχι. Πρέπει να τον σεβαστούμε; Εσύ τον σέβεσαι; Όσο για το εάν ο Μαρξ ήταν ή όχι επιστήμονας και για τον εάν ήταν αμπελοφιλόσοφος ή κανονικός φιλόσοφος, αν θες το συζητάμε αύριο που θα έχω χρόνο. Προς το παρόν, αν θες, διάβασε μια άλλη προσέγγιση του μαρξισμού εδώ. Ημουν σιγουρος οτι καποιος θα εγραφε αυτο το παραδειγμα. Λοιπον, ο Χιτλερ εκανε εγκληματα κατα της ανθρωποτητας. Η κοινη γνωμη ειναι στραμμενη εναντιον του λογω των οσων εκανε κατα τη διαρκεια της εξουσιας του. Αντιθετως, ο Μαρξ με αυτα που εγραψε προφανως και ενεπνευσε καποιους, ενω καποιους αλλους οχι. Ο Μαρξ διχασε την κοινη γνωμη, ενω ο Χιτλερ την εστρεψε εναντιον του, προφανεστατα. Πιστευω οτι μια τετοια συγκριση δεν οδηγει σε κανενα συμπερασμα και δεν εχει κανενα οφελος. Οχι, φυσικα και ΔΕΝ σεβομαι τον Χιτλερ. Σεβομαι καποιον που εδωσε τροφη για σκεψη στην ανθρωποτητα, αντιθετως. Επισης, το οτι υπαρχουν αμφισβητιες της θεωριας του Μαρξ δεν τον καθιστα ως μη-επιστημονα. Καποιος μπορει να πιστευει οτι η Γη ειναι επιπεδη. Με αυτην τη λογικη, ο Γαλιλαιος δεν ειναι επιστημονας, αλλα ενας αμπελοφιλοσοφος επειδη εγω, εσυ, αυτος ο ταδε ερχεται σε αντιπαραθεση με τη θεωρια του Γαλιλαιου. επειδή φαίνεται να γίνεται flame το θέμα,άμα θες να μάθεις τι είπε ο Marx και ο κάθε Marx, διάβασε Marx και τον κάθε Marx. Όχι κάποιον άλλον.Tο βιβλίο του Λαφάργκ που πήρες είναι οι απόψεις του για το έργο του Marx,και σαν τέτοιο πρέπει να το κρίνεις. Δυστυχως ναι, και εγω κατα εκει το βλεπω να πηγαινει. Ενταξει, καποια στιγμη θα προσπαθησω να το διαβασω για να αναπτυξω μια πιο σταθερη γνωμη. 1
splashboogie Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 LOL. Και ο Χίτλερ έγραψε βιβλίο που κάποιοι δέχονται και κάποιοι όχι. Πρέπει να τον σεβαστούμε; Εσύ τον σέβεσαι; Όσο για το εάν ο Μαρξ ήταν ή όχι επιστήμονας και για τον εάν ήταν αμπελοφιλόσοφος ή κανονικός φιλόσοφος, αν θες το συζητάμε αύριο που θα έχω χρόνο. Προς το παρόν, αν θες, διάβασε μια άλλη προσέγγιση του μαρξισμού εδώ. Κατανοείς ότι το να γράψεις βιβλίο δεν είναι ούτε καν κοντά κοντά στο κάνεις δοκτορά το 1840!! Παραθέτεις μια ανάλυση από έναν άνθρωπο που μέσα γράφει ότι Μαρξισμός δεν έχει ΚΑΜΙΑ επιστημονική μεθοδολογία από πίσω του. Μάλιστα. Πως μπόρει να ξέρει ο Τζήμερος από επιστημονικές μεθολογίες?!?! Πτυχίου λυκείου είναι ο τίτλος σπουδών του! Κοίτα για να σε βοηθήσω το αν είναι ή αν δεν είναι κάποιος επιστήμονας δεν είναι θέμα κουβέντας να το βρείτε αύριο που θα έχεις ''χρόνο''- είναι ακρως αντικειμενικό και μετρησιμο. Π.χ. karl marx κάτοχος πτυχίου νομικής με δοκτορά στην φιλοσοφία= επιστήμονας. Θανος Τζήμερος: Διαφημιστής με ανώτερο τίτλο σουδων απολυτήριο λυκείου= αμπελοφιλόσοφος. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Μαλιστα, νομιζω οτι καταλαβα τι εννοεις. Ο Μαρξισμος λοιπον, δεν μπορει να εφαρμοστει πουθενα; Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που όλοι ξέρουμε είναι η ιστορία και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι αποτυχημένος μέχρι στιγμής.
titanforce Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2017 Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που όλοι ξέρουμε είναι η ιστορία και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι αποτυχημένος μέχρι στιγμής. Kαταλαβα, ευχαριστω για την βοηθεια.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα