Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 118
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που όλοι ξέρουμε είναι η ιστορία και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι αποτυχημένος μέχρι στιγμής.

Ξέρουμε όλοι ιστορία;Αμφιβάλλω!

Αν είναι αποτυχημένος,γνωρίζουμε το λόγο ή τους λόγους της αποτυχίας του;Και αν ναί,οφείλεται στη θεωρία του;

Δημοσ.

Το thread πηρε την αναμενομενη πορεια...Χιτλερ, ουτοπιες, κομουνισμοι, Τζημεροι μερικα απο τα keywords που παρελασαν μεχρι στιγμης.

Συνεχιζεται :lol:

Καλησπέρα. Δεν καταλαβαινω το λογο για τον οποιο συνδραμεις σε ενα thread στο οποιο δεν εχεις κατι να προσθεσεις, παρα μονο να χαλασεις την υγιή συζητηση οπου γινεται. Ολοι οσοι εχουν απαντησει, εκτος απο εσενα, εχουν εκφρασει τη θεση τους για το ερώτημα που εθεσα στο αρχικο μου ποστ. Αν θες, βρες μου ενα λογο για τον οποιο πιστευεις οτι οι άνθρωποι δεν πρεπει να ανταλλαζουν αποψεις πανω σε σημαντικα θεματα που καθορισαν την ιστορια και κατα συνεπεια τις ζωες μας. Προσωπικα δεν διακρινω κατι αρνητικο στη διεξαγωγη μιας τετοιας συζητησης.
Δημοσ.

Καθε οικονομικο-κοινωνικο συστημα ταυτιζεται και χρησιμοποιει την βια για να επιβληθει.Ολα εχουν να κανουν απο την οπτικη γωνια του καθενος και τα βιωματα του.

Δημοσ.

Δηλαδη δεν υπαρχει καποιο συστημα που να μπορει να εφαρμοστει αναιμακτα; Το λες με την εννοια του οτι παντα θα υπαρχουν καποιοι που θα ειναι στην αντιπαλη πλευρα, δηλαδη οτι δεν θα το υποστηριζουν; (ειτε λογω συμφεροντων, ειτε λογω ιδεολογιας)

Δημοσ.

Αν και είμαι αντίθετος με τον καπιταλισμό (τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται σήμερα)η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα έγινε σχεδόν αναίμακτα με σαφής εφαρμογή του καπιταλισμού από το 1975 και μετά από όλες τις κυβερνήσεις.Άσχετα αν έχουμε υποστεί αφαίμαξη με άλλους τρόπους.

Δημοσ.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται ένα καθεστώς, δείχνει και τις αδυναμίες του. Δεν είναι τυχαίο να απέτυχε παντού ο κομουνισμός. Δεν είναι μόνο η ΕΣΣΔ, είναι και η Β.Κορεά, το ανατολικό μπλοκ, ο Πολ Ποτ στην Καμπότζη και δεκάδες άλλες χώρες.

Το σύστημα διακυβέρνησης στις ας τις πούμε κομμουνιστικές χώρες, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον κομμουνισμό. Απλώς βάφτισαν κομμουνισμό τη δική τους εκδοχή χούντας.

Μπορεί ο κομμουνισμός να είναι κακός ή/και πρακτικά ανεφάρμοστος, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί δεν εφαρμόστηκε πουθενά.

• Like 3
Δημοσ.

Αν και είμαι αντίθετος με τον καπιταλισμό (τουλάχιστον όπως εφαρμόζεται σήμερα)η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα έγινε σχεδόν αναίμακτα με σαφής εφαρμογή του καπιταλισμού από το 1975 και μετά από όλες τις κυβερνήσεις.Άσχετα αν έχουμε υποστεί αφαίμαξη με άλλους τρόπους.

Ε όχι και αναίμακτα. Ένας εμφύλιος προηγήθηκε, ο πρώτος παγκοσμίως του ψυχρού πολέμου, παιδομάζωμα που είχε να γίνει από εποχή τουρκοκρατίας, χιλιάδες αριστεροί έφυγαν στην εξορία για δεκαετίες, βασιλιάς με καπάκι δικτατορία, το αναίμακτα πού το είδες...

Δημοσ.

Οποτε ειναι κατι που καθοριζεται με τις εκαστοτε συνθηκες απο οτι καταλαβαινω. Συνεπως, το μονο σιγουρο ειναι οτι η μεταβαση απο ενα δημοκρατικο-σοσιαλιστικο-καπιταλιστικο συστημα σε ενα δικτακτορικο επιτυγχανεται παντα με βια. 

Παντως, τα πραγματα και οι εννοιες που φανταζουν ευκολα, οταν μπαινεις στη διαδικασια να τα ψαξεις λιγο περισσοτερο, καταλαβαινεις ποσο περιπλοκα ειναι ολα. Ειναι, κατα καποιο τροπο, ολα συνδεδεμενα μεταξυ τους. Δεν γινεται να μιλησεις για την πολιτικη χωρις να μπλεξεις και την οικονομια και το αντιθετο.

Δημοσ.

Μπορεί ο κομμουνισμός να είναι κακός ή/και πρακτικά ανεφάρμοστος, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα γιατί δεν εφαρμόστηκε πουθενά.

Για την ακριβεια, αυτο ειναι ενα ακομα επιχειρημα υπερ της αποψης οτι ο κομμουνισμος δεν μπορει να εφαρμοστει.

Ιστορικα, τον ευαγγελιζοντουσαν πολλοι πριν ανεβουν στην εξουσια διοτι προκειται για πολυ ευχαριστη και ευπεπτη  θεωρια (aka παραμυθι) για να την ακουει ο αλλος και ιδιαιτερως ο εκαστοτε λαος. Στην πιο προσφατη ιστορια ιδιαιτερη περαση εχουν τα επισης λαικιστικα ιδεολογικα παρακλαδια του κομμουνισμο.

Ολοι αυτοι που ευαγγελιστηκαν τετοιες θεωριες οταν ανελαβαν την εξουσια απλως αλλαξαν πρακτικη. Δεν θεωρω οτι ολοι ηταν υπουλοι και το παιζαν κομμουνιστες χωρις να ειναι ή οτι ουτε ενας απο αυτους δε θα θελε πραγματικα ενα κοσμο οπως τον οριζει ο κομμουνισμος. Καποιοι εξ'αυτων δεδομενα πιστευαν στον κομμουνισμο αλλα οταν ηρθε η ωρα να εφαρμοσουν τη θεωρια, αντιληφθηκαν οτι ειναι αδυνατον. Και αλλαξαν ροτα για να συμβαδισουν με την πραγματικοτητα .

Αυτος ειναι και ενας απο τους πολλους λογους που δε θα δει ποτε καποιο κρατος τον κομμουνισμο σε εφαρμογη.

Δημοσ.

Ε όχι και αναίμακτα. Ένας εμφύλιος προηγήθηκε, ο πρώτος παγκοσμίως του ψυχρού πολέμου, παιδομάζωμα που είχε να γίνει από εποχή τουρκοκρατίας, χιλιάδες αριστεροί έφυγαν στην εξορία για δεκαετίες, βασιλιάς με καπάκι δικτατορία, το αναίμακτα πού το είδες...

Ισως να εννοει αναιμακτα σε σχεση με αλλες περιπτωσεις, πχ η μεταλλαξη της Τσαρικης Ρωσιας σε ΕΣΣΔ. Η διαφορα σε <<αιμα>> ειναι σαφως μεγαλυτερη.

Για την ακριβεια, αυτο ειναι ενα ακομα επιχειρημα υπερ της αποψης οτι ο κομμουνισμος δεν μπορει να εφαρμοστει.

Ιστορικα τον εαυγγελιζοντουσαν πολλοι πολιτικοι και οχι μονο διοτι προκειται για πολυ ευχαριστη και ευπεπτη  θεωρια (aka παραμυθι) για να την ακουει ο αλλος (οπως ισχυει και με τα παρακλαδια του), οταν ομως ανελαβαν την εξουσια απλως αλλαξαν πρακτικη. Δεν θεωρω οτι ολοι αυτοι ηταν υπουλοι και το παιζαν κομμουνιστες χωρις να ειναι. Καποιοι εξ'αυτων δεδομενα πιστευαν στον κομμουνισμο αλλα οταν ηρθε η ωρα να εφαρμοσουν τη θεωρια, αντιληφθηκαν οτι απλως δε γινεται.

Εννοεις οτι εαν ηταν κατι εφικτο θα ειχε εφαρμοστει ηδη, ετσι;

Δημοσ.

Οποτε ειναι κατι που καθοριζεται με τις εκαστοτε συνθηκες απο οτι καταλαβαινω. Συνεπως, το μονο σιγουρο ειναι οτι η μεταβαση απο ενα δημοκρατικο-σοσιαλιστικο-καπιταλιστικο συστημα σε ενα δικτακτορικο επιτυγχανεται παντα με βια.

Παντως, τα πραγματα και οι εννοιες που φανταζουν ευκολα, οταν μπαινεις στη διαδικασια να τα ψαξεις λιγο περισσοτερο, καταλαβαινεις ποσο περιπλοκα ειναι ολα. Ειναι, κατα καποιο τροπο, ολα συνδεδεμενα μεταξυ τους. Δεν γινεται να μιλησεις για την πολιτικη χωρις να μπλεξεις και την οικονομια και το αντιθετο.

Με τον ιμπεριαλισμο εγω ειμαι μπερδεμενος. Ειναι η φυσικη εξελιξη του καπιταλισμου.

Αν και πιστευω αυτο που ειχε κανει η Σοβιετικη στις διπλανες τις χωρες ηταν και αυτος ιμπεριαλισμος.

Δημοσ.

Με τον ιμπεριαλισμο εγω ειμαι μπερδεμενος. Ειναι η φυσικη εξελιξη του καπιταλισμου.

wat?

Ο ιμπεριαλισμος προυπαρχει κατι αιωνες του καπιταλισμου, ασχετως αν ως πολιτικος ορος εχει εισαχθει τους τελευταιους μολις αιωνες.

Κι επιπλεον ο ιμπεριαλισμος δεν ειναι οικονομικο συστημα.

• Like 1
  • Moderators
Δημοσ.

Αν και πιστευω αυτο που ειχε κανει η Σοβιετικη στις διπλανες τις χωρες ηταν και αυτος ιμπεριαλισμος.

Τι σχέση έχει ο καπιταλισμός με τον ιμπεριαλισμό;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...