Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδη δεν εχω ασχολειθει ξανα με το θεμα εκανα την αιτηση στο κοτ β και εγκριθηκε.τι γινετε τωρα υπαρχει περιπτωση να μου την ακυρωσουν καο αν οχι ,απο ποτε θα ισχυει αυτη η εκπτωση 

Δημοσ.
8 ώρες πριν, surf80 είπε

Επειδη δεν εχω ασχολειθει ξανα με το θεμα εκανα την αιτηση στο κοτ β και εγκριθηκε.τι γινετε τωρα υπαρχει περιπτωση να μου την ακυρωσουν καο αν οχι ,απο ποτε θα ισχυει αυτη η εκπτωση 

Θα ξεκινησει απο οταν δωσει εντολη το Υπουργειο Οικονομικων στη ΔΕΗ να αλλαξει τιμολογιο σε σενα .Παλια ηθελε κανα 2μηνο που η αιτηση γινοταν στον ΔΕΔΔΗΕ.

Δημοσ.

Και εγώ πάνω κάτω στα ίδια.. Ήμουν σε κοιν.τιμ. (Αναπηρία 90%), μετακομισα τον Νοέμβριο, έκανα πάλι αίτηση πρίν 20 μέρες στον ΔΕΔΔΗΕ γιατην νέα διέυθυνση, εγγρίθηκε, και τώρα τσεκάρω ΚΟΤ απο idika.gr και λέει οτι δεν το δικαιουμαι γιατι ξεπερνάω το προβλεπομενο εισόδημα κατα 117€.  Δεν την στέλνω την αίτηση και θα δώ πως θα παει απο τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά γενικότερα δεν είναι και το πιο αξιοκρατικό συστημα καθως σαν ΑμεΑ με 90% αναπηρία και εισόδημα μόνο από επιδόματα, χρειάζεται να δαπανώ ενα αρκετά μεγάλο ποσό για τη διαβίωση μου (βοηθοί,μετακινησεις κτλ) οπότε πρακτικά το «υψηλο» (εδω γελάμε)  εισόδημα δέν πάει για διασκέδαση. Δεν ξέρω τι θα ισχύσει στου επόμενους λογαριασμους. Πφφφ.. βλέπουμε... 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Θα ξεκινησει απο οταν δωσει εντολη το Υπουργειο Οικονομικων στη ΔΕΗ να αλλαξει τιμολογιο σε σενα .Παλια ηθελε κανα 2μηνο που η αιτηση γινοταν στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ευχαριστω για την απαντηση.

Το 35% εκπτωση θα ειναι μονο στην καταναλωση ρευματος ή και στα υπολοιπα?

Υπαρχει περιπτωση τωρα που εγκριθηκε η αιτηση στην πορεια να απορριφθει?

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, surf80 είπε

Ευχαριστω για την απαντηση.

Υπαρχει περιπτωση τωρα που εγκριθηκε η αιτηση στην πορεια να απορριφθει?

Δυτυχως δεν ξερω.....Οχι γιατι να απορριφθει μετα ? Καθε χρονο ομως ελεγχεται το εισοδημα αν πληρει τα κρητηρια για ΚΟΤ.

Δημοσ.

Πρόλαβα το πρωί λίγο από τη συζήτηση στον Παπαδάκη για το θέμα, έλεγε πως θα διορθωθούν κάποια θέματα, όπως πχ η ανάγκη επικαιροποίησης της ΚΕΑ για την ένταξη στο ΚΟΤ κ.α.

....άκουσα μόνο τις τελευταίες φράσεις, αλλά έλεγε να μην γίνεται η επικαιροποίηση αυτή....δεν ξέρω πού βασιζόταν αυτό, αλλά ανησυχώ μήπως χαθεί το ΚΕΑ Φεβρουαρίου...ελπίζω πως όχι...

Η αίτηση η δική μου για ΚΟΤ-Α εγκρίθηκε, βέβαια, αλλά για το ΚΕΑ ανησυχώ...

....πάντως η "αναμονή για διευκρινίσεις" ήταν που μου στοίχισε κι έναν επιπλέον μήνα ΚΕΑ καθώς και το Κοινωνικό Μέρισμα (άργησα να κάνω μια τροποποιητική στο Ε1), οπότε αυτό που γενικά μπορεί να φαίνεται "σοφή" κίνηση, στη γραφειοκρατία και το μπέρδεμα που μπορεί να επιφέρει  δεν ξέρω αν ισχυει...προτιμώ να κάνω κάτι νωρίς, παρά αργότερα.

Για κάποια θέμα που θίχτηκαν εδώ (με φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών, επιδόματα κτλ) που "πετάνε έξω" κάποιους από το ΚΟΤ είπε πως μπορεί να χρειαστεί να περιμένει κανείς μέχρι την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης...

...τρέχα γύρευε τώρα κι αυτοί να μου πεις, από τις πολλές ερωτήσεις που μπορέι να στέλνουν οι πολίτες στις αρχές μπορεί οι υπεύθυνοι να βγάζουν κάποιες γενικές απαντήσεις...να δούμε.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, surf80 είπε

Ποια υπολοιπα? το φπα, την ερτ και το δημο?

Αν μιλας για τις ρυθμιζομενες χρεωσεις αυτές ειναι ποσοστο επι του ρευματος, αρα αν μειωθει το ρευμα μειωνονται κι αυτές.

Μπορει τωρα καποιος να μας πει τι γινεται αν ξεπεράσεις το οριο των κιλοβατωρων? Χανεις ολη την εκπτωση ή χανεις μονο στο τμημα που ξεπερασες?

Επεξ/σία από rus
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, rus είπε

Ποια υπολοιπα? το φπα, την ερτ και το δημο?

Αν μιλας για τις ρυθμιζομενες χρεωσεις αυτές ειναι ποσοστο επι του ρευματος, αρα αν μειωθει το ρευμα μειωνονται κι αυτές.

Μπορει τωρα καποιος να μας πει τι γινεται αν ξεπεράσεις το οριο των κιλοβατωρων? Χανεις ολη την εκπτωση ή χανεις μονο στο τμημα που ξεπερασες?

Οι ρυθμιζόμενες δεν είναι ποσοστό επί (της χρέωσης) του ρεύματος, αλλά έχουν δική τους κλίμακα χρεώσεων. Οπότε δεν επηρεάζονται από την έκπτωση του ΚΟΤ.

Όταν υπερβείς το όριο δεν έχεις έκπτωση στις παραπάνω κιλοβατώρες, αλλά παίρνεις την έκπτωση μέχρι το όριο 

Εδώ τα λέει https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia/enimerwsi-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio-kot

Επίσης παρατηρώ ότι η έκπτωση δε γίνεται στην αρχική χρέωση της ΔΕΗ, αλλά στην τιμή που δίνει κάθε πάροχος. 

Αν ας πούμε είσαι σε έναν προμηθευτή που χρεώνει 0,072 € την κιλοβατώρα και έχεις ΚΟΤ Α με έκπτωση 0,074, η διαφορά είναι αρνητική, άρα θα σε πληρώνει ο προμηθευτής; (!)

Επεξ/σία από naive
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, naive είπε

Οι ρυθμιζόμενες δεν είναι ποσοστό επί (της χρέωσης) του ρεύματος, αλλά έχουν δική τους κλίμακα χρεώσεων. Οπότε δεν επηρεάζονται από την έκπτωση του ΚΟΤ.

Τσεκαροντας τους λογ/σμους σου βλεπεις οτι οι ρυθμιζόμενες είναι ένα συγκεκριμενο  ποσοστο(διαφορετικο για κάθε μια) επι του ρεύματος. Υπαρχει βεβαια και κλιμακα, πχ. αν ξεπεράσεις τις 2000ΚWh το ποσοστο τους αυξανεται.

8 ώρες πριν, naive είπε

Όταν υπερβείς το όριο δεν έχεις έκπτωση στις παραπάνω κιλοβατώρες, αλλά παίρνεις την έκπτωση μέχρι το όριο 

Εδώ τα λέει https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates/timologia/enimerwsi-gia-to-koinwniko-oikiako-timologio-kot

Αλλαξε δηλαδη το συστημα? Ωραια. Αρα αν εχω οριο 1600KWh και κανω 1650 θα χασω την εκπτωση μονο για 50.

Το λινκ αυτο το εχω δει, δε διευκρινιζει τι γινεται αν ξεπερασεις τα ορια.

Επεξ/σία από rus
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, rus είπε

Τσεκαροντας τους λογ/σμους σου βλεπεις οτι οι ρυθμιζόμενες είναι ένα συγκεκριμενο  ποσοστο(διαφορετικο για κάθε μια) επι του ρεύματος. Υπαρχει βεβαια και κλιμακα, πχ. αν ξεπεράσεις τις 2000ΚWh το ποσοστο τους αυξανεται

Αν όπου "ποσοστό επί του ρεύματος" βάλεις "ποσό επί των KWh" συμφωνούμε. Ωστόσο είδα καλύτερα και όντως υπάρχει διαφορετική χρέωση και στις ρυθμιζόμενες όταν έχεις ΚΟΤ

54 λεπτά πριν, rus είπε

Αλλαξε δηλαδη το συστημα? Ωραια. Αρα αν εχω οριο 1600KWh και κανω 1650 θα χασω την εκπτωση μονο για 50.

Το λινκ αυτο το εχω δει, δε διευκρινιζει τι γινεται αν ξεπερασεις τα ορια

Σωστά, θα χάσεις την έκπτωση μόνο για 50.
Γενικά σου δίνει ένα περιθώριο 10% να το ξεπεράσεις.
Αν πας πάνω από 10% τότε πάλι το χάνεις όλο όπως πριν, εκτός αν είσαι όλη την προηγούμενη χρονιά (το τρέχον 4μηνο μαζί με τα 2 προηγούμενα) εντός του ορίου σου κατά μέσο όρο.
Δηλαδή αν στα προηγούμενα δύο τετράμηνα ήσουν πχ στις 1200KWh το τετράμηνο, στο χειμερινό μπορείς να κάψεις 2400 χωρίς να χάσεις το ΚΟΤ (αλλά την έκπτωση θα την έχεις για τα 1600)

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα.

Επεξ/σία από naive
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, naive είπε

Σωστά, θα χάσεις την έκπτωση μόνο για 50.
Γενικά σου δίνει ένα περιθώριο 10% να το ξεπεράσεις.
Αν πας πάνω από 10% τότε πάλι το χάνεις όλο όπως πριν, εκτός αν είσαι όλη την προηγούμενη χρονιά (το τρέχον 4μηνο μαζί με τα 2 προηγούμενα) εντός του ορίου σου κατά μέσο όρο.

Δηλαδη μόνο ένα +10% σου δινει περιθωριο να ξεπεράσεις? Δηλαδη σε μενα που η κατηγορια μου είναι 1600, μπορω μόνο μεχρι 1760?:(

15 λεπτά πριν, naive είπε

Δηλαδή αν στα προηγούμενα δύο τετράμηνα ήσουν πχ στις 1200KWh το τετράμηνο, στο χειμερινό μπορείς να κάψεις 2400 χωρίς να χάσεις το ΚΟΤ (αλλά την έκπτωση θα την έχεις για τα 1600)

Τι πραγμα?! Μα αυτο είναι 100% αυξηση.

Επεξ/σία από rus
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, rus είπε

Δηλαδη μόνο ένα +10% σου δινει περιθωριο να ξεπεράσεις? Δηλαδη σε μενα που η κατηγορια μου είναι 1600, μπορω μόνο μεχρι 1760?:(

Τι πραμα?? αυτό ακούγεται παραλογο

Δεν το βρίσκω παράλογο αφού δεν είναι όλες τις εποχές του χρόνου ίδιες οι ανάγκες σε ρεύμα και είναι κρίμα να το χάνεις το χειμώνα πχ που το έχεις περισσότερο ανάγκη, εάν είσαι εντός των ορίων όλο το χρόνο. Υπέρ του πολίτη είναι όπως το έχουν κάνει.
Το σχετικό κείμενο στην ΥΑ είναι:

Spoiler

«γ. η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση (ημερήσια 120 ημερών) βάσει καταμετρημένων ενδείξεων δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης όπως ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου στο άρθρο 2. Εάν υπάρχει υπέρβαση των τετραμηνιαίων αυτών ορίων κατανάλωσης τότε:

αα) για υπέρβαση άνω του 10%, και εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου, δεν εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ. για το συγκεκριμένο τετράμηνο,

ββ) για υπέρβαση άνω του 10%, εφόσον η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια κυλιόμενη βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που προβλέπονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου ή για υπέρβαση έως 10% εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ. για την κατανάλωση εντός των οριζόμενων ορίων και το ισχύον οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή για την υπερβάλλουσα κατανάλωση με τις κλίμακες της συνολικής κατανάλωσης.

Επεξ/σία από naive
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε ξερω αν προλαβες να δεις το edit που εκανα, το παραδειγμα που εγραψες είναι 100% αυξηση.

Επεξ/σία από rus
Δημοσ.
7 ώρες πριν, rus είπε

Δε ξερω αν προλαβες να δεις το edit που εκανα, το παραδειγμα που εγραψες είναι 100% αυξηση.

Είναι 100% αύξηση στο συγκεκριμένο τετράμηνο, αλλά είσαι εντός ορίων για τα τρία τετραμηνα συνολικά στο παράδειγμα.

Ξαναλέω, αν ξεπεράσεις λιγότερο από 10%, δεν χάνεις την έκπτωση. Αν ξεπεράσεις πάνω από 10%, τότε κοιτάει το σύνολο των τριών τετραμήνων και αν στο μέσο όρο είσαι εντός ορίων, πάλι δεν την χάνεις.

Διάβασε το κείμενο από την υπουργική απόφαση που έβαλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...