Προς το περιεχόμενο

Σχολή γραφιστικής


thephotoshoped

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τον κλάδο της γραφιστικής. 

 

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ασχολούμαι ενεργά με τον κλάδο της Ιστορίας καθώς αυτή ήταν η ειδικότητα μου. 

 

Ταυτόχρονα εδώ και 7 χρόνια εργάζομαι ως φωτογράφος σε επαγγελματικό επίπεδο και ειδικά τα τελευταία 4 σε κατάστημα που συνεργάζομαι αποκλειστικά με μια συγκεκριμένη ομάδα. Τα πράγματα στον κλάδο της φωτογραφίας πηγαίνουν πολύ καλά, κυρίως λόγω της δουλειάς και της αφοσίωσης που έχω κάνει. Σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνεχής εκπαίδευση κλπ.

 

Στο κατάστημα, πριν μπω στον στρατό τον Νοέμβρη, είχα πρόσληψη και ασχολούμουν με το edit του φωτογραφικού μας υλικού. Αυτό που σκέφτομαι είναι πως θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου στον τομέα της γραφιστικής και από τα όσα έχω ακούσει και συζητήσει θα βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι είμαι φωτογράφος. 

 

Θέτοντας λοιπόν το ερώτημα μου· Αξίζει να επενδύσει/πληρώσει κανείς μια σχολή (ΙΕΚ) γραφιστικής; Για να είμαι ειλικρινής, φωτογραφία κατάφερα να μάθω και μαθαίνω ακόμη, μόνος μου. Τι εννοώ με αυτό: Δεν τελείωσα μια σχολή ΙΕΚ π.χ. αλλά παρακολούθησα σεμινάρια με πιστοποιήσεις (ως επί το πλείστον αποτυχημένα) και κυρίως διάβασα άπειρες ώρες σε internet και βιβλία. Tutorials στο youtube, αγορασμένα σεμινάρια από creative live/lynda, βιβλία και πολλές ώρες δοκιμών. Εν τέλει έχω καταλήξει να παρακολουθώ συγκεκριμένους φωτογράφους παγκοσμίως και εντός Ελλάδος που είναι στο στυλ μου και αξίζουν διότι σου μαθαίνουν. Καταλήγοντας λοιπόν, όταν με ρωτάνε που να πάω να μάθω φωτογραφία λέω πουθενά. Μην τυχόν και πετάξεις χρήματα σε ΙΕΚ κλπ. Είναι κάτι που απαιτεί μεράκι και μπορείς να γλυτώσεις χρήματα κάνοντας σωστές επιλογές μόνος σου. 

 

Ισχύει το ίδιο και στη γραφιστική; Το Photoshop έτσι το έχω γνωρίσει και μάθει έως ένα βαθμό· από βιβλία, σεμινάρια και tutorials ώστε να κάνω τη δουλειά μου. 

 

Αξίζει λοιπόν μια σχολή γραφιστικής;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οχι!

 

Πολυς χρονος και χρημα για κατι το οποιο εχεις ξεκινησει να μαθαινει οπως και να εχει.

 

Προσωπικη γνωμη?

Συνεχισε αυτο που κανεις και βρες premium tutorials online απο το udemy.com

Ειναι πολυ ανωτερο σε ποιοτητα απο lynda.

 

Ειναι σημαντικο να βρεις πληρωμενα για πολλους λογους

 

Α) οι ανθρωποι που τα φτιαχνουν, περα απο επιβεβαιωμενους επαγγελματιες (και μπορει και μεγαλα ονοματα) ζουνε απο αυτο οποτε κανουν οτι μπορουνε για την ποιοτητα τους. Καθαρη καμερα, φωνη/μικροφωνο κρυσταλο, αναλυτικες οδηγειες για το τι και πως.

 

Β) απο τη στιγμη που θα πληρωνεις θα το παρεις 10 φορες πιο σοβαρα απο ενα δωρεαν βιντεο που θα βρεις στο youtube.

Αυτο τυχαινει να ειναι επιβεβαιωμενο προσωπικα και απο εμενα αλλα και απο καμποσα ατομα που γνωριζω που ειχαν δοκιμασει τα παντα , απο βιβλια στη βιβλιοθηκη μεχρι βιντεο που κατεβαζανε απο torrent, αλλα μολις ηρθε η ωρα να πληρωσουν για κατι καλο τα ελιωσαν μεχρι τελευταιου δευτερολεπτου.

 

 

 

Μια σχολη θα σου δωσει κυριως εναν τιτλο/χαρτι το οποιο στην φαση που εισαι δε θα σου χρειαστει πουθενα, ποσο μαλλον αν ειναι και ΙΕΚ κιολας, εκτος αν εκει διδασκουν οι μαεστροι της φωτογραφιας που ετυχε να κανουν περιοδια στην ελλαδα αυτον τον καιρο.

 

 

 

Ειναι πολυ σημαντικο ομως να αποφασισεις τι κατευθυνση θελεις να παρεις. Υπαρχει ο γραφιστας που σχεδιαζει στηλες σε περιοδικα, υπαρχει ο γραφιστας που ασχολειται μονο με digital και λογοτυπα και μετα υπαρχει και ο γραφιστας που κανει retouch σε φωτογραφιες απο γαμους/βαφτισια/οτιδηποτε. Υπαρχουν και αλλες 200 κατηγοριες γραφιστων στο ενδιαμεσο αλλα φανταζομαι εσενα σε ενδιαφερει το τελευταιο κυριως. Η όχι? Το καθενα απαιτει διαφορετικες γνωσεις και διαφορετικα λογισμικα.

Ενας γνωστος μου ειναι φωτογραφος/γραφιστας σε γαμους και πχ δεν εχει ανοιξει ποτε στη ζωη του illustrator/indesign και δουλευει μονο με photoshop. Και τα παει πολυ πολυ καλα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και τις συμβουλές. Άρα προτείνεις εν τέλει να επενδύσω σε χρόνο/χρήμα με πρώτη επιλογή το udemy. 

 

Φαντάστηκα πως εν γένει τα ΙΕΚ δεν θα ήταν από τις πρώτες επιλογές αλλά ήθελα και άλλες απόψεις. 

 

Όσον αφορά το ερώτημα σου, όντως σαν πρώτο στόχο έχω την εξειδίκευση στο retouch με βασικό λογισμικό το ps. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάτι λίγο άσχετο θα ρωτήσω.. Γνωρίζω αρκετά καλά να χειρίζομαι Photoshop, Illustrator και λίγο InDesign.

 

Το θέμα μου είναι πως είμαι λίγο κακόγουστος μάλλον. Δεν μου αρέσει ούτε εμένα, ούτε σε άλλα άτομα το αποτέλεσμα, σε κάποια banner και έντυπα που έχω δοκιμάσει να σχεδιάσω. Ακόμα και με έτοιμα πρότυπα, είναι λες και διαλέγω τα χειρότερα από τα τόσες χιλιάδες.

 

Αυτό είναι έμφυτο ταλέντο ή σπουδάζεται; Ας πούμε σε μία σχολή γραφιστικής θα βελτιωθεί δραματικά κάποιος στο εμφανισιακό κομμάτι ή μαθαίνει κυρίως το πως λειτουργούν τα εργαλεία των προγραμμάτων;

 

Παρακολουθώ που και που μερικά βίντεο στο youtube, σχετικά με τα χρώματα, τα σχήματα, την διάταξη κτλ. αλλά δεν νομίζω ότι μου προσφέρουν πολλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

^Δεν υπαρχει ταλεντο στην γραφιστικη αλλα εμπειρια. Ακολουθας μερικους συγκεκριμενους κανονες οπως πχ την χρυση τομη, χρωματικη αρμονια, σωστη τυπογραφια και άλλα και με τον καιρο θα βελτιωνεσαι. Αλλοι το καταφερνουν γρηγορα και αλλοι χρειαζονται χρονια για αυτο.

 

Αμα κανεις ενα banner που δεν αρεσει ουτε σε εσενα αλλα ουτε και σε αλλους , τοτε πρεπει να αναρωτηθεις και να βρεις εναν εναν ολους τους τεχνικους λογους του γιατι αυτο το banner ειναι ασχημο. Μηπως εβαλες περιεργα χρωματα που δεν ταιριαζουν μεταξυ τους? Μηπως η γραμματοσειρα που επελεξες δεν διαβαζεται ευκολα λογω? Μηπως δεν αφηνεις στο σχεδιο σου αερα για να "αναπνεει" απο τις γωνιες? 

Για ολα υπαρχει ενας λογος.

 

Παρε ενα απλο παραδειγμα που αφορα τους εγκληματιες που χρησιμοποιουν comic sans στις δουλειες τους. Θα καταλαβεις με επιχειρηματα γιατι ειναι μια πρακτικη που πρεπει να αποφευγεται.

 

http://www.comicsanscriminal.com/

 

 

 

Αν κολας καπου τοτε να πηγαινεις στο pinterest ή σε κανενα γραφιστικο Blog/site και να ψαχνεις εμπνευση απο επαγγελματιες που εχουν χ χρονια παραπανω εμπειριας απο εσενα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψάξε καποια course από Σουηδία μέσω του https://www.universityadmissions.se έχει κάποια μεμονωμένα μάθηματα για design κλπ που ίσως σε βοηθήσουν και είναι και πανεπιστημιακού επιπέδου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...