Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
19 ώρες πριν, adminaros είπε

Στην πολυκατοικία ενός φίλου , που δεν υπάρχει πιλοτή ,

κάποιος  θέλει να βάλει λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι του , και θέλει να περάσει τους σωλήνες μέσα από την είσοδο της πολυκατοικίας (ένα μεγάλο στενόμακρο χώρο , ας πούμε ),

για να μπορέσει να το βάλει στο πίσω μπαλκόνι στο οποίο τον βολεύει καλύτερα. 

η ερώτηση μου είναι , δεν είναι επικίνδυνο αυτό ; Άμα γίνει καμία διαρροή ας πούμε , τι γίνεται ;

Κανονικά οι σωλήνες περνάνε εξωτερικά και ανεβαίνουν στο μπαλκόνι. Εδώ όμως νομίζω ότι πάει να γίνει κάτι παράνομο  

το πιο πιθανό είναι να έχει ξανασυζητηθεί αυτό το θέμα.  Αλλά δεν μπόρεσα να το εντοπίσω σε αυτό το νήμα. 

υπάρχει νομοθεσία για αυτό το θέμα , και τι λέει ;

ευχαριστω  

στην οικοδομή μας, ο κεντρικός σωλήνας αερίου διασχίζει το ισόγειο (περίπου 10 μέτρα) ψηλά ταβάνι και καταλήγει πίσω στον ακάλυπτο που έχουν τοποθετηθεί οι μετρητές της έναον. όλα έχουν γίνει με μελέτη μηχανικού και πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας. επειδή μπροστά η είσοδος είναι όλη τζαμαρία, μας είπαν να ανοίξουμε τρύπα ψηλά στο τζάμι, συγκεκριμένη διάμετρο, ώστε να μπορεί να βρει διέξοδο το αέριο σε περίπτωση διαρροής

είναι σπάνια η περίπτωση για διαρροή, αλλά πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και γι αυτό 

μέχρι τώρα 3η χρονιά όλα είναι εντάξει

fa.zip

• Like 1
  • Απαντ. 837
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

καλησπερα

προσφατα εβαλα σε λειτουργια ενα riello residence 30 και πηρα το wifi θερμοστατη που δινει τον t100.

Εχει καποιος αυτον τον συνδυασμο να μου πει για ρυθμισεις ?

Δημοσ.
Στις 30/5/2025 στις 11:48 ΜΜ, FoZzZ είπε

καλησπερα

προσφατα εβαλα σε λειτουργια ενα riello residence 30 και πηρα το wifi θερμοστατη που δινει τον t100.

Εχει καποιος αυτον τον συνδυασμο να μου πει για ρυθμισεις ?

Ένας θερμουδραυλικος με εμπειρία στους Riello θα μπορούσε να σε βοηθήσει.

Δημοσ.

Εγώ έχω τον κλασσικό ricloud αυτός εδώ διαφέρει.. ο καυστηρατζης δεν σου έδωσε οδηγίες? Τι θες να σεταρεις ακριβώς 

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπερα.

το ερωτημα παει προς φιλους μηχανικους.

θα κανω αμεσα νεα εγκατασταση φυσικου αεριου στο διαμερισμα μου. Ειναι στον 1ο οροφο με πυλωτη.

ο μηχανικος με την μελετη προτεινε 2 λυσεις. Η μια  ειναι, ολες οι συνδεσεις του λεβητα με τα καλοριφερ να περασουν εξωτερικα του σπιτιου ( απο κατω, μεσα απο την πυλωτη) και να συνδεθουν απο κατω καθε σωμα χωριστα. Η αλλη λυση ειναι να μπουνε ολες οι σωληνωσεις εντος του σπιτιου με οτι αυτο συνεπαγεται σε ταλαιπωρια και βρωμια κτλ.

μου λεει οτι η πρωτη λυση ειναι καλυτερη αλλα και πιο ακριβη. Η ενσταση μου δεν ειναι το κοστος μονο αλλα κυριως οι απωλειες. Οσο και καλη μονωση να εχουν οι σωληνωσεις, δεν θα εχει απωλειες το συστημα ρε παιδι με το να ειναι εξω; 

τις γνωμες σας παρακαλω :)

Δημοσ.

Σε όλα τα συστήματα υπάρχουν απώλειες σωληνώσεων. Με καλή μόνωση περιορίζονται αρκετά. Εξαρτάται από το πόσο καλή μόνωση επιδέχονται οι σωληνώσεις. 

Δημοσ.

οι απώλειες εξαρτώνται και από τα μήκη των σωληνώσεων, την θερμοκρασία προσαγωγής και τον αριθμό των σωμάτων. το ότι οι σωλήνες θα περνάνε στην οροφή της πυλωτης δεν λέει κάτι από μόνο του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εννοείται ότι οι εξωτερικές οδεύσεις δικτύων θέρμανσης έχουν μεγάλες απώλειες λόγω του μεγάλου Δt που για να μειωθούν πρέπει να μονωθούν οι σωληνώσεις. Οι εσωτερικές εμφανείς οδεύσεις δεν έχουν απώλειες.

Επεξ/σία από nvel
Δημοσ.

Και εγώ θα πρότεινα η όδευση να γίνει εσωτερικά. Είναι κρίμα ουσιαστικά να πετάς τόση ενέργεια λόγω απωλειών. Το αισθητικό κομμάτι είναι βασικό αλλά η απόδοση του συστήματος είναι πιο σημαντική. Πάντως αν η θέση των σωμάτων βολεψει ίσως οι εμφανείς σωληνώσεις να είναι περιορισμένες.

Δημοσ.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πώς θα κόβετε βόλτες τις σωληνώσεις νερού στην πυλωτή λες και σας ανήκει;

Η πυλωτή είναι κοινόχρηστη, αύριο μπορεί να θέλετε να την  μονώσετε για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε κι αυτό να αντιμετωπίσετε; Έτσι κι αλλιώς όμως οδευσεις σε κοινόχρηστο χώρο δεν κάνουμε όταν γουστάρουμε αλλά όταν αποτελεί μοναδική λύση. Λογικά θα απαιτεί και συναίνεση από τους υπόλοιπους. 
Μετά υπάρχει και το θέμα του ότι θα ανοίξετε 6-7 τρύπες στο μπετό για τις οδεύσεις ξανά χωρίς να αποτελεί μονόδρομο. 
Δεν μας λες όμως το πιο βασικό. Που είναι τώρα οι αναμονές - κολλεκτερ, που είναι ο υφιστάμενος λέβητας και που θα τοποθετηθεί ο μετρητής της enaon EDA.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα,

Δεν έχω διαβάσει το θέμα απο την αρχή οπότε συγγνώμη αν ρωτάω κάτι που έχει απαντηθεί...

Ετοιμαζόμαστε για εγκατάσταση φυσικού αερίου και είμαστε στην φάση που θα μπούν αυτές τις μέρες τα κουτιά για τα ρολόγια (πριν λίγες μέρες τελείωσαν τα σκαψίματα κτλ στην περιοχή). Έγιναν όλα ξαφνικά χωρίς ενημέρωση οπότε αρχίσαμε βιαστικά να ρωτάμε εγκαταστάτες.

Τα δεδομένα είναι, τριπλοκατοικία όπου ο 1ος και 2ος είναι δίδυμες κατοικίες γύρω στα 120 τμ με 11 σώματα η κάθε μία + το boiler που στην ουσία είναι ακόμα ένα σώμα. 

Στο ισόγειο κατοικία 70τμ με λίγα σώματα και μικρές απαιτήσεις που και εκεί το boiler είναι και σώμα (το δικό της boiler βρίσκεται εκεί που έχουμε τον λέβητα πετρελαίου τώρα). Αυτή η κατοικία λόγω του σημείου που είναι το boiler που σημαίνει ότι τα ζεστά της νερά ξεκινάνε απο το σημείο που καταλήγουν οι σωληνώσεις των σωμάτων, μπορεί να πάρει ζεστά νερά απο λέβητα αερίου, οι άλλες 2 όχι και θα συνεχίσουμε να "παίζουμε" με τα boiler σαν σώματα καλοριφέρ.

Ο ένας εγκαταστάτης μας πρότεινε λέβητες baxi 28ρι για τα 2 μεγάλα διαμερίσματα και μικρότερο για κάτω με την τοποθέτηση απο τους 3 λέβητες να γίνεται (ΑΝ κατάλαβα καλά γιατί η σύζυγος επέμενε ότι είπε για μπαλκόνια) στο ημιυπόγειο που έχουμε και τον λέβητα τώρα, είτε μέσα είτε απ έξω στον εξωτερικό τοίχο. Δεν μιλήσαμε για φίλτρα κτλ και για να περάσει η εγκατάσταση απο τα ρολόγια μέχρι το ημιυπόγειο (μια απόσταση ενάμιση-2 μέτρα max) μιλήσαμε για ένα μικρό τοιχίο για να γλυτώσουμε τα σκαψίματα και τις κολλήσεις (δεν κατάλαβα πολλά εκεί αλλά το άφησα ως έχει για την ώρα). Η τιμή ήταν χαμηλή σχετικά (2300) με φτηνό λέβητα αλλά χωρίς ηλεκτρολογικά και διάφορα μέσα, οπότε υπολογίζω σίγουρα 200-300 πάνω το λιγότερο.

Ο άλλος εγκαταστάτης μας πρότεινε vaillant 24ριδες και για τα 3 σπίτια με extra κυκλοφορητές για τα 2 μεγάλα. Είπαμε για εγκατάσταση στο ίδιο σημείο (μάλλον εξωτερικά του ημιυπόγειου κοντά στον τωρινό λέβητα) με "κουκούλες" για τους λέβητες, οι σωληνώσεις μέχρι τα ρολόγια με σκαψίματα και όχι με τοιχαλάκια κτλ με μαγνητικά φίλτρα για τα ρινίσματα απο τα σώματα και μια τιμή αρκετά μεγαλύτερη (3200) με όλα μέσα τελική που βέβαια με έτσουξε λίγο αυτή τη στιγμή καθώς όπως είπα ήταν απρόσμενο (νομίζαμε θα γίνει του χρόνου τελικά).

Κόλλησα λίγο στους 24ριδες για τόσα τετραγωνικά με τον δεύτερο ο οποίος επέμενε πως αυτό που χρειάζεται είναι ο 2ος κυκλοφορητής για τα 11+1 σώματα και όχι να πάρουμε μεγαλύτερο λέβητα. Ο baxi ξέρω ποιος είναι (νομίζω είναι ο Luna Classic.. απλός φτηνός) ο Vaillant δεν κατάλαβα ποιος είναι, όταν ρώτησα έκανε πως δεν πολυήξερε και μου είπε απλά "ο 24 pro" ... ποιος pro.. εδώ και 25 χρόνια βγάζει διάφορους που τους λέει "pro" από ότι είδα.. 

Το σπίτι (οικογενειακή τριπλοκατοικία) βρίσκεται σε "χωριό" έξω απο τη Θεσσαλονίκη σε μέρος όπου έχουν υπάρξει χειμώνες που θερίζουν και τα 2 μεγάλα έχουν και τζάκι ενώ το κάτω το μικρότερο έχει και σόμπα pellet extra.

Φυσικά εμένα που με καίει με όλους τους αυτοματισμούς, ήθελα να μιλήσω και για smart θερμοστάτες, αλλά ο πρώτος ήξερε μόνο της ίδιας της baxi που τσούζει, ενώ ο δεύτερος (μεγάλος σε ηλικία) που θα αναλάμβανε και την εγκατάσταση του θερμοστάτη, άντε να του εξηγήσει κανείς τι είναι smart.. όπως και να χει, από ότι κατάλαβα, αρκεί να βρεθεί ένας με ξηρή επαφή και θα είμαστε οκ (σωστά;)

Αν έχει άποψη κάποιος γνώστης για όλα τα παραπάνω, τι πραγματικά χρειάζεται, αν ισχύει ότι μου είπαν ο ένας και ο άλλος κτλ ας με ενημερώσει γιατί είμαστε λίγο χαμένοι :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...