Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν από την κρίση, οι καθηγητές πάλι δεν δούλευαν σωστά, παρόλο που έπαιρναν μεγαλύτερο μισθό. Οπότε το επιχείρημα των μειώσεων και της κρίσης δεν στέκει. Αλλά ακόμη και σήμερα παίρνουν διπλάσιο από τον βασικό οι περισσότεροι. 700 παίρνουν αυτοί που διορίζονται σήμερα, οι περισσότεροι είναι στα 900+.

 

Ούτε θέμα έλλειψης εργατικού δυναμικού υπάρχει. Περισσότερο είναι θέμα σωστής κατανομής του προσωπικού.

 

Το ότι κάθε νέα κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα στην παιδεία, είναι και αυτό τραγικό.

Οπως επίσης ότι με κάθε αλλαγή ξεκινούσαν οι ανούσιες καταλήψεις και απεργίες χωρίς σοβαρά αιτήματα.

 

Θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα σε ένα κοινό σύστημα, όχι μόνο στην παιδεία.

Ακόμη και το φορολογικό στην Ελλάδα αλλάζει κάθε χρόνο.

  • Like 1
  • Απαντ. 158
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ανάλογα για το τι ιδιωτικό μιλάμε.

Στα περισσότερα ιδιωτικά (εκτός απο ορισμένα πανάκριβα) πάλι ένας καθηγητής ειναι για 26-27 άτομα. Μη νομίζετε η κριση έχει χτυπήσει και εκει και πλέον δέχονται τους πάντες, δεν ειναι όπως παλιά που δεχόντουσαν μονο υψηλού επιπέδου μαθητές. Σίγουρα υπάρχει περισσότερο φιλτράρισμα αλλά ολο το θέμα ειναι η πίεση που δέχεται ο εκπαιδευτικος για να κάνει ακόμα περισσότερη δουλειά. Επι της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Την ιδια υλη διδάσκουν. 


Πριν από την κρίση, οι καθηγητές πάλι δεν δούλευαν σωστά, παρόλο που έπαιρναν μεγαλύτερο μισθό. Οπότε το επιχείρημα των μειώσεων και της κρίσης δεν στέκει.

Ούτε θέμα έλλειψης εργατικού δυναμικού υπάρχει. Περισσότερο είναι θέμα σωστής κατανομής του προσωπικού.

 

Το ότι κάθε νέα κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα στην παιδεία, είναι και αυτό τραγικό.

Οπως επίσης ότι με κάθε αλλαγή ξεκινούσαν οι ανούσιες καταλήψεις και απεργίες χωρίς σοβαρά αιτήματα.

 

Θα πρέπει κάποια στιγμή να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα σε ένα κοινό σύστημα, όχι μόνο στην παιδεία.

Ακόμη και το φορολογικό στην Ελλάδα αλλάζει κάθε χρόνο.

 

Υπάρχει σοβαρότατο θέμα ελλειψης δυναμικου. 

Και όχι δεν ειναι θέμα κατανομής. 

Εδω πλέον έχουμε το απολυτο ξεφτυλίκι όπου για να συμπληρώσουν ωράριο οι μόνιμοι, μπορουν να πάνε ΑΝΙΔΕΙΚΕΥΤΟΙ στην ειδική αγωγή και να διδάσκουν σε παιδάκια με αναπηρία (επαναλμβάνω ανιδεικευτοι).

Ισα ισα που η κατανομή ειναι τέτοια που κάνουν τα πάντα για να μην προσλαμβάνουν

1. Αυξηση παιδιών στις αίθουσες.

2. Μείωση ωρών μαθημάτων και αύξηση διδασκαλικών ωρών στους εκπαιδευτικους

3. Ανιδείκευτοι μόνιμοι στην ειδική αγωγη για κάλυψη ωρών

4. Συγχωνεύσεις σχολείων

 

Τα παραπάνω με τις χιλιάδες συνταξιοδοτίσεις από το 2009 μέχρι και το 15 που άρχισαν να μειώνονται λιγο, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα.

Παρόλαυτα για να λειτουργησουν οπως οπως τα σχολεία, προσλαμβάνουν 30.000 άτομα κάθε χρονο διοτι απλά δεν γινεται διαφορετικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι απαιτήσεις εκπαιδευτικων έρχονται απο τους γονεις.

Αν το προβλημα μέχρι το 2009 ηταν οι τεμπέληδες εκπαιδευτικοι, πλέον ειναι η έλλειψη εκπαιδευτικων. Όσοι έχουν σχέση με την εκπαίδευση, ειτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί ξέρουν καλά. 

Δημοσ.

Ανάλογα για το τι ιδιωτικό μιλάμε.

Στα περισσότερα ιδιωτικά (εκτός απο ορισμένα πανάκριβα) πάλι ένας καθηγητής ειναι για 26-27 άτομα. Μη νομίζετε η κριση έχει χτυπήσει και εκει και πλέον δέχονται τους πάντες, δεν ειναι όπως παλιά που δεχόντουσαν μονο υψηλού επιπέδου μαθητές. Σίγουρα υπάρχει περισσότερο φιλτράρισμα αλλά ολο το θέμα ειναι η πίεση που δέχεται ο εκπαιδευτικος για να κάνει ακόμα περισσότερη δουλειά. Επι της ουσίας δεν αλλάζει κάτι. Την ιδια υλη διδάσκουν.

Δεχονται τους παντες αλλα υπαρχει υλικο και διαθεση για να βοηθηθουν και οι καλοι μαθητες και να φτασουν το ταβανι των δυνατοτητων τους τοσο για εξετασεις βαθμους κλπ. οσο και για αλλες κλισεις, αλλα και βοηθεια σε κακους μαθητες να καλυψουν κενα.

Και οταν λεω αλλες κλισεις εννοω διαγωνισμους κλπ που μπορει ενα παιδι να γουσταρε τερμα να ασχοληθει αλλα στο δημοσιο να μην υπηρχε καθηγητης που να ξεβαριοταν για να διοργανωσει ομαδα.

Και απο καθηγητες δεν παιρνουν τους παντες και σε αντιθεση με το δημοσιο τους απολυουν αμα δεν κανουν την δουλεια τους καλα.

Οσο για το αν ειναι πανακριβα, σε γνωστο πανακριβο ιδιωτικο 3/10 μαθητες φοιτουν τζαμπα λογω ακαδημαικων/αθλητικων υποτροφιων. Με οτι αυτο λεει για την κουλτουρα του σχολειου και το επιπεδο των μαθητων.

Δημοσ.

Να πώ τωρα κατι εγώ? Νομιζω το μεγαλύτερο κομματι της ευθύνης το εχουν οι γονεις, καθως εχουν εχουν απαξιωσει πλήρως τους καθηγητες και δασκάλους και εχουν μαθει στα παιδια τους να μην εχουν καθολου σεβασμό σε αυτούς. Λες και όλα περιστρέφονται γυρω από τον κανακάρη ή την περιστέρα τους. Οπότε, οταν το παιδι απο το σπίτι έχει μαθει  να μην σέβεται τον διπλανό του πως περιμένουμε να σεβαστεί έναν θεσμό που απαιτεί το χτίσιμο κάποιας σχέσης να λειτουργήσει? Σωστα όλα αυτά περι ελλειψης χρηματοδότησης, δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας, εξωσχολικής παιδείας, απαρχαιωμένων συγγραμμάτων, αλλά η ευθύνη της οικογένειας παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη, καθως εκεί κοινωνικοποιείται το παιδί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας...

  • Like 11
Δημοσ.

Πιστεύω ισχύει αυτό που λέει ο aneurysm.

10 χρόνια σχεδόν που δουλεύω στον κλάδο της εκπαίδευσης [ιδιωτική, στο δημόσιο έκανα μόνο πρακτική] έχω προλάβει να δω κάθε καρυδιάς καρύδι, και γονείς και μαθητές. Δυστυχώς έχω πετύχει πολλές περιπτώσεις παιδιών με τουπέ και υφάκι σε στυλ 'ό,τι και να μου πεις/κάνεις, ο μπαμπάς μου θα καθαρίσει για μένα, σε πληρώνουμε άρα θα πρέπει να γίνεις το πουτανάκι μας κλπ'

 

Τέτοια νοοτροπία δεν γεννήθηκε ΞΑΦΝΙΚΑ στο παιδί όμως. Οπότε ΔΕΝ θα τα βάλω μαζί του. Το παιδί συχνότατα είναι ο καθρέπτης της οικογένειάς του και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί αυτό ο εκπαιδευτικός, θα μπορέσει να κάνει βήματα υπέρ της διαπαιδαγώγησής του. Θέλει τεράστια υπομονή και ενασχόληση απ'την πλευρά του εκπαιδευτικού, κάτι που δύσκολα καταλαβαίνει και σέβεται κάποιος εκτός του συγκεκριμένου κλάδου. Δεν είναι τυχαίο που το επάγγελμα αυτό θεωρείται λειτούργημα. Η βελτίωση πιστεύω θα έρθει αν όλο και περισσότεροι [κυρίως γονείς] αρχίσουν να το βλέπουν έτσι.

 

Όσον αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και το πώς διαχειρίζεται την κατανομή των χρημάτων στους διάφορους τομείς...ε φαίνεται ότι την παιδεία την έχουν χεσμένη.

Από πού να το πρωτοπιάσουμε;

Απ'τα σχολικά κτήρια που έχουν αφήσει με φουλ υγρασία και ανύπαρκτη θέρμανση; Απ'τις ελλείψεις ακόμα και σε κιμωλίες; [σε πόσα χρόνια άραγε θα αντικατασταθούν παντού οι μαυροπίνακες με whiteboards;] Απ'τους γέρους καθηγητές που δεν αντέχουν πια και έχουν μείνει να σαπίζουν στις έδρες και να κοιμίζουν τα παιδιά; Απ'την έλλειψη προσλήψεων που είναι αναγκαίες; Απ'το γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός μπαίνει σε μια αίθουσα με 25+ μαθητές και με μισθό πείνας πρέπει να κάνει και σωστό [ιδανικά εξατομικευμένο] μάθημα; Απ'τα περιστατικά με βία μεταξύ των μαθητών όπου οι σύλλογοι γονέων κάνουν τα στραβά μάτια για να καλύψει ο καθένας το βλαστάρι του; Απ'τα βιβλία που σχεδόν όλα έχουν κάκιστη δομή και είναι προχειρογραμμένα;

 

Τελειωμό δεν έχουν τα αρνητικά του ελληνικού σχολείου [και γενικά του κλάδου της εκπαίδευσης], όλοι τα έχουμε ζήσει και άλλοι συνεχίζουμε να τα ζούμε. Και η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση χαρακτηρίζονται από τραγικές καταστάσεις και αρκετή αδιαφορία.

 

[Το θέμα των πανελληνίων δεν το πιάνω καν αυτή την στιγμή. Είμαι εντελώς κατά. Σε άλλα threads τα έχω ξαναγράψει, υπάρχουν εναλλακτικές αλλά απαιτούν ριζική αναδιάρθρωση και σιγά μην ασχοληθεί καμιά κυβέρνηση.]
 

  • Like 7
Δημοσ.

Ισχύουν αυτα τα αίτια που λέτε αλλά νομίζω αν προσεγγίσουμε το ζήτημα απο το βαθμοθηρικό της όλης εκπαίδευσης στην Ελλαδα, ξαφνικά μπαίνει και άλλη παράμετρος στο παιχνίδι. Ένα νέο ζήτημα είναι το γιατί το παιδι δε γουστάρει το σχολείο και αυτό είναι το άγχος του πρέπει να αποδόσω. Ας δούμε π.χ το εκπαιδευτικό μοντέλο/παράδειγμα της  Φιλανδίας για να έχουμε μια εναλλακτική και πιο σφαιρική άποψη.

Δημοσ.

Το δικαίωμα δωρέαν εκπαίδευσης είναι ισοδύναμο με το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης. Ωραία εσύ έχεις λεφτά μπορείς να φέρνεις δάσκαλο σπίτι σου να διδάσκει το παιδί σου. Ο άλλος που ζει με έναν μισθό 4 κεφάλια πρέπει να πουλήσει το σώβρακο του για να ανταποκριθεί στις "εκπαιδευτικές" του ανάγκες; Και ποιός σε λέει εσένα ότι το σχολείο είναι μόνο η μετάδωση γνώσεων;

Και επίσης, λογικό είναι το σχολείο να έχει μία ύλη γιατί το παιδί στο τέλος θα εξεταστεί στις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ που για όλη την Ελλάδα είναι ίδια η ύλη.

 

 

Και σταμάτα να βλέπεις VICE και να πιστεύεις ότι μορφώνεσαι "εκτός του συστήματος" γιατί με τέτοια δοκάρια που πετάς μάλλον το αντίθετο πέτυχες.

Κοιταξε επειδη το εχω αναφερει αρκετες φορες και εχει καταντησει κουραστικο.

Δεν προυποθετει η οικιακη διδασκαλια παρουσια καθηγητη εκπαιδευτη στο σπιτι. Υφισταται μια τετοια επιλογη, οπου ειναι νομιζω και η πιο διαδεδωμενη στις ΗΠΑ, αλλα δεν ειναι η μοναδικη επιλογη. Παρεθεσα διευθυνσεις παραπανω οπου εξηγουν καποιες εναλλακτικες, απο τις πιο προσφατες αλλα και αυτη που πιστευω, ειναι το ψηφιακο/διαδικτυακό μαθημα οπου γινεται παντου. Δεν υπαρχει παρουσια καθηγητη.

Το τι πιστευω για το σχολειο και το τι προφασιζεται οτι ειναι το σχολειο ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα, το βλεπω με λιγα λογια, ως ενα αποτυχημενο και απαρχαιωμενο συστημα.

Οι πανελληνιες επισης λογικα καταργουντε απο του χρονου, η υλη σε τεχνολογικης φυσης μαθηματα ειναι κοινα παγκοσμιως. Δεν ειναι το προβλημα η διδαδικη υλη. Οπως και να εχει, το συστημα εξετασεων ειναι κοινο με το αντιστοιχο των διαδικτυακων πανεπιστημειων, ειτε εχεις φυσικη παρουσια σε καποιο χωρο-εξεταστικο κεντρο, ειτε γινεται ζωντανα σε καθορισμενο χρονικο διαστημα μεσω πχ tablet.

Επισης να τονιζω πως ουτε διαβαζω vice, ουτε μου αρεσει το vice, θυμομουν λεξη κλειδι και μου εβγαλε το συγκεκριμενο αρθρο, αν ειχα η αν το βρω θα παραθεσω την κανονικη πηγη που εψαχνα.

Οσο για το homeschooling οτι να ναι επιχειρημα το οτι προσφερει καλυτερη εκπαιδευση... και κοινωνικοποιηση απο που αν οχι απο το σχολειο? Αμα ειναι να μαθαινουν τα παιδια σε στυλ κουρδιστο πορτοκαλι, πιο αποτελεσματικο θα ειναι. Και μετα οταν πρεπει να βγουν στην κοινωνια να ειναι στο spectrum ολα.

Η πρωτη μεγαλη "επιθεση" που δεχτηκαν ολα αυτα τα συστημα, ηταν η θεωρια πως τα παιδια θα γινουν αντικοινωνικα, με ψυχολογικα προβληματα κτλ. Ολα αυτα εχουν καταρριφθεί πολλακις ως πιθανοτητα παγκοσμιως. Υπαρχουν κυριολεκτικα εκατονταδες ερευνες και αρθρα που μπορεις να βρεις και να διαβασεις.

Η κοινωνικοποιηση ερχεται πρωτιστως απο το σπιτι και την οικογενεια, και επειτα απο τις διαφορες δραστηριοτητες. Το οτι κανουν πχ μαθημα στο σπιτι, δεν παει να πει οτι δεν βγαινουν και ποτε απο εκει. Ζουνε μια κανονικη ζωη διχως να ειναι απλα σε σχολειο.

Δημοσ.

Με ένα μαγικό τρόπο όμως το υφάκι κόβεται στις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε από μαθητές είτε από γονείς.

  • Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Να πώ τωρα κατι εγώ? Νομιζω το μεγαλύτερο κομματι της ευθύνης το εχουν οι γονεις, καθως εχουν εχουν απαξιωσει πλήρως τους καθηγητες και δασκάλους και εχουν μαθει στα παιδια τους να μην εχουν καθολου σεβασμό σε αυτούς. Λες και όλα περιστρέφονται γυρω από τον κανακάρη ή την περιστέρα τους. Οπότε, οταν το παιδι απο το σπίτι έχει μαθει  να μην σέβεται τον διπλανό του πως περιμένουμε να σεβαστεί έναν θεσμό που απαιτεί το χτίσιμο κάποιας σχέσης να λειτουργήσει? Σωστα όλα αυτά περι ελλειψης χρηματοδότησης, δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας, εξωσχολικής παιδείας, απαρχαιωμένων συγγραμμάτων, αλλά η ευθύνη της οικογένειας παραμένει η μεγαλύτερη τροχοπέδη, καθως εκεί κοινωνικοποιείται το παιδί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας...

Εύγε φίλε aneurysm. Συμφωνώ και επαυξάνω με αυτά που λες.

 

Θα τολμούσε ποτέ καθηγητής στην τωρινή εποχή να πει στην μάνα ενός παιδιού ότι το παιδί τους δεν κάνει για γράμματα; Πφφφφ. Θα τον είχαν κατασπαράξει.

Κοιταξε επειδη το εχω αναφερει αρκετες φορες και εχει καταντησει κουραστικο.

Δεν προυποθετει η οικιακη διδασκαλια παρουσια καθηγητη εκπαιδευτη στο σπιτι. Υφισταται μια τετοια επιλογη, οπου ειναι νομιζω και η πιο διαδεδωμενη στις ΗΠΑ, αλλα δεν ειναι η μοναδικη επιλογη. Παρεθεσα διευθυνσεις παραπανω οπου εξηγουν καποιες εναλλακτικες, απο τις πιο προσφατες αλλα και αυτη που πιστευω, ειναι το ψηφιακο/διαδικτυακό μαθημα οπου γινεται παντου. Δεν υπαρχει παρουσια καθηγητη.

Το τι πιστευω για το σχολειο και το τι προφασιζεται οτι ειναι το σχολειο ειναι δυο εντελως διαφορετικα πραγματα, το βλεπω με λιγα λογια, ως ενα αποτυχημενο και απαρχαιωμενο συστημα.

Οι πανελληνιες επισης λογικα καταργουντε απο του χρονου, η υλη σε τεχνολογικης φυσης μαθηματα ειναι κοινα παγκοσμιως. Δεν ειναι το προβλημα η διδαδικη υλη. Οπως και να εχει, το συστημα εξετασεων ειναι κοινο με το αντιστοιχο των διαδικτυακων πανεπιστημειων, ειτε εχεις φυσικη παρουσια σε καποιο χωρο-εξεταστικο κεντρο, ειτε γινεται ζωντανα σε καθορισμενο χρονικο διαστημα μεσω πχ tablet.

Επισης να τονιζω πως ουτε διαβαζω vice, ουτε μου αρεσει το vice, θυμομουν λεξη κλειδι και μου εβγαλε το συγκεκριμενο αρθρο, αν ειχα η αν το βρω θα παραθεσω την κανονικη πηγη που εψαχνα.

Η πρωτη μεγαλη "επιθεση" που δεχτηκαν ολα αυτα τα συστημα, ηταν η θεωρια πως τα παιδια θα γινουν αντικοινωνικα, με ψυχολογικα προβληματα κτλ. Ολα αυτα εχουν καταρριφθεί πολλακις ως πιθανοτητα παγκοσμιως. Υπαρχουν κυριολεκτικα εκατονταδες ερευνες και αρθρα που μπορεις να βρεις και να διαβασεις.

Η κοινωνικοποιηση ερχεται πρωτιστως απο το σπιτι και την οικογενεια, και επειτα απο τις διαφορες δραστηριοτητες. Το οτι κανουν πχ μαθημα στο σπιτι, δεν παει να πει οτι δεν βγαινουν και ποτε απο εκει. Ζουνε μια κανονικη ζωη διχως να ειναι απλα σε σχολειο.

Επειδή μόνο λέμε και δεν δείχνουμε εγώ αφήνω ένα άρθρο Link.png Site: εδώ στο οποίο διαβάζω:

 

 

Children  need  to  be  fully  socialized  in  a  way  that  prepares  them  for

the  outside  world. Homeschooled  children  spend  their  childhood  isolated  and  as  a  result,  they  are  not  exposed to peer  pressure,  group  dynamics,  and  the  ability  to  learn  coping  skills.

Καταλήγει στο ότι το HS κάνει κακό στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τώρα αν πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα από το πανεπιστήμιο και τον επιστήμονα που γράφει τότε i rest my case.

  • Moderators
Δημοσ.

Επειδή μόνο λέμε και δεν δείχνουμε εγώ αφήνω μια έρευνα Link.png Site: εδώ στην οποία διαβάζω:

 

Η έρευνα καταλήγει στο ότι το HS κάνει κακό στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τώρα αν πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα από το πανεπιστήμιο και τον επιστήμονα που γράφει τότε i rest my case.

 

Αυτό που έβαλες είναι άρθρο, όχι έρευνα.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Αυτό που έβαλες είναι άρθρο, όχι έρευνα.

Δίκιο έχεις. Το διορθώνω.

Δημοσ.
Επειδή μόνο λέμε και δεν δείχνουμε εγώ αφήνω ένα άρθρο Link.png Site: εδώ στο οποίο διαβάζω:

 

Καταλήγει στο ότι το HS κάνει κακό στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τώρα αν πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα από το πανεπιστήμιο και τον επιστήμονα που γράφει τότε i rest my case.

Διαβασα την ερευνα του, θιγει καποια πολυ καλα σημεια, οπου δινει ομως και την απαντηση στο τελος της.

 

 

IV.

Summary

The debate regarding the great topic of socialization is one that will likely go on forever and  possibly  with  no  movement  on  either  side.

Although homeschooled  children  are not adequately socialized because of a lack of exposure to peers and diversity,

there are a variety of opportunities for homeschooled children to gain access to some form of socialization with peers

and  adults.   

These  opportunities  require parents  to  make  a  concerted  effort  to  get  their  children (and  themselves) involved  in the  community.    

If  the  parents  fail  to  give  their  homeschooled children these opportunities, they will not have any form of socialization skills to succeed in the “real world”.

Κοινως, καταλληγει στην αποτελεσματικοτητα της οικιακης διδασκαλιας (στις ΗΠΑ), και συμπεραίνει πως αν και ειναι αναποτελεσματικη στη κοινωνικοποιηση ενος παιδιου καθεαυτου, θα πρεπει οι γονεις να ενθαρρύνουν το παιδι να εχει κοινωνικα ερεθισματα απο αλλες εξωτερικες δραστηριοτητες. Κατι και που αναγνωριζουν και τονιζουν αυτα τα συστηματα, και κατι που εχω αναφερει και στο θεμα. Με την σειρα μου λοιπον παραθετω αυτη εδω την ερευνα οπου αναγνωριζει την υπεροχη της οικιακης διδασκαλιας.

https://www.nmu.edu/education/sites/DrupalEducation/files/UserFiles/Moreau_Kathi_MP.pdf

Οπως καταλαβαινεις ομως, αντιπαραθεσεις μπορουν να γινουν και απο τις δυο μεριες για πολυ. Εγω τονιζω απο την μερια μου τα εξεις.

- Το Ελληνικο συστημα παιδειας, εχει αποτυχει για περιπου δεκατη φορα απο το 1980.

- Ειμαστε συμφωνα με ερευνες της ΕΕ, οι τελευταιοι η απο τους τελευταιους στην αποτελεσματικοτητα της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης

- Ο ελεγχος και η αξιολογηση τοσο των μαθητων, οσο και καθηγητων και δασκαλων ειναι το λιγοτερο αναποτελεσματικος, αν οχι ανυπαρκτος

- Βασιζομαστε σε τριτους, οπως φροντηστηρια και εξωτερικους καθηγητες για την σωστη εκμαθηση της υλης. Κατι που καποτε ηταν γνωστο μονο στη τριτη λυκειου, εδω και χρονια γινεται σε μεγαλο βαθμο απο το δημοτικο!

- Οι υποδομες τοσο των κτηριων, οσο και της διαθεσιμοτητα της υλης, ειναι προβληματικη, αν οχι επικίνδυνη. Ειδικα σε απομακρυσμενες περιοχες απο αστικα κεντρα και προαστια.

 

Ανοιξες το θεμα εκφραζοντας τους προβληματισμους σου, για το αποτυχημενο συστημα εκπαιδευσης. Λογικο πραγμα, ολοι λιγο πολυ το ξερουμε. Εγω αντιπαραθετω μια εναλλακτικη προσεγγιση, εφαρμοσμενη σε παρα πολλες "πετυχημενες" χωρες με εξαιρετικα αποτελεσματα. Δεν ειμαι σιγουρος στο τι πιστευεις πως μπορει να αλλαξει κατι προς το θετικο, εχω διαφορετικη αποψη προφανως απο εσενα. Απο την μια μιλαμε για καθηγητες και μαθητες που κανουν οτι θελουν μεσα στη ταξη, οπου για καποιο λογο δεν χριζει προσοχης ψυχολογικα/κοινωνικα, αλλα η οικιακη διδασκαλια ειναι κατευθειαν κατακριτεα και λανθασμενη απο τους περισσοτερους.

Μπραβο σε οσους πιστευουν πως μπορει και ισως να αλλαξει προς το θετικο η κατασταση. Δεν το βλεπω ετσι ουτε και το πιστευω αυτο. Ειμαι υπερ της εναλλακτικης διδασκαλιας, μπορει να μην ειναι τελεια, αλλα σε καμια περιπτωση ειναι σαν αυτο το πραγμα που γινεται σε ενα τυπικο Ελληνικο σχολειο.

Δημοσ.

Δεν υποστηρίζεις απλώς μια μορφή εναλλακτικής διδασκαλίας, αλλά απαξιώνεις το ρόλο του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής πράξης, επίσης τάχθηκες υπέρ της κατάργησης του θεσμού του δημόσιου σχολείου.  

 

Τονίζεις συνεχώς την επιλεκτική/ αξιολογική λειτουργία του σχολείου, ξεχνώντας την κοινωνικοποιητική αλλά κυρίως την κουστωδιακή λειτουργία που εξασφαλίζει σε κάθε παιδάκι μια ασφαλή φύλαξη και αξιοπρεπή διαβίωση, τουλάχιστον για τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο.

 

Σχετικά με το άρθρο από το vice δε θα σταθώ σε τίποτε άλλο παρά στην τελευταία πρόταση::

«Το κράτος ή οι γονείς, όμως οφείλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά εκπαιδεύονται στη χώρα μας;»

Θα θυμίσω το παραλήρημα κάποιων γονιών σχετικά με

  1. τις έμφυλες ταυτότητες,
  2. τα προσφυγόπουλα
  3. την ιστορία της στ΄ δημοτικου
  4. τα θρησκευτικά

ορμώμενη από αυτά λοιπόν, είμαι αντίθετη στην εκπαίδευση κατ΄οίκον ιδίως όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη διδακτέα ύλη και έλεγχος. Ποιος μας εγγυάται ότι ο κάθε γονιός θα διαλέξει έναν σωστό τρόπο, ώστε να μεταδώσει τις γνώσεις; Ποιος μας εγγυάται ότι ο κάθε γονιός θα μεριμνήσει για τη μόρφωση του παιδιού του; Κι έστω ότι κάποιος πληροί όλες τις προυποθέσεις και νοιαζεται πραγματικά, ξέρεις πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσει ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδιού του; Και τι γίνεται όταν δεν υπάρχει μόνο ένα παιδί στην οικογένεια αλλά περισσότερα; Φαντάζομαι πως η απαντησή σου θα ειναι η τηλεκπαιδευση, χωρίς να απαξιώνω την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία για ενήλικες μπορεί να λειτουργεί άριστα, την θεωρώ λανθασμένη επιλογή για παιδιά. Αρνούμαι σχεδόν να πιστέψω πως μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για τόση ώρα που απαιτείται, ώστε να ειναι αποτελεσματική. Αλλά ακόμη κι αν είναι, προτιμώ το παιδί μου να μάθει να συνεργάζεται, να μαθαίνει από τα λάθη των άλλων και κυρίως να παίζει με τα υπόλοιπα παιδιά, να μαθαίνει μέσα απο το παιχνίδι ιδίως όταν είναι στο δημοτικό, παρά να κάθεται μπροστά σε έναν υπολογιστή.

 

Από κει και ύστερα υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα εκπαίδευσης που κακώς δεν προσφέρονται στη χώρα μας. 

  • Like 2
Δημοσ.
Η κοινωνικοποιηση ερχεται πρωτιστως απο το σπιτι και την οικογενεια, και επειτα απο τις διαφορες δραστηριοτητες. Το οτι κανουν πχ μαθημα στο σπιτι, δεν παει να πει οτι δεν βγαινουν και ποτε απο εκει. Ζουνε μια κανονικη ζωη διχως να ειναι απλα σε σχολειο.

 

 

Κατ αρχήν μια έρευνα, ένα άρθρο για να έχει αξία διαχρονικά, πρέπει να βασίζεται σε πυλώνες που δεν αλλάζουν.

Στην εποχή που το πρόβλημα της κοινονικοποίησης των νέων αλλά και μεγαλύτερων ειναι τεράστιο, με μεγάλες ευθύνες των social media σε αυτό, το να προτείνουμε εναλλακτική διδασκαλία όπου ο μαθητής θα χάσει τη μοναδική του ίσως διέξοδο από το σπίτι, φανταζει το λιγότερο περίεργο ως πρόταση. 

Το σχολείο δεν ειναι μονο το μάθημα. Ειναι η εκπαιδευτικη εκδρομή, ειναι η συναναστροφή, οι φιλίες οι έρωτες κοκ. Αυτά αποτελούν σταθερές αξίες. 

 

Το να ριχνουμε επιπλέον σε μια κοινωνία με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το βάρος στον γονιό για την κοινωνικοποίηση του παιδιού του (κοινός σα να του λες, οτι ο ένας εκ των δυο γονιών δε θα εργάζεται πλέον ωστε να μένει σπιτι με το παιδί και επιπλέον θα πρέπει να βρει και τροπους να κοινωνικοποιήσει το παιδί, δηλαδή να το γράψει σε συλλόγους κτλ κτλ, πράγματα τα οποία επίσεις έχουν αρχισει με ανάλογες έρευνες να το γυρνάνε στο διαδικτυακό) ειναι επισης περίεργο.

 

Το σχολείο μας έχει πολλές παθογένειες, αλλά εδω μιλάμε για ολική κατάργηση του σχολείου.

  • Like 1
Δημοσ.

Το πρόβλημα ξεκινάει με την κοινωνία κ τα κομπλεξ του 60 που υπάρχουν ακομα δυστυχώς. Υπάρχουν γονείς που δεν αποδέχονται καλα καλα οτι το παιδι τους μπορεί να χει μαθησιακές δυσκολίες πχ δυσλεξία οποτε θέλει ειδική αγωγή αλλα προτιμούν να καταδικάσουν το παιδί τους για να μην το μαθει η κοινωνία. Γενικά η παιδεία στην ελλαδα ειναι μια φραση " τι θα πει η γειτονιά" . Οσο αυτο ειναι μερος της κοινωνίας η μια γενια μετά την άλλη θα καταστρέφετε. Ακόμα κ μετα απο τέτοιο σοκ ο ελληνας γονιός θελει το παιδι του να γινει μηχανικός (βάλτε οποια σχολή θελετε εδω) άσχετα αν του αρέσει ή οχι. Απλα δεστε ποσοι πανε σε σχολές αστυνομίας κ στρατού για την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

  • Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...