Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είχε ο πατέρας μου παλιά ένα κατάστημα που δούλευε ολόκληρο τον χρόνο και μέσα σε αυτό μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου έβαζε και συγκεκριμένα εποχιακά είδη.

Το κατάστημα έκλεισε όταν ο ίδιος βγήκε στην σύνταξη.

Τώρα σκέφτομαι να το ξαναανοίξω αλλά μόνο για 1-2 μήνες τον χρόνο για να εμπορεύεται τα συγκεκριμένα είδη.

Γνωρίζει κάποιος το φορολογικό, ασφαλιστικό, νομικό καθεστώς για τα συγκεκριμένα καταστήματα;

Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ωστε να λειτουργεί νόμιμα και με το μικρότερο δυνατό κόστος όσον αφορά τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές;

Το κατάστημα έχει να κάνει με ενοικίαση εξοπλισμού, ας πούμε για παράδεισμα εξοπλισμό για σκι 

Συμφέρει να ανοίξει στο όνομα κάποιου ανέργου ή στο όνομα κάποιου που είναι ήδη ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ;

Ρώτησα τον φορολόγο μου και απ τις απαντήσεις που έλαβα κατάλαβα πως πρέπει να αλλάξω και φορολόγο άμεσα  :shifty:  :shifty:  Για τέτοια άγνοια μιλάμε

Αν έχει κάποιος τις γνώσεις ή την εμπειρία ας πει την άποψη του αν θέλει :)

Δημοσ.

ούτε εγώ το ήξερα.

και πρώτη φορά ακούω τη λέξη "φορολόγος"   :-D

Είμαι απο χωριό, τι θες τώρα;  :-D  :-D

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστώς, αυτό ρωτάω!

Μια επιχείρηση που λειτουργεί 1-2 μήνες το χρόνο έχει τις ιδιες υποχρεώσεις με μια επιχείρηση που λειτουργεί όλο το έτος;

Για παράδειγμα μου φαίνεται παράλογο να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές ο διοκτήτης για όλο το έτος.

Τα εποχιακά με τα χριστουγεννιάτικα που ξεφύτρωναν παντού τις καλές εποχές για 2 μήνες, μετά έκλειναν-ξενοίκιαζαν και του χρόνου ξανά απ την αρχή πως λειτουργούσαν;

Έκαναν έναρξη επιχείρησης και κλείσιμο κάθε χρόνο ή υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει;

Δημοσ.

Εποχικά, προέρχεται από την λέξη εποχή. Δεν υπάρχει λέξη εποχία για να πεις εποχιακά...
Το ότι είσαι από χωριό δεν δικαιολογεί κάτι...

• Moderators
Δημοσ.

Και που λες, με βαση το ΛΚΝ υπαρχουν και οι δυο τυποι, εποχιακος και εποχικος. Ισως ακουγεται καλυτερα το -ικα, αλλα αν δεν λεμε σεληνικα τοπια τοτε δεν καταλαβαινω γιατι να πρεπει να λεμε εποχικα.

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82+-%CE%AE+-%CF%8C%22&dq=

Απο κει και περα, προσωπικα θα ρωτουσα τον λογιστη μου. Μου φαινεται παραλογο να πληρωνει κανεις εισφορες ολοκληρου ετους ενω λειτουργει 2 μηνες λ.χ. αλλα επειδη πολλα μου φαινονται παραλογα στο συστημα, δε θα μου εκανε και τρομερη εντυπωση. 

Αν καποιο μελος ειναι λογιστης ή εχει καταστημα τετοιο ισως μας διαφωτισει.

• Like 1
Δημοσ.

Και που λες, με βαση το ΛΚΝ υπαρχουν και οι δυο τυποι, εποχιακος και εποχικος. Ισως ακουγεται καλυτερα το -ικα, αλλα αν δεν λεμε σεληνικα τοπια τοτε δεν καταλαβαινω γιατι να πρεπει να λεμε εποχικα.

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82+-%CE%AE+-%CF%8C%22&dq=

Τα παράγωγα του ρήματος έχω από τα σύνθετα σε -οχή σχηματίζονται κανονικά σε -ικός (εξοχή-εξοχ-ικός, κατοχή-κατοχ-ικός κ.α.)

Επομένως το ίδιο σχηματίζεται και το επίθετο εποχικός και όχι εποχιακός, π.χ. εποχικό προσωπικό, εποχικά φρούτα.

O σχηματισμός σε -ιακός από το ίδιο θέμα παρατηρείται, όταν υπάρχει ο φθόγγος -ι- στο θέμα της λέξεως, π.χ. ήλι-ος, ηλιακός, πτυχί-ο-πτυχιακός κ.α.

• Moderators
Δημοσ.

Τα παράγωγα του ρήματος έχω από τα σύνθετα σε -οχή σχηματίζονται κανονικά σε -ικός (εξοχή-εξοχ-ικός, κατοχή-κατοχ-ικός κ.α.)

Επομένως το ίδιο σχηματίζεται και το επίθετο εποχικός και όχι εποχιακός, π.χ. εποχικό προσωπικό, εποχικά φρούτα.

O σχηματισμός σε -ιακός από το ίδιο θέμα παρατηρείται, όταν υπάρχει ο φθόγγος -ι- στο θέμα της λέξεως, π.χ. ήλι-ος, ηλιακός, πτυχί-ο-πτυχιακός κ.α.

Δεν διαφωνω με το γιατι -ικος, η ενσταση μου ειναι πως απο τη στιγμη που υπαρχει στο λεξικο της κοινης νεοελληνικης και το -ιακος, προφανως και δε θεωρειται λαθος. 

Οπως και να εχει ειμαστε offtopic απο την αρχη που πιασαμε τις ριζες των λεξεων.

Δημοσ.

Εποχικά, προέρχεται από την λέξη εποχή. Δεν υπάρχει λέξη εποχία για να πεις εποχιακά...

Το ότι είσαι από χωριό δεν δικαιολογεί κάτι...

Δε νομίζω ότι είναι λάθος το εποχιακός! Ή τουλάχιστον αν είναι το κάνουν σχεδόν όλοι :)

Δημοσ.

Έτσι για να έχετε μία εικόνα, η εφορία τα αναφέρει ως εποχιακά και επιπλέον πληρώνεις κανονικά ΕΦΚΑ όλο τον χρόνο και χρειάζεται έναρξη. Αυτά

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...