loofas Δημοσ. 17 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 17 Ιουνίου 2017 Καλησπέρα, Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχω ένα μέγεθος το οποίο ακολουθεί κανονική κατανομή πχ η ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ζήτηση του προϊόντος Α ακολουθεί κανονική κατανομή με μέση τιμή 100 και μεταβλητοτητα 100. Μπορούμε να κάνουμε κάποια υπόθεση για την ΜΗΝΙΑΊΑ ζήτηση; Είναι σωστό ότι η μέση τιμή είναι 100/6 και και μεταβλητοτητα 100/6; Ευχαριστώ
DrLo Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μεταβλητότητα είναι το variance που λέμε εμείς στο χωριό μου ? http://www.kaspercpa.com/statisticalreview.htm Rule 3. Multiplying a random variable by a constant increases the variance by the square of the constant. 2
loofas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Από ότι καταλαβα πρέπει οι μεταβλητές να είναι ανεξάρτητες ώστε να έχουν μηδενική συσχέτιση σύμφωνα με το rule 4
DrLo Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Από ότι καταλαβα πρέπει οι μεταβλητές να είναι ανεξάρτητες ώστε να έχουν μηδενική συσχέτιση σύμφωνα με το rule 4 μα το c (6 στην περίπτωσή σου) είναι σταθερά , όχι μεταβλητή ... άρα κοιτάς το rule 3 (που είναι στην ουσία το ίδιο με το 4 για την ειδική περίπτωση που ο δευτερος παράγοντας είναι σταθερά). Υπάρχουν άλλες "προυποθέσεις" / παραδοχές για να ισχύει αυτό, θα πρέπει με απλά λόγια η μεταβηλτή "ζήτηση" να μην εξαρτάται από το σημείο του χρόνου, να είναι αν θες "η ίδια" καθόλο το έτος ή ας πούμε να ακολυθεί την ίδια κατανομή ανεξάρτητα από ποιο σημείο του εξαμήνου κοιτάς. πως και το ρωτάς είναι κάτι στην ύλη του λυκείου πλέον ? ΥΓ: τα παραπάνω αν όντως ως μεταβλητότητα είναι το variance (δε θυμάμαι την ελληνική ορολογία από όταν ήμουν φοιτητής).
loofas Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Για ένα μάθημα Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι. Η μεταβλητοτητα είναι το variance. Η μηνιαία ζήτηση είναι τυχαία μεταβλητή δεν είναι σταθερά γιαυτό πήρα αυτόν τον κανόνα. Ευχαριστώ για την βοήθεια σου
DrLo Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Για ένα μάθημα Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι. Η μεταβλητοτητα είναι το variance. Η μηνιαία ζήτηση είναι τυχαία μεταβλητή δεν είναι σταθερά γιαυτό πήρα αυτόν τον κανόνα. Ευχαριστώ για την βοήθεια σου η μηνιαία είναι τυχαία μεταβλητή , η 2η "μεταβλητή" είναι όμως το "6" που έχει variance=0 άρα θα είναι Variance_του_εξαμήνου = 6^2 * Variance_του_μηνα edit: α, κατάλαβα τι εννοείς, εννοείς ότι έχεις 6 ανεξάρτητες μεταβλητές , μία για κάθε μήνα και άρα Variance_εξαμήνου = 6 * Variance του μήνα αυτό είναι νομίζω ποιό σωστό αλλά δεν πειργάφει ακριβώς το πρόβλημα όπως το περιγράφει το 1ο post.
Pablo_Hasan Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 μεταβλητοτητα = variability Διακύμανση = variance λάθος το έχει μεταφράσει ο καθηγητής που σας έδωσε την άσκηση
cb_papi Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 18 Ιουνίου 2017 Ναι, αν πρόκειται για variance διαιρείς με 6. Αν πρόκειται για standard deviation διαιρείς με τετρ. ρίζα του 6.
logistoulis Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 εγώ θα πω το εξής: αν Χ~Ν(μ,σ^2) τότε aX ~ (aμ, a^2σ^2)
DrLo Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 εγώ θα πω το εξής: αν Χ~Ν(μ,σ^2) τότε aX ~ (aμ, a^2σ^2) Ναι, αλλά ... αυτό δε σημαίνει ότι αν Χ είναι η μεταβλητή που δηλώνει την μηνιαία ζήτηση αυτή που δηλώνει την εξαμηνιαία είναι η 6Χ αυτό εμέσως δηλώνει ότι η συνδιακύμανση της ζήτησης κάθε μήνα με κάθε άλλο είναι 1 και όχι 0 είναι σαν να κάνεις απλά scale-up την ζήτηση του 1 στους 6.
logistoulis Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 ε προφανώς αφού υπάρχει γραμμική σχέση με μια τέτοια πράξη το cov που λες δε θα είναι μηδέν, απλά για τα παιδιά επάνω που έκαναν πράξη στα μ και σ^2 απαντώ περισσότερο
DrLo Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 ε προφανώς αφού υπάρχει γραμμική σχέση με μια τέτοια πράξη το cov που λες δε θα είναι μηδέν, απλά για τα παιδιά επάνω που έκαναν πράξη στα μ και σ^2 απαντώ περισσότερο κοίτα, και εγώ, όπως φαίνεται παραπάνω, πρώτα αυτό που έγραψες και εσύ παραπάνω απάντησα όμως κάτι δε μου καθόταν καλά. εξαρτάται κατά πόσο αυτό που γράφεις είναι "applicable" στο πρόβλημα "intuitively" (ίως από αντίστοιχες ασκήσεις που έλυνα παλαιότερα) δε μου καθόταν σωστά και το "μοντελοποιησα" (όπως κάνω πάντα όταν δεν καταλαβαίνω κάτι από τη θεωρία). το θέμα είναι ότι αν αναλύσεις παλαιά records ανεξάρτητων μηνών που προέρχονται από από την ίδια κατανομή θα διαπιστώσεις γιατί δεν είναι το 6*x applicable εδώ. 6months-variance.zip
Ablaoublas_542 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Δημοσ. 19 Ιουνίου 2017 Στον πραγματικο κοσμο, οχι. Εξαρταται απο τη συναρτηση αυτοσυσχετισης. Στο πλαισιο της ασκησης, λογικα ειτε θα επαιρνα συντελεστη ετεροσυσχετισης ρ=1 ειτε 0 αλλα κανενα δεν βγαζει τοσο νοημα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα